Правожелудочковая недостатъчност: остра/хронична

Правожелудочковая сърдечна недостатъчност е състояние, при което изолация се случва намаление на функцията на дясната камера, което се случва вследствие на поражение на сърдечния мускул дясна участъци на сърцето и/или вследствие на тежка бронхолегочной патология (така наречените «легочное сърцето»).

Механизъм на развитие на дисфункция на дясната камера

Обикновено стройна, ефективна работа на сърдечните камери се осигурява тяхното поочередным намаляване на кръвта при това от всички вътрешни органи се движи към дясното отдели на сърцето и по-нататък в белите дробове, както и получаване на кислород от алвеолите, което е изпратено в ляво отдели.

При развитието на патогенетических процеси в артериите на белите дробове, на самата белодробна тъкан или в миокарда на дясната камера, кръвта е невъзможно напълно да прогони в легочную артерия, в резултат от стена на дясното предсердия се разтяга, а самата камера е залято с кръв. Патогенезата при това се дължи на факта, че първо се издига на кръвното налягане в малките белодробни съдове, след това в по-големите, а след това и в белодробната артерия, заминаващи от дясното предсердия. С други думи, сърцето се опитва да прокара кръвта през легочную артерия с високо внутрисосудистым налягане, и той не успява. Така че венозна кръв в застой във вътрешните органи (мозъка, черния дроб, бъбреците, подкожно-мастната целулоза).

Патогенезата на дисфункция на дясната камера могат да се представят във вид на схеми:

Възможности правожелудочковой недостатъчност

В зависимост от причините, които предизвикват това състояние, отделят остра и хронична правожелудочковую недостатъчност.

 1. Остро състояние обикновено се развива в продължение на няколко часа, по-рядко дни и се характеризира с обща тежко състоянието на пациента, изискващ извършване на неотложни дейности.
 2. Хронизация процес при този вид недостатъчност се случва в тези случаи, когато пациентът дълго, в продължение на много години се честват хронични заболявания на белите дробове и бронхите, а също така признаци на заболяване на сърцето.

Ако остра правожелудочковая недостатъчност рязко води до нарушения гемодинамики и ще дестабилизира състоянието на пациента, след това хроничен процес на постепенно сокове сили на организма, което води до образуването на хипертрофия на дясната камера, след това и дясното предсердия, а след това и до застой на кръвта в лявата отдели на сърцето. Развива тежка хронична сърдечна недостатъчност с поражение на всички сърдечни камери. При нормалното състояние на здравето и състоянието на пациента рядко успява да запази дори и с помощта на постоянен прием на медикаменти, така че да се бавя с лечение правожелудочковой недостатъчност, включително и на ранните етапи категорично не. В противен случай на тежка сърдечна недостатъчност в съчетание с тежко основно заболяване неминуемо ще доведе до смъртта на пациент, а тук е въпрос на време, през който това се случи, е различен за всеки отделен пациент.

Причини за развитието на остра недостатъчност правожелудочковой

Остро легочное сърцето никога не се появява просто така, от само себе си, това състояние винаги е усложнение на някое от заболяванията, изброени по-долу.

1. Остро възникнало състояние или обостряне на хронични заболявания, бронхиална дърво и белодробната тъкан, при които вече е качена хипоксия (кислороден глад), поради дихателната недостатъчност, влошава състоянието на дясната камера:

 • Нарастването на тежестта при затянувшемся пристъп на бронхиална астма, астматическом статут — предизвикват остри претоварване на дясната камера обем и налягане, разтягане на стените му, което в съчетание с гипоксией предизвиква тежки хемодинамичните нарушения.
 • Тежко на прогресията на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), доведе до остър пристъп бронхообструкции.
 • Тежко рамките на пневмония, спровоцировавшее изразена дихателна недостатъчност.
 • Сдавление лесно в плевралната кухина въздух или течност (пневмо — или гидроторакс съответно). В резултат на това се увеличават показатели на кръвното налягане в skylight стая белодробни артерии здравословен лесно и натоварване на дясно отдели на сърцето се увеличава с намаляването му съкратителната способност.
READ  Народни средства за съдове: рецепти, тинктури и билки, лечение, укрепване, почистване

2. Остри сърдечно-съдови заболявания:

 • Остра запушване на лумена на белодробната артерия тромботическими масите (тромбоэмболия), особено масивна я победи с остър, внезапно развитие на белодробна хипертония.
 • Остър миокардит (възпаление) с изгодното поражение на сърдечния мускул на дясната камера.
 • Трансмуральное поражение на миокарда при остър инфаркт, локализованном предимно в долния желудочке.

