Повишени лимфоцити в кръв: при деца, възрастни, бременни, причини, норми

Високо ниво на лимфоцити в кръв

Lactic, както е известно на всички от училищния курс по биология, това са бели кръвни клетки. Техните частен случай представляват лимфоцити, които защитават нашия организъм от вредители, казано по друг начин, действат като компонент на имунитета на равна нога с други лейкоцитами, чиято задача се състои в изработването на антитела. Ако бъдат понижени или повишени лимфоцити в кръв — това е сигнал за някакви проблеми в тялото на човека.

Ако лимфоцити твърде много, това се нарича лимфоцитозом, а ако е малка — лимфопенией. Излишно е да казвам, че съставът на кръвта се променя постоянно в рамките на нормалните стойности, поради различни фактори, които влияят върху тялото, но има сериозен повод да отида на специалист, ако повишени лимфоцити в кръв.

Норма

По степен на нормални стойности отделят няколко групи, в които горните и долните граници се различават, и така нормата на количеството на лимфоцитите:

 • Новородени (15% — 55%);
 • Груднички (45% — 70%);

При дете на възраст:

 • 1-2 години (37% — 60%),
 • 2-5 години (33% — 55%),
 • 5-8 години (30% — 50%),
 • 9-11 години (30%-46%);
 • 11-20 години (30% — 45%);

Възрастен (20% — 40%).

Повишаване на

Съдържанието на лимфоцитите в кръвта може да се определи общ анализ на кръвта. Има два вида прояви на лимфоцитоза: относителна и абсолютна. Те се различават по това, че при относително лимфоцитозе високо количество единствено на лимфоцитите, но с намалени показатели на други бели кръвни клетки (БКТ). При абсолютно повишени не само на лимфоцитите, но и всички видове левкоцити.

READ  Как за лечение на анемия: при възрастни, дете, бременни, в домашни условия, народни средства за защита

При провеждане на изследвания използват специфична лейкоцитарную формула, която помага да се определи, повишени лимфоцити в кръвта или не, а също и определят съотношението на едни или други разновидности на БКТ.

Причините лимфоцитоза

Ако след прочитане на предходната точка имам един въпрос, защо нивото на белите кръвни клетки е повишен, може да научите само за общ анализ на кръвта, то ето обяснението: това заболяване не се отличава с редица специфични симптоми, по които можеше да се проследи и да се види само на анализи. Са ангажирани специалисти биохимични лаборатории в рамките на и извън здравни заведения, където се отдават на тестове.

Там се установяват причините и се назначава последващо проучване. В зависимост от възрастовите особености, състоянието на организма, отделят различни причини за появата на лимфоцитоза.

При деца

Причини, които причиняват висок брой на лимфоцитите при деца:

 • Вирусни инфекции, като варицела, трихофитии и други;
 • Инфекциозни заболявания: ангина, настинка и други;
 • Възпаление в организма;
 • Бронхиална астма;
 • Левкемия кръв.

Разбира се, този списък не е изчерпателен, тъй като всеки организъм има свои индивидуални черти, така че по-точните причини за повишените лимфоцити при деца, лекарите са в състояние да инсталирате при провеждане на пълноценна проучване. Да Не забравяме, че увеличен брой на левкоцитите продължава, след пренасяне на болести.

При възрастни

Причини, които влияят на това, което имате повишени лимфоцити в кръв, могат да бъдат следните:

 • Разнообразие от вирусни и инфекциозни заболявания: настинки, ОРИ, хепатит и др.;
 • Кръвни заболявания: левкемия, лимфосаркома и други;

 • Бронхиална астма;
 • Нарушения на ендокринната система с различна природа: акромегалия, тиреотоксикоза и други;
 • Сывороточная заболяване;
 • Васкулит;
 • Отравяне с метали и химикали;
 • Неврастения;
 • Повишена чувствителност към компонентите на различни лекарствени средства;
 • Период, когато тялото се възстановява, след като получи заболявания.
READ  Зеле от хемороиди: лечение, мнения

Не може да се разчита единствено на резултатите от изследвания на кръвта за установяване на крайния диагнозата е необходимо да се извърши пълна проверка на компетентни лекари, които ще направят заключение. Освен това, ако нивото на другите БКТ намален, може да се направи извод за прекомерно количество лимфоцити.

При бременни

Брой на белите кръвни клетки — доста сериозна цифра за бременни. И така за гинеколози трябва да го следите. В идеалния случай организмът на майката се задържа не е опасно за плода брой БКТ, т.е. те се занимават с защита на организма и не представляват опасност за антигени на баща си, които са на разположение на плода.

Заедно с нивото на левкоцитите в кръвта на бременната се увеличава и рискът от спонтанен аборт. Ето защо, по време на бременност трябва да ги проверява редовно, особено през второто и третото тримесечие. Но в действителност, трябва да се свържете с вашия лекар, дори ако lactic намалени.

Лечение на

Както вече е описано по-горе, лимфоцитоз е симптом на някакви заболявания, но не носи характер на отделно заболяване.

Така че, ако в кръвта на белите кръвни клетки в норма, трябва:

 • Да се определи причината. Това ще се занимава квалифициран специалист, който да може да извърши необходимите проучвания, както ще трябва да мине тестове.
 • След като се установят причините, се назначава подходящо лечение. Ако нивото на белите кръвни клетки постоянно се отклонява от нормата, тогава трябва да се прибегне до помощта на лекарите. Освен това, намаляване на броя на БКТ след болестта често не се говори за абсолютно възстановяване.
READ  Купероз на лицето: лечение, народни средства за защита, в домашни условия, какво е това, симптоми и причини

Повишаване други видове левкоцити

На лимфоцитите и техните нива могат да повлияят и други БКТ. Както вече бе споменато, различни видове бели кръвни клетки са намалени на фона на завышенного на броя на лимфоцитите. Например, когато количеството на сегментоядерных на неутрофилите или други левкоцити голям, може да се направи извод за наличието на вируси или инфекции. При всеки отхвърляне на броя на БКТ са необходими много повтарящи се анализи и нови пълни изследвания.

Видео — Работа лимфоцита:

MAXCACHE: 0.4MB/0.00111 sec