ПТФС: посттромбофлебитический синдром (заболяване) на вените на долните крайници — лечение, симптоми

Посттромбофлебитический синдром е често срещано венозным заболяване, което трудно се поддава на лечение. Ето защо е важно да се диагностицира болестта в ранен стадий и навреме да се вземат мерки.

Посттромбофлебитическая заболяването в повечето случаи се развива на фона на тромбоза на магистрални вени на долните крайници. Това е едно от най-често срещаните тежки прояви на хронична венозна недостатъчност. Веригата заболяване е характерно наличието на постоянни отоци или сградата нарушения на кожната покривка на пищяла. Според статистиката, посттромбофлебитической болестта страдат около 4-те процента от населението на земята.

Как протича посттромбофлебитический синдром?

Развитието на болестта зависи изцяло от поведението на тромба, което се формира в skylight стая на засегнатата вена. Най-често тромбоза на всички дълбоките вени завършва с частична или абсолютна възстановяване на предишното ниво на венозна проходимост. Въпреки това, в по-тежки случаи, може би, и пълното затваряне на венозна лумена.

Вече на втората седмица от създаването на тромба се извършва процес на постепенно резорбция и подмяна на пропуски на съединителната тъкан. Скоро този процес завършва с пълна или поне частична възстановяване на повредената част на виена и е с продължителност, обикновено от две до четири месеца до три и повече години.

Като резултат на проявление на възпалително-калцификати нарушения структура на тъкан, в самата виена се превръща в малоподатливую склерозированную тръба, и я вентили са изложени на пълно унищожение. Около най-виена продължава да се развива сдавливающий фиброза.

Редица значими органични промени от страна на клапани и плътни стените на вените може да доведе до много нежелани последици, като болестно пренасочване на кръвта «отгоре-надолу». При това в ярко изразена степен се повишава венозно налягане областта на долната част на краката, се разширяват клапани и се развива остра венозна недостатъчност на така наречените перфорантных вени. Този процес води до вторична трансформацията и развитието на по-дълбока недостатъчност вени.

Посттромбофлебитический синдром на долните крайници е опасно близо до негативни промени, носещи понякога необратимо. Случва развитието на статични и динамични венозна хипертония. Това е изключително негативно се отразява на функционирането на лимфната система. Влошава лимфовенозная микроциркуляция, повишава пропускливостта на капилярите. Обикновено пациента измъчват силни отоци на тъканите, развива се венозна екзема, склероза на кожата от увреждания на подкожната тъкан. На засегнатата тъкан често са трофичните язви.

Симптоми на болестта

При откриване на никакви симптоми на болестта си струва веднага да се потърси помощта на специалисти, които провеждат задълбочено проучване с цел установяване на точна диагноза.

Основните признаци ПТФС е:

 • Силни и не преминава в продължение на дълъг период от време подуване;
 • Съдови звездички (вените);
 • Изпъкването под формата на малки подкожни обвивка на място на отделни обекти вени;
 • Спазми;
 • Умора, чувство на тежест в краката;
 • Изтръпване, намалена чувствителност на крайниците;
 • Усещане на «памучни краката», особено след по-дълъг престой «на крака», усиливающееся във втората половина на деня, за вечерта.

Клинична картина на заболяването

В основата на клиничната картина ПТФБ – това е пряко хронична венозна недостатъчност с различна степен на выраженности, разширяване на повечето подкожни вени и появата на ярко лилава, розови или синюшной съдовата мрежа на засегнатата област.

READ  От бенки въпрос кръв: невуса, като се спре, какво да прави, към кой лекар да се обърнат, причини

Именно тези съдове поемат основна функция за осигуряване на пълноценна изтичане на кръв от тъканите на долните крайници. Въпреки това, в продължение на доста дълъг период от време, болестта може да не за себе си, не декларират.

По статистика, само при 12% от пациентите симптомите ПТФС на долните крайници се появява вече в първата година от развитието на болестта. Тази цифра се увеличава постепенно по-близо до шест години, като достига 40-50%. Въпреки факта, около 10 процента от пациентите до това време вече е разкрита наличието на трофической язви.

Силна подпухналостта на пищяла – това е един от първите и основните симптоми на посттромбофлебитического синдром. Той, като правило, възниква в резултат на наличието на остра венозна тромбоза, когато е процесът на възстановяване проходимостта на вените и образуването на обезпечение на пътя.

С течение на времето, торбичките може няколко намалее, но рядко преминава напълно. Макар с течение на времето оток може да бъдат локализирани, както в дистальных части на крайниците например, в долната част на краката, така и в проксималните, например, в бедрото.

