Прилив на кръв, топлина: на главата, на лицето при жените и мъжете

Епизоди зачервяване на лицето, прилив на кръв към главата, горещина навсякъде в тялото, произтичащи без видима причина, поставят човека в неудобно положение и са обект на вълнения и преживявания. Разбира се, на първо място, гледане на подобно явление от страна на или от себе си лично, присъства идеята за приливите при менопауза, които са добре познати на жените на зряла възраст.

Междувременно, като отбелязва всеки път, кои са бедните жени, не всички знаят, че приливите при мъжете също друг път имат място. Ако те се появяват без видима причина, и им даде никакво обяснение, а след това тези симптоми дават основание предположи, не на физиологични промени в организма.

Симптомите на приливите и отливите

Трудно е да се опише симптомите на приливите и отливите, ако самото това понятие е израз на определено състояние на човека в определен възрастова план или поради патологични промени в организма, т.е. прилив на топлина, например, вече е симптом.

Въпреки това ще се опитаме да си представим, че се чувства човек, когато кръвта се втурва към горната част на тялото си внезапно и без предупреждение:

 • Прилив на топлина бързо се бутилира по кожни покровам ръцете, шията, лицето, обхваща цялата глава, човек при това чувства, че кръвта втурва само до горните слоеве на кожата, а онова, което се намира под нея, остава в нормално състояние;
 • Човек се чувства като коварно и неподходящо изчервява лицето;
 • Сърцето ми изведнъж започва да работите усилено и става очевидно, повишаване на телесната температура;
 • Чрез кожни пори на челото, носогубного триъгълник, брадичката действа испарина, «потта прошибает» и целия организъм, вярно е, че тя се чувства само на самия човек, докато следи от прилив на кръв към лицето забелязват околните;
 • Топлината бързо се отдалечава, кожата е бледа и за кратко време се превръща в «гъска».

Прилив на кръв към главата ти идват по няколко пъти на ден, а учестен до 30 пъти счита за тежко състояние. Пристъпи траят дълго от секунди до 2-5 минути, но някои патологични състояния удължават времето на приливите и отливите до 20-30 минути (мастоцитоз).

Подобни пристъпи на не особено коригира инвестиционната под циркадните ритми, не правят разлика между светъл и тъмен време на деня, така че често се появяват по време на сън. При някои жени менопаузата първи път заявява за себе си, именно нощните приливи и отливи, като на ден те са на първо място, това не е особено замечаются. Симптомите на нощните приливи едни и същи, обаче, прилив на вълни, тахикардию, повишаване на температурата човек в съня си, може да пропуснете, но се събуди от студ, изходящи от влажен спално бельо, което е станало така при обилно изпотяване по време на пристъп.

READ  Първата кръвна група: положителна, rh отрицателен, характеристики, храна, съвместимост, здраве

Защо кръвта се втурва към главата си?

Горещи вълни при жените, свързани с възрастта на хормонална корекция, се считат за физиологични. Освен това, физиологични горещи вълни на всеки един от нас може да се опита в едни или други периоди от живота, независимо от възраст и пол:

 1. Гняв, силно възмущение;
 2. Пиенето на горещ чай или кафе и, разбира се, алкохолни напитки (не напразно ги наричат горячительными);
 3. Престой в горещо натопленном закрито.

До физиологичните прояви може да се дължи и горещи вълни от употребата на някои хранителни продукти, например, е излишно да се пикантни и кисели ястия, хранене, сводеста чили сос или други подправки, повышающими апетит и поради прилив на кръв към главата.

Прилив на кръв към главата, свързани с определени обстоятелства, може да бъде, и не може да се нарече физиологични, но те са естествена реакция на организма към едни или други дразнители:

 • Употребата на недоброкачественного месо, някои видове риба (риба тон, скумрия) също причинява горещи вълни (вкус), които, обаче, не завършва, тъй като е само продукти, отравяне ще напуснат тялото;
 • Хранителни добавки и консерванти (сулфатно калций – Е226);
 • Прилагането на фармацевтични средства за: витамини, нитроглицерина, лекарства от червеи, антагонист на калция. Междувременно, те далеч не винаги предизвикват особено ярки реакция от страна на организма, което може да се каже за никотинова киселина (витамин РР, В3) – в най-кратък срок след приемане на лекарства, я съдържащи (никоверин, никошпан), напомнят за себе си приливите и отливите на лицето, шията и ръцете;
 • Хората, работещи с технически разтворители и колкото и да завърши работен ден бутилка бира, живеещи професионален горещи вълни, въпреки, че понякога и себе си за тази връзка не знаят (причина за приливите и отливите при мъжете млади и здрави);
 • Горещи вълни при мъжете има и в случай на лечение на симптомите на андрогенизации лекарства, предназначени за намаляване на концентрация на мъжки полови хормони в кръвта.

Горещи вълни при жените

Най-честата причина за появата на епизоди на внезапно зачервяване на лицето, испарины, тахикардия смятат възраст на избледняване детородной функции от представители на «нежния» пол. Горещи вълни при менопауза доста често срещано явление и рядка жена струва на «лека уплаха», така и не научи всички «сексапил» на климактериума.

Причина за приливите и отливите при жени, при менопауза, преди нея и след намаляване на нивата на естроген, защищающих женското тяло от много болести. Известно е, че атеросклерозата при жените се развива по-късно, инфаркт на миокарда започва да се изправи някъде след 60, в по-късна възраст, отколкото при мъжете, възниква риск от развитие на захарен диабет и някои онкологични заболявания. Просто целия период с месечни, които самите жени не обичат, да ги предпазват тялото естрогени.