Прояви на остра форма на

Появата на признаци на остро състояние на пациента се измерва с няколко минути, часове или ден от началото на основното заболяване. Освен симптомите от страна на бронхолегочной система (задушаване на фона на кашлица с трудно заминаващи отделяне на храчки, сухи whis при дишането и др), на пациента рязко и бързо натрупва задух с учащенной честотата на дихателните движения чак до 30-40 в минута и по-суха надсадный кашлица с кровохарканьем. При венозном застой в системата чернодробна вена се празнува болковият синдром в дясната подреберной област и в стомаха, причинени от повишено кровенаполнением в съдовете на черния дроб. Кожата на пациента е доста бързо придобива синкав цвят, особено в областта на устните и носа, пръстите и ушите. Кръвното налягане може да се понижи значително до колапс и шок.

При сърдечно-съдови заболявания допълнително подчертава болковият синдром в проекция на сърцето на дясно или на ляво, повишена температура на тялото при миокардитах и други специфични признаци.

При белодробна тромбоэмболии заедно с учащенным дишането чрез интензивни болки в гръдния кош, а при масивна тежки случаи — посиняване на кожата на лицето, шията и гърдите ясно от условна линия, прекарана между зърната.

Диагностика

Въпреки факта, че основните клинични симптоми позволяват на лекаря почти веднага предположи, диагноза, в повечето случаи се изисква дообследование на пациента. Диагностика в такъв случай трябва да се извършва паралелно с пускането на пациента в стационар във връзка с необходимостта от спешна терапия.

Методи на диагностика, които позволяват бързо да се потвърди диагнозата все още на ниво първа помощ и приемно отделение на болницата, се провеждат следните:

 • Електрокардиограма — дава възможност да се определят признаци на претоварване на дясната камера (на отрицателните на бойниците Т в правото на гръдните проводници и/или по долната стена на лявата камера), признаци на пълна или непълна блокада на десен бедрен блок, както и критерии за тромбоэмболии — «синдром на SIQIII» (deep зубец S I отведении и дълбоко зубец Q III отведении). Освен това, почти винаги на кардиограмме се отразява претоварване на дясното предсердия — Р pulmonale (пульмонале) — висок, покрит с зубец Р във всички проводници.

 • Радиография на органите на гръдния кош с лекота да разкрива възпалителни процеси, гидроторакс и пневмоторакс, както и при формирането на остра недостатъчност на дясното и лявото отдели едновременно — оток на белите дробове.
 • ЕХОГРАФИЯ на вътрешни органи информативно при застой на кръв в черния дроб, когато болковият синдром под ребрата в дясно може да остане единственият признак на задаващата се остра правожелудочковой недостатъчност.

След като пациентът е бил хоспитализиран в отделението по кардиология или пулмология (в зависимост от основното заболяване), а състоянието му се стабилизира, се извършват эхокардиоскопия, дневния мониторирование АД и ЕКГ, анализ на кръвта на тропонины, креатинфосфокиназу и неговите фракции (CPK, CPK-MB, при съмнение за остър инфаркт), анализ на кръвта на Д-димеры (при съмнение за тромбоэмболию), както и изследване на функциите на външния въздух (ФВД), при бронхиална астма или хронична обструктивном бронхит.

READ  Атеросклерозата на краката: съдове, на артериите, дали да се направи операция, симптоми, диагностика, профилактика на

Във всеки случай допълнително изследване за установяване на причините се определя индивидуално, но за да потвърдите остра правожелудочковой недостатъчност като синдромального на диагнозата в повечето случаи е достатъчно клиничен преглед и първите две техники за диагностика.

Спешна помощ при остра недостатъчност правожелудочковой

Терапия на дадено заболяване, ще бъде успешно само, ако освен симптоматично лечение се провежда терапия на основното заболяване.

До пристигането на екип на спешна медицинска помощ на пациента трябва да седалище в стая с отворен прозорец. Ако пациентът е в безсъзнание, може да му се даде лежачее позиция с високо повдигнати седалище края или да поставя под главата си няколко възглавници. Ако пациентът е в съзнание и може да отговори, отколкото той боледува по-рано — на него трябва да се вземат тези лекарства, които той получава непрекъснато. Например, трябва да се възползват от ингаляторами при пристъп на бронхиална астма (салбутамол, беродуал и др.).

След пристигането на бригада започва оксигенотерапия (подаване на кислород през маска), при астма — въвежда преднизолон и эуфиллин интравенозно, при инфаркт — опиоидни аналгетици интравенозно, нитроглицерин сублингвално, при тромбоэмболии — въведение гепарина и фибринолитиков (стрептокиназа и др.).

В отделението за реанимация, кардиология или пулмология продължава започнатото лечение. Така, при пневмония е показано въвеждането на антибиотици, а при пневмо — или гидротораксе често се осъществява плевралната пункция — пункция на кожата и междуребрените мускули с цел евакуация на въздух или течност. След стабилизиране на състоянието на болния се извършва подбор на оптимална терапия в бъдеще с цел превенция на развитието на тежки стадии на хронична недостатъчност и за профилактика на образуването на белодробен на сърцето.

