Разкъсване на аортата: коремна кухини, сърце, причини, симптоми и лечение, диагностика

Какво е това разкъсване на аортата

Аорта е основен транспортировщиком на кръвта в организма. В ситуация, когато аорта по силата на някакви причини престане да изпълнява функциите си, тялото умира в продължение на няколко минути. Една от тези причини, най-фатално и близо до сто процента на смъртност, е разкъсване на аортата.

За съжаление, дори и при навреме наблюдавани заплахата от щети, спасението на човека е възможно далеч не винаги. При свершившемся и същи факт, вероятност за възстановяване на жизнените функции практически равна на нула.

Промени

Самата аневризма на аортата, т.е. увеличаване на някои от неговите сегменти, може да бъде не само придобити заболявания, но и носят вроден характер. Тази тежест, която изпитва аорта час, нито един от сайтовете не търпи отпуснеш. Някои промени аортата са характерни с течение на години и това не е отклонение от нормата. Въпреки това, наличието на атеросклеротични промени, с последващо зарастанием главната артерия на табели, води до последици най-неотвратимые.

Процес на развитие

Първите признаци на работещ процес на разкъсване на аортата е нарушение на целостта на вътрешния слой на съдовата стена. В състояние на пациента е отразено силни неприятни усещания: болка от лявата страна на гърдите и на лявата ръка. Човек рязко е бледа, има виене на свят. Може да се отвори повръщане. При тази неизбежна конни надбягвания налягане с последващо силно повишаване на показателите и обморочное, или полуобморочное състояние нея болен. Това се случва, че смъртта настъпва мигновено.

Кои причини водят до разкъсване на аортата на сърцето в следствие на аневризми? Защо се случва това? На първо място, дава обяснение на самото разбиране на структурата на сърдечния мускул.

Факт е, че то миокарда постоянно, непрекъснато пулсира. Огромен обем на кръвта, изтича на сърдечния мускул безкраен поток, преси със сила на тънки скок вътре в сърцето, изпъкнали ги и разтягане. Това е нормален процес и при естествено нормалната структура на артериите, при наличието на здрави, еластични стените на кръвоносните съдове и миокарда, този процес няма да има негативни последици.

Въпреки това, разкъсване на аортата на сърцето се поставя под удар цялата функционална отлаженность сърдечно-съдовата система. Аневризма, вече е налична, само се разширява, да вземете всички нови райони и значително забавяне на притока на кръв поради неправилно разпределение на кръвта във вътрешността на плавателния съд.

Причини

Произходът на аортна аневризма на сърцето предполага редица предхождащи аспекти, които по-възможност да се избегне.

По-долу са само основните причини, които допринасят за развитието на аортна аневризма:

  • Наличието на холестериновых плаки, утолщающих стената на аортата;
  • Редица инфекциозни заболявания, като предавани по полов път (сифилис), както и открита форма на туберкулоза;
  • Някои болести вроден характер, често имат генетична етиологията;
  • Тегло насочени удари в областта на гръдната кост, проникващи рани;
  • Прекаран инфаркт, независимо от неговата степен на сложност.
  • Под специална предразположение попадат хора, пренебрегающие социален начин на живот, страдащи от затлъстяване, повишено сцепление на пушене и алкохол.

По скалата на статистически показатели, болестта може да се дължи на група мъже (пет процента аневризмой, само една жена), с напредване на възрастта, риска и след петдесет години.

Диагностика

Първично диагностирование аневризми, ще изисква от пациента достатъчно разположени преглед. Въпреки това, вече при едно съмнение за руптура на аортата, лекарят ще предпише на поддържащо лечение, което, след това, модифицирана в съответствие с получените данни.

READ  Активен въглен при подуване на корема: как да приемате правилно

Ултразвуково изследване, както и магнитно-резонансное проучване, са задължителни за поставяне на диагнозата.

Прекарвайки повече диагноза, лекарят постепенно ще се изключи тези заболявания, при които аортна има свойството да регулира. Повечето от тях нямат нищо общо с реална диагноза, и да признае действителната причина за болестта може да бъде само изучаването на хардуера.

Симптоми

Симптоми за появата на аневризми могат да не проявяват себе си достатъчно дълго време. Особено тук заслужава да се отбележи неоценимость преминаване на задължителни профилактични прегледи, най-често и выявляющего опасен диагноза. В този момент, проблеми с самочувствием при пациенти почти не се празнува, и хората, които не се отнасят до sonicated лекар проблема с онази сериозност, която тя заслужава. А когато се появяват болезнени признаци на руптура на аортата, да предприемаме каквото и да било, често, става късно. В жалбите на хората се вписват такива общи понятия, като давящие болка в гръдната кост, надсадный кашлица, сърцебиене.

Ако към посочените по-горе жалби причисляется обжигающая болка, посока от гръдната кост в гърба, а след това, най-вероятно, става въпрос за образуваните дефект на сърдечна аневризма. Към това тревожному симптому често се добавят сковаващ желание.

В последния случай, се изисква незабавна хоспитализация, тъй като наличието на самата повръщане, с присъствие в масите примеси на кръв, ще се говори за симптоми на руптура аневризма на коремната кухина. Гадене ще бъдат придружени от силни болки в майчиното отдел, със снизхождение, на позвоночному стълб.

