Продукти за понижаване на кръвната захар: зеленчуци, плодове, диета, меню на таблицата на продукти за диабетици

Продукти за понижаване на кръвната захар

За тези, които са болни от захарен диабет е разработена и специална диета, която им помага да се нормализира количеството на глюкозата в кроветворной система. Важно е да се изчисли какво ще бъде натоварването на панкреаса, да не са прекалено претоварване на този орган. Ако всичко е направено правилно, в организма выработается на собствен инсулин, поради което ще бъде възможно да консумират по-малко лекарства. Продукти за понижаване на кръвната захар се използват за това, че по естествен начин да се въвеждат в норма компоненти на кръвта.

Намаляване или повишаване на не

Гликемичния индекс – това е като се позовава на която се прави препоръка за този или онзи пациент, група от продукти с диабет, които той трябва да се консумират. Този процент може да бъде както на средна, ниска и висока. Той влияе върху показателите на глюкозата, която постъпва в кроветворную система с храна. Гликемические цифри на индекса варират в зависимост от съдържанието в храната на мазнини, протеини, въглехидрати и диетични фибри. По какъв начин храната се приготвя също могат да имат ефект върху броя на индекса. Например, в сурови зеленчуци, той ще бъде по-малко, отколкото в храната, която се варят.

Всъщност, понижаване на кръвната захар продукти – това е съвсем неясно определение, защото храната не може да повлияе на ниско или високо количество. Факт е, че колкото по-нисък гликемичен индекс, толкова по-важно е, че този вид продукт не ще повиши захарта в кръвта, а това значи, че стойността му ще остане същата.

Но и да се пристрастяват към определен вид продукт не може да бъде. Например, плодове могат да се консумират само сто грама на ден, а на ядки и по-малко.

READ  Подути крака: причини, в района на глезените, на дъното, на един възрастен човек, лечението с народни средства за защита

Има таблица за определяне на гликемичния индекс на храната, на която можете да определите най-ценните от тях в това отношение. Най-често, диабетици съветват морски дарове, зеленчуци, боб, плодове и ядки. Таблица на храни при диабет.

Диабетици трябва да се ядат храни за понижаване на кръвната захар, които в тази таблица са гликемичен индекс по-малко от тридесет и пет. Ако в менюто за диабетици ще е наполовина преобладават продукти, които правят ниска захар, то това допринася за създаването на инсулин в организма. Трябва да се обърне внимание на продукти с най-малък индекс – това е омари, морски дарове и сирене, тофу.

Меню с високо захар в кръвта трябва да съдържа голямо количество фибри, храна, която съдържа антиоксиданти и има в своя състав магнезий.

Свойства и характеристики на зеленчуци

Диета при високо захар в кръвта може да се състои от зеленчуци, които съдържат фибри, което позволява бавно се абсорбира в кроветворную система на глюкозата от червата. Но има и един минус, зеленчуци не се подпомагат панкреаса в създаването на инсулин.

Между другото, за любителите на зелени зеленчуци забележка, те съдържат в себе си по-малко от общо захар, особено що се отнася до спанака. Най-добре е да се ядат определен списък на зеленчуци. Ето го: репички, моркови, домати, патладжан, краставици, целина, чушки.

Начин на приготвяне ястия за намаляване на кръвната захар също е от огромно значение. Ето няколко съвета, което позволява ви да запазите полезните свойства на продукти за понижаване на кръвната захар:

 • — Полезно е да се ядат сурови зеленчуци, защото варени губят голяма част от своите свойства. Например, в варено цвекло пощенски код ще е 85, а в суров е само на 35, а това е съществената разлика.
 • Животински мазнини не трябва да се консумират. По-добре в това отношение зеленчуци, защото те позволяват на организма да не е толкова бързо абсорбират глюкоза.
 • Както и във всички принципи на хранене е препоръчително да се ядат малки порции. Храни за понижаване на захар трябва да бъде внимателно пережевана.
 • Картофите не заври твърде дълго, тъй като индексът може много се увеличи и този продукт ще се превърне в безполезен.
READ  Анализ на кръвта на сывороточное желязо: гемохроматоз, дешифриране, норма, повишен, понижен

Не забравяйте и за плодовете

Струва си да се забравя и за плодовете, които освен антиоксидант ефект имат и фибри, препятствующую твърде бързо всасыванию на глюкоза в кръвта. Има няколко вида плодове, които си струва да се консумират всеки ден:

 • Лимон – съдържа в състава си рутин, витамин С, който намалява действието на продукти с висок индекс.
 • Ябълките са много полезни, но само ги има, трябва с кожата.
 • Череши – може да бъде антиоксидант, също така съдържа фибри.
 • Авокадо – помага на панкреаса в създаването на инсулин.

Може да има и повечето цитрусови плодове, ягоди и круши, които също се препоръчва да се използват като полезни продукти, които правят ниско ниво на глюкоза в тялото.

Има необходимите правила, които си струва да се спазват при яденето на плодове:

 • Сушени плодове има категорично не се препоръчва, защото те вече са загубили половината от техните свойства.
 • Преди да се консумират плодове трябва да се уверите, че гликемичен индекс ги под 35, а за това трябва да погледна в таблицата.
 • Повече от сто грама продукт не може да има.

Подправки и тяхното въздействие

Подправки, колкото и да е странно, допринасят за значително намаляване на показателя на глюкоза в кроветворной система. Това им свойство се дължи на техните антиоксидантни свойства.

Най-ефективният от тях е канелата, която, с помощта на магнезий, съединение полифеноли и фибри, напомня на своите свойства на действието на инсулина. Яжте го нуждаят от по четвърт чаена лъжичка на ден.

Чесън и лук, които не обичат много, са много полезни подправки за понижаване на кръвната захар. Благодарение на sulphur и флавоноидам, те не само възстановяват захар, но и правят по-долу е съдържанието на холестерол в кръвоносните съдове.

READ  Стеноза на белодробната артерия: при новородени, деца, възрастни, прогноза, причини и лечение

Като заправляете салата? Ако това е салата от зеленчуци трябва да се прилага рапица или зехтин, а ако е – плодове, е добре да се използва кисело мляко (препоръчва се ниско съдържание на мазнини).

Други продукти за диабетици

Съществуват и други продукти, намаляване на кръвната захар за диабетици:

 • Много полезни в това отношение са морски дарове и риба.
 • Незаменим източник на фибри ще овесени ядки, които могат да се смесват със семена и круша.
 • Употребата на бобови храни като боб, грах и чечевиц възстанови организма необходимото ниво протеин и ще помогне за намаляване на кръвната захар.
 • Ядки се препоръчва да се използват не повече от пет пъти седмично и не повече от петдесет грама за път. Те са с високо съдържание на калории и забавят усвояването на глюкозата.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00085 sec