Пролапс на митралната клапа: какво е това, причините, степен, физически натоварвания, се вземат ли в армията, лечение

Пролапс на митралната клапа (ПМК)

Към днешна дата медицината е открито по-98 видове пороци на сърцето. Сред тях има място все още не напълно изследвана пролапс на митралната клапа на сърцето, но медицина, а по — точно- голямата част от нейните представители, уверени, че това е вроден дефект не трябва да бъде в една редица с други малформации, което позволява незабавна оперативна намеса.

Какво е това

Смята се, че пролапс на митралната клапа не заплашва живота на човек, на специална терапия за него не се изисква. Само в случай на нарушения във функцията на сърцето, свързани с проява на някои от симптомите, възниква необходимостта от медицинската намеса.

Първостепенната задача кардиолог при откриване на патология – кажете на пациента, какво трябва да правя гимнастика и упражнения, за да се справи самостоятелно с тревожно състояние и успокояване на сърдечен вълнение.

Разкриват патология стана възможно с помощта на УЛТРАЗВУК. Повече от шест процента от населението са изложени на болести, при това момичетата са значително повече, отколкото момчетата, сред деца вероятността от пролапс на няколко повече, отколкото сред възрастните. Може би появата на патология при бременност. Ако болестта все още са диагностицирани, мнозина се чудят: какво е това — пролапс на митралната клапа.

За начало трябва да се оправи, където този клапан се намира и каква функция изпълнява:

 • Лявата и дясната половина на сърдечния мускул е почти симетрични. Те и двете се състоят от мъждене и камерна. Между всички четири кухини са един вид преграда – вентили. Те не позволяват възможността на кръвта да се върне обратно в големия кръг на кръвообращението и затварят веднага, след като изпълнили своята пряка функция.
 • Камера на сърцето, рязане, се движи кръвта през сърцето на всеки и се блъсна я в малък кръг на кръвообращението, осигуряване на белодробни съдове с кислород. От ляво предсердия кръвта отива в желудочек, откъдето след това се изхвърля в легочную аортата.
 • Митральный клапан се затваря, не взривяване на кръвта да се върне от камера в предсърдие. Клапан, засегнатата пролапсом, тази функция се изпълнява неточно. Точно обратен поток съобщава за наличието на патология.

Както е казано по-горе, като гледам това заболяване, лекарите стигнаха до заключението, че младите хора са по-податливи на пролапсу митралната клапа. Противно на това изявление, данни Фремингеймского изследвания показват, че разликите възрастта и пола не оказват влияние върху честотата на поява на болестта.

В основата на регургитация на сърцето се среща често при хора със заболявания на сърдечно-съдовата система. Малки обратни потоци не се усещат, лечение в този случай не се изисква. В изключителни случаи обемът на возвращающейся кръв изисква корекция, тогава за помощ трябва да се обърнете към хирург.

Класификация

Има 2 класификация на пролапс на митралната клапа:

 • Начална пролапс възниква в резултат на нарушения на генетично ниво;
 • Средно пролапс възниква в резултат на получени травми, сърдечно-съдови заболявания или наследствена патология.

От добри работата на сърцето зависи и насищане на организма с кислород и са много важни за живота вещества. Орган се разделя на четири кухини, отделяющихся), състоящи се от две или три крила. Налягане в желудочках и предсердиях – важна част от процеса на кръвообращението. Движение на кръвта в организма е от изключително значение за правилното функциониране на всички органи.

Както е известно, в структурата на сърцето предполага наличието на четири клапана:

 • Митральный клапа на сърцето. Именно предната крилото податливи на пролапсу много по-често на гърба. Към всеки от тях са приложени развитие на личността, които свързват крилото с папиллярными мускули. Сърцебиене – това е намаляване на камери, необходими за кръвообращението. Налягането в камерата нараства, когато тя намалява. Богата на кислород кръв бъдат изхвърлени от камера и се влива по-нататък – в аортата, благодарение на съдовете на всички органи, включени в процеса на кръвообращението;
 • Трикуспидальный клапа на сърцето, разположен симетрично митральному газта, между десния атриум и желудочком и изпълнява същата функция директно в сърдечния мускул;
 • Аортна клапа на сърцето е от ляво и предпазва желудочек от обратната количество кръв от аортата, като предотвратява риска от появата на цианоза;
 • Клапан белодробната артерия се намира от дясно и предпазва артерия от връщане на кръв от камера, като предотвратява риска от оток на белите дробове.
READ  Микроинфаркт: първите признаци, симптоми, лечение, причини, ефекти, диагностика

В процеса на проучване на тази патология, медицински специалисти са стигнали до извода, пролапс на митралната клапа, не е опасен, но може да предизвика определен дискомфорт. На първо място – това е постоянно движения и шум, причинени от силен стрес хорд.

