Предсърдно септален Дефект (ДМПП): причини, лечение, операция

Предсърдно септален Дефект (ДМПП) – вроден порок на сърцето, поради наличието на дупки в преграда, разделяща предсердные камера. През тази дупка кръвта се изхвърлят от ляво на дясно под сравнително малък наклон налягане. Болни деца да понасят физическо натоварване, при тях е нарушен сърдечен ритъм. Проявява заболяване задух, слабост, тахикардией, наличието на «сърдечната горба» и закъснение на болните деца във физическото развитие от нормалното. Лечение ДМПП — хирургично, че при провеждането на радикални или да спре дефицита на операциите.

Малки ДМПП често протичат безсимптомно и се откриват случайно по време на ЕХОГРАФИЯ на сърцето. Те са обрасли себе си и не предизвиква развитие на тежки усложнения. Средните и големи дефекти допринасят за смесването на двата вида на кръв и появата на основни симптоми при деца, цианоза, диспнея, болки в сърцето. В такива случаи лечението е само хирургично.

ДМПП разделят на:

 • Първични и вторични,
 • Комбинираната,
 • Единични и множество,
 • Пълна липса на преградни стени.

По локализация ДМПП се делят на: централна, горна, долна, задна, преден. Отделят перимембранозный, мускулест, отточный, приточный видове ДМПП.

В зависимост от големината на отвора ДМПП са:

 1. Големи — ранното откриване, изразена симптоматика;
 2. Средни — откриват при юноши и възрастни;
 3. Малки — бессимптомное продължение.

ДМПП може да настъпи изолирани или се комбинира с други ДХД: ДМЖП, коарктацией на аортата, с кръвно протоком.

Видео: валяк за ДМПП съюз педиатри Русия

Причини

ДМПП — наследствено заболяване, тежестта на дебит, който зависи от генетичната склонност и влияние върху плода на неблагоприятни фактори на околната среда. Основна причина за формиране на ДМПП — разстройство на развитието на сърцето в ранните етапи на эмбриогенеза. Обикновено това се случва в първия триместър на бременността. Нормално сърцето на плода се състои от няколко части, които в процеса на развитието си, правилно съчетани и адекватно да се свързват един с друг. Ако този процес е нарушен, в межпредсердной преграда остава дефект.

Фактори, които допринасят за развитието на патология:

 • Околна среда — химични, физични и биологични мутагенни,
 • Наследственост — точка на промяна на един ген или промени в хромозомите,
 • Пренесени по време на бременност, вирусни заболявания,
 • Захарен диабет при майката,
 • Употребата от бременна жена на лекарства,
 • Алкохолизъм и наркомания на майката,
 • Облъчване,
 • Производство вреда,
 • Токсикозы бременност,
 • Възраст на баща си за повече от 45 години, възраст на майката над 35 години.

В повечето случаи ДМПП се съчетава с болестта на Даун, почечными аномалии, заячьей долната си устна.

Характеристики на гемодинамики

Внутриутробное развитието на плода има много функции. Една от тях е плацентарное кръвообращението. Наличието на ДМПП не нарушава функцията на сърцето на плода по внутриутробном период. След раждането на детето дупка се затваря спонтанно, и кръвта започва да циркулира през белите дробове. Ако това не се случи, кръвта се изхвърлят от ляво на дясно, от дясно на камерата перегружаются и гипертрофируются.

При по-големи ДМПП гемодинамика се променя на 3 ден след раждането. Белодробни съдове переполняются, на дясната камера на сърцето перегружаются и гипертрофируются, кръвното налягане се повишава, белодробна притока на кръв се увеличава и се развива белодробна хипертония. Застой явления в белите дробове и вземане водят до развитие на отоци и пневмония.

След това белодробни съдове спазмируются, и идва преходна фаза на белодробна хипертония. Състоянието на детето се подобрява, и той става активен, престава да боли. Период на стабилизация — най-доброто време за провеждане на радикална операция. Ако това не се направи навреме, белодробни съдове започват да необратимо склерозироваться.

При пациенти с компенсаторно гипертрофируются желудочки на сърцето, уплътни стените на артериите и седмица, те стават плътни и неэластичными. Постепенно натискът на желудочках изравнени, и венозна кръв ще започне да излиза от дясната камера в ляво. Новороденото се развива тежко състояние — артериална гипоксемия с характерните клинични признаци. В началото на заболяването веноартериальный отменя възниква транзиторно при натуживании, кашлица, физическо натоварване, а след това става продължителна и е придружена от задух и цианозом на мира.

READ  Детето сополи с кръв: какво да правя, как да се лекува, да причини

Процедурата

Малки ДМПП често не разполагат с определена клиника и не водят до нарушения на здравето на децата. При новородени може да се появят транзиторный цианоза при плаче и безпокойство. Симптоми на заболяване обикновено се появяват в по-високо детска възраст. Повечето деца дълго време водят активен начин на живот, но с напредване на възрастта започва да ги притеснява задух, бърза умора и слабост.

