Припадам: причини, първата помощ, симптоми, лечение

Припадам – не е отделна болест и не е диагноза, това е една кратковременна загуба на съзнание вследствие на остро намаляване на кръвоснабдяването на мозъка, придружен с падането на сърдечно-съдовата дейност.

Настъпи припадък или синкопальное състояние (синкопе), както го наричат, внезапно и обикновено продължава дълго – няколко секунди. От припадъци не са застраховани от напълно здрави хора, тоест, не трябва да бързат да се тълкува като знак за тежко заболяване, е добре да се опитате да оправи класификация и причините.

Класификация синкопе

Към настоящия обморокам включват пристъпи на краткосрочната загуба на съзнанието, които могат да бъдат разделени на следните видове:

 • Нейрокардиогенная (нейромедиаторная) форма включва няколко клинични синдроми, затова се смята термина колективно. В основата на формирането на нейромедиаторного припадък се крие рефлекторно въздействие на вегетативната нервна система върху съдовата тонус и ритъма на сърдечните съкращения, предизвикани от неблагоприятни за този организма фактори (температура на околната среда, психо-емоционалното напрежение, нерви, вид на кръвта). Припадъци при деца (при липса на значими патологични промени от страна на сърцето и кръвоносните съдове) или при юноши в период на хормонална корекция често имат нейрокардиогенное произход. И до синкопе този вид са вазовагальные и рефлекторните реакции, които могат да имат място при кашлица, уриниране, преглъщане, физическо натоварване и други обстоятелства, които не са свързани със сърдечна патология.
 • Ортостатический колапс или припадък се развива по причина на забавянето на притока на кръв в мозъка при рязко преминаване на тялото от хоризонтално положение хоризонтално и вертикално.
 • Аритмогенный припадък. Този вариант е най-опасен. Той се дължи на формирането на морфологични промени в сърцето и съдовете.
 • Загуба на съзнание, в основата на която лежи цереброваскулярные разстройство (промяна на кръвоносните съдове на мозъка, нарушение на мозъчното кръвообращение).

Между това, някои състояния, наречени обмороком, не са класифицирани като синкопе, макар и външно много прилича. Към тях се отнасят:

 1. Загуба на съзнание, свързани с метаболическими разстройства (хипогликемия — падането на съдържанието на глюкоза в кръвта, кислороден глад, хипервентилация с намаляване на концентрацията на въглероден диоксид).
 2. Пристъп на епилепсия.
 3. ТИА (транзиторная исхемична атака) вертеброгенного произход.

Има група разстройства, напомнящи припадък, но всички без загуба на съзнание:

 • Моментно отпускане на мускулатурата (катаплексията), в резултат на което човек не може да запази равновесие и пада;
 • Изведнъж резултат разстройство на координацията на движенията, остра атаксия;
 • Синкопальные състоянието на психогенной на природата;
 • ТИА, причинени от нарушение на кръвообращението в каротидном басейн, придружени със загуба на способността да се движат.

Най-често срещаният случай

Значителна част от всички обмороков принадлежи нейрокардиогенным форми. Загуба на съзнание, спровоцированная нормалните битови обстоятелства (транспорт, непоносим помещение, стрес) или медицински процедури (различни скопии, венепункция, понякога просто посещение на процедури, напомнящи операционни), като правило, не е в основата на развитието на промените от страна на сърцето и кръвоносните съдове. Дори и кръвното налягане, което в момент на припадък намалява, извън пристъп е на нормално ниво. Следователно, цялата отговорност за развитието на инфаркт се възлага на вегетативната нервна система, а именно, за да я отделите – симпатический и парасимпатический, които по някаква причина спре да работи последователно.

Този вид припадъци при деца и юноши се причиняват маса тревоги от страна на родителите, които не могат да се успокои само с факта, че това състояние не е резултат от сериозна патология. Повтарящи се припадъци, придружени от получаването на наранявания, което намалява качеството на живот и може да бъде опасно като цяло.

Защо се губи съзнание?

Човек, далекому от медицина, класификация, като цяло, не играе никаква роля. Повечето хора в пристъп със загуба на съзнание, бледностью кожата покрива и есента усматривают припадък, но те не могат да уличи в грешка. Основното нещо – да побързаме за помощ, а какъв вид загуба на съзнание – разберутся лекарите, затова и ние не бъдем особено убеждаваме читатели.

