Пулсация, пулсира в главата, слепоочията, врата-причини и лечение

С чувство на пулсации в главата си запознат много. Това състояние не е задължително да се говори за патология, то е възможно и нормално, при определени условия. Най-често усещане за пулсации при здрави хора предизвикват стрес, силни емоции, физическо претоварване или драстична промяна на времето. В тези случаи неприятни усещания имат краткосрочен характер и преминават от само себе си.

В същото време, пулсация на придружава мигрена, атеросклероза, вегетативната дисфункция и много други състояния, като на пациента доста дискомфорт и притеснения. Можете да тревожен симптом, тъй като без изследване е невъзможно да се каже какво точно е причинило това и наистина ли не се говори за патология. Причината е относително незначителна — вегетативна дисфункция (ВСД), например, или доста сериозен — тумор, аневризма.

Пулсации в главата си, може да продължи с шум, звънене в ушите, виене на свят, пристъпи на паника, тя възниква в различните му области — храмовете, тилната част, в едната половина. Патологична пулсация е дълготрайна, повтаряща се многократно и това е само един случай, когато си струва да отидете на лекар — невролог или терапевт.

Възможно е също така пулсация на шийните кръвоносни съдове, която може да бъде физиологична или свързани с атеросклеротическим ги увреждания, сърдечни заболявания, аритмия, артериална хипертония. В този случай също трябва да се проучи за изключване на патологични характер на пулсация.

Причините за пулсация на кръвоносните съдове на главата

Причинява пулсации в главата си изключително разнообразни. Сред тях са и тези заболявания, които в по-голяма степен са изложени на хората по възраст, и тези, които се срещат при млади хора, протекая до порите преди време безсимптомно. По характер на пулсации съдове е невъзможно да се определи точната причина за появата на това симптома. Специалист след разговор с пациента и проста проверка може само да се предположи тази патология, която предизвиква съдови нарушения, а да го изясни ще помогне на допълнителни инструментални изследвания.

Пулсации в главата придружава заболявания като:

 • Вегетативна дисфункция (вегето-съдова дистония (ВСД);
 • Дегенеративни промени в шийните отдел на гръбначния стълб — херния, болки в гърба, нестабилност, вродени особености на развитие;
 • Поражение на съдовата стена — атеросклероза, васкулит;
 • Аневризма, съдови мальформация;
 • Новообразувания на главата и шията;
 • УНГ-патология;
 • Глаукома, неправилно подбрани очила;
 • Пренесени травми на главата;
 • Неврози, неврастения и други психиатрични проблеми.

Артериалната хипертония е едно от най-честите причини за пулсации в главата си. Тази болест е много разпространена сред хората в зряла и напреднала възраст, за които пулсации в главата си — добре познат симптом.

При хипертония засяга преди всичко, артериите и артериолы, които постоянно високо налягане спазмируются, в резултат на което е нарушен притока на кръв в мозъка. На фона На рязкото вдигане на налягането — криза — пациентът се чувства пулсиране в слепоочията, болки в шията, евентуално виене на свят и шум в ушите. Колкото по-висока е цифрата на налягането, толкова явнее и мучительнее пулсиращо чувство, но по-ниски показатели налягане до нормалните симптоми постепенно преминават.

Вегетативна дисфункция се среща често сред младите хора, деца и юноши. По-често нарушение страдат лице от женски пол, с нарушена съдова регулация на тонуса на вегетативната нервна система, в резултат на което възникват колебания в кръвното налягане, пулса и е напълно възможно появата на пулсиращи чувства, дори и в гърлото.

Пулсация на фона на вегетативната дисфункция провоцируется стрес, емоционални преживявания, физическа претоварване и переутомлением. Негативно влияние оказват тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

Пулсация, когато ВСД се случва без болка, но често са придружени от други симптоми на вегетативно разстройство — изпотяване, зачервяване на лицето, неприятни усещания и куркане в стомаха, кардиалгия, чувство за недостиг на въздух с учащением дишане, слабост и намалена работоспособност, субфебрильная треска. Характерни са също така промени в настроението, пристъпи на паника, които често помагат за диагностициране на причините за пулсация.

READ  Ангиография съдове: на главния мозък, шията - КТ, МР(Т)

Дегенеративни промени в гръбначния стълб може да идентифицира почти всеки втори възрастен жител на планетата. Такова широко разпространение патология насърчава заседналия начин на живот, сидячая работа на наднорменото тегло. Херния дискове, аномалии в развитието на костните издънки на прешлени, болки в кръста предизвикват компрессию съдове и нервите, в резултат на което се превръща в болка и пулсации в задната част на главата, теменных области. Пулсации soputstvuyut изтръпване в крайниците, болка в областта на шията, колебания на кръвното налягане.

Структурни промени съдови стени във формата на атеросклероза, възпаление (васкулит) може да бъде причина за стесняване на техните лумена и нарушения на гемодинамики. Когато артерията стенозирована на атеросклеротични бляшкой половината от мозъка започва да се опита гипоксию дори при активна работа коллатеральных пътища на притока на кръв. Пациенти с атеросклероза на артериите на главата имат оплаквания не само усещане за пулсации, но и за шум, шум в ушите и главата, намаляване на паметта и умствената работоспособност, те са склонни към депресия и апатия.

