Разликата сърце: причини, симптоми, лечение, прогноза

Без преувеличение, сърцето смятат, че основният орган на кръвоносната система, без която е невъзможна доставката на кръв към вътрешните органи. При увреждане на нарушен гемодинамика, а разликата на сърцето (РС) се прави в движение кръв невъзможно, и болният умира от шок.

Разликата на сърдечния мускул — миокарда представлява нарушение на неговата цялост, което най-често се случва по вина на инфаркт. Противно на общоприетото схващане, от уплаха или силен страх не може да възникне разлика от само себе си, защото сърцето – мощен мускулен орган, както и за увреждане нужда от предпоставка под формата на промени в миокарда.

Разкъсване на сърцето по-податливи са възрастните хора, особено жените, а също и с болни, страдащи от диабет, хипертония, хронична ишемией на сърцето. Прием на някои лекарства, по-късно започне лечението при инфаркт могат да са придружени от забавянето на образуването на белег, че създава предпоставки за различията. Разликата сърдечни съдове, входно отдел на аортата провоцируется дълбоко атеросклеротическим процес, васкулитом.

Причини и видове руптура на сърцето

Сред причините за скъсване на сърцето обозначават:

 • Инфаркт на сърдечния мускул;
 • Травми на органите на гръдния кош;
 • Възпаление на вътрешната обвивка на сърцето;
 • Новообразувания;
 • Вродени малформации на сърцето;
 • Метаболитни нарушения.

Причините за скъсване на стената на сърцето са в структурни промени, защото здравословен то миокарда доста траен и, в същото време, еластична, така че се спукат не могат.

Най-честа сред причините за скъсване на сърцето се счита за инфаркт (некроза) на сърдечния мускул. При това заболяване, разликата се случва на около 3% от случаите и приблизително половината от пациентите възниква в първия ден от началото на некроза. В продължение На следващите две седмици, вероятността от разкъсване на значително се увеличава.

При инфаркт на миокарда обикновено спукване на лявата камера на сърцето, тъй като именно този отдел изпитва най-голямо натоварване при работа орган, и именно в него обикновено се появява некроза. До 3% от случаите могат да бъдат придружени с нарушение на целостта на преграда между желудочками. Предшественик на пропастта става масивен инфаркт, невероятно значителна част от сърдечния мускул, както и риск от увреждане на максимален през първите две седмици. Отдясно се отдели и предсердия се разкъсва изключително рядко.

Ендокардит (възпаление на вътрешния слой на сърцето), тумори, метаболитни нарушения (амилоидоза) водят до промяна на състоянието на сърдечния мускул, която се превръща в много податливи на стрес и могат да се спукат. При эндокардите с вовлечением клапанного апарат вероятно разликата клапа на сърцето, който е изпълнен с остра сърдечна недостатъчност.

Сред другите причини скъсване на стената на сърцето обозначават ранени. Например, при ИНЦИДЕНТ, ножевом раняването, силен удар в отделните видове спорт или сбиване.

Много хора мислят, че е разкъсване на сърцето от страх, и за това свидетелстват случаите на внезапна смърт при силен емоционален шок. Наистина, при посмертном изследване на сърцето е възможна диагностика го тампонады от пропастта, но причината за появата на дефект в миокарда по-често става инфаркт, който, в това число, може да бъде предизвикано от стрес, уплаха, силна емоция.

READ  Калций в кръвта: норма в анализа, вдигна нивото и понижена

Освен непосредствените причини, отделят и предрасполагающие фактори:

 1. Напреднала възраст – след 50 години се забавят процесите на регенерация, както и повечето хора на тази възраст вече се предлагат на тези или други признаци на исхемия или износване на сърдечния мускул;
 2. Високо кръвно налягане, създава допълнителна тежест на то миокарда;
 3. Края на започнатото лечение на остър инфаркт;
 4. В началото на съживяване на болни с обширни инфарктах – дори разходка на открито или ходене на камарата изискват увеличаване на работа на миокарда, така че двигателен режим, обикновено се ограничава;
 5. Изтощение, ниско телесно тегло на пациента допринасят за по-бавното изстиване на образуването на белег в зоната на некроза, че е изпълнен с разлика в остър период инфаркт;
 6. Прием на медикаменти, съдържащи хормони, а също и нестероидни противовъзпалителни средства забавя образуването на съединителна тъкан в сърцето инфаркт.

