Пу: причини, последици, профилактика

Гиподинамию се нарича «болест на цивилизацията», и в последните години, лекарите наистина алармира, защото гиподинамии са станали обект не само на възрастни, но и деца, а състоянието е, не като болест, въпреки това води до сериозни смущения – затлъстяване, инфаркт на миокарда, хипертония.

Човек хиляди години е работил върху това, как да се облекчи ежедневието, създаването на различни устройства и устройства. Днес, за да преодолее разстоянието, не е нужно да отидете пеша от една дузина километри, както и за добив на храна, дори не е нужно да полага особени физически усилия.

Домашни задължения, ние с удоволствие ще вярваме на техниката, почистване може да направи робот-прахосмукачка, измиване с перфектно се справя перална машина. Всекидневният живот в момента, не изисква усилия, трябва само правилно да натиснете бутона за битови уреди.

Автоматизация на производството значително ще улесни задачата на трудещите се, и дори тези професии, които наскоро поискаха физически усилия, премина в редиците на «седнал».

Разбира се, животът е по-удобно, а основната значим ресурс – време – значително спестяване при използване на личен транспорт и всякакви джаджи. Заедно с това, най-много време и не е достатъчно за туризъм, посещение на фитнес зала, сутрешните упражнения. Това е, за спестяване на време се причинява щети най-важно – здравето на човека.

Отивате у дома след тежък работен ден, понякога и проведено именно седи, много веднага се вземат хоризонтално положение на дивана пред телевизора или сидячее на компютъра, а отгоре на това се оказва в непосредствена близост до чинията с храна, и добре, ако тя ще бъде полезна, защото и хранителни зависимости се промениха не в най-добрата страна, увеличава метаболитни нарушения паралелно с низходящи движения.

Още от преди десет години децата активно се разхождаше навън след часовете в училище, посетили басейни и спортни секции. Сега отдих на много ученици – компютър, който има в почти всеки дом. Пу при децата е още по-опасно, отколкото у много възрастни, тъй като все по-голям тялото се нуждае от подходяща работа на мускулите, сърцето, кръвоносните съдове, а от това зависи и умствена дейност, развитието на интелекта, способността за по-нататъшно обучение.

Физическа активност – основен компонент за правилното съществуване и гаранция за здраве, още древните лечители са знаели правило «движението е живот!», но в последните десетилетия на повечето от нас за този забравя, повече да се притеснявате за личен комфорт.

Липса на физическа активност отрицателно въздействие върху състоянието на вътрешните органи, да доведе до развитие на тежко заболяване, причинява нарушения в емоционалната сфера, депресия, неврози, въпреки че много от нас са склонни да свързват тези явления с екологична обстановка и натоварване на работа и в училище, проблеми в семейството. Всичко е взаимосвързано, и движение играе далеч не е най-новата роля за качеството на живота ни.

Проблемът гиподинамии е не само медицински, но и социален проблем, защото патология, което настъпва поради липса на движения, изисква сериозни разходи за лечение от страна на държавата и на самия пациент, ограничава работоспособността и дори става причина за подчертават от одмвр. Ярък пример за това – сърдечно-съдови заболявания, диагностируемые все по-често при млади и годни хора.

Причините гиподинамии и неговото въздействие върху организма

Пу – резултат от неправилен начин на живот, а основните причини си мислят:

 • Използване на автоматизирани системи на труда;
 • Урбанизация;
 • Разпространението на «седящи» професии, работа предимно на компютъра или с ценни книжа на по-търсени;
 • Приложение на постиженията на техническия прогрес в дома;
 • Съзнателен отказ от двигателната активност.

В повечето случаи именно тези фактори стават решаващи за ограничаване на подвижността, но се случва, че пу възниква по независими причини и противно на нашето желание. Към тези случаи включват травми и тежки заболявания, които пречат на двигателната активност. Заслужава, обаче, да се отбележи, че и лежачим болни се нуждаят от максимално възможна работа на мускулния апарат, така както на тях, като на никой друг опасно обездвиживание поради повишен риск от тромбоемболични и други опасни усложнения.