Отоците може да се развие:

 • Посредствам мускулния компонент, при него болния може да се отбележи известно увеличение на прасци в цялост. По този начин най-ярко това се наблюдава силно притиснати при застегивании цип на сапоге и т.н.
 • За сметка на забавяне на изтичането на течности в по-голяма част от меките тъкани. Това в крайна сметка ще доведе до нарушаване на анатомични структури на човешките крайници. Например, наблюдава изглаждане на ямочек, разположени от двете страни на глезена, оток на задната част на крака и т.н.

В съответствие с наличието на тези или други симптоми, отделят четири клинични форми ПТФБ:

 1. Оточни-болевая,
 2. Варикозная,
 3. Язва,
 4. Смесени.

Забележително е, че динамиката на синдром на подпухналостта при ПТФБ има някаква приликата с оток, възникващ при прогресиращо разширени болест. Подуване на меките тъкани се засилва през вечерните часове. Болните често го забелязва и привидно «намаляване на размера на обувки», която още сутринта беше му като път. При това, най-често са засегнати от ляв долен крайник. Оток на левия крак може да се прояви в по-силна форма, отколкото отдясно.

Също така, по кожата остават и не се изглаждат в продължение на дълъг период от време следи от надавливания, от каучук чорапи и голф, а също и от тясна и неудобна обувка.

На сутринта, подуване, обикновено намалява, но не минава съвсем. Той е с постоянно чувство на умора и тежест в краката, желанието да «тегли» крайник, сковывающая или болки в болка, която се усилва при продължително запазване на едно положение на тялото.

Болката е тъпа ноющий характер. Това е по-скоро не твърде интензивно дърпане и распирающие болка в крайниците. Можете да ги няколко облекчи, ако се вземе хоризонтално положение и повдигнете краката си над нивото на тялото.

Понякога болката може да бъде придружена от судорогой крайници. Най-често това може да се случи в нощните часове, или, ако пациентът е принуден дълго да останат в неудобно положение, создающем по-голямо натоварване на засегнатата област (да стои, да ходи и т.н.). Също така, болката като такава, може да липсва, като се появява само при палпация.

READ  Кръвта в спермата: гематоспермия, причини, диагноза, лечение

При прогрессирующем посттромбофлебитическом синдрома, затронувшем долните крайници, не по-малко от 60-70% от пациентите се случва развитие на повторна употреба на разширени разширяване на дълбоките вени. За по-голям брой пациенти се характеризира рассыпной вид разширяване на страничните клонове, това се отнася до основните венозных стволове на краката и стъпалата. Много по-рядко се фиксира нарушение на структурата на стволовете на МПВ или БПВ.

Посттромбофлебитический синдром – една от определени причини по-нататъшно развитие на тежки и бързо развиващи се венозни нарушения, за които е характерно началото на появата на венозных на венозни язви.

Рани обикновено се локализират по вътрешната повърхност на подбедрицата, в долната част, както и на вътрешната страна на глезените. Преди истинското появата на язви, понякога се случват значителни, визуално забележима промяна от страна на кожната покривка.

Сред тях са:

 • Потъмняване, промени в цвета на кожата;
 • Наличието на хиперпигментация, която се дължи на просачиванием червените кръвни клетки, с последващите ги дегенерация;
 • Уплътнение на кожата;
 • Развитието на възпалителен процес на кожата покровах, както и в по-дълбоките слоеве на подкожната тъкан;
 • Появата на белесых, атрофированных парцели тъкани;
 • Пряко появата на язви.

Видео: мнението на специалист за тромбозе и последствията от него

Диагностика на заболяването

Диагноза ПТФС може да бъде поставен само от лекар ноември», след внимателно разглеждане на пациента и преминаването им на необходимото проучване.

Обикновено пациентите се предписва:

 1. Флебосцинтиграфию,
 2. Ренгенконтрасное проучване,
 3. Преминаването на диференциална диагноза.

Няколко години по-рано, освен общата клинична картина, широко са използвани функционални проби за установяване и оценка на състоянието на пациента. Днес обаче, това вече е в миналото.
Диагностика ПТФС и тромбоза на дълбоките вени се провежда посредствам ултразвукови ангиосканирования средства цветно картографиране на притока на кръв. Тя позволява адекватно да се прецени наличието на лезии на вените, да ги непроходимост и наличието на тромботических масите. Освен това, този вид изследване помага да се оцени функционалното състояние на вените на скоростта на извършване на притока на кръв, наличие на патологично опасни притока на кръв, работоспособност клапани.