В зависимост от парцела, подвергшегося срутване, време прояви на патология отделят различни варианти разбито сърце. По локализация зона щети са възможни:

 • Външни прекъсвания, когато се формира чрез дефект в стената на сърцето, през която кръвта попада в сърдечната торбичка.
 • Вътрешните разкъсвания, когато са изложени на увреждане на структурата на органа, разположени вътре в него: разликата в папиларна мускулите, образуването на дефект в преграда.

Кръвта в сърцето се движи под голямо налягане и при поява на дефекти в миокарда незабавно се втурва в кухината на сърдечна ризи, ограничена перикардом. Бързото попълване на перикардни кухина с течност нарушава намаляване на сърцето, се случва да го тампонада и спирка. В органите възниква дефицит на притока на кръв, и пациентът умира от шок.

Вътрешни разкъсвания могат да протекат по-лесно на външни. Така, при частично скъсване сосочковой мускули, болният може да живее до две седмици, но това е състоянието на така или иначе изисква спешно хирургично лечение. Неправилно движение на клапанных крила при повреда в папиларна на мускулите или хорд става причина за остра сърдечна недостатъчност и смъртно опасно. Разкъсвания на преградни стени, са придружени от движението на кръвта през дефект от лявата половина на сърцето от дясната и също може да доведе до смъртта на пациента.

Ако разликата се проведе в срок до три дни от датата на некроза или травма, тогава ще се обадя рано. По-късно 72 часа, когато вече са започнали възстановителни процеси, но белегът е много нежна, разликата провоцируется прекомерна физическа активност и наречена късно.

При обширни инфарктах възможно одномоментный разликата, и тогава смъртта настъпва внезапно. Ако дефектът не се разпространява по цялата дълбочина на миокарда или относително малка, е миг на смъртта не се случва, кръвообращението прогресивно се влошава, а увреждане се нарича бавно ток.

Как се проявява на РС?

Симптоми на хернията на сърцето зависят от площад огнището на увреждане на миокарда, е наличието на гемоперикарда, степен на нарушение на гемодинамики. Сравнително малък дефект, когато кръвта не попада в кухината на сърдечна риза или му брой има малко признаци на болестта се натрупва в продължение на няколко часа, десетина минути, при това на болния се притеснява:

 1. Остра, много силна болка зад гръдната кост, в сърцето;
 2. Силна тревожност, евентуално – психомоторна възбуда;
 3. Недостиг на въздух;
 4. Синюшность на кожата;
 5. Подпухналостта.
READ  Склеротерапия, втвърдяване на вените на долните крайници

При прогрессировании симптоматика на остра сърдечна недостатъчност пулсът става нитевидным, падане на кръвното налягане, възможно е промяна на съзнанието или дори загуба. Появява се болка в горния десен квадрант, свързани с увеличение на черния дроб при застой на венозна кръв, натрупва отоци.

На пациента при бавно прогрессирующем РС неспокоен, опитва се да облекчаване на болката обичайно нитроглицерином, но ефекта не се получава, болката може да е няколко намалее, но след това се появява отново. Характеризира студена лепкава пот, сърцебиене и хипотония. Състоянието се усложнява от факта, че артериите орган не получават достатъчно необходимата им кръв, то миокарда изпитва силна гипоксию, и провалът му е неизбежен.

Остър разликата сърцето голям размер неизбежно води до излитию на кръв в сърдечния чанта (гемоперикард), драстично нарушен системен притока на кръв, и идва смъртта на пациента. Повече от 90% от случаите лекарите се сблъскват точно с такива внезапни и големи, от миокарда. Често, причинени от екип на спешна помощ-просто не успява да окаже първа помощ и е принуден само да заявя скоропостижную смърт на болния.

Предвестници на разкъсване на сърцето могат да станат интензивни болки, които не са заснети нитроглицерином и дори на наркотични аналгетици, падане на кръвното налягане, пулсът става нитевидным, открива много трудно, пациентът е бледа, увеличава синюшность на кожата, съзнанието става побъркан.

Симптомите на открито различията се свеждат до черта гемотампонады перикарда и остра сърдечна недостатъчност:

 • Пациентът губи съзнание;
 • Се подуват шийни вени, увеличава подпухналостта;
 • Появява се силна цианоза;
 • Изразена диспнея отстъпва на спиране на дишането;
 • Пулс усети невъзможно, хипотония се заменят шок от липсата на натиск.