Въпреки това, въз основа на класирането, но като вземем предвид факта, че не всички знаят тънкостите, ще се опитаме да се определят причините за обмороков, които могат да бъдат често срещано явление, толкова и сериозно:

 1. Топлина – понятие, всеки си един човек добре се чувства при 40°С, а на друг 25 — 28 – вече катастрофа, особено в затворени, непроветренном закрито. Може би най-често подобни синкоп се случват в претъпкан транспорт, където всеки ще е трудно да се угоди на: някой духа, а на някой фал. Освен това, там доста често се намират и други причинители (crush, миризми).
 2. Продължителната липса на храна или вода. Нещо, което знаят за катастрофата обмороке любители на бързата загуба на тегло или хора, принудени да гладуват за други, извън контрола на тях причини. Да предизвика синкопе може диария, упорит повръщане или загуба на течности, причинени от други обстоятелства (често уриниране, повишено изпотяване).
 3. Внезапното преминаване от хоризонтално положение на тялото (роза – пред очите на всички поплыло).
 4. Чувството на тревожност, последвана учащением дишане.
 5. Бременност (преразпределение на притока на кръв). Припадъци по време на бременност – явление нередкое, малко така, понякога именно загуба на съзнание се отнася до първата черта интересно положение на жената. Характерни за бременността емоционална нестабилност на фона на хормоналните промени, на топлина, на улицата и в дома, страх от наддаване на излишните кг (глад) провокира у жената понижаване на кръвното налягане, което води до загуба на съзнание.
 6. Болка, шок, хранително отравяне.
 7. Нервен срив (защо, преди да докладвате някаква ужасна новина, човек, който тя е предназначена, се иска първо крауч).
 8. Бързо кровопотеря, например, донорите се губят, съзнанието по време на кроводачи не защото е отишъл някакъв количеството скъпоценна течност, а поради това, че той е напуснал кровеносное поток твърде бързо и организмът не успява да се включи механизъм за защита.
 9. Вид на рани и кръв. Между другото, при мъжете на кръвта синкоп се случват по-често, отколкото при жените, оказва се, че красивата половина към нея като нещо, което наподобява.
 10. Намаляване на обема на циркулиращата кръв (гиповолемия) при голяма кровопотере или вследствие на прием на диуретици и вазодилататоров.

 11. Понижаване на кръвното налягане, съдова криза, причината за която може да бъде време на работа незавършена работа парасимпатического и симпатичен участъци на вегетативната нервна система, на нейните провали в изпълнението на техните задачи. Има загуба на съзнание у подрастващите, страдащи от съдова дистония по гипотоническому тип или деца в пубертатном периода диагностируемой экстрасистолией. И като цяло, за гипотоников да припадне – нещо обичайно, така че те самите започват да се избегне пътуване в градския транспорт, особено през лятото, посещения парилок в банята и всички други места, които са свързани с неприятни спомени.
 12. Спад на нивото на захар в кръвта (хипогликемия) – между другото, не е задължително при предозиране на инсулин при болни от захарен диабет. «Модерна» младежта на нашето време знае, че това лекарство може да се използва за други цели (да се увеличи височината и теглото, например), че може да бъде много опасно (!).
 13. Анемия или това, което популярно се нарича анемия.
 14. Многократно повтарящи се припадъци при деца може да бъде признак за сериозни заболявания, например, синкопальные състояние често служат като признак на нарушение на сърдечния ритъм, което е доста трудно да разпознае у детето от ранна възраст, тъй като, за разлика от възрастните, сърдечния дебит повече зависи от сърдечната честота (HR), отколкото от ударния обем.
 15. Акт на поглъщането при патология на хранопровода (рефлекс е реакция, дължаща се на стимулиране на vagus нерв).
 16. Предизвиква стесняване на церебрална съдове гипокапния, която представлява намаление на емисии (СО2), за сметка на увеличаване на потреблението на кислород при честа дишането, свойственном за състояние на страх, паника, стрес.
 17. Уриниране и кашлица (чрез повишаване на внутригрудного налягане, намаляване на венозна връщане и, съответно, ограничения на сърдечния дебит и понижаване на кръвното налягане).
 18. Страничен ефект на някои лекарства или предозиране гипотензивных лекарства.
 19. Намален приток на кръв към отделни области на мозъка (микроинсульт), макар и рядко, но може да предизвика обморочное състояние при възрастни пациенти.
 20. Сериозен сърдечно-съдова патология (инфаркт на миокарда, субарахноидален кръвоизлив и други).
 21. Някои ендокринни заболявания.
 22. Обемна образование в мозъка, което усложнява притока на кръв.