Възпаление на съдовата стена наричат артериитом. Той може да бъде следствие са автоимунни заболявания, травми, хирургическа намеса, инфекциозни заболявания. В остър период на васкулита възниква пулсация с интензивно главоболие, обща слабост, може би безпокойство.

Изключително опасна причина за пулсация на кръвоносните съдове на главата се счита за аортна или артерио-венозна мальформация. Аневризма представлява плетеница от патологично развитите съдове, който може да се намери във всеки отдел на главния мозък. Артерио-венозна мальформация — преплитане на артериалните и венозных дисплазированных съдове. Тези образование почти винаги имат вроден характер, дълго време протича безсимптомно и може да се прояви периодична пулсираща болка в определена част на главата — в слепоочията, шията, механик-водачи).

Тъй като съдови аномалии са съпроводени с нарушаване на структурата на стените на които са им съдове, което при определени условия може да се случи на техните разликата — когато гигантски скок на налягането, нараняване, силен стрес. Разликата съдове се обръща кървене вещество в мозъка или под черупката му, която често фатально.

Усещане за пулсации, зависи от размера на аневризми — колкото повече, толкова по-ясно пациентът се чувства пулсиране. Малки аневризми могат да не причинят болка, но пулсиращи симптоми обикновено са от значение. Освен пулсации възможни са и други признаци на мальформации: шум в главата, намаляване на паметта, тревожност, при големи аневризмах — спазми.

Новообразувания на главата и врата също могат да допринесат за неприятна осезаем пулсации. Те се срещат много по-рядко от високо кръвно налягане, атеросклероза, или болки в кръста, но често се засягат деца и хора в по-младата възраст. Освен пулсации при тумори възниква болка, виене на свят, при нарастването на вътречерепното налягане се включват гадене и не генериращи облекчаване на повръщане, са възможни гърчове и др неврологическая симптоматика — намаляване на зрението, парализа на крайниците, топка и т.н.

Пулсация, без други симптоми, може да придружава средни неоплазии, които са належащи за съдове от вън и затрудняват ток на кръвта в него. По-често тя се появява сутрин и растежа на тумори нараства. Пулсации в главата си, може да бъде един от първите симптоми на тумор на растеж.

Възпалителни процеси на УНГ-органи, придружени от куп от там ексудат, могат да изразят себе си пульсирующими усещания в главата, чувство за преливане на течности от страна на засегнатото ухо. Освен това, болните притеснява главоболие, шум, свирки в главата, прогресиращо намаляване на слуха.

Глаукома, неправилно подбрани очила или отказ от тях при недостатъчна острота на зрението създават не само отрицателни усещания в очите, предизвикват още по-големи проблеми със зрението, световъртеж и чувство за дурноты, но и са в състояние да причинят пулсиране в слепоочията, предна зона.

READ  Вегето-съдова дистония: при деца, възрастни, причини, симптоми, лечение, лекарства

Тази пулсация става видно при нарастването на вътреочното налягане, напрежение на очите при работа с компютър, четене, я с главоболие.

Пулсации в главата, в редица случаи се съпровожда травми на главата. В острата фаза на това е съчетано със силно главоболие, повръщане, крампи, а в тежки случаи е прекъсната и съзнанието. Последица от травма може да се превърне в периодично повтарящи се пристъпи на болка и пулсации в главата си.

Различни невротични разстройства, шизофрения и други психиатрични заболявания често протичат с пульсацией в главата, която пациентът може да се опише доста ярко, ясно разграничаване на мястото си локализация, че може да попречи на диагностика, защото се провери истината ли казва пациентът, е доста трудно.

Неврастения — това е границата разстройство, което провоцируется стреса, переутомлением, грешен режим на труд и почивка, индивидуални характеристики емоционален отговор. Хронично напрежение на нервната система, рано или късно води до нейното изчерпване, и човек се превръща в пациент-неврастеника, който се оплаква от постоянна умора, безсъние или сънливост, раздразнителност, намалява апетита и лошо настроение. Освен тези оплаквания, важна е и пулсации в главата, болка, шум, увеличаваща на фона на емоционални преживявания.

В случай на шизофрения и други психотични разстройства ситуацията е по-трудно: неясная пулсации и шум може да бъде част от халюцинации, които пациентът изпитва, и освен яркото описание на симптомите, лекарят често се сблъсква с преувеличено, което значително затруднява обективна оценка на симптоматиката.

Пулсация в областта на шията

Пулсация в областта на шията често придобива голямо диагностично значение при разнообразни съдовата и кардиальной патология, но тя може да бъдат и в норма. Колебания на стените на кръвоносните съдове видими с невъоръжено око при худощавых възрастни, плачещи деца, но това не е задължително да се говори за заболяване, но въпреки това винаги се изисква изясняване на причините, ако пулсация става постоянно и добре видими на околните, да е с централен главоболие или аритмия.

На шията е възможно като венозна пулсация, най-често свързани със сърдечни проблеми, така и пулсация на артериите при тежки случаи всъщност съдови стени, хипертония и т.н.

