Радиочестотна облитерация (аблация) на вените (РЧО)

Болки в краката си и ноют. Мехлеми, кремове, хапчета не помагат. Грозно съдовите звездички и струйка на краката си. Присъдата на лекарите – варикоз. Един от методите на лечение – РЧО (радиочестотна облитерация на вените, RFA (радиофреквентна аблация). Същността на техника се състои в действие на вътрешната стена на венозна съда високочестотен ток, поради което съда залепени вследствие на отопление, а по-късно склерозируется. Радиация се предава на виена с помощта на специален уред, чрез катетър. Методът се отнася за малоинвазивным, което ви позволява да проведе процедура под местна упойка и с малко реабилитационным период.

Благодаря ви може да се каже кардиохирургам: предполага се, че метод за РЧО е бил измъчван точно от тях. Подобна техника се прилага за възстановяване на съкратителната функция на миокарда.

РЧО вени на долните крайници при разширени болест е била поставена за първи път в Европа през 1998 г., а след една година – в Съединените Щати. Първите процедури РЧО провежда при работна температура 70◦С, защото те са доста продължителни. Лекарите се опасяваха, повишаване на температурата поради възможността от увреждане на околните тъкани. По-късно учени са стигнали до извода, че е безопасно да се повлияе на виена, на по-висока температура − 120◦C. При това значително се намалява времето за манипулация – само няколко минути.

Как се провежда РЧО: детайли

В засегнатата вена след убождане на кожата се въвежда радиочестотни проводник. Контролира производството на ултразвук. Около виена създадена «водна перина» с обезболяващо средство. И тя ограничава виена от тъкани, които я заобикалят. След това радиочестотни генератор предава на вълната на катетър. В резултат на активното радиация се извършва промяна протеинови молекули на виена. Едно включване на генератор ви позволява да обработвате около 7 сантиметра венозна на съда. С напредъка на проводник заловен от останалата част на виена.

Процесът на обработка на автоматично: апарат, с акцент върху температурата във вътрешността на плавателния съд, регулира потока на енергия към виена. Сами уреда определя и продължителността на действие. Пълно смыкание стените на съда, с дължина около 45 см се извършва за 5 минути. Мястото на убождане след края на манипулация се обработват с дезинфекционен разтвор, заклеивается, след това на крака си се побира болница отглеждане. Това е всичко!

Видео: принципът на провеждане на РЧО и репортаж с операция

На кого показва РЧО?

Основните показания на облитерации съдове на долните крайници – варикоз. Разбира се, тази техника не е единственото оръжие срещу болестта. Има и консервативни методи, и склеротерапия, и операция флебэктомии. Но най-близката до конкурирующая техника – эндовазальная лазерна облитерация.

READ  Енцефалит: симптоми, признаци, клещевой, присаждане

Какво е ЭВЛО?

Техника за лазерна коагулация е много сходна с РЧО: също така се прави пункция в повредената венозном съд, след това в него се въвежда и се определя фините влакна на лазер. Мощност на лазерния лъч е строго дозируется. Манипулация се контролира от sonication.

По-рано вярваха, че венозен съд увреждане поради кипене на кръвта. Но сега выяснились нови подробности: с изключение на кипене и увреждане на вените под въздействието на високата температура се разрушават колагеновите структури на стената на съда. Случва «изпичане» на виена отвътре. Процедурата е безопасна и бърза. Така и пациентите няма да ни боли: провежда ефективна анестезия.

От добър метод ЭВЛО?

 • Леко ранени кожа: кожата остава малка пункция от игли.
 • Липсва необходимостта от хоспитализация.
 • Цялата манипулация се извършва под местна обезболиванием. Човек е в съзнание.
 • Липсата на упойка не предизвиква скокове на кръвното налягане, което оказва благоприятно влияние върху сърдечната дейност на пациента.
 • Воден лазер прави манипулация е абсолютно безболезнена.
 • Много малък процент от странични ефекти.

Без съмнение, эндовазальная лазерна облитерация на сигурност превъзхожда хирургични техники. В края на ЭВЛО пациентът носи специален компрессионный отглеждане, благодарение на което по-бързо рассасываются хематом, и се притиска обработена виена. Компресия чорапи пациентите носят преди повече от три седмици.

Всичко ли е добре?

При извършването на лазерна коагулация, както и при други програми, се появяват странични ефекти. Но те мизерны и се поддават на консервативна изложени на риск.

Усложнения:

 1. Хематом;
 2. Паравазальные изгаряния;
 3. Тромбофлебит преработени парцела виена;
 4. Флебит притоци.

Тези проблеми се решават след употреба на антикоагулант терапия, увеличаване на компресия и назначаването на гепариновой мазила.

Място РЧО на лечение на разширени болест

Този въпрос, макар и да е навременна, но е доста двусмислен. Всяка година внутрисосудистые методи се развиват и да се правят по-добре, се появяват нови данни. Затова няма някакви общоприети стандарти, за да се отървете от разширени вени, също така липсва на «лидер» сред методики.

Класически метод – флебэктомия – вече 100 години е основен за лечение на разширени вени. Въпреки това страничните ефекти на операцията (козметични, дълга рехабилитация) карат лекарите все повече да се направи избор в полза на малоинвазивных интервенции. Въпреки това, тук все още има икономическият компонент – цена. Флебэктомия се провежда по системата ЧУЖБИНА, а внутрисосудистые намеса са много недешевым удоволствие. Например, лазерна коагулация и радиочестотна облитерации вени цена може да бъде недостъпна за много категории на пациентите, в частност на пенсионерите.

Въпреки по-високата сигурност и съвсем малки рехабилитационен период, техника, лазерна коагулация не винаги показва на пациентите. Радиочестотна облитерация на вените на долните крайници превъзхожда ЭВЛО по някои показатели. РЧО се прилага при лезии на подкожни вени (големи и малки).

READ  Кръгове на кръвообращението: голям и малък човек, схеми и описание

Когато е забранена РЧО?

 • Долните крайници изумени от атеросклероза;
 • Жената е бременна или кърми гърди;
 • Пренесени тромбозы;
 • Остри тромбозы;
 • В областта на убождане по кожата се наблюдават заболявания (възпалителни или инфекциозни);
 • Трудността в прилагането на компрессионного бельо (например, в случай на затлъстяване);
 • Изразена извитость вени.

Подготовка за РЧО

Тъй като РЧО по право се счита за сравнително безопасен метод на лечение на разширени вени, специална подготовка за нейното извършване не е необходимо. Но все пак направи ултразвук дуплексное сканиране венозных съдове за потвърждаване на дисплея все още трябва. Освен това, пациентът трябва да обследоваться: да коалограмму и ЕКГ, провеждане на кръвни тестове (биохимията, хепатити, общ, ХИВ, сифилис).

Също така трябва да получи разрешение от терапевта на работа, ако няма съответните противопоказания. Преди процедурата пациентите сами прекарват депиляцию и отглеждане компрессионным бельо.

Често се използва комбинирана техника: РЧО се допълва от склеротерапией. Почти винаги се провежда минифлебэктомия засегнати от болестта разширени малки притоковых вени.

Рехабилитация и вероятните последици РЧО

В края на вътресъдова намеса пациентът веднага слага компресия облекло бельо и задължително 40 минути ходи в него. Тази разходка е необходимо за предотвратяване на тромбоза.

Болница трикотаж носен дълго: 1-2 седмици. Имайте предвид, че това е най-краткият срок на употреба сред всички методики. Всеки ден болните трябва да ходят, не по-малко от час. Дейност е проста операция и доста приятно.

Не се препоръчва:

 1. Статично натоварване на краката;
 2. Занимания с гимнастика, аеробика, силови натоварвания;
 3. Топлинни процедури (сауна, парна баня);
 4. Велоергометър.

Важно! След процедурата РЧО е необходимо наблюдение на лекуващия лекар. След няколко дни трябва да проведе ултразвуково ангиосканирование.

При 1-2% от пациентите могат да се случат усложнения под формата на тромбози на дълбоките вени на долните крайници. Описани в литературата случаи на поява на тромбоэмболии на белодробни съдове.

Както и при другите методи на лечение на разширени вени след провеждане на РЧО може да се случи на рецидив.

Основни причини:

 • Реканализация на вените;
 • Появата на пахового рефлуксна болест;
 • Нарушение на техника процедури;
 • Специално структура на кръвоносните съдове на пациента;

Вероятността за възникване на рецидив на болестта е, както и при прилагане на други методи на около 10%.

Предимства на метода РЧО

Радиочестотна облитерация на вените превъзхожда другите известни методи на лечение на разширени вени по редица показатели:

 1. Бързината на провеждане;
 2. Автоматичен избор на генератор мощност на експозицията;
 3. Малка чувствителност;
 4. Липсата на грозни белези и разкъсвания по краката;
 5. Много малко на брой странични ефекти като кървене или инфекциозни паразитози;
 6. Може би комбинация с наркотици и склеротерапией;
 7. Може да се прилага за лечение на пациенти с прекомерна телесна маса;
 8. За малък период рехабилитация;
 9. Кратко използването на компрессионного бельо;
 10. Възможността за прилагане на проблемните зони и за превенция.
READ  Как да се спре кръвта от раната: на главата, пръст, ръка, лицето, устата, при дете, в домашни условия

Така че: РЧО или лазер?

Техника на радиочестотна облитерации е модерна эндовазальной процедура на лечение на разширени вени. Въпреки това в САЩ се използва само в 30% от случаите. Повече от два пъти по-често се прилага лечение с лазер. Факт е, че науката не стои на едно място, се появяват нови и модерни лазерни уреди. С помощта на процедурата се провежда с най-голям ефект, и след нея, почти не остават синини. Освен това, сега диаметърът на засегнатия съд, не е пречка за провеждане на эндовенозной лазерна облитерации вени. Така че всяка фаза на разширени вени могат да се лекуват по този метод.

Въпреки това, при лазерната техника лекарят сам варира скоростта на движението и интензивността на въздействието на лъча. На резултатите от влияние на «човешкия фактор». Да, и компресия облекло бельо се носи по-дълго.

РЧО и ЭВЛО − най-съвременни методи за въздействие върху болните вени. Много прилагането им дават отлични резултати. И двата метода е безболезнено. Обаче пристъпите най-често се наблюдават след РЧО.

Пациентът може да се бърка: какво да изберем? При много са равни-решаващ фактор е цената на лечението. При метода на радиочестотна облитерации вени цена е по-висока, отколкото при лазерна коагулация. Например, в Русия, в зависимост от обема на намеса тя е от 40 000 до 70 000 лв. (на един крак).

Какъв метод на лечение на разширени вени изберете − решава флеболог заедно с пациента. Обективен фактор, който влияе на този избор, са показанията за провеждане на този или друг метод, получени в резултат на проучване на пациента. Такова изследване позволява да разберете степента на заболяването, състоянието на клапани, а също така перфорантных и дълбоките вени.

Но днес до голяма степен този избор е субективен. Той зависи от оборудването на клиниката, от квалификацията, предпочитания и клиничен опит флеболога. А изборът на клиника, лекар – винаги за пациента.

Видео: РЧО и варикоз в програмата на «Медицински мистерии»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00128 sec