Профилактика на атеросклероза: съдове, мозъка, крайниците, народни средства за защита, препарати

Характеристики предотвратяване на атеросклероза

Атеросклерозата е хронично заболяване на артериите или скъсяване на мускулно-эластического тип, свързани с натрупвания на холестерола в skylight стая съдове. Които са атероматозные плака. С течение на времето това може да доведе до исхемия на вътрешните органи. По-общо, това са податливи на сърдечно-съдовата система на човека като цяло (кръвоносните съдове на главния мозък, кръвоносните съдове на крайниците). Това заболяване води до инфаркт на миокарда и остро нарушение на мозъчното кръвообращение, което е най-честият виновник за смъртността на хората. Поради това придобива силно значение за профилактика на атеросклерозата.

Причини

За ограничаване появата на заболяването, трябва да се определи причината за появата и основните етапи на атеросклероза. Според последните изследвания на учените, може да се каже, че главната причина за появата на атеросклероза е възпаление на мембраната съдове се дължи на вируси. Като респираторни вирусни инфекции, грип и т.н., Както и различни видове холестерол (липопротеин) предотвратяват образувани дефекти черупки. Така че не може да обвинява всички проблеми, само един холестерол. Голяма степен на развитие на атеросклероза, е променен тонус на нервните съдове и ги спазми.

Промяна на черупката на кръвоносните съдове, може да се образува още в детството. Но те рассасываются в тийнейджърските си план. След което холестерол пада драстично. Тези промени се наричат регрессией и реверсией. Възрастен човек това може да се постигне само изкуствено понижаване на холестерола. Вследствие на което се образуват белези, но кръвта се разширява и намалява исхемия.

Видове профилактика

Начална профилактика на атеросклероза. И нейната същност се състои в това, че се провежда сред здрави хора, без признаци на заболяването. Тези действия се извършват (под контрола на държавата) още от детската период.

А вторият, от своя страна, вторична профилактика. Го прекарват сред хората вече са болни, за да се намали образуването на холестериновых плаки. И зависи от безпрекословно изпълнение на препоръките на лекарите.

Първична профилактика

Вземайки за основа причини и начини за развитие на болестта в страната, разработени такива методи са:

 • Провежда ваксинация противовирусни лекарства в учебни заведения, пропаганда спорт и физическо възпитание;
 • Подкрепа за екологични програми;
 • Добавяне на продукти, ванадий, хром, йод и отказ от вредни хранителни добавки, освобождаването на продуктите без животински мазнини;
 • Провеждане и популяризиране на спортните дейности;
 • Задължително преминаването на пълна медкомиссии всяка година в учебните заведения и в предприятията;
 • Финансиране от държавата туристически пакети в санаториум;
 • Борбата с нарушения на закон за труда.
READ  Аппластическая анемия: какво е това, причините, анализ на кръвта, симптоми, лечение, прогноза, при деца

Провеждането на тези техники за превенция може да даде следните резултати:

 • Подобряване на условията на труд в предприятията;
 • Нормализиране на броя на липиди човек;
 • Профилактика и лечение на захарен диабет и хипертония по време;
 • Пропагандата и интереса към здравословния начин на живот сред населението;
 • Правилното хранене на населението и намаляване на заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • Достъпна мед помощ.

Правилното хранене

Няма специални диетични препоръки за хора, които не страдат от атеросклероза. Но все пак трябва да се обърне внимание на здравословния и балансиран хранене.

Не трябва да се включат продукти с хранителни добавки, богати на протеини и мазнини в зависимост от начина на живот. Не трябва да се пренебрегва зеленчуци и плодове. При здравия човек в диетата им трябва да бъде не по-малко от 400 грама на ден. Детето менюто си струва повече да се обърне внимание, защото здравето на детето е по-обект на влиянието на вредни фактори.

Ако детето е по генетичен признак, склонни към пълнота, следва да се изключат от менюто на мазни храни и богата на въглехидрати. Например, такива храни като тлъсти меса, сладкиши, майонеза и т.н.

Ако възрастен подложен на стресови ситуации или да причини повишаване на кръвното налягане, заслужава повече внимание на здравословното хранене.

Контрол на теглото на човек и проверка на кръвта за нивото на холестерола, трябва да си на постоянна основа. Заслужава да се намали или да се изключи от захранването и животински мазнини, пикантни храни и алкохол. И тук е да добавите в диетата си трябва да се плодове, зеленчуци и ястия от риба, варени храни или на пара.

Физическа активност

Правилното хранене при атеросклероза само ограничава натрупването на мазнини, но по никакъв начин не се отразява на нивото на липопротеините в кръвта. За това трябва да обърнат внимание на физическо натоварване. В противен случай, тялото ще се трупат калории «на бъдещето». Физически упражнения изграждат обмяната на полезни вещества и премахва излишните мазнини.

