Разсеяност, звездите на внимание, ХИПЕРАКТИВНОСТ

Звездите на внимание или невнимание в ежедневието дори е трудно да се нарече симптом, тъй като най-често това е просто състояние на човека поради умора или житейски неприятности. Когато «всичко това наваливается», трудно е да има ясна светла главата, бързо да превключва от една работа на друга и навсякъде зреят, затова се случва звездите основателна и объяснимой, и разсеяност, предизвиква подозрение.

Синдром на дефицит на вниманието (ADD), за които ние по-често чуваме от педагози и детски психолози, а не от педиатри, се отнася предимно децата от началното училище, които имат проблеми с ученето. Заедно с ADD, често се използва и такова понятие като «хиперактивност». В такива случаи е прието да се говори за синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), същността на която ще бъдат обхванати по-долу, в един от дяловете на статията.

Възраст, умора или «винаги»

Звездите разсеяност – разногласия. Но все пак ние възприемаме я като една от характеристиките или характерна черта на темперамента на човека. Има хора невнимательные на живот, те често се дразня на колеги и близки, тъй като до тях е трудно да се достигне, за първи път те няма да «влизат», те представляват повтаря и повтаря едни и същи фрази. Други така се държат само по време на работа, потъва в нея с главата си, а някои по подобен начин почиват у дома, под наем цялата сила на професионална дейност и не реагира на исканията на близките помагат в домакинството или да тренират с детето.

Вариантите са много, затова ще опитаме да определим основните от тях са:

 • При истинската невнимание човек е толкова разсеян от случващото се наоколо, което създава впечатление пълното отсъствие в даден момент и на дадено място. Обикновено в такива случаи, нито в софия, нито на очите нищо не изразяват. