Пристъпи на паника: симптоми, лечение, причини инфаркт

Какво е паническая атака? Хората от по-възрастното поколение, вынесшего тежест на войната и следвоенното възстановяване на народното стопанство, такъв термин, като цяло, и знак-това не е ли наемодателя са го използвали в техните разговори. Но съвременният човек често изпада в депресия». С какво е свързано това?

Широко разпространените компютъризация, запушен нос офиси, «луд» ритъм на живота и желание за каквото е дошъл да бъдат информирани за настъпили около събития, често така уморява човека, че го психиката започва да се откажат да работят при такива условия и скорости и отговаря на атаките на страх, тревожност, вътрешен дискомфорт. На околната среда и на събития на международната сцена само допринасят за влошаване на ситуацията.

Пристъпи на паника, са предпоставка за възникването на които е съвременния начин на живот, сами често са причина и проява на различни психологически проблеми, одолевающих на бъдещето на пациента лекари психиатричен профил. Вероятно нашия високотехнологичен, «напреднали» във всички отношения, епоха и от тогава допринася за развитието на нови синдроми, които са в компетентността на специалистите, изучаващи централната нервна система и нейната дейност? Вероятно това е така и за това си струва да се говори.

Емоциите и вегетатика

Защо се случват пристъпи на паника? Вероятно, за да се разбере произхода на патология, като се има предвид нейната многогранность, причини на възникване е по-добре да се разделят на две групи: предрасполагающие и причиняващи.

До предпосылкам, които обуславят появата на пристъпи на паника, може да се дължи на:

 • Тази природа и родители основни структура на личността, определяща психо и характера на човека.
 • Материална обезпеченост, жилищните условия, възпитание и взаимоотношения в семейството.

 • Критична възраст (пубертатный период, климакс), сопровождающийся хормонална корекция. Тук може да се дължи на бременността, раждането, грижите за новороденото, декретный почивка.
 • Генетичният фактор. Наследствен произход пристъпи на паника се потвърждава от изследванията на много промени и нашите собствени наблюдения: пристъпи на паника, състояние, одолевающие някой от познати, съседи, роднини, по-късно е затворена, това на техните деца.

Списък на факторите, които предизвикват и които влияят на панически страхове, включва:

 1. Психотравмирующие обстоятелства, емоционален стрес.
 2. Прекаленото количество физически натоварвания, висока сексуална активност.
 3. Голямо умствено напрежение, продължителен престой във виртуалното пространство, прекомерна мания за компютърни игри.
 4. Липсата на свеж въздух, пу, дефицит на витамини и микроелементи, непълноценно хранене.
 5. Климатичните условия не са подходящи за конкретния човек, повишени нива на радиационния фон и на околната среда като цяло.
 6. Хронични инфекции.
 7. Заболявания на дихателните органи, стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдова патология, хормонален дисбаланс, нервните болести.
 8. Травми на главата.
 9. Употребата на алкохол в неумеренных количества, психотропни лекарствени средства по своя собствена инициатива, наркотици зависимост, пристрастяването към напитки, съдържащи кофеин.

Освен това, панически страхове могат да причинят отдавнашни събития в живота на човека, оставившие душевната рана (раздяла, изневяра, предателство) или носталгични преживявания.

Фобии, оформени по различни причини (спад с височина, провал на изпит, остановившийся асансьор, гръмотевични бури и др) остават някъде в дълбините на съзнанието огнището на възникване на пристъпи на паника, въпреки че самият случай се изтриват от паметта. Например, попадащи в детството, дори и с малка височина, но това, силно уплашени, човек ще се страхуват от нея за живота. Гръмотевици, които последва пожар, увиденный в ранна детска възраст, ще предизвика панически страх при появата на задаващата се черни облаци.

Невъзможността да се явяват на изпити също друг път се отнася към тази категория причини. Паниката започва още преди да влезе в аудиторията, целият усвоенный материал ерозира от главата. За съжаление, някои хора така и не успява да се отърве от паническо състояние, на следващата в определени периоди, и те спират обучение във висши учебни заведения, без да гледа в отлични физически данни.

Симптом, синдром или отделна болест?

