Предынфарктное състояние: симптоми, признаци, лечение

Предынфарктное състояние – това не е нищо, като нестабилна стенокардия. Тя може да се класифицира като остър коронарный синдром – опаснейшее заболяване на сърцето. Но това все още не е инфаркт. При своевременно оказанной на първа помощ и занапред правилното лечение на пристъп може да се оттегли.

Не всички пациенти реагират правилно на първите признаци за грозни болести, защото и ненужно голям процент смъртност от инфаркт. Това е притеснително, защото днес при кардиолозите, най-богатият и модерен арсенал от ефективни методи за лечение на най-сложните сърдечни заболявания.

Етиология

Инфаркт на миокарда – това е спирането на храненето на сърдечния мускул се дължи на нарушения на проводимостта на коронарните артерии. Предынфарктное състояние се характеризира със стесняване на артериите, снабдяващи сърдечния мускул. Лумена на кръвоносните съдове се свива на фона на спазъм, запушване на атеросклеротични бляшкой или с тромб, кръвоснабдяването на миокарда, се влошава.

Такова състояние се нарича:

 • Стреса;
 • Нервен переутомлением;
 • Гипертоническими кризите;
 • Грип и други респираторни инфекции;
 • Передозировкой на алкохол и алкохолни напитки;
 • Непривычными физически сверхнагрузками;
 • Топлинна удар;
 • Передозировкой лекарства;
 • Переохлаждением;
 • Тютюнопушенето.

Как да разпознаем предынфарктное състояние?

Границата с инфарктом състоянието се появява на фона на прогресиращо работеща на стенокардия. Ако лечението се провежда недостатъчно или изобщо не се изпълняват, при добавяне на провокиращи фактори могат да развият инфаркт на миокарда. Понякога се случва самопроизвольное негативно облекчение развитие на заболяването, както и болни възстановява добре. При прогрессировании симптоми предынфарктного състояние чрез силни загрудинные болки, наподобяващи болковият синдром на стенокардия на напрежението. Болката може да се засили, а пристъпи се случва все по-често и по-често. Следствие от това може да стане постепенно омертвение част на мускулите на сърцето.

Цел предынфарктных болки могат да станат ръцете, подъязычная и подключичная област, дясната част на гърдите. На пациента се появи призрачен страх от смъртта. Понякога хората дори се страхуват да се изправи. Появява се силна тахикардия, болки възбуден и неспокоен. Понякога пациентът се чувства задух и гадене. Често се появяват усещания във формата на режещата или ноющей болка, нарастваща при увеличаване на натоварването върху тялото.

В основата на болката намалява, когато болният спазва мир и отнема голямо количество кардиологических лекарства.

За съжаление, има признаци на предынфарктного състояние, по които е много трудно да го разпознаете. Нетипични симптоми се проявяват под формата на:

READ  Велоэргометрия (WAIMES): същността на проби, провеждане, норми и показатели

 1. Сънливост;
 2. Безсъние;
 3. Слабост;
 4. Виене на свят;
 5. Раздразнителност;
 6. Цианоза;
 7. Задух при покой (20 и повече вдишвания-выдохов в минута);
 8. Липса на болка;
 9. Остра ломящей болка в долната челюст;
 10. За парене в подложечной област;
 11. Болка в епигастриума (по-често при жените), отдающей в левия гръдната кост или надмощие на корема.

Човек не може да лежи, при сядане силно държи на околните предмети.

Понякога пациентите се оплакват от болка в гърба (горната част), отдающей в рамото. Често дори и лекарите приемат тези симптоми за областта на шията и гръдната остеохондроза, предписват рентгенографическое проучване и пропускат момента.

При атипични форми предынфаркта спешно трябва да се направи электрокардиограмму. Само ЕКГ ще покаже пароксизмальную тахикардию, экстрасистолию или недостатъчно кръвообращение (в случай приближаването на сърдечна катастрофа).

Атипични форми често се празнуват при по-възрастни пациенти (мъже и жени) и старци. Тези симптоми изискват особено внимание за дестинация навременно адекватно лечение.

Колко продължава продром период?

Продължителност на предынфарктного заболяване при различни пациенти може да бъде различна: при някои само 3 дни, а при други – 3 седмици и повече. Но не означава, че колкото по-дълго трае предвестник на болестта, толкова благоприятнее изход и обратното. От приключи определен период от време – на ТЯХ или выздоровлением – зависи от навременна и точна диагноза.

При поява на пациента поне няколко симптоми на заболяването, трябва спешно изследване и по показания, хоспитализация.

Диагностика

Първоначално лекарят выслушивает оплаквания на пациента, анализира симптомите и е спомняне. На следващо място, което ще потвърди техните предчувствия, д-р назначава редица изследвания:

Эхокардиографию

С помощта на ЭхоКГ можете да откриете на:

 • Патология на различни участъци, слоеве, клапани и кухини на сърцето;
 • Белези от минали инфаркти;
 • Тумори;
 • Пороци;
 • Аневризму на сърцето;
 • Тромбы;
 • Симптомите на влошаване на кръвообращението.

Электрокардиограмму

В резултат на това проучване може да се определи исхемични нарушения (участъци на миокарда с лоши кръвоснабдяването), аритмия, позицията на сърцето, белези инфаркти. Освен това, можете да видите произлязъл инфаркт.

