Пулсът на човека: норма, което се отразява на сърдечната честота, при деца, възрастни, спортисти, как да се измери

Пулсът на човека (HR)

Основният показател, по който може да се оцени на здравето на човека сиюминутно, без да има под ръка никакво оборудване — измерване на пулса му. Най-често сърдечната честота на човека прощупывают на сънната артерия. На същите изисквания отговаря и бедренная артерия, но тя не се намира в такова показван и в скоропомощных мерки почти не се активира.

Стандартните показатели и на тези на сърдечния ритъм не съществува, те всички времена варират от вътрешен, емоционален състояние на човека, а също и физиологични процеси и външни фактори.

Норма

Всяко отклонение на честотата на пулса от нормалната честота на пулсация, т.е. повече или по-малко стандартни 60 – 80 минути при половозрелого човек, вече се смята за излизане извън нормата. По-голям брой на ударите се диагностицира, като тахикардия съдови заболявания, по-малко — като брадикардия. И едното, и другото се смята за сериозно отклонение в здравето на човека, ако не е временен характер, т.е. не е под себе си причините физическа умора, стрес или емоционален скок.

Конвенционалните свидетелство за учащению или забавяне на пулса, се считат за променени състояния на съзнанието, или на определени силови натоварвания на тялото:

 • Пулс на човек в съня си, значително по-рядко;
 • През цялото време на будно състояние, честотата на пулсации могат да се отклоняват с правила безброй пъти, но това е рядко трае по-дълго от пет минути. Пулса на човек значително учащается след хранене.
 • Сърдечната честота значително се увеличава по време на распития дух основа на вещества, в това число и медикаментозных, по време на пушенето, след консумация на кафе, газирани напитки;
 • Се увеличава в процеса на тежки работи, спортни натоварвания, на силни преживявания;
 • Сърдечната честота се променя от външни температурни условия – при духоте, топлина, висока влажност на въздуха – учащается, при понижаване на температурите – забавя;
 • На няколко пъти променя постоянна честота в напреднала възраст;
 • В период на драстични промени в нивото на хормоните и при неполовозрелых момичета в менструалния период и при жени в период на климактических колебания;
 • Имат място за половите различия – сърдечната честота при жените е малко по-висока, отколкото при мъжете;
 • Постоянно-рядък пулс отличава физически много по-развити, обучени хора.

Това е, ако се съберат всички налични фактори в обединените информация, ще се окаже, че представителен норма пулс на човек е 60 – 80 удара/мин. може да се отклонява в една или друга посока: по силата на въздействието на външни фактори, вътрешното състояние на човека (емоционално или болезнено), на физическа активност.

Което отразява

Повишена сърдечна честота при жените се дължи на прекомерно эмоциональностью на нежния пол, а също и постоянна работа на хормоните в женския организъм, обаче, разликата в броя на ударите, е не повече от осем.

Съвсем различна клинична картина при бременни – тялото на жената работи, буквално, за двама, и това не може да се отрази на пулса. Нужди на плода вътре в майката се увеличават с всеки изминал ден – увеличава се нуждаят от кислород, храна, и всички тези недостиг на восполняются за сметка на личните ресурси на женското тяло, което, разбира се, не може да не доведе до видими промени.

READ  Кардиотокография: плода при бременност, по време на раждането, как се прави, норма, дешифриране CTG

Не трябва да вдъхват тревожност достатъчно икономичен пулса на хората, постоянно, дори и на не професионално ниво, занимаващи се с активен спорт, които търсят за правилно хранене и не са вредни навици. При този вид хора с активна жизнена позиция, ЧЧС отразява отношението им към собствената си энергозатрате; те са изключително щепетильны по отношение на уреждане на жизнените процеси на оптимално ниво. При всеки друг човек, не е с толкова добра основите на физическо ниво, стабилен пулс под 60 удара/минута, вече трябва да вдъхнови някои страхове.

Но, дори повече, отколкото просто обучени хора, повлечени надолу от пулса при спортисти, работещи на границата на човешките възможности, за такива още казват: «празнина на сърцето». За тях, 40 – 50 уд/мин, представляват абсолютна норма в състояние на покой. Въпреки това, тази крайност има един много съществен недостатък, тъй като всяка крайност като цяло – в края на краищата, сърдечно-съдовата система също има своя лимит, перешагивать който е опасно. И постоянно държеше за работата на сърдечния мускул, на границата на повредата е не само разумно, но и много опасно. Доста често смъртни случаи в областта на професионалния спорт, са определени именно по причина на това, че сърцето не издържа определена тежест.

За възраст

При слушане на ударите на сърцето на плода в утробата на майка стетоскоп, добре дефинирани показатели могат да се разкриват само, като се започне от петия месец на развитието на плода. Модерните технологии, изследвания на УЛТРАЗВУК апарат, позволяват да се направи това при размер на ембриона от 2 мм.

В хода на ембрионалното развитие и образуването на плода, формирането на пулса преминава през няколко етапа:

   • Размер на ембриона 2 мм — 75 удара в минута;
   • 5 mm – 100 удара в минута;
   • 15 мм – 130 удара в минута.

Започва още от петата седмица на бременността, правилното съотношение на срока за развитие и честотата на пулса може да проверите в таблицата:

Отклонения на сърдечния ритъм при бременност от данни, таблици, норми може да се говори за достатъчно или недостатъчно получаване на детето кислород, така и от учащающийся пулс ясно сочи към факта, че детето, за да го кислород норми, трябва често да диша, обаче, ако показателите са значително под нормата, тя казва, че вече не само за липсващи кислород, а за настоящето състояние на дълбока хипоксия (кислороден глад) – тоест, детето започва да се задъхва за въздух.

Пулсът на сърдечната честота при децата, а по-специално при грудничков и деца до 6-7 години, има свои собствени показатели норми, които се различават значително от тези, които ще станат референтни през пубертета. Тези показания също така можете да проверите с табличными данни, които са абсолютно в норма пулс по възраст:

READ  Левожелудочковая недостатъчност: остра, хронична - причини, симптоми, лечение

Пулс за възрастен човек е инсталиран, вече в зряла млада възраст и се задържа на петдесет години, след което се изнася незначително увеличение на циферных стойности. Пулсът на сърдечната честота у възрастни е нормално, след като на възраст от шестдесет години, при условие на добро здраве и липса на сърдечно-съдови заболявания, не трябва да надвишава показания 90 удара/мин.

Диагнозата на пульсу

На профилактични огледи, а също и при обръщение към лекар във връзка с тревожащими обстоятелства, на пациента задължително ще провери пулса, което, заедно с история на заболяването и резултатите от първоначалните изследвания, ще са в основата на предварителната диагноза. Това е необходимо за най-точна диагноза, тъй като показатели завышающие или значително понижаване определени норми, вече са указывающими в рамките на това или онова заболяване.

Висок

Разбиране на процесите на собственото си тяло все още не са засегнали никого и таблица с показатели, норми на СЪРДЕЧНИ невредно винаги да имате в домашната аптечка. Не е като пред очите ми постоянно напомняне за клиничната картина на здрав човек, пропуснете тревожни симптоми е много просто, и в по-голяма степен това се отнася към тихия убиец на човешкото сърце, тахикардия.

Симптоми, които трябва да напомнят на човека за маса норми, могат да бъдат:

   • Честото усещане за дезориентация, краткосрочна загуба на съзнание;
   • Остри, толчковые болка в гърдите;
   • Влошаване на зрението;
   • Задыхающееся състояние;

Трябва да помним, че честотата на пулса и показатели на кръвното налягане не е задължително да вървят в крак. За развитието на събитията тук може би няколко важен аспект:

Например, висок пулс, при сравнително добро налягане. Често е пряко доказателство за ВСД, а така също, отравяне с токсични вещества. За нормализиране на пулса, в такъв случай, добре да се помогне на средства по народни рецепти и лекарства, които въздействат върху причините за вече съществуващи заболявания, например при остра вирусна инфекция. С други думи, да намалят показания тахикардия трябва да се премахва причините за възникването му.