Средните и големи ДМПП се проявяват клинично в първите месеци от живота на бебето. При деца бледа кожа, учащается пулс, цианоза и недостиг на въздух възникват дори и в покой. Те се хранят лошо, често се откъснат от гърдите си, за да се направи вдишване, давятся в процеса на хранене, остават гладни и неспокойни. Пациентът е дете изостават във физическото развитие от връстниците си, при него почти липсва наддаване на тегло.

Достигайки 3-4-години, децата със сърдечна недостатъчност се оплакват от кардиалгию, чести кръвоизливи от носа, виене на свят, загуба на съзнание, акроцианоз, недостиг на въздух в покой, чувство на сърцебиене, непоносимост към физически труд. По-късно при тях се появяват предсердные нарушения на ритъма. При деца фаланги на пръстите са деформирани и придобиват вид на «барабанни пръчки», а ноктите — «часови очила». При извършване на диагностично изследване на болните се откриват: ясно изразен «сърдечен гърбица», тахикардию, систолический шум, гепатоспленомегалию, застой хрипове в белите дробове. Децата с ДМПП често боледуват от респираторни заболявания: рецидивирующим възпаление на бронхите или на белите дробове.

При възрастните подобни симптоми на болестта са по-различни и разнообразни, което е свързано с увеличеното натоварване на сърдечния мускул и белите дробове през годините на болестта.

Усложнения

 1. Синдром на Эйзенменгера — проява на дълго текущата белодробна хипертония, сопровождающейся заустването на кръв от дясно на ляво. При пациенти се появява устойчив цианоза и полиглобулия.

 2. Инфекциозен ендокардит – възпаление на вътрешната обвивка и клапите на сърцето, причинено от бактериална инфекция. Заболяването се развива в резултат на нараняване на эндокарда голяма струя кръв на фона на наличните в организма инфекциозни процеси: кариес, гнойного дерматит. Бактериите от огнището на инфекция постъпват в системата на притока на кръв, колонизируют вътрешната част на сърцето и межпредсердную преграда.
 3. Инсулт често се усложнява рамките на ОБЩИНАТА. Микроэмболы излизат от вени на долните крайници, мигрират чрез съществуващия дефект и запушват кръвоносните съдове на главния мозък.
 4. Аритмии: фибрилляция и трептене мъждене, экстрасистолия, предсердная тахикардия.
 5. Белодробна хипертония.
 6. Исхемия на миокарда – недостатъчен прием на кислород към сърдечния мускул.
 7. Ревматизъм.
 8. Вторична бактериална пневмония.
 9. Остра сърдечна недостатъчност се развива в резултат на неспособността на дясната камера да изпълнява насосную функция. Застой на кръв в коремната кухина се проявява с подуване на корема, загуба на апетит, гадене, повръщане.
 10. Висока смъртност — без лечение, според статистиката, до 40 — 50 години оцелява само 50% процента от пациентите с ДМПП.

Диагностика

Диагностика ДМПП включва разговор с болен, общ визуален преглед, инструментални и лабораторни методи на изследване.

При проверка на експерти откриват «сърдечен гърбица» и гипотрофию на детето. Сърдечен тласък се измества надолу и наляво, той става напрегнат и по-забележима. Чрез преслушване откриват разделяне II тонове и акцент белодробен компонент, умерен и негрубый систолический шум, ослабленное дъх.

Да се постави диагноза ДМПП помагат на резултатите инструментални методи на изследване:

 • Электрокардиография отразява признаци на хипертрофия на дясната камера на сърцето си, както и нарушения на проводимостта;
 • Фонокардиография потвърждава аускультативные данни и ви позволява да записвате звуци, произведени от сърце;
 • Радиография — характерно промяна на формата и размера на сърцето, излишната течност в белите дробове;
 • Ехокардиография дава подробна информация за характера сърдечни аномалии и внутрисердечной гемодинамике, открива ДМПП, определя местоположението му, броя и размера им, определя характерните хемодинамичните нарушения, оценява работата на миокарда, неговото състояние и проводимостта на сърцето;
 • Катетеризация на камерите на сърцето се провежда с цел измерване на налягането в камерата на сърцето и големите съдове;
 • Ангиокардиография, вентрикулография, флебография, пульсоксиметрия и ядрено-магнитен резонанс — помощни методи, прилагани в случай на диагностични затруднения.

Лечение на

Малки ДМПП могат да се затвори спонтанно в ранна детска възраст. Ако симптоматика патология липсва, както и размера на дефекта по-малко от 1 см, оперативната намеса не се извършва, а се ограничават само на динамично наблюдение на дете с ежегодно провеждане на эхокардиографии. Във всички останали случаи се изисква консервативно или оперативно лечение.

Ако детето бързо ослабва по време на хранене, лошо наддава на тегло, изпитва недостиг на въздух по време на плач, която е придружена от цианозом на устните и на ноктите, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Консервативна терапия

Лекарствена терапия патология е симптоматично и се състои в назначаването на болните от сърдечни гликозиди, диуретици, АСЕ-инхибитори, антиоксиданти, бета-блокери, антикоагуланти. С помощта на лекарствата може да се подобри сърдечната функция, осигуряване на нормалното кръвоснабдяване.