Хронична физическа, при деца – в следствие на неправилен начин на живот и организация на режима на ден. Често вината за това лежи върху родителите, които не само не се сервира на положителен пример, но и не допринасят за увеличаване на ролята на спорта в свободното време на детето.

READ  Последиците от хемороиди при мъжете и жените: операция, премахване на

Интелигентна професия станаха по-търсени, а без образование трудно да се постигне много на желаните цели, така че с първите класове от децата са насочени именно на обучение. Прекарвайки много часове на чин деца се уморяват, но най-почивка намират компютърни игри или гледане на телевизия у дома, още повече, ако родителите на това не пречат. Пътят от училище вкъщи не добавя движения, защото съвременните майки и бащи се прибират децата в автомобила, както и общата физическа активност се състои от движения на четката ръка, в която – на писалка фонтан в училищните стени, компютърна мишка – у дома.

Освен възпитанието в семейството, известна негативна роля играе с ниска квалификация и често безразлични отношение към труда от страна на учители физвоспитания. Ученици не се стремят на уроци по физическо възпитание, намиране на всякакви причини, за да ги прогула. Родителите прекалено се грижи допринасят своя принос и в този етап на обучение: те могат да предпази детето от занимания, в края на краищата процент не е съвсем здрави деца се увеличава, а, значи, ако детето периодично се разболее, той не присъства на упражнения.

Други причини, приводящими към дълга (ограничаване на подвижността) при деца, освен от родителски грижи, могат да станат независими от режима на ден фактори – перинатальная хипоксия и родовите травми, пренесени по-тежка инфекция в ранна детска възраст, мозъчни дисфункции и патология на нервната система, заболявания на вътрешните органи, когато спортувате наистина са противопоказани.

Какво се случва в организма при липса на движения?

Достатъчна физическа активност е задължително необходима за развитието на мускулите, за правилното функциониране на сърцето и съдовата система. При активни движения се подобрява доставката на кръв към органите, повишава обмяната, повишена умствена и физическа работоспособност, се развива издръжливост, се формира имунитет и стрес.

Заседнал начин на живот не предполага активна работа на мускулите, ставите, повишаване на метаболитните процеси, така че, дори и след прекарана или след заседание цял ден, човек се чувства много уморен, освен това, дори повече, отколкото тези, които активно се движат няколко часа подред.

Влияние гиподинамии върху човешкия организъм е огромно. На пръв поглед липсата на движения – не е заболяване, а само външно условие, което, освен същите, не носи дискомфорт и дори обратното – да лежи на дивана е доста приятно, въпреки списък на държави, които провокира гипокинезия, внушителен:

 1. Атеросклероза;
 2. Наднормено тегло;
 3. Артериална хипертония;
 4. Хронична исхемия на сърцето и мозъка;
 5. Инсулти;
 6. Ендокринно-обменни нарушения;
 7. Депресия, неврози;
 8. Остеохондроза, сколиоза, остеопороза;
 9. Заболявания бронхолегочной система.

Както се вижда, липсата на двигателна активност, така или иначе се отразява на всички органи и системи, което води до тяхната дисфункция. Голямо пу предизвиква постепенна атрофия на мускулния апарат, за която трябва да изчерпването на калция в костите и остеопороза. Увеличаване на апетита на фона на дълга причинява затлъстяване, което още повече пречи на изпълнение на физически упражнения.

Наднорменото тегло, ендокринно-обменни смени, атеросклероза предизвикват артериалната гипертензию, лезии на коронарните артерии със сърдечна патология. Страда и мозъка: недостатъчен приток на кислород и поражението на съдове, допринася за намаляване на интелектуалните способности, на паметта, на вниманието, нарушена умствена работоспособност, появява се склонност към неврозоподобным нарушения, безсъние.

Липса на двигателна активност води до атрофия на мускулите на гърба и врата, след която не се принуждават да чакаме дегенеративните процеси в гръбначния стълб. Остеохондроза в днешно време се диагностицира, като се започне с 30-годишна възраст и дори по-рано, а причината за всичко – пу. При деца продължително седене води до изкривяване на гръбначния стълб, което се отразява негативно върху развитието и растежа на вътрешните органи, предрасполагая до различна патология.