Според резултатите от ултразвукови изследвания успява да разкрие:

 • Наличието на основните признаци на развитие тромботического процес;
 • Наличието на процес реканализации (възстановяване на свободна проходимост на вените);
 • Характер, ниво на плътност и степента на ограниченията тромботических маси;
 • Наличието на облитерации – почти пълната липса на всякакъв лумена, както и невъзможността за изпълнение на притока на кръв;
 • Увеличението на плътността на стените на вените и паравазальной тъкан;
 • Признаци на единия дисфункция и т.н.

Сред основните цели, преследва УЗАС при ПТФБ:

 1. Първоначално фиксиране на честотата и наличието на посттромботических разрушения на тъканите;
 2. Диагностика на динамиката на протичащи процеси;
 3. Наблюдение на промените венозна на речното корито и процеса на постепенното възстановяване на проходимостта на вените;
 4. Изключение от повторно развитие на болестта;
 5. Общата оценка на състоянието на вените и перфорантов.

Лечение на синдром посттромбофлебитического

Лечение посттромбофлебитического синдром се провежда предимно консервативни методи. Към днешна дата, широко се прилагат следните начини за лечение на това заболяване:

 • Компресиране терапия;
 • Корекция на начина на живот,
 • Комплекси за лечебна физическо възпитание и гимнастика,
 • Редица физиотерапевтични процедури,
 • Фармакотерапия,
 • Хирургическа намеса (эктомия),
 • Локално лечение.
READ  Флебит (възпаление на вените) на ръцете и долните крайници: симптоми, лечение

За да се избавите от посттромбофлебитического синдром на консервативното лечение е най-привлекателна. Въпреки това, в случай, когато това не води до желания резултат, се прилага лечение ПТФС чрез реконструктивного хирургическа намеса или эктомии. По този начин, се извършва премахване на съдове, които не участват в процеса на притока на кръв, или като нарушение в работата на клапана.

В основата на консервативни методи на лечение ПТФБ е компресиране терапия, която е насочена към намаляване на венозна хипертония. Това е по-голямата си част се отнася до повърхността на тъканите на краката и стъпалата. Степента на вените се постига и чрез прилагане на специален бельо, в която могат да действат разтеглив колготы или чорапи и бинтове с различна степен на сила, разтегливост и т.н.

Едновременно с компрессионными начини прилага медикаментозно лечение ПТФС на дълбоките вени, която е насочена пряко към повишаване на тонуса на вените, възстановяване на лимфодренажной секреция и за отстраняване на съществуващите микроциркуляторных нарушения, както и потискане на възпалителния процес.

Предотвратяване на рецидив на заболявания

Пациенти след успешното излекуване на тромбоза и постфлебитического синдром показан комплекс антикоагулант терапия с прилагането на преките или на косвените антикоагуланти. Така че, вярно употреба: гепарина, фраксипарина, фондапаринукса, варфарин и др

Срок на тази терапия може да бъде определена само индивидуално, с оглед на причините, довели до развитие на заболяването и наличието на опазване на рисков фактор. Ако заболяването е било провокирано от травма, операция, остър заболяване, продължително иммобилизацией, срокове терапия обикновено се състоят от три до шест месеца.

Ако става дума за идиопатическом тромбозе, продължителност на прилагане на антикоагуланти трябва да бъде поне шест-осем месеца, в зависимост от индивидуалните особености на пациента и риска от рецидив. В случай рецидивирующего тромбоза и редица постоянни рискови фактори, курс на приема на лекарства може да бъде доста дълъг, а понякога и за цял живот.

Резюме

И така, диагнозата постфлебитический синдром се поставя в случай на комбинация от основните признаци на хронична функционална венозна недостатъчност на долните крайници. Той се проявява под формата на: болки, бърза утомляемости, отоци, венозни нарушения, компенсаторного разширени вени и т.н.

Обикновено постфлебитическая болестта се развива след прекаран тромбофлебит при тежки случаи на дълбоките вени или на фона на самата болест. Ако се вярва на статистиката, над 90% от тези пациенти имат тромбофлебит или тромбоза на дълбоките вени.

Причини за развитието на постфлебитического синдром: наличието на груби морфологични промени на дълбоките вени, които се проявяват под формата на непълно възстановяване на притока на кръв, както и разрушаването на клапана и затруднено изтичане на кръвта. По този начин, възниква серия от вторични изменения: първоначално функционални, а след това – органични промени, които засягат лимфната система и меките тъкани на крайниците.

Видео: как да се лекува флеботромбоз?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00119 sec