Какво може да означава «паническая атака» — вече произтича от името на този понятия: паника, страх, тревожност, произтичащи от време на време, без предупреждение. На това тя и атака, за да не зависи от желанието на човека, а се появят спонтанно, начинаясь някъде отвътре, зад гръдната кост или в областта на гърлото. Панически пристъпи могат да се развиват и ситуационно, когато човек попадне в ситуация, който създава дискомфорт, например, в стая без прозорци, от която искам по-бързо да се измъкне, защото изведнъж нахлынувшее на чувството на тревожност и напрежение, пречи да бъда там. Може би, след като прочетох за симптомите на пристъп на паника, някои от нас си примерят признаци на себе си.

Когато няма причина за притеснение

Пристъпи на паника, когато нещо започне (не всички, разбира се). И ако това се случи за първи път човек е уверен в своето здраве, чувството на дискомфорт по време на необясними инфаркт някои се смята за случаен епизод, който няма нищо общо с патологията. Вярно е, че при повторение на атака, пациентът казва, че с него «това вече се е случило».

 • На астматичен пристъп на паника може да възникне, както се казва, на гола място, но това е само изглежда. Легна, да речем, човек спокойно да гледате телевизия преди лягане и изведнъж закрались мисли за наскоро пережитых проблеми или някаква дреболия натолкнула в спомени за отдавна минали дни. Заколотилось сърцето, сжало в гърдите, в гърлото буца подступил….
 • Панически страх обхваща внезапно: учащается пулс, хвърля в пот, трудно да се диша, цялото тяло се тресе, пронизва студена пот, замаян, виене на свят може да свърши обмороком. Шум в ушите, откъсване от реалността и загубата си, тревожност, страх за изхода на инцидента се бие на човек от обичайните ритъма на живота, истината, в повечето случаи — не задълго. Най-често подобно състояние се квалифицира като симпатоадреналовый криза, тъй като участието на вегетативната нервна система очевидно.
 • Често подобни пристъпи на паника, състояние са при жените след раждане. Страх за бебето, особено, ако една млада майка за дълго остава една, води до това, че тя започва да се страхуват за своите действия («дете беззащитный, му е лесно да се хвърлят през прозореца, попарен, да се удави…»). Разбира се, тези мисли са причинени от страх за живота на малкия човек, майката няма да му навреди, но тя панически започват да се страхуват полудеят и да загуби контрол над себе си. Между другото страхът от лудостта и загуба на контрол е доста често е спътница на паническо състояние, така че преследва не само жените в отпуск по майчинство, но и пациенти с различни видове неврози.
 • Отделни пациенти, които не могат да пренасят специфична обстановка: асансьор, автобус, тълпа, метрото, то има ситуации, които предизвикват далеч скрити фобии, за които пациентът обикновено знае и затова се опитва да ги избегне или по-бързо да се измъкне, ако те са причинени от непредвидени обстоятелства. При други, комфортна за себе си условия, те се смятат за абсолютно здрави хора.
 • Паническо състояние, с тревожността с неизвестен произход (като всичко е наред в живота?), често се появява през нощта. Човек рязко се събужда от страх и ужас, който по-късно дълго време не дава да заспи, или сутрин, осигурявайки на ден лошо настроение. Пристъп трае от няколко минути до час и дори и когато вървим, пациентът продължава да се страхува и да чакаме следващата атака, които друг път са доста чести.

В състояние на паника, болки развълнуван, загрижен, той казва, че предчувствует надвисналата беда, търсят помощ и разбиране от близки хора, но към медицината в началото (а и изобщо никога) не са изготвени, опитвайки се да се справят сами.

Пациентът знае какво се страхува

Болни от тази категория с изключение на подрастващите, да влезе във възраст, хормонални промени, хората опитните. Те знаят точно какво се очаква и какво да се страхуват. В подобни случаи паническую атака е много трудно да се разграничат от панически разстройства. Един обикновен човек (и да, лекар друга професия), като несилен в психиатрия, едва ли ще се проведе на границата между тези понятия, защото те са толкова сходни. Въпреки, че това е дело на специалисти, а нашата задача – да разпознават симптомите на пристъп на паника.