По този начин, най-често до загуба на съзнание водят промени в системата на кръвообращението, причинени от спад на кръвното налягане. Тялото просто не успява да се адаптира в кратък срок: на натиск е намалял, сърцето не успя да увеличи количеството кръв, кръв не доведе до мозъка на достатъчно количество кислород.

Видео: причини обмороков — програма «Живо страхотно!»

Причината – сърцето на

Междувременно, не трябва особено да се отпуснете, ако синкопальные състоянието стават твърде чести и причините обмороков не са ясни. Припадъци при деца, юноши и възрастни, са често следствие на сърдечно-съдовата патология, където не е последната роля принадлежи на аритмиям различен вид (бради — или тахикардия):

 • Свързани със слабостта на синусового на възел, висока степен на атриовентрикулярной блокада, нарушения в проводната система на сърцето (често при възрастните хора);
 • Предизвикани от прием на сърдечни гликозиди, антагонисти на калций, β-блокери, неправилно функциониране на клапанного на протезата;
 • Обусловленным сърдечна недостатъчност, интоксикация лекарствени средства (хинидин), электролитным дисбаланс, недостиг на въглероден двуокис в кръвта.
READ  Подути крака: причини, в района на глезените, на дъното, на един възрастен човек, лечението с народни средства за защита

Сърдечен количеството може да се намали и други намалява притока на кръв в мозъчната фактори, които често се намират в комбинация: спад на кръвното налягане, разширяване на периферните съдове, намаляване на връщане на венозна кръв към сърцето, гиповолемия, стесняване на кръвоносните съдове выносящего тракт.

Загуба на съзнание от «ядра» при физическо натоварване се отнася до доста сериозни обвинения проблеми, тъй като предизвика припадък в този случай могат да бъдат:

 1. ТЭЛА (тромбоэмболия белодробната артерия);
 2. Белодробна хипертония;
 3. Стеноза на аортата, расслаивающая аневризма на аортата;
 4. Клапанные пороци: стеноза трикуспидального клапан (TC) и на вентила белодробната артерия (LA);
 5. Кардиомиопатия;
 6. Тампонада на сърцето;
 7. Инфаркт на миокарда;
 8. Миксома.

Разбира се, като тези заболявания рядко са причина за обмороков при деца, в основно, те се образуват в процеса на живота, защо са тъжни предимство на солидна възраст.

Как изглежда припадък?

Обморочные състояние често съпътстват нейроциркуляторную дистонию. Хипоксия, причинена от спад на кръвното налягане, на фона на съдова криза, особено не дава време за размисъл, въпреки, че хората, за които загубата на съзнание не е нещо свръхестествено, може предварително предчувствовать приближаващ инфаркт и наричат това състояние предобморочным. Симптоми, сочещи към сближаване на синкопе и самият припадък най-добре описват заедно, тъй като началото се чувства самият човек, а всъщност припадна виждат околните. Обикновено, когато дошла в съзнание, човек се чувства добре, както и за загуба на съзнание напомня само лека слабост.

Така че, симптоми:

 • «Ми е зле» — така си определя състоянието на пациента.
 • Станове, гадене, прошибает неприятна лепкава студена пот.
 • Всички тялото отслабва, краката подкашиваются.
 • Кожни воалите бледа.
 • В ушите звъннат, пред очите му светна мушица.
 • Загуба на съзнание: лицето сероватое, кръвното налягане е понижено, пулсът е слаб, обикновено ускорен (тахикардия), въпреки че не са изключени и брадикардия, разширени зеници, но в светлината реагират, макар и с известно закъснение.
READ  Като понижаване на нивото на хемоглобина в кръвта: при мъжете, жените, детето, народни средства за защита, в домашни условия

В повечето случаи човек идва на себе си след няколко секунди. При по-продължителен пристъп (5 минути и повече) са възможни гърчове и принудително уриниране. Такъв припадък прост хората лесно могат да бъдат объркани с удар на епилепсия.

Таблица: как да се различи истинският припадам от избухване или епилепсия

Какво да правя?