Гемотампонада перикарда е възможно не само при разрывах на фона на инфаркт, но и при травматични лезии на сърцето, скъсване на аортата в началния си отдел. Внезапна болка и признаци на кардиогенного шок – основните прояви на гемотампонады. И разкъсване на аортата и инфаркт на миокарда могат да имат общи механизми на развитие, така че са изложени на риск всички болни от атеросклероза на коронарните артерии и аортата.

Такива симптоми се натрупва в продължение на няколко минути, след които настъпва смърт от разкъсване на сърцето – зеници, които не реагират на светлина, дишане и сърдечна дейност не се определят, съзнание липсва. ЕКГ в този момент ще покаже изолинию, това е пълна липса на сърдечна дейност.

Увреждане на миокарда не се случва незабелязано, а рискът да се умре от разбито сърце значително се увеличава, ако е диагностициран крупноочаговый трансмуральный инфаркт, особено на фона на артериална хипертония, при напреднала възраст на пациента.

Вътрешни разкъсвания не по-малко опасно работа на открито. Така, нарушение на целостта на папиларна мускулите на лявата камера е изпълнен с бързото развитие на оток на белия дроб – основен усложнения при нарушаване на движението на кръвта в лявата половина на сърцето. Значителни дефекти межжелудочковой преграда се проявяват симптоми, повишаването на кардиогенного шок. Спаси болния в тези случаи вероятно на практика няма.

READ  Анализ на кръвта на гликированный хемоглобин: норма, дешифриране, мъже, жени, високо, ниско ниво на

Лечение на разбито сърце

Лечение на пациенти с разбият сърцето предполага спешна кардиохирургическую помощ и интензивна терапия. Далеч не винаги успява навреме да осигури всички необходими дейности, защото смъртта идва внезапно и много бързо. Освен това, болната може да остане далеч от болнични кардиохирургического профил, а времето за подготовка и транспорт е изключително ограничено.

Хирургически операции, които могат да се извършват при разрывах на сърцето:

 • Зашиване на дефекта и инсталиране на специални «кръпки заедно»;
 • Аортокоронарное байпас;
 • Клапно протезиране;
 • Трансплантацията на донорского орган.

Хирургично лечение се състои в ушивании дефект на миокарда при отворена операция вероятно е укрепването на място щети с помощта на специална «кръпки» от синтетични материали. При разрывах межжелудочковой стена е приложима на тяхната корекция чрез эндоваскулярного намеса,, без свободен достъп до сърцето си, но и в този случаи в зоната на увреждане се определя от «кръпка». Течност от перикардни кухина се отстранява с помощта на пункция сайт.

При дълбоко атеросклеротическом лезии на коронарните съдове от пластмаса на сърцето може да бъде допълнена с аортокоронарным шунтированием, насочени към възстановяване на притока на кръв и по този начин автомобилът може да ускори образуването на белег на мястото на исхемия и счупвания.

Ако патология придружава от увреждане на папиларна мускулите, хорд, други елементи клапанного апарат на сърцето, е метод на избор може да се превърне в операция за инсталиране на изкуствена клапа (протеза).

Големи разкъсвания на фона на обширни инфаркти изключително лошо се поддават на «отстраняване» с оглед на силна исхемия в огнището, некроза, където тъкан зле са свързани помежду си, регенерация се забавя, а изваждането може да бъде обект на значителна площ на сърдечния мускул. В тези случаи, пациента е в състояние да спаси трансплантация на сърце, но сериозни затруднения с провеждането дължат на ограниченията на времето и липсата на подходящ донор.

Лекарствена терапия насочена към поддържане на приемливи цифри на кръвното налягане и функциите на жизнено важни органи. Показано е определяне диуретици, периферни вазодилататоров, аналгетици, сърдечни гликозиди. Инфузионная терапия се състои във въвеждането на свежезамороженной плазма, сол разтвори.

Разликата сърцето – патология, която изисква спешна медицинска помощ, така че пациентите, страдащи от ИБС или перенесшие инфаркт на миокарда, трябва не само внимателно да се спазва режим и предназначение кардиолог, но и сериозно да се отнасяме към всеки пристъп загрудинных болки, а ако тя продължава повече от пет минути – след обръщането за медицинска помощ трябва да бъде незамедлительным.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00079 sec