Разкъсване на аортата, за аневризми (коремна, гръдна): причини, лечение

Разкъсване на аортата – тяжелейшая съдова патология, която е сред десетте най-опасни за живота състояния. Смъртността от разкъсване на аортата от 90%, и дори хирургическа намеса, проведено навреме, не винаги успешна.

Според статистиката, през последните няколко десетилетия честота на разкъсване на главния съд в човешкото тяло се е увеличил 7 пъти. Спаси пациента с по състоянието на неизмеримо по-трудно, отколкото при много други потенциално смъртоносни заболявания – инфаркт на миокарда, кровоизлиянии в мозъка и т.н. Ако се диагностицира промени в аортата, чреватые разлика, е доста възможно това да се предотврати тяхното съвременната медицина все още е безсилна.

Аорта – най-големият и, без преувеличение, централен съд в тялото на човек, който, доставка на кръв към всички, без изключение, вътрешните органи, изпитва огромно напрежение, а обемът на кръвта, минута преминаващ по аортата, е доста голям. Работи без прекъсване и е с много напрежение, аорта е податлив на различен вид патологични промени, но истинският проблем на последните десетилетия стана атеросклероза, выбирающий аортата като основна цел за унищожение.

Говорейки за скъсване на аортата, обикновено имат предвид нарушаване на целостта на съда на фона на аневризми, причината, поради която – атеросклероза, дистрофические промени, възпалителни процеси. Във връзка с това най-голямо внимание ще бъде отделено на проблема разорвавшейся аневризми на този съд.

Причини за разкъсване на аортата

Аорта е доста мощна стена, способни да издържат на високо налягане и скорост на движение на кръвта, така че спонтанни разкъсвания на съда не се случват. За нарушаване на целостта на стената на аортата са необходими сериозни причини, сред които:

  • Нараняване;
  • Атеросклероза и хипертония;
  • Възпаление;
  • Вродени дефекти на съединителната тъкан.

Травма на гръдния кош или в коремната кухина може да доведе до спукване дори не повредената първоначално аортата, но е на разположение атеросклероза, повишено налягане, вродени аномалии многократно увеличават такава възможност. Разкъсвания на възникват в резултат на пътно-транспортни произшествия, ножевых травми, падане от височина. Обикновено тези паузи са придружени от наранявания и други вътрешни органи.

Развитието на атеросклероза и артериална хипертония – основните рискови фактори за nontraumatic разкъсване на аортата. На фона На тези заболявания обикновено се формира аортна, след това има локално разширение на лумена на съда до два и повече пъти с изтъняване на стените.

Атеросклерозата засяга всички отдели на аортата, но най-активен е той в коремната част, където е висока скоростта на притока на кръв, и поради изхвърлянето на големи артериалните стъблата се образуват бурен течения на кръвта, които допринасят за постоянно травмированию на вътрешния слой (интимы) на съда. Липидные плака се разрушава стената на аортата, деформирани и истончают си, отлагането на соли на калций съд прави много крехки и уязвими. При прогрессирующем атеросклероза на фона на високо кръвно налягане лумена на артериите се увеличава и възниква аневризма. Дял На атеросклеротични аневризми на коремната част се пада до 95% от случаите на разширения съд.

Специално място сред причините заема расслаивающая аневризма, причина за която може да стане артериална хипертония, и особено лошо се смята за съчетание на хипертония с атеросклероза. Високо кръвно налягане причинява микротравмы интимы на аортата и нейните разкъсвания, кръв се извива под вътрешен слой, постепенно го отслаивая в различно време. При такава аневризме болни в буквалния смисъл на думата живее «в прашната бъчва», способни да «глупак» във всеки един момент, защото и в зоната на аневризми продължава постоянен притока на кръв.

Възпалителни процеси под формата на сифилитического мезаортита, неспецифического артериита, гъбични поражения причиняват образуването на така наречените възпалителни аневризми, които също са изпълнени с разкъсване на аортата.

Вродени аневризми възникват при несъстоятелност на съединителната тъкан на организма поради генетични аномалии. Ярък пример за това – синдром на Марфан, когато се откриват аневризми на много съдове и други малформации на вътрешните органи.

READ  Прекомерно съсирване на кръвта: причини, диагностика и лечение

Риска от руптура на аортна аневризма зависи от нейната структура, обема и причините. Така, отделят мешковидные и с форма на вретено аневризми. Мешковидные образование представляват фокусна взема под внимание издуването на една от стените на съда, а веретенообразные – дифузен процес, засягащи целия периметър на аортата. Мешковидные разширяване често са пълни с тромботическими наложениями, укрепляющими истонченную съдовата стена, така че шанс да се спукат по-веретенообразной аневризми.

Размер на изпъкването на съда се играе далеч не е последната роля. Колкото повече диаметър на аневризми на тези с по-голям натиск действа върху нея движещата се кръв, така че големите кухина се колебаят по-често.

Прояви на разкъсване на аортата

Симптоми на присъствие на аортна аневризма зависи от неговата локализация, както и при нарушаване на целостта те стават почти стереотипи и се свеждат до остра кровопотере и шок.