 1. Пристъпи на паника често soputstvuyut хронична патология на различни системи: на дишане (бронхиална астма), ендокринни нарушения (захарен диабет, тиреотоксикоза, тумор на надбъбречната кора), храносмилателната система (синдром на дразнимото черво), нервната и сърдечно-съдовата. (на широк кръг заболявания). Очакването на рецидив, постоянно вътрешно напрежение води до появата на пристъпи на паника, които в подобна ситуация има само жалба (и симптом) на основното заболяване извън влошаване.
 2. Много характерни са подобни пристъпи, за патология на сърдечно-съдовата система. На първо място пристъпи на паника преследват болните, които са диагностицирани сърдечна невроза, което е напълно естествено и разбираемо. Междувременно такива болести като пароксизмальная тахикардия и пролапс на митралната клапа също често са другари на тревожност и панически страх, които идват заедно с учащенным сердцебиением и симптоми кардиалгии. Ужас, паника, чувство за приближаването на смъртта, или лудостта (всеки по различен начин) са доста неприятни симптоми на атака.
 3. Преходящие състоянието на тревожност и страх са доста типични за юношеството или на климактериума, че, на първо място, се дължи на влиянието на хормоните. Пристъпи на тахикардия, виене на свят, скокове на кръвното налягане, задух, лошо настроение и нарушенный сън – всичко това се вписва в клиничните прояви на вегетативно-съдови пароксизмов. Оплаквания, направени по време на посещението на лекар, са основание за извършване на съответната терапия. Що се отнася до пристъп на паника, нейните симптоми и отделен лечение, подобни въпроси са разгледани рядко, само при тежки случаи. Тъй като очертае тези състояния е доста трудно, а определени терапевт лекарства, обикновено помагат, а след това и консултация с терапевт назначава не на всички.
 4. Специална, най-ярка, с цвета на симптомите на пристъп на паника придобиват при алкохолиците при абстиненция. Там са събрани всички заедно: треперене, тахикардия, «горещи вълни», копнеж, пессимистическая оценка за бъдещето, чувството за самосъжаление, предчувствие за смъртта («сърце на път» ще спре») и твърда увереност, че «ако успее да оцелее, пие се отказвам». Свързани с такъв причинен фактор пристъпи на паника, скоро да минават, но се повтарят при новия запое или когато алкохолът вече нанесе значителна вреда на организма, дори един човек да е «обвързан» с лош навик.

По този начин, вегетативни нарушения (епизоди обща слабост, несистемные виене на свят, предобморочные състояние, вътрешно треперене, спастични болки в стомаха, кардиалгии и цефалгии), както и емоционално-афективни симптоми на пристъп на паника, проявяващи страх от смъртта, лудостта, извършване на необдуманного акт — симптоми на една патология, но това не означава, че всички те ще се проявяват едновременно.

Знак, свързващ различни психопатологические състояние

Много от пациентите, които преследват атака, пристъп на паника и страхове, вече имат запис в карта за наличието у тях съдова (нейроциркуляторной) дистония, невроза, паническо разстройство или депресивни синдром. Като цяло, между тези диагнозами няма ясна граница, така че да ги разделят успява само специалистите в тази област. В американската класификация на психичните болести на тези понятия могат да се сумират и наречен «паническо разстройство» са включени в клас «тревожни състояния».

Сред изброените патологични нарушения често се появява и паническая атака, която е синдром, който често се нарича симпатоадреналовым или по вегетативен кризом, което, обаче, не се отразява на психичното произхода на пароксизма. Такива пациенти в повечето случаи са подложени на лечение от НЦД и се нуждаят предимно в емоционалната корекция. Въпреки това от време на време възникнали атаки на паника, все пак трябва да се разграничава от панически разстройства и депресивни състояния, където паническая «атака» е един от признаци (симптоми) на заболяването, което изисква строго индивидуален подход и лечение при терапевт.

Паническо разстройство

Панически разстройства се характеризират с сосредоточением внимание на пациента върху един проблем, например, те се страхуват за «сърцето си». Подобно на това често се случва, след като получи инфаркт на миокарда. Страх от внезапна смърт, поради несвоевременного оказване на медицинска помощ кара човек да бъде през цялото време в напрежение, не си отиде далеч от дома и постоянно да следи състоянието си. В резултат – паника, пристъпи на слабост, сърцебиене, задушаване, които наистина започват да тровят живота на човек.