Причини

За разлика от други заболявания на сърцето, причинява пролапс на митралната клапа се предлагат в две форми: наследствена или в резултат на заболяване.

Вроден (първичен) пролапс на сърдечна клапа записано в малък брой случаи и възниква в резултат на трансмисивни по наследство на неправилна структура на основите на крила. Те стават по-меки, дължина хорд се увеличава, в резултат на което клапан се затваря не докрай.

Средно пролапс се наблюдава по-често и е последица от заболявания на:

 • Ревматизъм, възникнал след ангина. Засегнати не само на опорно-двигателния апарат, но и сърдечни клапи;
 • Исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, което води до влошаване или спиране на кръвообращението. В някои случаи развитие на личността не могат да издържат на натоварването и скъсани;
 • Силно и рязко физическо въздействие върху гръдния кош може да бъде причина за раздяла хорд, което води след себе си сериозни усложнения.

Степен

В зависимост от количеството кръв обратен поток, регуритация, може да се разпредели на 3 степен пролапс на митралната клапа:

 • Свински крила е от 3 до 6 мм. Връщане на кръв при този миниатюрен, така че това отклонение се приема в норма. Човек не се чувства неприятни симптоми. При 1 степен пролапс на митралната клапа се препоръчват занимания по пластика, укрепване на сърдечния мускул: бягане, плуване, ходене или каране на ски и други полезни упражнения. Категорично е забранено да се отдадете на тежки спортове, включително и във фитнеса;
 • Свински крила са съответно 9 милиметра. В този случай патология е придружен от клинични симптоми. Професия пластика не са забранени, но само след посещение на кардиолог, той ще определи максимално натоварване;
 • Свински крила повече от 9 милиметра, при това се наблюдават промени в структурата на сърцето: на стената на лявата камера сгъсти, кухина предсердия се разширява. В резултат на структурни промени на сърцето, възниква риск от нарушаване на ритмичности сърдечната честота. При 3 степен пролапс се изисква хирургическа намеса.

Симптоми

Както е известно, симптоми пролапс на митралната клапа се проявяват само на 3 степен на развитие на заболяването.

Най-честите признаци на патология:

 • Краткосрочната или продължителна болка в сърцето, което настъпва изведнъж и в зависимост от въздействието на външни фактори. Кардиалгия не купируется нитроглицерином;
 • Пациентът може да възникнат чувтство на недостиг на въздух;
 • Сърцебиене. Тахикардия предполага и често, и рядко сърцебиене;
 • В резултат на прекъсване на кръвоснабдяването, може да се появи виене на свят и загуба на съзнание;
 • Възникнали сутрин и вечер главоболие;
 • Повишаване на температурата, няма да има никакво обяснение и причини;
 • Повишено изпотяване;
 • Повишена умора.

Сърдечни лекари предупреждават, че пролапс на митралната клапа се проявява симптоми, сходни с други заболявания, поради което да се постави точна диагноза е изключително трудно, затова изследване е възможно само с помощта эхокардиограммы.

Диагностика

Ако става чуете щракване и на следващия след него шум в сърцето, кардиолог, пише посока на изследването. Ехокардиография, иначе казано ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване) на сърцето, ви позволява да видите на екрана на уреда клапа на сърцето, разгледа в него анатомични дефекти и да се оцени степента на регуритации.

Понякога лекарите прибягват до помощта на ЕКГ на сърцето, но и помагат точно диагностициране на заболяване той не може. В случая с появата на заболявания на фона на получените наранявания може да се наложи рентгенова снимка, за да се идентифицират възможните отклонения на структурата на гръдния кош. Болни с 1 и 2 степен пролапс се предписват успокоителни лекарства, за успокояване на нервната система.

При бременност

Половината от женското население е патология, но предполагам, за нея далеч не е всичко. При преминаване на задължителен медицински преглед, най-често се открива, пролапс на митралната клапа при бременни. Много жени веднага си задават въпроса за съвместимостта на заболяването и за бъдещото майчинство.

Появата на явления клапан е свързан с повишено натоварване на сърцето и повишен изхвърляне на кръв в аортата. Хипоксия на плода и забавяне на растежа са причинени от хипоксия, предизвикана от патология.

READ  Кръвта след мастурбация: при жените, болестта, каква е опасността, последиците

Ако в първите месеци на бременността регургитация не е имало, въпреки диагностированный пролапс, е риск от развитие на патология практически е равен на нула.

