Профилактика на инсулт: средства, лекарства, правила

Създава се впечатление, че сладу с него не ще бъде никога. Колкото повече, толкова повече случаи на инфаркти и кръвоизливи и, съответно, повече летальных резултати, особено, след хеморагичен инсулт. Хората казват: «Ако знаеше къде да паднеш — пръчки подстелил да». По отношение на тази съдова патология предварително може и трябва да знаете къде да паднеш, затова превенцията на инсулт и трябва да се превърне в една и ивици. Мамят инсулт и го предупреди удар – цел на много хора: и на лекари, и на тези, на които «работата е писано».

Статус на епидемията от инсулт, придобити не само в Русия. Световната здравна организация (СЗО) е загрижена за ситуацията по целия свят, защото сърдечно-съдова патология на всяка година прибира хиляди човешки животи, а оцелелите оставя увреждания. Трябва да се отбележи, че в по-голямата си част — представители на годни за мъжката част от населението. В резултат на СЗО беше взето решение да се обединят «целия свят» и да се хвърлят за борба с болестта, без оглед на географските граници. Във връзка с това от 2004 г. насам, на 29 октомври, да приеме Световния Ден за борба с удар по цялата планета.

Ден за борба с инсулт в Русия се празнува на изхода множество медицински центрове в Москва и Санкт Петербург по градските улици и в селски провинцията, чиито жители могат да положат изпит и да получите съвет от специалисти (терапевти, невролозите). Освен това, от 2006 г. насам в Русия действа много регионалното фонд за подпомагане на роднините на болния, защото знае каква тежест пада върху раменете си за грижа и рехабилитация на любим човек, който е оцелял в съдовата катастрофа.

Да разбере себе си

Все пак, тази патология е наследственную предразположение, така че тук вече може нещо да се изчисли. За да се предотврати инсулт, трябва да бъдат проучени факторите, водещи до съдовата катастрофа. Разбира се, има много, на такъв списък може да бъде, нито една болест няма да има. Може да не разбере тънкостите, но може би на всички е известно, че водят до инсулт:

 • Артериална хипертония;
 • Атеросклероза на кръвоносните съдове на главния мозък;
 • Затлъстяването;
 • Захарен диабет;
 • Стресът и психо-емоционални натоварвания;
 • Вредни навици (тютюнопушене особено).

Това са основните точки, въпреки че утежняващи фактори много повече, но в края на краищата почти всеки човек знае и своята наследственост и своите болести, които трябва да се сгъва.

Някои хора са скептично се усмихват, позовавайки се на факта, че високото налягане при тях не са, а, следователно, и да се притесняват от нищо. За съжаление, това не е така. Исхемичен мозъчен инсулт може лесно да се случи на човек със стабилно кръвно налягане, защото той произтича от запушване на мозъчните съдове с тромб или на фона на атеросклероза. Своята роля в състояние да играе и други предпоставки за инсулт, като например:

 1. Бавното движение на кръвта в съдовете;
 2. Повишена вискозитета на кръвта;
 3. Редица заболявания на сърцето;
 4. Шийната остеохондроза;
 5. Нарушение на мастния обмен;
 6. Някои гематологические заболявания, характеризуемые повишено съсирване на кръвта, като например хемофилия;
 7. Възраст. Ако инфаркт при жените до 50 — явление изключително рядко, по малко намаляване на естроген ниво на пред — и менопауза те в това отношение започват да се «изравнят» мъже.

Че може да бъдат предупредени?

Някои мислят, че от време симптоми на лек инсулт, няма, така, може и да не се притесняват, а други, напротив, търсят и намират дори там, където ги няма. Лошо е и това, и друго, добре е «златната среда». Да се подходи разумно и целенасочено, по възможност от разглеждането на «врага», за да се избегне удар, не намалявайки при това качество на живот.

Търсенето в себе си предпоставки за такова сериозно заболяване и да открия, макар от време на време поднимающееся налягане, трябва да се обърне внимание на това. Това настораживающий срещу инсулт знак, затова приемът на лекарства за намаляване на налягането ще е между другото. И не са периодични. Да вземете таблетка каптоприла по време на пристъп, може би и необходимо, но също така трябва да се следващия да отидете на лекар с цел изписване на лекарства за системно приемане.

Артериална хипертония, която може да се развие от малки изкачвания на кръвното налягане, но все още добавившийся атеросклероза, трябва да бъде сигнал за действие. Защото от тези признаци често произтича хеморагичен инсулт — болест коварна и представляващи пряка заплаха за живота.

Явни агенти на инсулт са характерни само за някои видове инфаркти в мозъка (ако това се счита за «малък» и микроинсульт), но когато се спука на съдовете на главния мозък, да се предположи и да се предвидят трудно, затова превенцията на инфаркт и инсулт, трябва да започне много преди видими признаци на приближаването на патология.

Трябва да се помни, че инсулт се случва не само от патология в съдовете на мозъка, заболяване и това в никакъв случай не е изолирана, напротив, много нарушения в организма може да доведе и до спукване на съда (кръвоизлив) и да го тромбоэмболии (инфаркт на мозъка).

Видео: съвети за предотвратяване съдови катастрофа от програмата на «На здраве!»

Започваме профилактика

За съжаление, не толкова често хората мислят за инсульте с цел да го предотврати. Както се казва «докато гръм се появи…». Но страхувайки се от повторен инсулт, преживелият болни края на краищата започват да търсят начини, за да се избегне повторение. А междувременно, принадлежащо към групата на риска, но докато чувствующим себе си в безопасност, се нуждаят от същата профилактика.