Пулсация на шийните артерии

Най-вероятните причини за много видими на артериалната пулсация се считат за аневризма на аортата (локално разширение на лумена на съда), създадена в началния отдел, дъга, гръдна част, хипертония, тиреотоксикоза с тахикардией и гипертоническими кризите, недостатъчност на аортната, когато част от кръвта се връща в ляво желудочек, чрез създаване на допълнителна пулсиране на каротидните артерии и техните клонове, видима с невъоръжено око.

Недостатъчност на аортната клапа може да се среща при възрастни хора с атеросклероза, след прекаран ревматизъм или сифилитического поражение на съдовата стена и на вентила. Този порок е доста отличителен знак — така наречената «пляску каротид», когато спи артерия на страничната повърхност на шията, са намалени в синхрон с ритъма на сърцето си. Освен способен, пульсируют при недостатъчност на аортната и височные, рамото артерии, кръвоносните съдове на ръцете и дори на стоп. На фона На пулсации на каротидните артерии се появяват покачивающие движение на главата в ритъма на биениям на сърцето.

Пулсация на вените на шията

Такива пороци като недостатъчност трикуспидального клапа, стеснение на отвора на горната куха вена, а също така тежки нарушения на ритъма (пароксизмальная тахикардия, пълна AB-блокада) провокира пулсиране на вените на шията, но и при силен стрес, вълнение си също може да бъде забелязана.

READ  ДУШИ, алфа-фетопротеин: анализ, норма в кръвта, повишен

Пулсация на маточната венозных куфари често придружава патология, която тече с увеличаване на централната венозна налягане. При здрави хора пулсация на вени също може да се проследи на страничната повърхност на шията над ъгъла на гръдната кост на 4 см, но само в легнало положение с повдигната таблата. При нарастващите венозна пулсации в норма изчезва, а ако е налице, тогава може да се мисли за патология на дясната половина на сърцето с нейното разширение и формирането на стагнация във вените на големия кръг на кръвообращението.

Венозен застой в областта на шията придружени от разширение на пропуски съдове, ги подуване и различимой око пульсацией съответно сърдечни контракции, което се счита за следствие на връщане на венозна кръв от камера в предсърдие през несостоятельный трикуспидалната клапа.

Пулсиране на вените на шията могат да се обадя на положителен венным пулс, колебания на стените на каротидните артерии се различава по-малко сила и невъзможността да го усетя при ощупывании. Клиничен пулсация на вените на врата се проявява:

 1. Подуване и пульсирующими колебания венозных стените на врата до долната челюст;
 2. Разширяване на пропуски вени при вдишване, натиск върху дясното подреберье;
 3. Комбинация с отечностью тъкани на шията, пульсирующими сърдечни трусовете, пульсацией в эпигастральной област.

Най-вероятните причини за пулсации венозных съдове на шията смятат пороци на сърцето, особено недостатъчност трикуспидального клапан, перикарден излив, недостатъчност на сърцето с стагнация в венозном отдел, гемотампонаду, легочную патология (емфизем, пневмоторакс), синдром на горната куха вена, загрудинный гуша по-големи размери.

Какво да правя при пулсиращи чувства в главата или врата?

Пулсации в главата и врата не може да не притеснява. Възникнал за първи път и неочаквано, тя може да доведе до паника и силен страх, защото този симптом може да се говори за редица сериозни заболявания. Към повтарящите се пулсации пациенти с мигрена или ВСД може и да свикне, не разбра го като симптом на опасно заболяване, но това не освобождава от необходимостта от посещение на лекар.

Независимо от причината, която пациентът дори може да се предположи, пулсации в главата или врата трябва да бъде повод за консултация със специалист и изследвания. С такива симптоми трябва да се отиде на терапевт, невролог, флебологу (при венозна пулсации на шията). Терапевтът може да изпрати за консултация към кардиологу, эндокринологу, психиатър, специалист по очни болести, онколог в зависимост от други жалби и резултат от първичен преглед.

При разговор с вашия лекар важно е да се изясни кое точно време на деня се появява пулсация, свързана ли е тя с нервно или физическо напрежение, климатични промени, фазата на менструалния цикъл при жените. Освен пулсации, трябва да опише и други симптоми, ако те има (болка, виене на свят и т.н.).

При пулсации в главата е показано провеждане на ядрено-магнитен резонанс, ангиография, ултразвук с допплерометрией съдови стволовете на главата и шията, рентгенография на шийните прешлени, энцефалографии. Венозна пулсация често изисква флебографии, эхокардиографии, облекчаване на ЕКГ. Точен списък с изследвания е терапевт или невролог, знаят конкретните причини пулсации.

Лечение при пулсации в главата и врата може да се състои в назначаване на аналгетици, гипотензивных средства, съдови лекарства и ноотропов, а в някои случаи, е необходима операция — премахване на тумори, аневризми, имплантиране на изкуствена клапа на сърцето. Всички пациенти с такъв симптом се препоръчва да се нормализира режим, премахване на стрес и физическо претоварване, да се спазва балансирана диета и двигательную активност.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00106 sec