Магнитно-резонансната томография

С помощта на ядрено-магнитен резонанс се оценява кръвоснабдяването на миокарда, се определя от присъствието на исхемия и прогнозира нейното развитие, се откриват тумори и инфаркт на миокарда. Качествени изследвания значително се повишава, ако в организма се въвеждат контрастни вещества. Този метод се нарича МР-ангиокардиографией.

READ  Висок билирубин в кръвта: основни причини за повишаване на новородени и възрастни, симптомите на висок билирубин, диета при високо билирубине

Коронарографию

При рентгеноконтрастном метод изследвани коронарните съдове. В кръвта се въвежда за разлика материал, благодарение на който коронарните съдове да станат добре видими. Може да се види, на кое място е съд заужен, колко е опасно положението. Това изследване помага да се разработи план за предстоящото лечение.

Холтеровское мониторирование

Работата на сърцето се наблюдава в продължение на 24 часа. С помощта на малка приборчика се записва кардиограмма. Специална компютърна програма обработва резултатите. Този метод позволява да се разкрие скритите нарушения в сърдечния ритъм и ишемию на миокарда. Също се контролира кръвното налягане. С помощта на този метод обикновено се наблюдават за развитие на предынфарктного състояние. При инфаркт не е добро, тъй като в този случай става въпрос за няколко минути.

Освен хардуерни методики за изследвания на сърцето, пациентите показва отдаване биохимични изследвания на кръвта. Повишено съдържание на ензими тропонина и креатинкиназы може да посочи за развитието на инфаркт на миокарда или прогресиращо нестабилна стенокардия.

Методи за спешна помощ

Най-важното, което трябва да направите, купировать болковият синдром и предотвратяване на сърдечна катастрофа. Първо пациентът трябва да получи спокойствие и чист въздух. До пристигането на спешна помощ трябва да приемат нитроглицерин (1-2 таблетки). Ако след прием на лекарства закружится или заболит главата, паникьосва не е необходимо – това не е опасно, и след известно време обикновено минава.

Не трябва да се приема по-голяма доза от нитроглицерина – това може да доведе до рязко падане на кръвното налягане.

Вместо глицерин под езика може да се сложи таблетка валидола или няколко капки течен средства на захар. Ако пациентът преди това помогна премахнат болка валокордин или korvalola, тогава можете да използвате тези лекарства. Те също така могат да подобрят кръвоснабдяването на миокарда чрез разширяване на кръвоносните съдове.

Да се намали вероятността съсирва е възможно с помощта на хапчета аспирин. Аспирин прочиства кръвта, което значително подобрява прогнозата на заболяването.

Видео: инфаркт на миокарда — как да се признае, първа помощ

Лечебни дейности

Лечение предынфарктного състояние, насочени към предотвратяване всъщност инфаркт. Тя не се различава много от лечение, работеща на стенокардия. За да намали натоварването на сърдечния мускул, се назначава спазването на спално режим.

Лекарствена терапия

Нуждите на миокарда от кислород се намалява при прием на бета-адреноблокаторов. При тяхното действие се намалява силата и честотата на сърдечните съкращения, угнетающих проводимостта на миокарда.

READ  Свещи от хемороиди с красавкой: инструкция, мнения

Намалява нуждата на сърдечния мускул от кислород и също допринасят за по-доброто му транспортиране през съдовете пролонгированные лекарства нитроглицеринового редица – сустак, сустонит, тринитролонг, сустабуккал, както и самият нитроглицерин.

За предотвратяване на коронарна тромбоза като алтернатива на аспирин се прилага старото доказано средство – хепарин. Това лекарство се проявява не само антикоагулянтные свойства, но и намалява броя на пристъпите на стенокардия. Също така при употреба на този наркотик се подобрява липидния обмен, което е важно за лечение на предынфарктного състояние.

Ако причината ангинозных пристъпи е спастична компонент, тогава се препоръчва прием на лекарствени средства, представляващи група антагонист на калция. Когато в клетките на миокарда и съдове, понижава концентрацията на калциеви катиони, артериите на сърцето се разширява. В резултат на това се подобрява кръвообращението, снабдяване на кислород на сърдечния мускул. За по противоспастическим средства са коринфар, нифедипин, изоптин и други.

По време на лечение с помощта на ЕКГ се контролира състоянието на сърдечния мускул и кръвоносните съдове на сърцето. Физически натоварвания по това време са забранени. Понякога се препоръчва да се удължи режим на покой до един месец и повече. Обикновено за това време на коронарна недостатъчност се компенсира, и пациентът се възстановява.

В по-тежки случаи, когато лекарствена терапия не дава добри резултати, се провежда хирургично лечение – обикновено това е аортокоронарное байпас. Трябва да се каже, че операцията не гарантира пълно излекуване.

В случай купировании инфаркт, пациентът трябва да се разбере, че при неблагоприятните за тялото условия на атеросклеротични плаки в коронарните съдове отново ще се появи и лумена на артериите неизбежно ще намалее.

Как да предотвратите болестта

За профилактика на исхемични атаки е необходимо:

 • Редовно приемате определени лекарства;
 • Контрол на показателите на кръвта, особено холестерол;
 • За отказване от пушенето.
 • Да се движи повече;
 • Контролира кръвното налягане;
 • За да отслабнете;
 • Не позволявайте на стреса.

Видео: анализ на инфаркт — програма «Живо страхотно!»

MAXCACHE: 0.41MB/0.00087 sec