Страхът за «си червата», вероятно се нарежда на второ място сред причините за панически разстройства. На всички е известно, че известната, разрушающая планове и отравляющая живот «мечи болест» се появява на нервна почва, а на базата на «мечи болест», възникват страхове и тревоги, които причиняват разстройство на храносмилането. Затворен кръг.

Основната причина за безпокойство често са пренесени операции върху органите на стомашно-чревния тракт и ги последствие — спаечная болест. С тревога слушане на своите усещания, панически страх от чревна непроходимост, човек изпитва силен дискомфорт и по този начин неволно помага да се гарантира, че атаките стават все по-чести.

Паническо разстройство доста често съпътстват други психопатологические на състоянието (алкохолизъм, прием на някои психотропни средства, депресивен синдром).

Невротични състояния

Без да са придружени от пристъп на паника, където тя също изявява симптом на основното заболяване, е трудно да си представим такова психогенное нарушение, като невроза. Подобни невротични разстройства възникват на почвата на различни психотравмирующих ситуации при хора, който е от природата на определени качества характеристики (психо). Най-лошото е, че спечели тези ситуации не позволява именно свой собствен характер. Оформен при тези обстоятелства личен конфликт се проявява с нарушение на функцията на емоционално-вегетативни-соматической сфера.

Многообразието на клиничните прояви на невроза често се затруднява да ги дифференцировку между себе си и ясно разграничаване с друга подобна патология.

Неврози се наричат по определен модул отговор на различни събития от живота, но фактът, че невротични разстройства от всякакъв произход, са придружени от появата на пристъпи на паника, съмнение не причинява нито психолози, нито от специалисти, свързани с тях професии. Психовегетативный синдром в тези случаи също е отговорът на стрес и психотравмирующую ситуацията.

Депресия

Не напускат атака на паника и в случай на депресивни състояния. Пациентите разбират, че техните лошо настроение – това не е обикновена тъга, защото «душата боли» е толкова силна, че не дава да спи, има и просто да живеят пълноценно. Ранните събуждания с вече силно чувство на тревожност, които се считат за характерен признак на депресия, депресия, раздразнителност или сънливост, загуба на апетит и във връзка с това намаляването на теглото, както и много други симптоми. Пациентът губи сън (без хапчета за сън да не заспи), очите му не пресъхва от сълзи, лицето изразява всеобщата скръб, настояще и бъдеще се разглежда в мрачните тонове.

При депресия без терапия пациентът бързо губи интерес към живота и работата, се фокусира върху проблемите си «затваря в себе си» и признава, суицидни мисли. Заглушавайки чести пристъпи на мъка случайно подвернувшимся лекарство, алкохол (което е още по-лошо), или, дай Боже, наркотици, болни само утежнява тяхното състояние. Подобни явления изисква задължителна намеса на специалисти, ако те продължават повече от две седмици. Между другото, странно е, но при пациенти с тежки форми на депресия е по-добре реагират на лечение, отколкото на хора, които имат лека степен.

Как да се бори с пристъпи на паника себе си?

Опити да се отървем от синдрома на пристъп на паника, неговите симптоми и прояви своите сили, дават резултати при 50% от пациентите. В 20% от случаите на атаки от време на време продължават, но конкретни промени в състоянието на болните не се наблюдава. Все пак при 30% от страдащите от може да се развие депресия, която без лечение самата си отиде, без да бързам. Пристъпи на тревожност при нея също не се отказват на човека и все още е посещаван, но вече като симптом на друго заболяване.

Често човек се обърне към лекар, когато вече сам си поставя диагноза: депресия или невроза, в крайна сметка, че знае и за какво чували сме, но това може да е само на специалист-психотерапевт. За съжаление, професионални направления лекар често плаши пациентите. Освен изведнъж накатывающих панически страхове и притеснения, пациентът може да изпита страх от доктори на този профил. Но напразно, защото от пристъп на паника, само да забележи симптомите, можете да се отървете, като подходящо лечение.

Идеален вариант за започване на лечение на пристъпи на паника, все още се счита за консултации терапевт. Разглеждайки проблема в психиатрична равнина, възможно по-бързо постигане на успех, тъй като лекарят, означаващ психогенное произход нарушения, предписват терапия в съответствие със степента на емоционално-безплоден нарушения.