 1. Сърдечни гликозиди имат селективно кардиотоническое действие, урежают сърцебиене, повишаване на силата на свиване, нормализира кръвното налягане. Към медикамента от тази група, са: «Коргликон», «Дигоксин», «Строфантин».
 2. Диуретиците премахват излишните течности от организма и понижават кръвното налягане, намаляват венозен връщане към сърцето, намаляват тежестта на внутритканевых отоци и явления на застой. При тежка форма на сърдечна недостатъчност, се предписват интравенозно въвеждане на «Лазикса», «Фуросемида», а при хронично — хапчета «Индапамид», «Спиронолактон».
 3. На АСЕ-инхибитори имат гемодинамический ефект, свързан с периферна артериална и венозна вазодилатацией, не сопровождающейся увеличаване на сърдечната честота. При пациенти със застойна сърдечна недостатъчност на АСЕ-инхибитори намаляват дилатацию на сърцето и подобряване на сърдечния дебит. Болни се предписва «Каптоприл», «Эналаприл», «Лизиноприл».
 4. Антиоксидантите имат hypocholesterolemic, гиполипидемическое и антисклеротическое действие, укрепват стените на кръвоносните съдове, извежда свободните радикали от тялото. Те се използват за профилактика на инфаркт и тромбоэмболии. Най-полезни за сърцето антиоксиданти са витамините А, С, е и микроелементи: селен и цинк.
 5. Антикоагуланти намаляват съсирваемостта на кръвта и пречат на образуването на кръвни съсиреци. Към тях се отнасят «Варфарин», «Фенилин», «Хепарин».
 6. Кардиопротекторы предпазват то миокарда от повреди, оказват положително влияние върху гемодинамику, ще се оптимизира работата на сърцето в норма и при патология, предупреждават въздействието на вредните екзогенни и ендогенни фактори. Най-честите кардиопротекторами са «Милдронат», «Триметазидин», «Рибоксин», «Панангин».

Эндоваскулярная хирургия

Эндоваскулярное лечение в днешно време е много популярна и се смята за най-безопасно, бързо и безболезнено. Това малоинвазивный и малотравматичный метод, предназначен за лечение на деца, склонни към парадоксална емболия. Эндоваскулярное затваряне на дефект се извършва с помощта на специални окклюдеров. Пунктируют големите периферни съдове, чрез които дефекту дават специален «чадър» и се отварят го. С течение на времето той е обрасъл с кърпа и напълно затваря болестно дупка. Подобна намеса се извършва под контрола на флуороскопия.

Едно дете, след эндоваскулярной операция остава абсолютно здрави. Катетеризация на сърцето ви позволява да се избегне развитие на тежки следоперативни усложнения и бързо се възстанови след операция. Подобни намеса гарантират абсолютно сигурен резултат лечение на ОБЩИНАТА. Това интервенционный метод на затваряне на ДМПП. Която се намира на нивото на отвора на устройството се затваря необичайно съобщение между две предсердиями.

Хирургично лечение

Отворена операция се извършва под обща упойка и в условия на хипотермия. Това е необходимо, за да се намали нуждата на организма от кислород. Лекари свързват пациента апарат «изкуствено сърце-леки», вскрывают гръдния кош и плевральную кухина, намали чрез перикарда кпереди и паралелно диафрагмальному нерву. След това се нарязва на сърцето, аспиратором премахване на кръв и директно премахване на дефекти. Дупка с размерите на по-малко от 3 см просто зашива. Голям дефект затварят чрез имплантиране на клапата от синтетичен материал или на парцела перикарда. След зашиване и превръзки бебе се трансформира в отделение за един ден, а след това в общата къща на 10 дни.

Продължителността на живота при ДМПП зависи от големината на отвора и выраженности сърдечна недостатъчност. Прогнозата при ранно диагностициране и своевременно начатом лечението на относително благоприятен. Малки дефекти често се затварят сами до 4 години. При невъзможност за провеждане на операция изхода на заболяването неблагоприятно.

Профилактика

Профилактика ДМПП включва внимателното планиране на бременността, провеждане на пренатална диагностика, с изключение на въздействие на неблагоприятни фактори. За профилактика на развитие на патологията при детето на бременна жена трябва да се спазват следните препоръки:

 • Балансирано и пълноценно да се хранят,

 • Да се спазва режим на труд и почивка,
 • Редовно да посещават женска консултация
 • Изключване на вредните навици,
 • Да избягват контакт с негативните фактори на външната среда, които оказват токсичен и радиоактивно въздействие върху организма,
 • Не приемайте лекарства без лекарско предписание,
 • Своевременно се проведе имунизации срещу краснухи,
 • Избягване на контакти с болни хора,
 • По време на епидемия да не посещават места за масово събиране на хора,
 • Мине медико-генетичните консултации в етапа на подготовка за бременност.

За дете с вроден дефект и претърпели неговото лечение трябва да бъде внимателно специални грижи.

Видео: представяне на ДМПП

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00889 sec