Прекардиальный удар: показанията, техниката на нанасяне, характеристики

Внезапна сърдечна смърт, в последните години не е такава рядкост, както по-рано и по-често започнах да отговарят дори и при пациенти с по-младата възраст. Това състояние може да се случи навсякъде — на улицата, в обществения транспорт, на спортни събития и т.н. Във връзка с това всеки човек, и не само медицински работник, трябва да знаете как правилно и своевременно да окажат спешна помощ на жертвата. Това се отнася особено за такава методика, като прекардиальный удар. Разбира се, при провеждане на такава стачка има свои правила, които ще бъдат разгледани по-долу.

Така че, прекардиальный удар е метод за физическо въздействие върху гръдния кош на пациента, който възникна спиране на сърцето. Такова влияние може да се преведе физически колебания в предната част на гръдната стена и на стената на сърцето в електрическо възбуда влакна на сърдечния мускул, тъй като тъканта на сърцето е собственост на електрическа възбудимост, в резултат на механично я дразнене, може да предостави электроимпульсный отговор. С други думи, механичното въздействие върху областта на сърцето е вид механично шофьор ритъм, благодарение на което отново може да започне нормален сърдечен цикъл. Въпреки това, редица автори клони към това, че такъв ефект не е достатъчно за възникването на пълноценен електрическа систолы, може да се гарантира подходяща количеството на кръвта в аортата, и по този начин да осигури притока на кръв до вашия централен мозъка. За подобно въздействие върху сърцето в медицинската литература извършена много спорове, и все пак в момента:

Прекардиальный удар се счита за ефективен реанимационным помощи, но само в случай, ако пациентът наистина настъпи спиране на сърдечната дейност, а удар бе реализиран през първите 30-40 секунди след това.

Когато трябва да се изпълнява прекардиальный удар?

Индикация за извършване на това реанимация обезщетения при оказването на първа помощ е липсата на пациента самостоятелно ударите на сърцето, което се дължи на фибрилляцией камерна и/или асистолией (спиране на сърцето), поради други нарушения на ритъма. Клинично асистолия, послужившая причина за клинична смърт, придружен от симптоми като:

 • Загуба на съзнание,
 • Липсата на пулс на каротидната и бедрена артерии,
 • Разширени зеници с липсата на реакция на светлина,
 • Липсата на самостоятелни дихателни движения,
 • Наличието на сини цвят на кожата на лицето, врата, дланите.
READ  Емболия: белодробната артерия, мозъчни, околоплодными води, причини и симптоми

Ако сте лекар има възможност за провеждане на ЕКГ или кардиоскопии с помощта на монитора на дефибрилляторе, може да е автентично за да разкрие фибрилляцию камерна, електро-механична диссоциацию на сърцето и асистолию.

Алгоритъм за диагностика спиране на сърцето е следния:

 1. Ако човек е паднал и загубил съзнание, трябва да окликнуть му, потормошить за рамото. Недопустимо е да победи човек по бузите му, може да се поръси с лицето си с вода.
 2. При липса на реакция — чувство на пульсовые колебания на сънната артерия (под ъгъла на долната челюст), да се прецени наличието на самостоятелни дихателни движения — да видим дали обиколка на гръдния кош, за да чуят ушите звук издишания въздух, или да се чувстват издишания от белите въздух своята буза (алгоритъм «вижте, вижте, почувствайте»).
 3. При липса на пулса и дихателните движения — незабавно да започне изпълнението на прекардиального удря с по-нататъшното непреки масаж на сърцето и на изкуствена вентилация на въздуха с помощта на изкуствено дишане.

Когато не може да се прилага прекардиальный удар?

Това реанимационное възползвайте категорично не се прилага при наличие на пулс в сънната артерия и при наличието на самостоятелни дихателни движения. Той е изпълнен с появата на спиране на сърцето у човека, който просто да е загубил съзнание или е в кома, а също и при пациенти с судорожным синдром. Това е липса на съзнание при пациент с нормален сърдечен ритъм може да бъде по грешка се разглежда като клинична смърт, в резултат на нанасяне на прекардиального удара може да нанесе непоправима вреда на пациента.

Ако пострадалия се наблюдават открити щети на гръдния кош (отворени зейнали рани с масивен кръвоизлив, загуба на лумена рани органи на гръдната кухина), а също и визуално може да се определи фрактури на ребрата (деформация на ребрата, выпирающие част на ребрата), изпълнението на прекардиального удар безсмислено. В такъв случай трябва да се изчака пристигането на лекари или спасители.