Предупреждение сърдечно-съдовата патология се състои от тези показатели:

I. Хранене

Че може да се яде, а което не е писано и казано много. Може би и не си струва да се още веднъж напомня на хората, които и така всички го знаят, но накратко:

 • Мазните, пушени, пикантни и солени храни е изключено;
 • Диетата трябва да бъде пълноценна и балансирана — никакви излишества;
 • Наличието на необходимото количество протеини, легкоусвояемых на мазнини и въглехидрати (най-добре в плодовете, от лъжичка захар) е задължително. Витамини в храната също трябва да има място;

 • Изключение на силно кафе («кофеманы» може да го замени напитка без кофеин).

II. Здраве изграждане събития

Тук идва борбата с гиподинамией (лечебна физкултура), масаж на яка зона за хора, страдащи от шейным остеохондрозом (вертебробазилярный басейн), санаторно-курортно лечение с назначаването на различни физиотерапевтични процедури.

Видео: комплекс от упражнения за превенция на инсулт

III. Режим

Освен диетата, човек се опитвате да се предотврати инсулт трябва да не забравяме режим. И не само на хранене:

 • Режим на труд и почивка;
 • Пълноценен сън;
 • Ежевечерние туризъм;
 • Иглолистни бани на нощ помогне да се справят не само че е натрупан с умората, но и ще бъдат най-добрите регулатори на психо-емоционалното състояние.

IV. Профилактика на инсулт народни средства за защита

Смята се, че най-нов метод е отдавна забравена стара. Така се случи и с борови шишками, които в продължение на векове са били лекувани нашите предци от различни заболявания. Идеята е да се използват борови шишарки като лек инсулт, принадлежи на американците, които към настоящия момент дори са създали подутини във вид на таблетки. Казват, че те по нищо не отстъпва на съвременните скъпо медицински медикаменти, но да вдъхнат доверие на вашата безопасност с оглед на техния естествен произход.

Лекарство от борови шишарки може да се приготви и в домашни условия, най-важното е да се съберат подходящите плодове.

За настойка или отвара от пъпки трябва да са зрели, но зелени (млади) и да ги събере по-добре в началото на юли (по някаква причина се смята, че е по-добре в ден на Иван Kupala). Може да се приготви разтвор на алкохол (5 броя конуси по чаша водка) или отвара от 5 шишарки на литър вода. И В двата случая подутини се мият, са начални, в първия случай настаиваются две седмици с ежедневно се разклаща и се приема по една чаена лъжичка след закуска, втората — кипятятся 5 мин и се приемат по 100-130 грама веднъж на ден след хранене.

Освен борови шишарки, популярно популярни тинктура от див кестен, невен, маточина. Да се пази от инсулт помагат на такива вкусни «лекарства» като малина конфитюр, мляко, зехтин.

Видео: рецепта тинктура от шишарки от «канал 1»

Профилактика от поликлиниката

Диагностика

Диагностика на мозъчен инсулт предвижда извършване на компютърна или магнитно-резонансната томография, но това е за определяне на неговия вид. Предварително направени такива изследвания могат да разкрие аневризму или съдовата мальформацию мозъка, които по нищо не се проявяват чак до кръвоизливи, но при този компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс нищо няма да кажат за предстоящи инсультах друга етиология.

Холестерол

Знаейки, че липиден обмен играе важна роля в развитието на съдовата патология, пациентът сам може да се обърнете за извършването на такъв, като цяло, несложного анализ. Нивото на общия холестерол, като правило, не е много информативен, за формирането на атеросклеротического процес може да научите от липидния спектър на разделяне на общия холестерол на фракция. Повишаване на липопротеините с ниска плътност и триглицеридите в кръвния серум са показатели, заставляющими има съмнения за нарушение на мастния обмен, което води до образуването на атеросклеротични плаки, които…. И така нататък.

Повече за борбата с наднорменото холестерол прочетете в материалите за:

 1. хиперхолестеролемия
 2. превенция на атеросклероза
 3. почистване на кръвоносните съдове от атеросклеротични плаки.

Тромбообразование и налягане

Определени при нарушаване на мастния обмен статини, в този случай ще станат лекарства за превенция на инсулт и инфаркт. Освен това, лекарствата от исхемичен инсулт се считат за антиагреганты (по-специално, средства, съдържащи ацетилсалициловую киселина, препятствующую образуването на кръвни съсиреци). И да не забравяме за корекция на кръвното налягане! Редовният прием на гипотензивных средства трябва да влязат в навик.

Стрес

Стрес и нервни преживявания, така че хората по-добре да се заобиколят, но тъй като това е по силата на някои обстоятелства е невъзможно, то поне трябва максимално да защитят нервната система от отрицателното влияние на психотравмирующих фактори, чрез поглъщане на успокояващи лекарства (до транквиланти и антидепресанти).

Контрол на теглото и кръвната захар

Освен горните мерки за превенция, на пациента (или докато здрав) човек трябва постоянно да се следи нивото на кръвната захар и контролира теглото, което също ще помогне да се предотврати инсулт.

Вредните навици

Внимание изискват пациенти, изложени на риск, които имат вредни навици и не желаят с тях да се раздели. Инсулт и пушенето, инсулт и алкохол… За това се говори във всички тв предавания за здраве, това се споменава при описанието на всяка сърдечно-съдовата патология на медицински и научно-популярни издания, това е постоянно казва на себе си притежател на навици. За съжаление, често без никакъв резултат. Но напразно… в края на Краищата, точно тези фактори значително ускоряване на патологични процеси, а оттам и обидни съдовата катастрофа, която значително укорачивает живота на човека.

Видео: представяне-лекция за профилактие инсулт с коментари лекар

Част 1:

Част 2:

READ  Апендицит при възрастни: симптоми и признаци, причини възпаление

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec