Пульсоксиметрия: показатели норма при деца, възрастни, алгоритъм за извършване

Какво е това пульсоксиметрия

Степента на насищане на кръвта с кислород е един от основните параметри на нормалното функциониране на организма. От него зависи от нивото на червените кръвни телца. За да разкрие тази цифра е възможно с помощта на специален метод. Той се нарича пульсоксиметрия.

Какво е това

В белите дробове на човека, разполага с мощна капилярната мрежа. Всички тези капиляри поглъщат кислород от входящия въздух. Червените кръвни клетки също дават го към тъканите, като по този начин ги насищане. Във всеки эритроците съдържа хемоглобина, който се свързва с по четири кислородни молекули.

Процент на насищане с кислород кръвни клетки, наречен сатурацией. При здрави хора този процент е около 95-98%. Това е достатъчно за нормалното дишане тъкани. Сатурация е важен параметър. По него определят кислороден глад, наличието на заболявания в организма на човека, използвайки за тази цел специален уред.

Действие

Сатурацию определят уред, наречен пульоксиметром. Действието му се основава на промяната на дължината на вълната на светлината, погълната хемоглобина, в зависимост от степента на насищане на последния кислород. Уредът се състои от светлинния източник, набор от датчици, анализатори и датчици.

Червени и инфрачервени вълни от източника постъпват в кръвта, където се абсорбира от хемоглобина. Наситен с кислород хемоглобин поглъща вълна от инфрачервения спектър, а неизползван – червено. Брой непоглощенного светлина регистрира детектор. Получената информация се показва на монитора. Пульсоксиметрия е напълно безопасен и кратък метод и отнема не повече от 20 секунди.

Начини

В днешно време са широко разпространени два начина пульсоксиметрии:

  • по;
  • трансмиссионная.

Трансмиссионный начин се основава на проникването в тъканите на светлинния поток. Прием на сензор при този разполагат от другата страна на радиатора, например от двете страни на пръст, или нос.

READ  Лечение на хемороиди 1-ви етап

Принципът е отразена пульоксиметрии се състои в това, че непоглощенные светлинните вълни се отразяват и влезли уред. Този метод може да се прилага за всички части на човешкото тяло. Трябва да се отбележи, че и двата начина са почти с еднаква точност.

Прилагане

Кислород, да се появи в човешкия организъм, които не се съхраняват там. А това значи, че след няколко минути пости започват да се проведе необратими процеси, които въздействат върху всички жизненоважни органи. Това несъмнено ще се отрази на благосъстоянието. Липсата на кислород причинява нарушение на памет и мислене, слабост, главоболие, развива в организма склонност към инфаркт, аритмии и хипертония.

Област на приложение пульсоксиметрии достатъчно широка. В много страни на света със специални уреди въоръжени с всички сърдечни лекари, терапевти и пульмонологи. На територията на страните от ОНД този метод се използва само в реанимационных офиси и при лечението на спешни пациенти. Това се дължи основно с високи разходи пульсоксиметров.

Методът се използва по време на операции, когато пациентът е под анестезия, а също и при преждевременно родени бебета, рискующих да се получи увреждане на белите дробове и очите на ретината поради хипоксия.

Пульсоксиметрия е назначена в следните случаи:

  • анестезия по време на операции;
  • възстановяване след операции на съдове;
  • дихателна недостатъчност;
  • липсата на кислород във вътрешните органи и на кръв;
  • спиране на дишането по време на сън.

Има случаи, когато пульсоксиметрию прекарват през нощта. Това е дълга многочасовая процедура, по време на която се определя около 30 хиляди показания. Тя е Предназначена на първо място хората, страдащи от нарушения на съня се дължи на спирки на дишането.

READ  Слабително средство при запек за възрастни и деца: свещи, хапчета

Изпълнение

Алгоритъм за извършване на пульсоксиметрии през нощта се състои от следните дейности:

  • Определяне на приемник на китката, а сензора на пръста на едната ръка. Включването на уреда при това става автоматично.
  • Цяла нощ уредът се намира в ръка. Пациентът записва в дневник време и причината за всяка нощно събуждане.
  • При сутрин на събуждане, пациентът трябва да се оттегли, оксиметър и раздават заедно с дневник за всички текущи лекар, който ще анализира получените данни.

Анализът се извършва от 22:00 до 8:00 часа на следващия ден. По време на сън трябва да се спазват определени условия: в помещението трябва да се поддържа температура от порядъка на 20-23оС, преди да отиде за сън е забранено да се консумира на чай, кафе и хипнотици лекарства. Всички действия на пациента трябва да бъде с точност записани в дневника. Индикация за назначаване на лечение е да се намали нивото на карбонизация по-долу 88%.

Нощен пульсоксиметрию прекарват хората, страдащи от затлъстяване втора степен и по-горе, които имат хронични заболявания на дихателната система, болен от хипертония и сърдечна недостатъчност.

Норма

Процедурата е предназначена за определяне на дела на кислород в кръвта и измерване на пулсовата честота.

Норма пульсоксиметрии при възрастни и при деца е еднаква и е равна на 95-98%. Венозна кръв трябва да съдържа не по-малко от 75% кислород. Развитие на хипоксия води до намаляване на този параметър. За неговото подобряване се прилага оксигенотерапия.

При приближаването на стойността на карбонизация до 94% трябва да се вземат спешни мерки, насочени към борба с гипоксией. Спешната помощ е необходима за човека, ако стойността на този параметър се доближава до 90%. В момент, когато показатели пульсоксиметрии падат по-долу критични стойности, уредът издава звуков сигнал. Оксиметър реагира на спад на карбонизация по-ниска от 90%, тахикардию на сърцето, забавяне или пълно изчезване на пулса.

READ  Либидото drive - капсули за действие: истински препоръки, цена

Пульсоксиметрия се прилага за изследвания, само артериална кръв, тъй като именно тя е най транспортером на кислород в клетките на тъканите. Измерването на венозна кръв от тази гледна точка е непрактично.

Видове

Въз основа на място на изпълнение на процедурата, пулс оксиметри, класифицирани в скута, кистевые, стационарни и нощни. Стационарни апарати се използват в клинични условия, се състоят от множество сензори и са в състояние да запази много по-големи обеми информация.

Скута уреди и апарати с датчици на четка се отнасят за преносим. Сред тях най-голямо разпространение са получили закрепляющиеся на пръста си пулс оксиметри. Те имат редица предимства: лекота в прилагането на възможността за използване у дома, удобно за съхранение предвид малките размери.

Развиващите се медицински технологии допринасят за появата на най-новите уреди за диагностика и ги правят достъпни за широката аудитория. Вече не е далеч този ден, когато транспортируемото пулс оксиметри ще заемат своето място във всички вътрешни аптечках до термометрами, глюкометрами и тонометрами.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00132 sec