READ  Упражнения при хемороиди (лечебна гимнастика): лечение на физически упражнения, видео

Записва здрава жена прилив на кръв в главата, води я на ректора за приближаването на старостта. «Есента на живота», далеч не всички приемат, като в песента се пее, с благодарност, така че повтарящи се горещи вълни, всеки път напомня за възраст, влияят отрицателно върху нервната система. Да и симптоми (което на греха таить?) не доставят удоволствие, а нощните приливи и като цяло нарушават спокойствието и съня. В резултат на това – нервност, раздразнителност, умора.

Горещи вълни при жените се нуждаят от лечение, само не в смисъл, като сме свикнали да разбират това. Ако случаят е тежък, чрез определяне на правилната режим на труд, почивка и хранене, да се консултира с гинеколог относно специфична терапия, насочена към премахване на неприятни усещания от пристъпи, може, а понякога трябва да се обърнете към терапевт, който ще ви предпише необходимите лекарства за успокояване на нервната система, което ще намали и броя на приливите и отливите.

При обичайната ситуация (пристъпи, но не някакви специални прояви) жените са народни средства за защита от приливите и отливите (успокояващ чай от градински чай, мента) или купуват в аптеката готовото лекарство: Чи-Klima, Климаксан или същия градински чай, но под формата на таблетки.

Видео: горещи вълни при жените в програмата «най-важното»

Горещи вълни – симптом на друга патология

Горещи вълни при мъже или младите хора (на кого менопауза не са изправени пред по принцип или по възраст) могат да бъдат:

 1. Следствие пренесени медицински дейности: лечение на цитостатиками на туморните процеси, антиандрогенная терапия (при лица от мъжки пол), последиците от оперативни интервенции на стомаха (дъмпинг-синдром);
 2. Признак на друго заболяване, което по някаква причина не са били диагностицирани.

Неразумно прилив на кръв към лицето, ушите, шията трябва да се превърне в повод за посещение на лекар и за по-нататъшно проучване, защото подобно явление трябва да бъде обяснение може би е това:

 • Просто прояви на съдова дистония (а тя, както е известно, се диагностицира едва ли не всеки съвременен човек);
 • Карциноидный синдром, възникващи на фона на растежа на тумори от нейроэндокринных клетки и който кара кръвта приливать до главата. Туморите, локализирани в СЧ, бронхо-белодробната система, яйчниците или на всяко място в тялото, отделят различни хормони (серотонин, хистамин, брадикинин), които, на свой ред, предизвикват появата на симптоми на приливите и отливите;
 • Хроничен базофильный миелоцитарный левкемия;
 • Мастоцитоз – доброкачествен гиперпластический процес, засягащи ретикулоэндотелиальную система, симптоми на приливи и при това са по-изразени: ярко-червени петна по лицето, тахикардия, диария, загуба на съзнание, така и на пристъпи с продължителност до един час;
 • Гормонопродуцирующие тумор на надбъбречната жлеза, половите жлези (горещи вълни при мъжете и жените);
 • Синдром на Фрея (ушно-височный синдром), развиващ се в резултат на операция, травма, инфекциозен или други поражения на лицевите нерви;
 • Синдром на Арлекина, придружаващ рак на белия дроб. За разстройство се характеризира с горещи вълни и изпотяване само на едната страна на лицето и крайниците, след като отсрещната страна остава безучастной. Често при недоносени деца или новородени, които са получили в процеса на раждането на травми на главата;
 • Наследствената патология (липса на моноаминооксидазни);
 • Неврологични болести (мигрена, болест на Паркинсон, увреждане на гръбначния мозък, тумори, локализирани в главата, хидроцефалия).
READ  Здравец от хемороиди: лечение, мнения за прилагането на

Едни и същи симптоми предполагат различен подход за лечение на

Може би читателят вече е разбрал, че да се даде някаква конкретна препоръка по отношение на лечението на подобни епизоди едва ли ще се окаже, (като се има предвид широк списък от патологични състояния, които предизвикват прилив на кръв към главата). Всичко е много индивидуално и зависи от причините за появата на пристъпи.

Например, от приливите и отливите при мъжете, причинени от професионални дейности, совмещаемой с употребата на алкогольсодержащих напитки, може да се отървете от едно лекарство — да се направи избор: да се предпочита работа или приятен забавляват. Въпреки това, горещи вълни при мъжете, провоцируемые нарушение на хормоналния фон, развитието на гормонопродуцирующих тумори или лечение на ендокринни заболявания, които изискват сериозен подход и участие на специалист.

Посъветва се прилагат таблетки, съдържащи растителни компоненти, или народни средства от приливите и отливите могат да бъдат само жените в периода на климакса или млади хора от двата пола, на страдащите от съдова дистония. И то не винаги, защото всеки организъм е уникален, на един помага едно, на друг друго.

Може би, не успяхме напълно да отговарят на интереса на читателя и си припомни всички случаи, когато кръвта се втурва към горната част на тялото. След това просто спомнете си, че, ако прилив на кръв към главата, че не са свързани с възраст, пол, злостью и други физиологични фактори, както и обяснение за случващото се събития не са открити (горещи вълни продължават да се мъчат), трябва малко, за да наблюдава и да отидете на лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00167 sec