Радиофреквентна аблация на сърцето (RFA): показания за операция, усложнения, рехабилитация

Оперативната намеса в случай на заболявания на сърцето често има за цел не само подобряване на качеството на живот на пациента, но и да я спасим. Това се отнася, в частност, и за такава продаваеми в сърдечна хирургия процедура, като радиочестотната аблация на сърцето.

Решение за необходимостта от провеждане на операции, базирани на данни на диагностични проучване приема кардиолог или кардиохирург. Той определя вида на предстоящата операция на сърцето и сценарий последващо следоперативни възстановяване.

Видове операции на сърцето

В последно време все по-голяма популярност заедно с операции на отворено сърце придобиват методи за минимално инвазивна хирургия, на базата на методите на лапароскопия и сърдечна катетеризация:

Операция на открито сърце

Заедно с медикаментозна терапия на някои заболявания на сърдечно-съдовата система в определен момент може да се наложи и директно хирургична намеса, която се осъществява чрез отваряне на гръдния кош, пряко оголване на сърцето и принуден да го спре (при това на кръвообращението в организма на пациента се поддържа с помощта на апарат за изкуствено кръвообращение «сърцето – светлина»).

Подобна спиране на сърдечната дейност се прави, например, с цел трансплантация на сърце, подмяна на автомобила, премахване на вродени дефекти на сърцето и кръвоносните съдове, байпас и др, След успешното провеждане на операцията сърцето отново «пуснат» – възстановява неговата нормална дейност.

Операция за коронарен байпас на сърцето

В случай на атеросклероза на коронарните артерии на пациента може да бъде осъден аорто-коронарна рязка рана байпас (CABG). Удебеляване и стесняване на артериите, поради отложенията на холестерол, калций, мъртви клетки и др. на стените им пред пациента инфарктом, инсулт и др, и не винаги «раскупорка» артериите чрез сърдечна катетеризация или имплантиране на стента (разширител съд) решава разреши медицински проблем.

Към днешна дата има няколко начина байпас: традиционни – с отваряне на гръдната кост и на принудително спиране на сърцето, и нови, извършвани на бьющемся сърцето, – техники OPCAB и MIDCAB. В резултат на операция байпас с използване на системата шънтове хирург създава допълнителен начин да заобиколят засегнатия участък на съда.

Операция за смяна на сърдечна клапа

Четири сърдечната клапа (трикуспидальный, митральный, аортна и пульмональный), които поддържат правилната посока на притока на кръв, т.е. от лявата камера към аортата, по различни причини (вроден порок на сърцето, различни инфекции или травма, артрит, слабост на тъканите, кальцификация и други) могат с години изтощава преди време. В резултат на работата на сърцето, са нарушени, което и води до необходимостта от операция, за корекция или смяна на клапани, за да се избегне сърдечна недостатъчност и е възможно летального., изм.

Най-често този вид операция не се нуждае от отваряне на гръдния кош. Хирурзи могат да получат достъп до клапанам чрез торакотомии – средната дисекция на гръдната кост, обаче все по-голяма популярност придобива хирургична лапароскопия – операция с творби малък разрез (0,5—1,5 см) между ребрата на гръдния кош. Получаване, по този начин, директен достъп до сърцето, хирург чрез камери и специални инструменти коригира работата на клапан или извършва замяната на друга – биологични или механични – клапан, восстанавливая нормален притока на кръв.

READ  Първите признаци на инсулт: при мъжете, жените, първа помощ, хеморагичен и исхемичен инсулт

Операция на аортата

Като в организма на човека, най-големият кръвоносните съд (около 3 см в диаметър), аорта е отговорен за доставката на кръв до всички органи. В случай на някои заболявания (аневризма, т.е. разширение, пакет или разкъсване на аортата), застрашаващи на пациента фатален, той може да бъде назначен за инвазивна операция по замяна на засегнатия район и по синтетичен тръба от dacron.

Тази операция включва откриването на гръдния кош, се свържете с апарат «сърце – леки», резекцию на увредената аортата и замяна му на лавсановый имплант.

Хирургично лечение на предсърдно мъждене

Фибрилляцией мъждене (ОП) в медицинската терминология се нарича нарушение на ритъма на сърцето (мерцательная аритмия). Тя може да бъде предизвикана от повишеното количество електрически контури в предсердиях, които водят до хаотично контракции камерна сърцето и до дефицит на ефективно намаляване мъждене. Това, от своя страна, става причина за образуване на кръвни съсиреци в предсердиях, че може в крайна сметка да доведе до запушване на кръвоносните съдове на мозъка и смърт на пациента.

Сред основните методи на лечение при предсърдно мъждене в момента – медикаментозно лечение, катетеризация, както и хирургична лабиринтная техника (Maze) – една доста трудна и не много популярна сред кардиохирургов.