При доставка на пациент в болница, с всички симптоми на язва или гастритных прояви, често пациентът попада в ръцете на лекаря, която е специализирана именно на тези заболявания, което е лъжа първоначално. Разпознаване на истинските причини и започнала лечение срещу симптомите на «остър корем», отнемат ценно време, и пациентът често умира, още преди да бъде инсталиран сигурен диагноза.

Ако разкъсване на аортата се пада по-долу коремно отдел, а след това болката бързо се разпространява в областта на малкия таз, крака. Ако разликата се случва в областта на гръдната кост, а след това признаци почти напълно имитират състоянието на инфаркт на миокарда.

Силна и бърза кровопотеря при скъсване на аортата води до смърт в рамките на няколко минути. На сърдечния мускул, без да се върнете кръвта, просто спира.

READ  Лимфангит: причини, симптоми, лечение, форми, неверического произход

Спукване на аневризма на гръдния отдел са характерни прояви на нагнетательного характер – първоначално състояние на неудобство, което е трудно да се определи, внезапно изпотяване, тахикардия съдови заболявания. След това се проявяват режещи болки, простреливающие от областта на гръбначните прешлени.

Много е важно в този период да следя разпределени на урината, или при липсата на изрични позывах. Факт е, че малко количество може да се посочи бъбречно недостатъчност, като резултат на увреждане на аортата над почечными артериями.

Не в продължение на аортата този сегмент, увреждане, което не въздействие върху жизнената дейност на човека. Разликата всеки си на парцела е изправен пред смъртта в следващите няколко минути, рядко – часове след бедствието. Затова е толкова важно да следите заболяване от самото му начало.

За тези броени мигове, които ще бъдат на разположение на хирург, когато пациентът попадне при него на операционната маса, лекарят трябва да бъде безпогрешно да се определи диагнозата, да хирургическа намеса и отстраняване на проблема в кратки срокове.

Лечение на

След потвърждаване на д-р диагноза аневризма, ще започне директно лечение на сърдечна аневризма. Разлика симптоматика, добро състояние на здравето на пациента при наличието у него признаци на аневризми включва защитата на заболявания на контрол съдови хирурзи, а също и систематична доклад под формата на рентгенови изследвания. Най-вероятно пациента, да назначава прием на антикоагуланти.

При достатъчно голям поражение на кръвоносните съдове, може би определяне планова операция, за да премахнат място печат — байпас на кръвоносните съдове.

Няма причина да се повтаря, че диагноза аневризма, това е, всъщност, приемането на този факт за най-тъжните последици в рамките на вече следващите няколко години. Но не трябва и да забравяме, че това в никакъв случай не се превърне в едно изречение, освен ако се предписва лечение, пациентът сам, активно да предприеме за здравето си.

Пълен отказ от тютюнопушене, алкохол и вредни храни увеличават шансовете за възстановяване в пъти. Основни промени подобряване на състоянието на здравето се случват тогава, когато хората започнат да се занимават със спорт, елиминират причините за нервни дразнения, намират положителна нагласа в самия процес на излекуване.

READ  Как да се спре кръвта от пръста: при дълбоко порезе, в домашни условия, на ръка, крак, грудничка, дете

Лечението на разкъсване на аортата не може да мине без оперативна намеса. Самата операция не обещава възстановяване. Освен това, дори и по време на неговото провеждане се случват летальные резултати. Но в действителност разликата, това остава единственият шанс да оцелее, без никакви гаранции за бъдещето.

Дори и при скъсване на аортата в операция може да се откаже, позовавайки се на няколко причини: по-стар от възрастта на пациента, при инфаркт на миокарда и инсульте мозъка.

Операция

Оперативна намеса при скъсване на аортата — това е много сложна и рискова операция. Действия хирурзи трябва да бъдат ясни, бързи и логични:

  • Аутопсия на гръдната кост при счупване на гръдната аорта, означава пълно премахване на увредената съда, зашиване, увреждане с накладыванием на мястото на фуги специална синтетична кръпки. Напълнена с кръв плевральные синусите осушаются. Понякога, когато е необходимо, извършва се протезиране на износени клапите на сърцето.
  • Разкъсване на аневризми на коремната аорта в ликвидация, чрез разрязване на коремната кухина чак до точката лобкового сочленения. За по-добра видимост, дванадесетопръстник временно да бъде изваден от устната. След това, буквално в рамките на няколко минути, хирургът прави няколко сечения, разгръщане на аортата и пережимает си.
  • Подобно затягане аневризми в близост до артерии, кровоснабжающих бъбреците, изпълнен с развитието на бъбречна недостатъчност. Така че операцията се провежда наистина в уникално кратки срокове.
  • Скоби от артериите са заснети веднага след като се инсталира протеза. Но операцията по изваждането на руптура на аортата се счита за успешна само тогава, когато хирург се уверете, че всички кровотоки функционират нормално. Само тогава се извлича дренажи се налагат шевове.

Аневризма на аортата абсолютно на всеки сайт – това е фатална болест. За неговото предотвратяване трябва непрекъснато проследяване състоянието на здравето си. При откриване на патология, трябва да се извърши текуща лечение, което дава добър резултат.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00105 sec