Повишаване на хемоглобина в кръвта: при възрастни, деца, бременни, жени, мъже, причини

Защо се покачва нивото на хемоглобина в кръвта

Кръвта в тялото ни отговаря на едно от себе си най-важните функции – транспортирането на кислород във всички тъкани, клетки и органи. И когато кръвта е нарушен, това се отразява и на здравето ни. Например, повишаване на хемоглобина в кръвта се среща почти всеки трети човек на земята. Нека заедно разгледаме по какви причини се повишава нивото на хемоглобина в кръвта и от това застрашава вашето здраве.

Състава на хемоглобина

В състава на хемоглобина са включени елементи на глобина и геммы, които вземат участие в процеса на въздействие на желязо в протопорфирин. Именно благодарение на тази реакция хемоглобин е характерен цвят. Вследствие на реакция геммы с други химически съставки, могат да възникнат промени в цвета на пигмента.

С помощта на гемоглобинометрии, специалисти могат да се изчисли количеството на хемоглобина в кръвта. Също така, този метод позволява да се определи лихвените промени и има ли някакви болести. Като правило, в кръвта на един възрастен човек хемоглобина е под формата на оксигемоглобина, който е възстановен от известни като carboxyhemoglobin и хемоглобина.

Искам да напомня, че високият хемоглобин в кръвта — несамостоятельная патология. Тези промени свидетелстват за това, че вътре в организма е нарушено движението на кислород в съдовете и клетките.

Висок процент при здрави хора

Причините за повишаване на хемоглобина при възрастни са доста различни, но всички говорят за едно — липса на кислород. Като цяло, това може да възникнат във връзка с дълги перебиванием човек в високопланинско терен, физически натоварвания и занимание на спорта с тежки товари на мускулите. Нивото на хемоглобина може да се увеличи при хора, работещи летчиками или катерачи.

READ  Пальцевое прижатие на артериите при кървене: таблицата, алгоритъм, схема, отправни точки, на точка

Висок хемоглобин при здрави хора се дължи на факта, че при недостиг на кислород, организмът е принуден да го произвежда значително повече, за това да се кислород, който навлиза в тялото може да са свързани и да бъдат транспортирани в тъкани и клетки.

Да Не забравяме и за хората, които пушат. От чест контакт с вредни компоненти намалява пропускливостта на белодробни клетки. В резултат, такава реакция на организма се произвежда много повече на хемоглобина.

Повишен хемоглобин също може да се говори за наличието на тежки заболявания.

Патология, признак на които е повишаване на хемоглобина:

  • Основната патология, която предизвиква появата на повишено количество на хемоглобин в организма – това е върха на сърдечно-съдови заболявания. Например: пороци на сърцето (вродени или придобити), инфаркти, сърдечна недостатъчност и други.
  • Според статистиката, на второ място по право принадлежи на болести, които засягат система, на дихателните органи и предизвикват патологични и хаотична увеличение на количеството на хемоглобина. Патология, признак на които е висок хемоглобин: туберкулоза, пневмония, обструктивни заболявания на бронхите и други сложни заболявания на дихателните пътища и органи. Повишава се нивото на хемоглобин в резултат на неправилно и нарушена трафик на белодробна тъкан, прорастанием до альвеолам на съединителната тъкан.
  • Важна роля играе и степента на замърсеност на средата, в която лицето живее или работи. Жителите на най-замърсените райони, металургията, миньорите се поддават на голям риск от разболяване на силикоза или други заболявания, които предизвикват увеличаване на хемоглобина в кръвта.

Има още много причини, които причиняват повишаване на хемоглобина при мъже и жени на различна възраст.

Трябва да се разбере, че високият хемоглобин в организма — това не е самостоятелно заболяване, а само на отделния симптом, който може да се говори за наличието в организма на серозна заболявания: захарен диабет, силни изгаряния с различна степен на тежест и много други.

Отделно искам казать за увеличаване на хемоглобина при онкологични заболявания или заболявания на кръвта. В такива случаи, увеличение на хемоглобина възниква не само поради нарушена транспортиране на кислород в организма, както и изразен дисбаланс на имунната система. В крайна сметка се променя процентното съотношение на всички елементи на кръвта. Като цяло, се увеличава количеството на хемоглобина на червените кръвни клетки и на тромбоцитите.

READ  Повишаване на броя на тромбоцитите в кръвта: какво означава това, причини при жените, мъжете, дете, норма показатели по пол и възраст

Промяна на нивото при бременност

Повишаване на хемоглобина при бременни се среща доста рядко и говори за сгущении кръв. Провокира висок хемоглобин в кръвта може да е обикновена повръщане по време на токсикоза. Ако това се случи в първия триместър, след това лекарят може да препоръча да се пият повече течности. Когато това увеличение се откриват на втория триместър, тогава бъдещата мамочку госпитализируют с подозрение на преэклампсию или сложна форма на токсикоза втората половина на бременността.

Дете

Има само две причини, поради повишен хемоглобин дете:

  • във връзка с переизбытком на червените кръвни телца. В резултат на това кръвта не е способна да транспортира кислорода в нужното количество.
  • във връзка з значително намаляване на обема на кръвната плазма. Също така се създава излишък на червени кръвни телца.

Заслужава да се отбележи, че при новородени повишаване на хемоглобина до 6 месеца е напълно нормално. Обикновено това се причинява от внутриутробной хипоксия (кислороден глад), която е провокирано чрез плацентата недостатъчност на бъдещата майка.

Бих искал да се изясни, че нивото на хемоглобина при децата зависи, първо, от възрастта им. По-близо до 15 години, показатели се нормализират. Ако нивото на хемоглобина обновен след 15-16 години, то това може да е сигнал за развитието на такива заболявания като полнокровия, което увеличава вискозитета на кръвта и намалява здравината на стените на кръвоносните съдове. Тази патология трябва да предизвика безпокойство от страна на родителите, като например здравето на бебето — най-важното, което може да бъде.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00068 sec