«Нова дума» в лечението на предсърдно мъждене се превърна в радиофреквентна аблация на сърцето (RFA) – малоинвазивная операция чрез малки пробиви, вървят с прилагането на най-новите компютърни технологии и в условията на постоянно рентгенова проверка.

Видео: специалист за операции на сърцето и аритмиях

Видове абляции на сърцето

Нормален сърдечен ритъм се възстановява при абляции чрез обгаряне малък парцел на сърцето, с помощта на различни физически фактори и чрез създаването по този начин, AB-блокада на: класици в резултат на това обгаряне на този парцел е блокиране на провеждането на импулса, а функциониране на тъканите на сърдечния мускул, в непосредствена близост до което се получава рубцу не е нарушен, тахикардия се прекратява.

Тази техника се превърна в активно се прилага в хирургията още през 80-те години, а вече през 90-те за първи път прилага метод за радиочестотна абляции.

Съвременната сърдечна хирургия «оборудвани с» няколко вида абляции.

Радиофреквентна аблация на сърцето

Изпълнява се с прилагането на комбинирана анестезия и представлява следната последователност от действия: след като произведения на местни и под формата на интравенозна анестезия чрез един от кръвоносните съдове към сърцето на пациента се прилагат катетър (защото тази хирургична процедура, все още носи името «катетерная аблация»).

Нататък следва, на първо място, монтаж эндокардиальных сонди-електроди (те ще осъществяват постоянна кардиостимуляцию, както и временна стимулация на дясната камера), а на второ място, създаването на переднесептальной зона дясното предсердия аблационни на електрода. Следващата стъпка – диагностика на дейност греда Гиса чрез многократно преустройство на електроди и последващото высокочастотное въздействие с помощта на висока температура, равна на 40-60°С, – с цел разрушаване на огнището, генериране на патологични електрически импулси, водещи до тахикардия.

Получена пълна изкуствена AB-запушване изисква поддържане на сърдечната честота чрез временно стимулиране на дясната камера – с прилагането на споменатите по-горе эндокардиальных електроди. Ако полученият ефект се характеризира със стабилност, RF-аблация завършва вживлением постоянен ритъм на водача – ако има такава необходимост.

READ  Запек при възрастни: причини, лечение, медикаменти и народни средства за защита, храна, какво да правя?

Всички етапи на операцията, длящейся от 1,5 до 6 часа, минават под постоянен контрол на необходимото электрофизиологического оборудване и рентгентелевидения.

Тази деструкция на патологичните огнища могат да се извършват и чрез други физически въздействия, в съответствие с което отделят и други видове абляции:

 1. Лазерна аблация.
 2. Ултразвукова аблация.
 3. Криодеструкция, т.е. аблация с прилагането на по-ниски температури.

Въпреки това, в този момент на прилагане на висока честота на електрическа енергия за създаване на AB-блокада при тахикардия е признато за най-безопасно и в същото време най-ефективен метод. Ето защо катетерная хирургично аблация остава най — «популярен» вид абляции на сърцето.

Подготовка за RF-абляции на сърцето

Подготовката за тази операция е да се направи электрофизиологического изследвания (EFFIE) на сърцето. Необходимостта от RFA при конкретния пациент констатируется го лекуващия лекар въз основа на историята на заболяването и данните за такива диагностични методи, като:

 • Электрокардиография (ЕКГ) – популярен метод электрофизиологической инструментална диагностика, въз основа на регистрация и изследване на електрическите полета, които се образуват при работа на сърцето;
 • Непрекъсната регистрация на ЕКГ (Холтеровское мониторирование) – электрофизиологическая диагностика, същността на която е в непрекъснат регистрировании електрокардиограма в продължение на минимум 24 часа.

След като се регистрирате с помощта на ЕКГ пристъп на тахикардия пациентът госпитализируется в стационар за преминаване на пълния курс на проучване и въвеждане на списъка на необходимите анализи, въз основа на които може да му бъде назначена за радиофреквентна аблация на сърцето:

 1. Лабораторни кръвни тестове (биохимичен анализ, изследване на хормоналния фон, за да се определи нивото на липиди, електролити и други подобни);
 2. Ултразвуково изследване на сърцето (ЭхоКГ);
 3. Стрес-тест, тредмил, велоэргометрия;
 4. Магнитно-резонансната томография (MRI).

Непосредствено преди операцията пациентът спре приема на храна и вода за 8-12 часа. Това се отнася и за много лекарства.

Показания за използване на радиочестотна абляции

Показания за провеждане на RF-абляции са нарушения в сърдечния ритъм, които вече е невъзможно да се коригира медикаменти:

 • Мерцательная аритмия мъждене.
 • Желудочковая и наджелудочковая тахикардия.
 • Синдром на Волф-Паркинсон-Уайт, или WPW синдром.
 • Сърдечна недостатъчност.
 • Кардиомегалия.
 • Пароксизмальные тахикардия.
 • Намаляване на фракцията на изтласкване.