Ставайки свидетел на припадък, всеки човек трябва да знае, как да се държат, макар и често загуба на съзнание е без никаква доболничната помощ, ако пациентът бързо дойде на себе си, да не получи нараняване при падане и след синкопе на здравето си повече или по-малко нормализовалось. Първа помощ при обмороке се свежда до изпълнение на прости дейности:

 1. Поръсва се с леко върху лицето си със студена вода
 2. Поставете човека в хоризонтално положение под краката си сложете възглавница или възглавница, за да те са по-високи от главата.
 3. Откопчавам яка на риза, разхлаби вратовръзката, да се осигури достъп на свеж въздух.
 4. Амоняк. Имал припадък – всички бягат зад това средство, но понякога забравят, че се справят с него трябва да става внимателно. Вдишването му изпарения може да доведе до рефлекс спиране на дишането, което е, не може да се поднася памук, напоена с алкохол, прекалено близо до носа загуби съзнание.

Спешна помощ при синкопе повече е свързан с първопричината (нарушение на ритъма) или с последиците от (натъртвания, порязвания, мозъчна травма). Ако освен това човек не бърза да се върне в съзнание, трябва да предпазливи по отношение на други причини припадък (спад на нивото на захар в кръвта, эпилептический пристъп, истерия). Между другото, що се отнася до истерия, че хората, склонни към нея, са в състояние да припадне специално, важното е, че зрителите.

Едва ли си струва самонадеян разбера произхода на продължителен припадък, без да имат определени умения на медицинската професия. Най-разумно ще бъде повикване «спешното», която ще се занимае с оказване на спешна помощ и при необходимост ще ви пострадал в стационар.

Видео: помощ при обмороке — д-р Комаровский

Като падне в стегнато специално / да признае, имитация на

Да предизвика пристъп на някои успяват с помощта на дишането (диша често и дълбоко) или клекнала, за известно време, рязко се покачва. Но след това може да бъде истински припадък?! Сымитировать същия изкуствен припадък доста трудно, при здрави хора е все още лошо се получава.

Синкопе при истерия, може да въведе в заблуда онези зрители, но не и лекар: човек предварително да мисля, как да падне, за да не се нарани и това се забелязва, кожата му остава нормална (освен, че белилами предварително намазаться?), а ако (изведнъж?) става дума за схващане, но и те не са причинени от неволни съкращения на мускулатурата. Изгибаясь и приемането на различни странните пози, болният само симулира в магарешка синдром.

Търсене на причините за

Разговор с д-р обещава да бъде по-дълъг…

В началото на диагностичен процес на пациента трябва да се настроите на подробен разговор с лекаря. Той ще се задават много различни въпроси, подробен отговор на които се знаят от самия болен или на родителите, ако става въпрос за дете:

 1. На каква възраст се появява първият припадък?
 2. Какви обстоятелства го предхожда?
 3. Колко често се появяват пристъпи, еднакви ли са те по характер?
 4. Какви причинители са обикновено водят до обморочному състояние (болка, горещина, физическо натоварване, стрес, глад, кашлица и т.н.)?
 5. Какво да предприема пациентът, когато станове «чувство дурноты» (лежи, обръща главата си, пие вода, приема на храна, се опитва да излезе на чист въздух)?
 6. Какъв по-период е до инфаркт?
 7. Особености на характера предобморочного състояние (звъннат в ушите, замаян, потъмнява в очите, гади ми се, боли в гърдите, главата, корема, учащенно бие сърцето или «спира, спира, а след това чука, а след това удари…», не е достатъчно въздух)?
 8. Продължителност и клиника самото синкопе, това е, как изглежда припадам от думите на очевидци (положение на тялото на пациента, цвят на кожата, характер на пулса и дишането, ниво на АДА, наличието на спазми, принудително уриниране, съответстващи на език, реакция на зеницата)?
 9. Състояние след припадък, на здравето на пациента (пулс, дишане, кръвно налягане, сънливост, болки и да се чувствате замаяни, е налице обща слабост)?
 10. Как се чувства обследуемый човек извън синкопальных състояния?
 11. Какви са пренесени или хронични заболявания, той си отбелязва (или че разказват родителите)?
 12. Кои фармацевтични средства трябваше да се прилага в процеса на живота?
 13. Показва дали пациентът или неговите роднини, че в детска възраст са имали място параэпилептические феномени (ходи или говори в съня си, викаше през нощта, се събудих от страх и др)?
 14. Фамилна анамнеза (подобни пристъпи при роднини, вегето-съдова дистония, епилепсия, проблеми със сърцето и други).
READ  MCV в анализа на кръвта (среден обем на еритроцитите): норма, по-голяма и по-ниско

Очевидно, това, което на пръв поглед изглежда истински гнет, може да играе водеща роля в оформянето на синкопальных състояния, така че лекарят се обръща толкова голямо внимание на различни неща. Между другото, пациентът, отивате на прием, също трябва да се рови в живота си, за да помогне на доктор открие причината за техните обмороков.