Терапия без «тежки» медикаменти

Когато всички стигнаха не е много далеч, внимателен и опитен в тази област лекар ще се опита да мине без влияние на силни психотропни средства, а ако и ще предписват лекарствата, те ще бъдат от групата на меките транквиланти и леки хапчета за сън.

Терапия на леки форми на панически разстройства на първо място, това включва:

 • Терапия, способна да изведе навън причина за пристъпи на тревожност и паника и да се промени отношението към тях.
 • За помощ в разрешаването на режима на труд и почивка, насърчаване на здравословния начин на живот, с изключение на вредни навици, ограничаване на консумация на силно кафе и чай.
 • Аутотренинги: саморегулация психоемоционални и вегетативни нарушения, потискане на негативните емоции, психически релакс. Премахване на панически разстройства се постига с помощта на специална гимнастика за отпускане на скелетните мускули, дихателни упражнения, регулиране на ритъма на сърдечната честота и съдова притока на кръв, както и словесни формули, изречените в строга последователност.
 • Традицията на Аюрведа, и време, които е индийска йога, разбира се, са добри, но овладяването на знания в тази област – заетостта е трудно и отнема много време, така че да се справят сами с пристъпи на паника по този начин едва ли ще стане. Ако обаче човек «в такъв случай знае се разбере», тогава защо не опитате?
 • Трансцендентальную медитация по съвременните схващания способна да помогне на човек да се отърве от панически страхове, тревоги, спечели умора, и да намерим ново здраве. За да направите това трябва да намерите само добър учител (гуру), който има по-задълбочени познания и наистина умеющего да окаже помощ.
 • Басейн, масажи и различни физиотерапевтични процедури.
 • Иглорефлексотерапию – чудесен метод за справяне с негативните емоции и вегетативни нарушения: успокоява, релаксира, повишава настроението.
 • Санаторно-курортно лечение, да опиша достойнствата на който едва ли има смисъл, всичко е ясно: тази терапия, в действителност, може за дълго време да промените живота си към по-добро.
 • Леки седативни средства: седиране такса (валериана, мента, часовник трилистная, шишарки от хмел), настойка от дяволска, валериан, валериан таблетки, адаптол, афобазол, ново пассит и други лекарства, лекарства без рецепта.

Критерий за ефективността на предмета на лечението е да се намали честотата на панически атаки и автономната на кризите или дори пълното им изчезване.

Видео: упражнения за вендузи пристъп на паническа атака

Точните лекарства, изписани от лекар

При запазване на чувство на тревожност и страх (след прекарани уелнес и терапевтични дейности) необходимостта от лечение на по-силни лекарства става ясно, обаче и в този случай лекарят идва от по-малък към по-голям:

 1. Сибазон (диазепам, реланиум, седуксен) премахва чувството на тревожност, общо напрежение, повишена емоционална възбудимост.
 2. Медазепам (рудотель) – дневен успокоително, снимающий панически страхове, но не причинява сънливост, така че може да се използва и от хора, професия, която изисква особена концентрация и внимание.
 3. Грандаксин (антидепресант) не разполага с приспивателни и миорелаксирующим действие, използва се като дневен успокоително.

 4. Тазепам, феназепам – облекчаване на мускулатурата, дават умерен седативен ефект.
 5. Зопиклон (соннат, сонекс)— доста популярно леко сънотворен средство, осигуряващо пълна здрав сън в продължение на 7-8 часа, но въпреки това води до пристрастяване, затова непрекъснат прием го само с 3-ма в продължение на седмици.
 6. Антидепресанти (леки – амитриптилин, грандаксин, азафен, имизин).

Силни психотропни лекарства, притежаващи антидепрессивным действие, не са предназначени за лечение на пристъпи на паника като изолиран синдром, те се използват в лечението на тежки форми на депресивни състояния. Назначени, выписываются и отменени подобни лекарства изключително психотерапевт, а пациентите приемат лекарства за дълго време в схемата, представена с вашия лекар. Следва да се припомни, че тези лекарства – трудни, те не търпят инициатива, така че най-потърпевш по-добре не се опитвайте да ги използват по своя собствена инициатива, в края на краищата, те имат много противопоказания и ограничения и предпазни мерки.

Видео: мнението на лекар за панически атаки

READ  Китайската мускусная мехлем за хемороиди: инструкция, цена, отзиви

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00143 sec