Висок пулс при налягане с очевидно високи цифри, могат да бъдат изразени най-разнообразни силови натоварвания на границата на физическите възможности на човека, а също и на фона на силния стрес състояния, нарушения в ендокринната система, при патология на сърдечно-съдовата система.

Висок пулс, при значително намалено налягане, дават представа за сериозна клинична патология, често, палки състояние. При това, колкото по-голяма е разликата в показателите на пулса и налягането, толкова критичнее ситуация, може да бъде доведе дори до летален изход. При този случай. Предизвикателство «спешна помощ», това е единственото реално средство за спасяване на болния, тъй като никакви домашни средства за тук да помогне вече няма да могат.

Сърцебиене, който се яви «на празно място», без никакви видими причини, трябва да нормализоваться след прием на малки дози лечебни тинктури, или сламка: божур, глог и др. Ако ситуацията се повтаря многократно, това е вече значителен повод да си запиша час за лекар и да положат изпит.

READ  Гипоксемия и гиперкапния: причини, симптоми, лечение

Нисък

Не качвате отново на темата за правилата на пулса сърдечната честота при спортисти, една от първопричините за ниско пулса при обикновени хора, най-често е също така, производно на тяхното физическо състояние.

Въпреки това, и освен това, има редица заболявания, на които ще пулса на сърдечната честота с намалени стойности:

   • По време на сън, дълбока релаксация;
   • При всички диагноза вегето-съдова дистония;
   • Не е достатъчно получаване на организма от кислород;
   • Инфарктное, прединфарктное сосояние;
   • Кислороден глад и местно влияние върху синусовый възел;
   • Някои видове токсични отравяния;
   • Ярко изразено протичането на улцерозен състояние. Остър гастрит;
   • Мозъчни травми, опухолевидные образование в кората на главния мозък. Отечные състояние;
   • Миксидема щитовидната жлеза е била счупена;
   • Тифозное заболяване, сорт гепатитных инфекции.

За съжаление, наличието на ниско пулса на постоянна основа, най-често се разглежда лекари, като достатъчно основание за незабавна хоспитализация и започна спешно лечение.

Как да се измери

Измерване на пулса, за да знаят клиничната картина на даден пациент, не изглежда сложно. Още повече, че когато става въпрос за мъж нестаром, без видима патология и ярко определени признаци на умора, умора, пиянство и така нататък. Уреди за измерване на пулса не трябва да предизвика трудности, дори и за начинаещи, по същия начин, за притежаването на информация, пулс може да се намери и померять при себе си.

За получаване на данни сърдечната честота може да се използва няколко артерии, главните от които, за битови измерване на пулса, са на каротидната и лъчева артериите.

За оценка на оптимални показания трябва да се вземат предвид позиция на предстоящия на човека, тъй като в различни позиции на тялото, показатели на пулса, ще бъде значително варират. Например, човек е в изправено положение, ще даде по-големи цифри пулсации, отколкото човек е в легнало или дори седнало положение.

Пулсът на лъчевата артерия може да се измери на китката на всяка ръка. За това трябва да вземете ръката на изпитвания. Сложи четирите си пръста директно върху артерия (палец оттегли, като опора, на противоположната страна на китката, става с четка). Пулсиране трябва да се чувстват всички четири пръста, но ако не се получава така, трябва да се опитаме да улови сигнал, на поне два пръста.

Не трябва да надавливать на китката, тъй като това значително ще влоши слушане и исказит показания. Отброява една минута трябва да секундомеру на часовника и телефона, да се доверите на мысленному отсчету не може да бъде!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00122 sec