По-често следствие на заболявания при бременни са преждевременно раждане или хлътване на раждане дейност. В този случай възниква необходимостта от цезарово сечение. При евентуална поява на аритмии също изисква медикаментозно лечение.

Средно или тежко рамките на заболяването се определя от следните симптоми:

 • Вегетативно-съдовата дисфункция, выражающейся сърдечни болки, недостиг на въздух, нарушаване на сърдечния ритъм, втрисане;
 • Съдови нарушения, сред които често главоболие, подуване;
 • Хеморагичен, възникващи във формата на синини и при най-малкото натискане и кървене от носа;
 • Психопатологическим: внезапно чувство на тревожност и страх, промяна на настроението.

При поява на тези признаци на една бременна жена трябва постоянно да бъдат наблюдавани кардиолог и да получите указания за раждане в специализиран перинатальном центъра.

Съвети за бременни с 1 степен пролапс на митралната клапа:

 • Избягвате драстични температурни промени, студ и горещина;
 • Не стойте дълго време в седнало положение;
 • Почивка в положение полулежа.
 • Планиране на бременността е необходима мярка за намаляване на риска от възникване на заболяване при жените.

При деца

Доколкото е известно, пролапс на митралната клапа при деца – заболяване, доста често срещано и възниква по-често, отколкото при възрастни. И женската половина в пубертета заболяването се диагностицира в 2 пъти по-често, отколкото при мъжките. Повечето от децата е бил открит пролапс предната част на крилото 1 степен, заболяване на 2 степен на почти 8 пъти по-рядко, а на 3 степен се среща при 1 на 100 деца.

Симптоми в детската възраст са подобни помежду си, но организми реагират по различен начин.

Някои не забелязват патология, докато други се чувстват аномално работата на сърцето, достатъчно силно. Пролапс крила на митралната клапа възниква почти 30% от децата, причинявайки болка в гърдите.

Често срещани причини за пролапс на митралната клапа дете:

 • Силно опъване на хорд;
 • Тахикардия съдови заболявания, причинени от стрес или физическо натоварване;
 • Липсата на кислород.

При такива деца може да се прояви:

 • Сърцебиене;
 • Симптоми за недостиг на въздух в детска възраст на физкультуре поради големия размера на времето, прекарано зад компютъра;

Деца, които са диагностицирани с пролапс, по-често страдат от агресивност и промяна на настроенията. При стрес те вероятно краткосрочна загуба на съзнание.

Запис пролапс на митралната клапа на сърцето в детската възраст са точно същите, както и при възрастни. Липсата на магнезий може да бъде причина за появата на патология.

При деца с диагноза ПМК замечается поднормено тегло, освен това за тях са характерни плоскостъпие, сколиоза, лош апетит. Също така се отбелязва появата на старчески петна, подобни на лунички, тънка кожа, реагирующая на най-малката травма. В този случай методика на лечение се подбират индивидуално.

Главно, трябва да се контролира режим ден на детето. Умствено натоварване трябва задължително сменять физическа и обратно. В кабинета на лечебната на физическото възпитание специалист взима специална програма за занимания в зависимост от характеристиките на заболяването на всяко дете. Лекарите съветват плуване.

Процедури, препоръчани от децата с диагноза ПМК:

 • Тиотриазолин интрамускулно, след 2 часа — гальванизация инстинктивно-сегментной зона;
 • Електрофореза;
 • Дарсонвализация.
 • Лекарства, назначающие болен:
 • Циннаризин на 2-3 седмици;
 • Кардиометаболиты;
 • Витамин с-минерални комплекси.

За фитотерапията се използват билкови препарати, които имат успокояващ ефект.

Спортно натоварване

Често пролапс на митралната клапа се среща често при спортистите, така че въпросът за съвместимост патология и спортни натоварвания доста актуален в наши дни. Разбира се, за всеки спортист, които са диагностицирани дадено заболяване, е необходим индивидуален подход.

Има списък на симптомите, при откриване на поне един от които, е строго забранено професионално, за да спортува:

 • Загуба на съзнание при нарушение на сърдечния ритъм;
 • Сърцебиене, без никаква причина, отразени в дневна ЕКГ;
 • Недостатъчност на вентила, разкри за УЛТРАЗВУК;
 • Намалена фракция на изтласкване на резултатите от ЕХОГРАФИЯ;
 • Пренесени тромбоэмболии;
 • Смърт на роднини като следствие от развитието на патология.