Разкъсване на коремната аорта се проявява признаци на така наречените «остър корем», така че пациентът най-често попада в ръцете на обикновения абдоминално хирург. Сред жалбите – силна болка в стомаха, остра слабост, потъмняване на очите. Често процедурата се разраства толкова бързо, че пациентът не успява наистина да ви разкаже за симптомите си, бързо навлиза в състояние на шок.

Разкъсване на аневризми на коремната аорта с излитием кръв в забрюшинное пространство протича с постоянна болка в корема. Ако кръвта се втурва в посока на малкия таз, а след това болката се разпространява в ингвинална област, слабините, краката. При високо разположение на места препълнен могат да се появят болки в сърцето, прилича на инфаркт. Обемът на забрюшинных хематоми след разкъсване на аортата — повече от 200 мл, но може да бъде и повече.

Когато е препълнен с кръв в коремната бързо натрупва състояние на шок, пациентът избледнява, губи съзнание, пулсът става нитевидным, падане на кръвното налягане. Типични болки и подуване на корема, в което се определя от наличието на течност, изразени признаци на възпаление на перитонеума.

Смърт при скъсване на коремната аорта идва бързо при феномените на хеморагичен шок (остра кръвно загуба) и остра сърдечна недостатъчност. Кръвта спира да се движи по съдовете, не се връща в сърцето и то спира. Други органи също изпитват недостиг на артериалното кръвоснабдяване, но с оглед на скоростта на развитие на фатални усложнения се проявят, те имат време, не винаги.

Аневризми на възходящата аорта много често са придружени от пакета, сред причините — атеросклероза, сифилис, хипертония. Пациентите преди да се счупи се оплакват от болки в гърдите, в областта на сърцето, задух, сърцебиене, слабост. Същите тези симптоми са характерни за много други сърдечно-съдови заболявания, така че диагностициране на аневризми може да бъде закъснял. При разширяването в областта на дъгата на аортата сред признаци на патология са възможни нарушения на преглъщане, осиплость глас, кашлица, а ако сдавливаются трахея или големи бронхите, тогава се появява силен задух.

Степента на горната куха вена аневризматическим чанта причинява подуване на шията, лицето, горната част на тялото, се проявява с главоболие, нарушения на дишането. Шийни вени рязко се подуват, кожата придобива синкав оттенък.

Разкъсвания на възходяща аорта и дъгата и изпълнени с остра недостатъчност на кръвообращението, се проявяват интенсивнейшими болки зад гръдната кост, между плешките, а ако пакет се разпространява по-долу, в гръдната и коремната отдели, а след това и болката се втурва след него. От дефект на изгряващото отдел на аортата или при надклапанном прекъсване на кръв може да попадне в кухината на сърдечна ризи, като се обадите на тампонаду и спиране на сърдечната дейност. При всяка локализация разликата идва шок.

READ  Церебрална атеросклероза: с хипертония, кръвоносните съдове на главния мозък, симптоми, лечение

При разширяване на лумена на гръдния отдел на аортата болката възниква с гърба, гръдния кош, шията, челюстта, между плешките. Често се появяват признаци на сдавления дихателните пътища – затруднено дишане, стридорозное дишане, чувство за недостиг на въздух.

Разкъсване на аневризми на гръдната аорта е придружено от увеличаването на симптоматиката шок (бледа кожа, студена лепкава пот, тахикардия, рязко спадане на налягането), рязко увеличаване на болката зад гръдната кост, болки в гърба, между плешките, които могат в случай на пакети се разпространяват и върху стомаха. Увреждане на съда по-горе места изхвърлянето на бъбречните артерии допринася за остра исхемия на бъбреците и тяхната недостатъчност. В такъв случай броят разпределени на урината е най – важният прогностический критерий. Ако урината е малко, или не съвсем – съвсем вероятно, остра бъбречна недостатъчност.

Както вече беше отбелязано по-горе, разкъсване на аортата във всеки отдел » – смъртно опасна патология, за да се премахне която понякога на разположение хирург рамките на няколко часа или минути. През това време трябва да се постави правилната диагноза и да зашиване на дефекта. Добре, ако в болницата се окаже съдовата хирург, в края на краищата, специалисти в областта на коремна патология не винаги имат опит с кораби. В болница не може да бъде необходимите условия за провеждане на такава операция, това се отнася особено за по-малките областни институции.

Основна причина за смърт при скъсване на аортата – остра кровопотеря с хеморагичен шок, вследствие на които настъпва недостатъчност на сърцето и спирка. Други органи изпитват остра гипоксию, която се проявява с бъбречна недостатъчност, мозъчна дисфункция под формата на загуба на съзнание и кома, в нарушение на дихателната функция.

Аневризма на дъгата на аортата може да доведе до инсулти на почвата тромбоэмболии, кровоизлиянию в плевральную кухина, хранопровода, разкъсване на коремен отдел може да продължи с масивен кръвоизлив в червата, долната куха вена.

Лечението на разкъсване на аортата

Лечението на разкъсване на аортата изисква спешна хирургична намеса, и въпреки че на смъртност дори след проведената операция е доста висока, отказът от нея – смъртна присъда за пациента. В случаи на разкъсване на аневризми на главния съд хирурзи могат да се сблъскате с различни трудности, като се започне от оборудването и опит на персонала и завършва на състоянието на пациента.