Профилактика на атеросклероза на народни средства за защита:

 • Фитнес гимнастика за кръвоносните съдове на сутринта се събужда тялото и го кара да губите излишни калории;
 • При работа в офиса, е желателно да отделят няколко минути физически упражнения. Поне помахать ръце.
 • Бърз ход по пътя за работа или у дома;
 • Зимни спортове;
 • Препоръчително е и много полезно плуване и турпоходы в места, отдалечени от градската суматоха.
READ  Склеротерапия вени на краката: предимства, недостатъци, провеждане, ревюта и цена

Всички видове спортове и дейности, свързани с физическо натоварване. Спорт укрепва не само тялото, но и нервите. Учените са доказали, че 20-минутно ходене харчи на 100 Ккал, а това пречи на набирането на масата на човек за 5 кг годишно.

След инфаркт на миокарда или инсулт, задължително трябва да се даде време на физическо натоварване, за предотвратяване на атеросклероза на мозъка. Но човек трябва да знае кога и само под ръководството на лекар по ФИЗКУЛТУРА. Защото претоварване противопоказано.

Намаляване на холестерола

Рекламата влияе на подсъзнанието на човека. Включително влиянието върху нивото на холестерола в кръвта, за всички проблеми на тялото, като причините. Но учените, още от 70-те години, открито заявяват, че основната причина за атеросклероза на мозъка са вирусни заболявания. Всички финансови рискове фармакологични компании, не стоят в една редица със здравето и дори живота на човечеството.

Основните мерки за борба с атеросклероза:

 • трябва да се засили имунитета си, да използват качествени антивирусните лекарства се извършват навреме, ваксинирани, превенция на разпространението на дихателна инфекция.

Може да се каже още за такива статистически проучвания:

 • Холестеролът е в норма при 50% от болните с инфаркт на миокарда;
 • Смъртността се увеличава два пъти при понижаване на холестерола;
 • Ниско съдържание влияе също така и за намаляване на риска от заболяване от рак или болестта на Паркинсон.

Холестеролът участва в тези процеси на организма:

 • Развитието на мозъка на плода в утробата на майка си;
 • Образуването на витамин Д, който влияе върху развитието на скелета на човека;
 • В пикочно-половата система;
 • Образуването на хормоните на надбъбречните жлези.

Холестеролът се бори с микробите в организма на човека, и е антиоксидант. При намаляването му в организма (при диета) страда черният дроб. При липса, тя се образува от въглехидрати. Точно низкожировую диета свързват с нарасналия брой на самоубийствата и агресия. Така че този метод не е подходящ за здрави хора.

READ  Желязодефицитна анемия (ЖДА): - лечение, симптоми, причини

Лекарства

Ако определени принципи на хранене не дават подходящи резултати, тогава лекарят може да предпише лекарства, от атеросклероза.

Лекарства за предотвратяване на атеросклероза:

 • За разграждане на мазнини се използват фибрати (Ципрофибрат);
 • За забавяне на образуването на холестерол и осакатила разделяне на плаки използват статини (Розувастатин, Мисклерон);
 • За нарушение на засмукване от червата на мастните киселини се използват секвестранты (Колестипол, Бета-ситостерол);
 • Така също използват никотинова киселина.

Но трябва да се има предвид, че тези лекарства имат редица нежелани странични ефекти. Например, язва, нарушение на съня, алергии, повишена захар и т.н., Но за това трябва да ви предупредя, лекар, оформяне на определен officinalis лекарство.

Да вземат тези лекарства не се препоръчва при тези условия:

 • при бременност формула хранене и кърмене;
 • проблеми с черния дроб и жлъчния мехур;
 • язва;
 • хипертонична болест на сърцето.

Учени от САЩ установиха, след дълги експерименти, да навредят на статини. Те значително намаляват ефекта на ваксините против грип. Толкова намаляване на потентността при мъжете и повишаване на агресията при жените. Но наскоро се появи публикация за новата ваксина за профилактика на атеросклероза. Тя е по-ефективна.

Заключение

По този начин, превенция и по-рано за лечение на атеросклероза са от първостепенно значение за предотвратяване на по-нататъшно влошаване на състоянието на кръвоносните съдове. Се изисква за тази цел своевременно идентифициране на артериалната хипертония и захарен диабет.

Трябва безпрекословно да изпълнява всички предписания на лекарите и да се лекуват само прописанными лекарства без прекъсване. Не се отдаде на самолечение на народни средства за защита.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00108 sec