Этиологические фактори на хроничната форма правожелудочковой недостатъчност

Патогенезата на хроничната недостатъчност на дясната камера са малко по-различни от тези при възникване на остро състояние. Така, към траен образуването на белодробен на сърцето може да доведе отдавна съществуваща хронична обструктивна белодробна болест и астма, често бронхит, рецидивиращи пневмония, муковисцидоза с увреждания на белите дробове, бронхоэктатическая болест, саркоидоз на белите дробове. От страна на сърцето причинными заболявания действат отдавна съществуващи пороци на аортната и трикуспидального клапани, не подлежащи на хирургическа корекция, постинфарктный кардиосклероз, локализирани в долния желудочке, и постмиокардитический кардиосклероз.

Но най-честата причина за хроничен белодробен заболявания е наличието на систолической или диастолической дисфункция на лявата камера, когато в резултат на прогресията на хроничната левожелудочковой недостатъчност се увеличава застой на кръв в двете среди на циркулацията на кръвта (т.е. кръв в застой и в белия дроб и в другите вътрешни органи). Клинично това се оценява като наличието на оплаквания на пациента и на задух и отоци по тялото.

По този начин, клиника хроничен процес се характеризира с оток на пищялите, краката, а с напредването на кожата на ръцете, бедрата, външните полови органи, лицето и подкожната мазнина на корема.

Освен натрупване на течности в кожата, се определя от увеличаването на корема — за сметка на кровенаполнения на черния дроб и за сметка на течно излив в коремната кухина (на асцита). В тежките стадии на недостатъчност се развива и необратимо увреждане на черния дроб — цироза, с всички произтичащи от тук симптоматикой, а именно — с желтухой, похудением, увеличаването на корема, кровоточивостью на кожата и лигавиците, с разширени венами около пъпа («глава на медуза») и т.н.

READ  Настройка на пейсмейкър на сърцето: операция, противопоказания

В резултат на високо налягане в притоках горната куха вена на пациента се вижда пулсираща яремные вената на шията, а също така се характеризира с намаляване на паметта, интелекта и нарушение на когнитивните функции, в резултат на лошо венозна отлив от мозъка и го кислороден глад.

По отношение на проучването при хронична дисфункция на дясната камера актуални остават ЕКГ, радиография на белите дробове и эхокардиоскопия. Последният метод разполага с по-голяма информативностью, защото с помощта на ултразвук се определят не само структурна функция на сърцето, но и са оценени параметрите на съкратителната функция на дясната камера и размерите му. Въз основа на това, както и позовавайки се на резултатите от ЕХО-ЧЕНГЕ в динамиката, лекарят може да определи хипотетично прогнозата за пациента.

Освен тези методи за диагностика, при вторичния поражение на бъбреците и черния дроб показва УЛТРАЗВУК на вътрешни органи, с цел откриване на промени в паренхиме, както и оценка на функционалната им дейност с помощта на биохимични анализ на кръвта (изследване на нивата на урея, креатинин, чернодробни проби и билирубин).

Лечение правожелудочковой недостатъчност

Както и при остро возникшем състояние, от основно значение при лечението на хронична недостатъчност е терапия на основното заболяване. Пациенти с бронхолегочной патологията терапия трябва да се коригира така, че да се постигне колкото е възможно по-малък брой изостряне на месец или на година, а функцията на белите дробове се подобри, с цел получаване на достатъчно кислород до органите, и преди всичко за вашия централен мозъка.

Пациенти със сърдечни заболявания е желателно да изпълните операция по тяхното коригиране, уловив онази тънка линия, когато операцията вече е доказано, но все още не е противопоказан. Това е най-доброто време се определя само кардиохирургом при наблюдение на пациента в динамика.

Освен этиологической терапия, пациентите с установена диагноза хронична сърдечна правожелудочковой недостатъчност показан през целия прием на някои лекарства. През целия живот, защото без тяхното прилагане бързо настъпва декомпенсация, от която пациента може да се получи само в болницата, но влошаване на функцията на сърцето още ще останат. От подобни лекарства, най-оптимална прием на диуретици (фуросемид, верошпирон, диувер и др), антагонисти на калциевите канали (верапамил, диалтиазем, амлодипин) и нитрати (нитросорбид, моночинкве). Тези лекарства не само до намаляване на притока на кръв към дясното предсердию, но и разширяват периферните съдове, в това число и на кръвоносните съдове на белите дробове, като по този начин намаляват легочную гипертензию.

Прогноза

На въпрос за това, колко живеят хората с установена диагноза правожелудочковой недостатъчност, може да се отговори по — дълго и щастливо, но само при условие че своевременно оказване на спешна медицинска помощ в случай на остро състояние и педантичного изпълнение на всички препоръки на лекаря за приема на лекарства, в случай на хроничен процес.

Разбира се, прогноза в по-голяма степен се определя от характера на основното заболяване, неговата тежест и продължителност. Например, при масивна тромбоэмболии белодробната артерия прогноза остава съмнително, но с успешното излечении продължаващото прогноза за живота и здравето на благоприятен.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00101 sec