Оперативно лечение на руптура на аортата става невъзможно при остър инфаркт на сърцето, инсульте, а ако възрастта на пациента – над 75 години, има критично спадане на нивото на хемоглобина, висок креатинин в кръвта и липсва съзнание – шансовете за спасение са изключително малки.

Много е важно да се оцени бъбречната функция, тъй като при нейното нарушаване на прогнозата става крайно лоша. При тези пациенти, при които първоначално бъбреците се справяли с образуването на урина, в следоперативния период често се развива остра недостатъчност на този орган, становящаяся причината за смъртта дори при перфектно проведената операция.

При съмнение за разкъсване на аневризми всеки отдел на аортата пациентът трябва да бъде поставен в отделение за интензивно лечение, където за много кратък период от време се извършва подготовка за операция и едновременно изследване – ЕХОГРАФИЯ, компютърна ТОМОГРАФИЯ, изследвания на кръв и урина.

Провеждането на операции

Намеса при разрывах на аортата се отнасят до броя на сложни и са доста рискови. От разделителна способност, бързина и последователност на действията на хирурга зависи успехът на лечението и живота на пациента. Техниката на самата операция се избира въз основа на определена клинична ситуация и състоянието на пациента, а най-малкото отклонение от предвидения план може да струва живот.

READ  Арахноидит мозъка: причини, механизъм на развитие, видове, симптоми, лечение, последствията

При счупване на гръдната аорта операция извършват отворен достъп, при който телевизията торакс, отстранен дефект на стената на съда и се възстановява нейната цялост, може би, с прилагането на синтетични протези. Излитие кръв в плевральные кухина или перикарден изисква тяхното дрениране с евакуация на течности. Ако надклапанный разликата с тежки порокам, то е препоръчително и протези клапан след възстановяване на адекватна гемодинамики.

При прекъсване на коремната аорта хирург произвежда разрез на коремната стена от долния край на гръдната кост и до лобкового сочленения. Такъв достъп се осигурява проникване и добър преглед на коремен отдел на аортата, тази част, която се намира под седалката на изхвърлянето на бъбречните съдове, а също и зони на територията на илиачните артерии. След това тънките черва или да се измести, или се отделя от стомаха по време на операция за подобряване на преглед, дванадесетопръстник пързалки, разчленено перитонеум и сухожилията, след което хирург достига до аортата и осигурява прекъсване на притока на кръв по-горе места препълнен, пережимая аортата.

Ако аортна се намира близо до бъбречната артериите, могат да възникнат някои трудности, защото затягане на аортата над тези съдове изпълнен с бъбречна недостатъчност, следователно, ако такава необходимост все пак се е появил, трябва максимално да се съкрати времето за намиране на затягане на сайта на аортата над бъбречните артерии.

При критично състояние на пациента, масивна забрюшинной гематоме, когато няма време за търсене на шийката на аневризми и отделяне подлежащите участъци на аортата, се допуска прекъсване на притока на кръв в поддиафрагмальном ниво, но по време на тази манипулация трябва да е минимално, тъй като затягане на аортата придружени от ишемией и бъбреците, както и на органите на корема.

Следващият етап на работа става всъщност премахване на аневризми заедно с тромботическими наложениями, атероматозными масите, при това изцяло кухина аневризми иссекать не се препоръчва, тъй като ще се увеличи кровопотеря и продължителността на намеса. Обикновено се отстранява предната част и страничните стени на аортата.

След отстраняване на аневризми се извършва протези на парцела съда, или чрез пряк протеза, или бифуркационным. При спешна операция, ставящей цел да спаси живот, пряко протези целесъобразно, тъй като позволява в кратки срокове да се възстанови проходимостта на артерията. След протезиране внимателно и бавно да се прибира скоби от аортата, за да се предотврати рязко преразпределение на кръвта, хирург отново проверява ефективността на спиране на кървенето.

Ако има шанс да се подтекания кръв, в коремната кухина се поставя дренаж. В случаи, когато лекарят изключва тази възможност, в дренировании не е необходимо и коремната кухина може да бъде ушита плътно.

Има и информация за възможностите за провеждане на эндоваскулярного стентирования, когато в лумена на аортата се въвежда тръба без свободен достъп за изпълнение. Тази операция е значително по-малко травматична, но далеч не винаги е осъществима – структурата на аневризми ниво на пропастта, липсата на технически възможности и обучен персонал може да се превърне в пречка.

Аневризма на аортата е изключително опасно заболяване, но я разликата – смъртоносен, затова е важно своевременно откриване на патология и възможност да прекарате планирано лечение. Прогнозата остава сериозна, смъртността при разрывах достига 90%, докато планирано лечение дава добри резултати, а вероятността от смъртоносен изход не повече от 5%. Пациентите с риск трябва да бъдат наблюдавани кардиолог и съдова хирург, както и да преминават периодични ОКОВИ-контрол на състоянието на аортата.

Видео: разкъсване на аортата — програма «Реанимация»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00087 sec