Навременното откриване на патология ще помогне за намаляване на риска до минимум. За нивото на професионалист в много спортове при изплащане на заболяването може да се забрави. Пълен списък на забранените видове, вписана в документа Всички дружество по кардиология.

READ  Болести на кръвта: болезним причини, симптоми, класификация, списък на

Категорично забранява спорта при усложнения:

 • Аритмия, добре просматриваемая на дневна ЕКГ;
 • Пристъпите тахикардия;
 • Регургитация 2 степен и по-горе;
 • Намаляване на емисии на кръвта, маркиран на УЛТРАЗВУК.

Категорично е забранено да се отдадете на водни спортове, включително толчковые движения и вдигане на тежести. Може да се заключи, че пролапс на митралната клапа и физически натоварвания, не са одобрени кардиологом, са несъвместими.

Вземат ли в армията

В отговор на въпрос, вземат ли в армията с пролапсом митралната клапа, трябва да се вземат предвид степента на регургитация. В едномесечен за годността за експлоатация на самите степен не се указват, но има сведения за функционирането на самия вентил. Новобранец ще се счита за годно за военната дисциплина, ако заболяването е 1-2 степен и регургитация не по-висока от 2 степен, в противен случай новобранец не се вписва.

Също така има редица причини, поради които новобранец не се допускат до експлоатация:

 • Диагноза «първичен PMK 3 степен»;
 • Потвърждаване на диагнозата в эхокардиограмме;
 • Нисък процент на резултатите от велоэнергии.

Допускане до военна служба с ограничения:

 • При липса на симптоми, вызывающимися физически натоварвания, новобранец, ще бъде допусната до услугата, но с малки условия.
 • Ако призывнику се задава категория «В» — това означава, че той е годен за експлоатация само в случай на извънредни ситуации.
 • Синусова аритмия 0 или 1 степен позволява на служба в армията с някои ограничения.

Лечение на

Вегетососудистая дистония и пролапс на вентила сходни симптоми, затова и лечението при тях е почти еднакво. Както и в случая с ВСД, лекарства не могат да повлияят на самия пролапс, само на неговите симптоми. Понякога има случаи, че пролапсу с допълнителна хорда в горния желудочке.

Хирургическа намеса е необходимо само в случай, когато регургитация изрази и нарушено кръвообращение. Провежда вальвулопластика – ушивается митральный клапан. Само в случаи, ако операцията се оказа неефективна, или му е било невъзможно да се извърши по някакви показатели, възможна е смяна на клапан на изкуствен аналог.

Във всички останали случаи, когато заболяването протича безсимптомно или неговите прояви не влияят на дейностите, показване на занимания по лечебна пластика и прием на седативни лекарства. Може да бъде назначен за масаж, акупунктура, витамини.

От специално лечение на пролапс на митралната клапа не се изисква.

Допълнителна хорда

При повече хорде и се чува шум в сърцето, както и в случай с пролапсом, но не винаги. Случай е много рядък, но само на апарат УЛТРАЗВУК могат да се разграничат тези две аномалии на сърдечния мускул.

Допълнителна хорда не е дефект и не се намесва в работата на сърцето. Ако го е такава патология, да се тревожите, не си струва, само трябва да обсъдят ситуацията с кардиохирургом. В този случай специално медикаментозно намеса не е необходима.

Усложнения

При пролапсе митралната клапа само 5% от случаите са с усложнения:

 • Митральная недостатъчност. Клокочущее дишане и хрипове в белите дробове говорят за това осложнении. Хроничната форма се проявява задух при натоварване, намаляване на работоспособността и издръжливостта;
 • Инфекциозен ендокардит – това е възпалителен процес, причинен от патогенните бактерии, повреждающими вентили;
 • Неврологични усложнения. Микротромбы, възникнали при ПМК, предизвикват развитието на тромбоэмболии.
 • Ангина и аритмия, придружени от световъртеж, прекъсване на сърдечния ритъм, обмороками. Само в този случай е необходимо лечение.

Профилактика

Известно е, че пролапс на митралната сърдечна клапа възниква в резултат на хронични заболявания. Прекомерната дължина на листа също може да повлияе на скоростта на автомобила. Повечето случаи на вторична пролапс са причинени от стрептокок в гърлото, не вылеченной своевременно. Стара травма на гърдите също могат да носят опасност, дори и ако костите на отдавна са се сраснали и нищо не се притеснява.

С цел превенция трябва да купировать всички огнища на хронични инфекции и всяка година преминават медицински прегледи. Основното нещо — не забравяйте за физическите общеукрепляющих упражнения и успокояващи растителни такси.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00143 sec