Така че единственото противопоказание за извършване на прекардиального удар при цялостното оформяне на майчиното рамка, без видими увреждания е наличието на пулс на сънната или бедрената артерии, както и наличието на самостоятелно сърдечната честота на кардиограмме или на кардиоскопе дефибрилатор.

Сравнително пациенти детска възраст трябва да се отбележи, че провеждането на прекардиального удар категорично е противопоказан за деца до 7 години във връзка с голяма вероятност за увреждане на вътрешните органи. Тази категория засегнатите веднага започват изпълнението на индиректен масаж на сърцето.

READ  Кръвен тест за холестерол: подготовка, как да се явя, норма, отклонението, лечение и профилактика

Техника на изпълнение на прекардиального удар

Така че, правилно прекардиальный нанесе удар по определен начин. След като човекът паднал и загубил съзнание, енергийна (нататък, реаниматор), в рамките на 30-60 секунди трябва да изпълни редица последователни действия:

 1. Обърнете пациент в гърба, след пускането му върху твърда равна повърхност (под, земя). В никакъв случай не може да оказва реанимационные дейности на меки легла, тъй като торакс «ще вдавливаться» в меката повърхност, при това на желания ефект от механични сътресения гръдната стена постигне не ще.
 2. Провери пулса на сънната артерия (под ъгъла на долната челюст) или бедрената артерия (в слабините).
 3. При липса на пулс да се раздават гласова команда, намиращ се до на хора с цел спешно повикване на линейка или спасители. Недопустимо е да се губи ценно време в търсене на телефон на себе си, тъй като сметката въпрос на секунди. При липса на редица други хора, трябва да е силен призив за помощ минувачите.
 4. Едновременно с призива за помощ трябва да се роди на жертвата гръдния кош. Недопустимо е да прекарват прекардиальный удар на лице в ризата си, тъй като реаниматор може да не забележите малки метални предмети в областта на гръдната кост (нательный кръст, метални орнаменти, монети и др.). В последния случай травматично увреждане на гръдния кош е по-вероятно.
 5. След оголване на гръдния кош реаниматор налага показалеца и средния пръст счупена ръка (лявата за дясна ръка, десния за левичари) в най-долната част на гръдната кост директно върху эпигастральной област, т.е. там, където ребрата се събират и гръдната кост. Именно тук е най-уязвима за травматично увреждане на част от гръдната кост — мечевидный отломък. По този начин, реаниматор два пръста присъдените му в момента на удара.

 6. Сега трябва да бъдат поставени на работна ръка, компресирани в юмрук, на височина 20-30 см над гръдната кост на пострадалия. Правилното положение на реаниматора при това — реаниматор стои отстрани на пострадалия, с лице към него. Работна ръка, изписани върху гръдния кош на пациента, предплечьем е насочена успоредно на гръдната кост на пострадалия (лакът реаниматора е насочен към корема на пострадалия). При напречното разположение на предмишницата (лакът е насочена към реаниматору) увреждане на гръдната кост е неизбежно. С голяма сила трябва да кликнете два пъти се ангажират с една-две кратки удря в област гол част на гръдната кост.
 7. Веднага трябва да се провери пулса на големите артерии. Във всеки случай, как при наличието на сърдечния ритъм, така и при неговата липса веднага започва косвени масаж на сърцето в ритъма на 60-100 кликвания в минута.

 8. Прекардиальный удар повече не се изпълнява, а се провежда масаж на сърцето до пристигането на спасителите или на не по-малко, отколкото в рамките на 30 минути от началото на реанимация.

Фигура: изпълнение на прекардиального удар

Ако настъпи спиране на сърцето в клиничното институция, няма смисъл да губите време в търсене на дефибрилатор, тъй като е необходимо незабавно да се пристъпи към нанасяне прекардиального удар. Ако дефибрилатор е под ръка, като например, когато спиране на сърцето се наблюдава в отделение за интензивна терапия, лекар-реаниматологу трябва незабавно да се определи вида на асистолии по кардиоскопу и да започне извършване на дефибрилация с помощта на электроимпульсной терапия.

Възможни ли са усложнения при спасяването на живота на човек?

Единственото усложнение прекардиального удар е фрактура на ребрата и гръдната кост с възможно увреждане на белите дробове и плеврата. Това усложнение се среща много често, а увреждане на белите дробове е много по-рядко. Но в случай, че с помощта на удар и последващ масаж на сърцето успя да върнем човека към живота, фрактура на ребра доста успешно се отговаря на консервативно лечение, което не причинява значителен дискомфорт на пациента.

Видео: провеждане на прекардиального удар

MAXCACHE: 0.4MB/0.00098 sec