Прояви на гиподинамии

Тъй като липсата на физическа активност – това не е болест, не и на характерните симптоми, които говорят именно за дълга. От друга страна, малоподвижные хора изпитват редица негативни прояви на това състояние:

 • Чувство на умора, слабост;
 • Намаляване на умствената и физическата работоспособност;
 • Бърза умора;
 • Безсъние през нощта и сънливост ден;
 • Раздразнителност, честа смяна на настроението, склонност към апатия;
 • Намаляване или, напротив, прекалено twin увеличаване на апетита.
READ  Хематокрит обновен: какво означава това, възрастен, дете, причини, гематокритное брой, какво да правя

Същите тези признаци се характеризират гиподинамию в детска възраст. Към тях могат да се добавят затлъстяване, които страдат все по-голям брой от съвременните деца, независимо от пол, патология на храносмилателната система (гастрит, колит, нарушение на работата на черния дроб).

Ако не се мисли за начина на живот и не се предприемат спешни мерки за неговото нормализиране, а след това към по черта гиподинамии при възрастни ще се присъединят болки и слабост в мускулите и костите, атрофичен промени в мускулната система. С течение на времето се развиват затлъстяване, атеросклероза, хипертония, диабет, исхемична болест на сърцето – най-чести последици гиподинамии, и тогава негативните симптоми ще свързва вече с определени заболявания, често се забравя и игнорира причината за него.

Заедно с физическо неразположение, човек с недостатък на двигателната активност се наблюдава и маса психологически проблеми. Те раздразнителен, емоционално нестабилни, склонни към апатия, а в редица случаи става дума за сериозна депресия, нарушения на автономната, и се стигне до пристъпи на паника, които изискват намеса на специалист. Хронична физическа влияе на имунната система, хората стават податливи на различни инфекции, често страдат от настинки.

Представителки на прекрасния пол при намаляване на двигателната активност без удоволствие отбелязват характерните промени в екстериора: бледост на лицето, появата на бръчки и торбички под очите, увеличаване на обиколката на корема, целулит. Тези признаци на липса на движения може да се превърне в сигнал за промяна в начина на живот.

Принудени пу при пациенти след тежки операции или наранявания – значим фактор на риска от тромбози, тромбоэмболий, ТЭЛА, инсулти, усложнения под формата на застойна пневмония, рани от залежаване. За предотвратяване на тези последици се препоръчват трудна упражнения в леглото, при необходимост оказват помощ на инструктор ФИЗКУЛТУРА и масаж терапевт.

След някои видове лечение, включително и операция, която не обездвиживают, лекарите настоятелно препоръчват ранно активиране за профилактика на много неблагоприятни последици, да се подобри работата на сърдечно-съдовата система, подобряване на регенерацията на тъканите, за сметка на притока на кръв, но част от пациентите игнорира тези съвети, позовавайки се на болка или чувство на страх, слабост, а понякога – просто не искат да се изкачи с болнични легла, наслаждавайки се на «законно» лежанием в процеса на лечение.

Как да се справим с гиподинамией?

Всички ние знаем, че болестта е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. В случай на дълга реч за болестта и не отиде, ако навреме се вземат подходящи мерки. Медикаментозно лечение за гиподинамии не е предвидено, а на лекарства и други процедури, лекарите са принудени да се прибягва в случаите, когато на фона на липсата на движения са еволюирали едни или други заболявания.

За профилактика гиподинамии задължително се отделят много часове свободно време или закупуване на скъпи уреди. Мерки за предпазване от гиподинамии и организация на начин на живот, правилното разположение на всички, са прости и не изискват материалните разходи. Най – важното- желание.

Преди да се пристъпи към изпълнението на плана за увеличаване на дела на физическа активност в ежедневието си струва да се откажат от вредни навици, най-честата от които се счита за пушене. Това е пристрастен присъщо на много хора на интелектуалния труд, «седящи» професии, разпространена сред младите хора, не аплодисменти спорт и физическа култура.

Освен тютюнопушенето, утежнява ситуацията и характера на хранене, така че диетата също е препоръчително да се балансира, насытив витамини, протеини под формата на зеленчуци, плодове, постно месо и риба, се лишаваме от обилна вечеря, късно вечерта, на чаша вино, бира или друг алкохол.

