Профилактика на инсулт: при жените, и при мъжете, народни средства за защита, лекарства, причините

Превантивни дейности от инсулт

За предотвратяване на необратими процеси в мозъка, които водят до непоправими бедствия, ще помогне за превенцията на инсулт. Хората, перенесшие тази коварна болест, като никой не знае за това. Но, както е известно, всяко заболяване е по-лесно и по-евтино да се предотврати, отколкото да се лекува. Поради профилактика на инсулт на главния мозък при мъжете и жените – процесът е доста смислено за повечето хора. Но преди да се направи чак своите проблеми, трябва да се проучи предпоставки заболявания и обстоятелства, водещи до него.

Причини

Причини за развитие на инсулт е на редица заболявания:

 • заболяване на сърдечно-съдовата система;
 • повишено налягане;
 • наднормено тегло;
 • алкохолната и никотинова зависимост;
 • склероза на кръвоносните съдове;
 • употребата на хормонални препарати;
 • тромбоза на вените;
 • възрастови промени на различни системи от органи.

Профилактика на инсулт, като времето и предполага пълно или частично премахване на тези фактори. Тя се разделя на първична и вторична.

Начална характеризира с начини за премахване на обстоятелства, водещи до кровоизлияниям на мозъка:

 • да се отървем от наднорменото тегло, което влияе негативно върху сърдечно-съдовата система на организма, е ден на артериална хипертония, която истончает стените на кръвоносните съдове;
 • намаляване на показателите на холестерола, поради което кръвоносните съдове се запушва, и нарушения на кръвообращението;
 • поддържането на нивото на захар в рамките на нормалното, което ще помогне за подобряване на работата на кръвоносната система;
 • забраната за пиене и за пушене;
 • организиране на пълноценно хранене ще поддържа тялото в добра физическа форма.

Вторична профилактика на инсулт е насочена от една страна, за да се предотврати повторен инсулт, а от друга – внимателно да се съобразят с назначаването на лекари за ефективно лечение на мозъчен кръвоизлив. И двата вида превантивни дейности до голяма степен са сходни.

При жените

Освен общите причини мозъчни кръвоизливи, при прекрасната половина на човечеството се появява още една – приемане на хормонални противозачатъчни лекарства. Опасността се увеличава при дамите от 30 години. Според резултатите от проучване потвърждава негативното влияние на тютюнопушенето върху кръвоносните съдове в женския организъм.

Профилактика на инсулт при жените се състои в отказ от лошите навици, замяна на орални контрацептиви старото поколение за съвременни средства, по-малко опасни за крехкото женско тяло.

При мъжете

Пренебрегване на други начини за предотвратяване на инфаркти и инсулти, мозъчни мъже поражда сериозни последици. Мъжкото тяло по-често е податлив на трудоголизму и по-малко устойчив на стресови ситуации. Ето защо те трябва внимателно да слушате тялото си, да се обърне внимание на първите «звоночки» редица болести. При съмнение за неизправност в тялото, трябва незабавно да отидете в болницата, и строго спазват дестинация лекари. При съмнение за високо налягане е необходимо посещение на невролог, при сривове в работата на сърцето – кардиолог, а за затлъстяване се наблюдават при ендокринолог.

READ  Кой е показан анализ на кръв за ЧХГ: когато се отдава, колко да чакаме резултатите хорионгонадотропин

Профилактика на инсулт при мъжете често пада върху женските рамене, ето защо е важно доверието между близки хора. Жените са по-наблюдателни, по-чувствителни и им е присъща отговорност не само за себе си, но и за деца, съпрузи.

Лекарства

Специалисти доказана ефективност лекарства за профилактика на мозъчните инсулти. Например, Индапамид с Периндоприлом, прилагани заедно, намаляват вероятността от повторно кървене на 30%.

Лекарства, насочени към предотвратяване на разкъсване на кръвоносните съдове, разделени на няколко вида, в зависимост от въздействието им върху етапи на кръвообразуване:

 • за намаляване на налягането – гипотензивные — (Энап) – изисква се, в състава на комплексната терапия;
 • за потискане на тромбоцитната агрегация – антиагреганты – (Кардиомагнил) – премахването на причините за слепване на кръвните клетки, предписват дълги цикли;
 • за да се намалят отоци – диуретици — (Лазикс) – намаляване на нивото на натрий.

Най-важният лекарство, приложимо за въздействие върху свойствата на кръвта, е аспирин (ацетилсалициловата киселина). Действието му се дължи на потисничество процес съсирва, което е придружено от разжиженностью кръв. Ефективността на лекарства напълно зависи от дозата. В последно време лекарите препоръчват Аспирин Кардио и други кишечнорастворимые лекарства. Въпреки това лекарите предупреждават за правилното прилагане на подобни лекарства, особено от хора с нарушения в кръвосъсирването.

Народни средства за защита

Всяка година в света се създават огромен брой различни народни средства за лечение на сърцето и кръвоносните съдове. И все пак, не може да се отрече наличието при тях на противопоказания, които често причиняват на организма значителни щети. В такъв случай се прилага профилактика на инсулти, народни средства за защита.

READ  Хранене донори преди да бъде предаден на кръвта: менюта, правила, таблица на храни, диета

От древни времена хората използват не само за отделните растения, но и за техните хонорари. Не всички оценяват този метод за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, но отдават дължимото на неговата ефективност в комплекс с традиционната медицина. Народни рецепти насочени към намаляване на налягането в съдовете, което премахва главната причина за инсулти.

Алкохол тинктура от валериан и глог се приготвя много просто, прах растения и смесете ги със спирт или водка в съотношение 1:7. Настояват 2 седмици, спрятав от светлина, се прецежда и се пият по 20 капки всеки ден.

Системно прилагане на манастирския чай, сварен монашеским начин, нормализира работата на организма, почиства кръвоносните съдове.

Манастирският чай трябва да бъде правилно приготвен:

 • половин чаша шипка + корен, бял оман около една супена лъжица;
 • изсипете всичко в пет литра капацитет, добавя се вода и се вари три часа
 • добавете риган и жълт кантарион в количество 2 супени лъжици + чай черен
 • заинтригувана от 1 час;
 • пият кога и колко ще искат, а билки се използват повторно.

Витамини смес от цитрусови плодове и мед е особено богато на витамин C. Тя успешно се използва за предотвратяване на кръвоизливи. Готви прости: 2 лимона и 2 портокала се смачкват на каша без кожата, добавете мед 20 г и малко канела. Сместа се поставя в контейнер от стъкло, разбърква се и един ден да се влива. Пийте по една супена лъжица два пъти на ден.

Някои напразно подценяват значението на спорта в живота си. А в края на краищата, умерени спортни натоварвания помагат за намаляване на риска от кръвоизливи на 85%. При физически натоварвания работят, дори и малки капиляри, че нормализира притока на кръв в организма. За това не е задължително записани в скъпи спортни клубове, а е достатъчно да се прави всеки ден сутрешните упражнения, посещение на басейн, повече ходене.

READ  Цереброваскулярная заболяване-причини, симптоми, код по мкб 10, лечение и прогноза

MAXCACHE: 0.4MB/0.00121 sec