Заедно с показанията на RFA, аблация има и списък с противопоказания:

 1. Тежкото общо здравословно състояние на пациента.
 2. Остри инфекциозни заболявания.
 3. Тежки заболявания на дихателната система и (или) на бъбреците.
 4. Ендокардит – възпаление на вътрешната обвивка на сърцето.
 5. Нестабилна стенокардия в рамките на 4 седмици.
 6. Остър инфаркт на миокарда.
 7. Сърдечна недостатъчност при пациенти в стадий декомпенсации.
 8. Тежка артериална хипертония.
 9. Аневризма на лявата камера с с тромб.
 10. Наличието на кръвни съсиреци в кухините на сърцето.
 11. Гипокалиемия и други прояви на електролитен дисбаланс в кръвта.
 12. Анемия, т.е. патология на клетъчния състав на кръвта.
 13. Алергична реакция, причинена от рентгенконтрастным вещество.
 14. Йодонепереносимость и други.

В рехабилитационния период след RFA

Усложнения след RFA на сърцето са изключително редки: вероятността от негативни последици абляции не надвишава 1%. Защото RFA причисляется към категорията на операции с ниска степен на риск. Въпреки това, за профилактика на усложнения съществуват редица специални мерки, се предприемат на всеки етап на откриване и лечение на тахикардия.

READ  Ебола: симптоми, лечение, ваксина, усложнения, диагностика

Сред рисковете, свързани с RFA, – следните възможни усложнения:

 • Кървене в областта на въвеждането на катетъра.
 • Нарушение на целостта на кръвоносните съдове, при насърчаване на катетър.
 • Случайно нарушаване на целостта на тъканите на сърдечния мускул в момент абляции.
 • Неизправност в електрическата система на сърцето, усугубляющие нарушения на сърдечния ритъм и се налага имплантиране на пейсмейкър.
 • Образуването на кръвни съсиреци и да ги разпространява по кръвоносните съдове, заплашително фатален.
 • Стеноза на белодробни вени, т.е. стесняване на техните лумена.
 • Увреждане на бъбреците боите, използвани при RFA.

Рискът от такива усложнения се увеличава в случаите, когато пациентът е диабетиком, ако е нарушена съсирваемостта на кръвта, а също и ако той преодоля 75-годишна възраст праг.

В следоперативния период, пациентът известно време се наблюдава от лекар, който осъществява контрол на общото състояние.

Непосредствено след операцията прооперированный може да изпитате известен дискомфорт, свързан с усещането за налягане в мястото на хирургически разрез. Обаче такова състояние рядко продължава повече от 25-30 мин. Ако това усещане продължава или се задълбочава, пациентът трябва задължително да информират лекаря.

Като цяло рехабилитация след RFA продължава няколко месеца, през които пациентите може да бъде назначен за прием антиаритмических лекарства (например, «Пропафенон», «Пропанорм» и др), включително и на тези, които пациентът е взела до абляции. Почивка на режим с контрол на сърдечната честота и кръвното налягане показва на пациента само в най-първите дни след операцията, в рамките на които се случва бързо възстановяване и стабилизиране на нормалната общото здраве на пациента. Необходимо същите повторно RFA, тъй като практиката показва, че прооперированных пациенти случва изключително рядко, особено ако пациентът ще преразгледа своя нормален начин на живот:

 1. Ще ограничи потреблението на напитки с алкохол и кофеин;
 2. Ще се намали количеството на солта в диетата;
 3. Ще се придържате към подходящ хранителен режим;
 4. Ще избере оптимален режим на физическа активност;
 5. Ще се пуши и да се откаже от други вредни навици.

По този начин, може с увереност да се говори за следните безспорни плюсове на радиочестотна абляции на сърцето, в сравнение с традиционните инвазивни операции на сърцето:

 • Малка инвазивность, исключающая необходимостта от значителни съкращения.
 • Лесна преносимост на операция от страна на пациента, целостта на тялото и работата на кръвоносната система която по същество не са нарушени.
 • Намаляване на период от следоперативна рехабилитация – 2-7 дни.
 • Козметичен ефект – липсата на каквато и да било значителни белези след убождане на кожата за въвеждане на катетри.
 • Безболезненность възстановяване в следоперативния период, което елиминира нуждата от прием на болкоуспокояващи лекарства.

Тези предимства – главните аргументи в полза на стойност RFA: цената на операцията може да се колебае в границите от 12 000 до 100 000 руски рубли – в зависимост от неговата сложност.

Видео: репортаж с операция на сърцето с прилагането на RFA

)

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00100 sec