Ако се случи така, че вида на дейността не позволява активно да се движат, трябва да се определи време за физически упражнения – утринна гимнастика, вечер екскурзия в салона, дневна разходка в парка. За осигуряване на нормална работа на сърцето и други вътрешни органи е необходимо като минимум получасовая двигателната натоварване, например, ходенето пеша не по-малко от 2 км (за предпочитане по няколко пъти на ден). Активизират се всички мускулни групи е много полезен джогинг.

READ  Съвместимост групи кръв за зачеването на дете, таблица резус-фактор за бъдещето на детето

Оздоровиться и «подкачать» мускули може и у дома. В помощ – гири, эспандер, скачане на въже, велоергометър, домашен хоризонтална лента. Следват някои прости упражнения ще помогнат за укрепване на мускулите на корема, гърба и шията, полезни лицеви опори и клекове, които по принцип не изискват наличието на спортни съоръжения.

Много добро занимание за тези, които са решили да се борят с гиподинамией, ще има достъп до плувния басейн. Плуването стимулира притока на кръв, темперамента, укрепва мускулите, предупреждава болки в кръста и, заедно с това, е много сигурно, защото риска от нараняване при плуване е минимална. Освен това, водата благоприятен ефект върху нервната система, успокоява, премахва стреса.

Постепенно се разпространява лудост на мотор. Много се по такъв начин, дори на работа, развивайки по този начин мускулите и повишава общия тонус. В големите градове това е средство за придвижване дори и ви помага да спестите малко време, което може да се проведе на няколко километра «задръстване».

В случай, когато на фона на липсата на двигателна активност са развили някакви заболявания, трябва да отидете на лекар за диагностика и лечение, но си заслужава да се помни, че приемът на лекарствата не замества рационалното мобилност, гимнастика, посильных упражнения у дома.

Специална категория хора съставляват болни с наднормено тегло. Тази патология се появява в резултат на малоподвижной живот, а след това я ограничава още повече. Човек с наднормено тегло преди започване на спортни занимания, трябва да се консултират с лекар, да се определи допустимото ниво на натоварване, може би се нуждае от услугите на инструктор по ФИЗКУЛТУРА. Същата препоръка се отнася и за тези, които страдат от високо кръвно налягане, захарен диабет, болести на сърцето и мозъка.

В случай на принудителна гиподинамии, например, след фрактури, операции, инсулт, на помощ ще дойдат масажисти и специалисти по лечебно физкультуре, които ще помогнат да се подобри, доколкото е възможно, на нивото на двигателната активност.

Рехабилитация след тежки заболявания, може да се наложи намиране на специални центрове, в които работят квалифицирани специалисти и има необходимите машини за възстановяване на работа на специфични мускулни групи. Лечение и рехабилитация се извършват под контрола на кардиолозите, невролозите, травматологов, специалисти по хранене. Физическата активност може да бъде допълнена с физиотерапевтическими процедури, позволяващи повишаване на мускулния тонус и нормализира работата на вътрешните органи.

Ако пациентът след тежко заболяване, прикован към леглото, е първостепенната задача – да не позволите на тромбоемболични усложнения. За тази цел са необходими не само в подходящи лекарства, но и специална дихателна гимнастика, която обучава персонала отделения на болницата.

За плътен и относително здрави хора чудесен начин за борба с гиподинамией бъде на посещение фитнес клуб, спортни зали и площадки на открито. Деца от най-ранно детство трябва да приобщать към сутрешната гимнастика, полезни занимания в спортни секции, басейн, разходки на открито и динамични игри.

Пу – сериозен проблем на нашето време, но с нея трябва и може да се бори. За щастие, модата постепенно влиза здравословен начин на живот, където няма място навици, все по-често по улиците могат да се срещнат «пътеки», велосипедисти, все повече се отваря на спортни клубове. Човечеството разбра проблема и се опитва да се борят с нея, а това дава надежда, че физическата култура ще се превърне в неразделна част от ежедневния живот и ще помогне да се избегнат проблеми със здравето и на нас, и на нашите деца.

Видео: пу в програмата «най-важното»

Видео: документален филм за гиподинамии

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00084 sec