Проверка, консултация, помощ оборудване

Преглед на пациента, освен определяне на конституционните функции, измерване на пулс, налягане (двете ръце), слушане на сърдечните тонове, предполага откриване на патологични неврологични рефлекси, проучване на функциониране на вегетативната нервна система, което, разбира се, без да се консултира с невролог няма да мине.

Лаборатория за диагностика предвижда традиционните изследвания на кръв и урина (обща), анализ на кръв за захар, пудра крива, както и редица биохимични тестове в зависимост от предназначението на диагнозата. В първия етап На търсене на пациента задължително се правят электрокардиограмму и привличат R –графични техники, ако има нужда.

В случай на съмнение за аритмогенный характер синкопе основният акцент в диагностиката пада на проучване на сърцето:

 • R –графия на сърце и контрастирование на хранопровода;
 • ЕХОГРАФИЯ на сърцето;
 • холтеровское мониторирование;
 • велоэргометрия;
 • специални методи за диагностика на сърдечната патология (в болнични условия).

Ако лекарят предполага, че синкопальные състояние да предизвика органични заболявания на мозъка или причина обмороков изглежда смътно, набор от диагностични дейности значително се разширява:

 1. R-графия на череп, на турското седло (място на хипофизата), на шийния отдел на гръбначния стълб;
 2. Консултации офталмолог (зрително поле, очната дъното);
 3. ЕЕГ (электроэнцефалограмма), включително, мониторная, ако има съмнение за инфаркт эпилептического произход;
 4. ЭхоЭС (эхоэнцефалоскопия);
 5. Ултразвукова диагностика с допплером (патология на кръвоносните съдове);
 6. Компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс (обемни образование, хидроцефалия).

Понякога, дори изброени техники в пълна степен не дават отговори на въпроси, така че не е изненадващо, ако пациентите ще бъдат поканени да преминат в урината на 17-кетостероидов или кръв за хормони (на щитовидната жлеза, полови, надбъбречната жлеза), тъй като търсят причината за обмороков понякога е трудно.

Как се лекува?

Тактика за лечение и профилактика на синкопальных състояния се гради в зависимост от причината обмороков. И това не винаги медикаментозные средства. Например, при вазовагальных и ортостатических реакциите на болния, преди всичко, се учат да избягват ситуации, които провокират синкопе. За това препоръчват да се тренира съдовата тонус, за провеждане на закаливающие процедури, избягване на запушен сифон, рязка промяна на положението на тялото на мъжете се препоръчва да преминете на уринирането в седнало положение. Обикновено отделни моменти са покрити с лекуващия лекар, който взема под внимание произхода на пристъпи.

Загуба на съзнание, причинена от спад на кръвното налягане, лечение на повишаване на АДА и в зависимост от причините за неговото намаляване. Най-често тази причина е нейроциркуляторная дистония, така че да се прилагат лекарства, които въздействат върху вегетативната нервна система.

Специално внимание заслужават повторни припадъци, които могат да се окажат аритмогенной на природата. Трябва да се има предвид, че именно те повишават вероятността от внезапна смърт, затова в подобни случаи най-сериозен начин лекуват аритмию и болестта я причиняват.

За обморочных състояния не може да се каже еднозначно: те са безвредни или са опасни. Докато не е изяснен причина, а пристъпи и тогава продължават да се притеснява пациента, прогнози могат да бъдат най-различни (дори е изключително неблагоприятна), защото тя напълно зависи от природата на това състояние. Колко голям е рискът ще определи щателна анамнеза и пълно физикальное проучване, което може да стане първата стъпка към това, да завинаги да забравите за този неприятен «сюрпризе», способна да лиши съзнанието на човека в най-неподходящия момент.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00115 sec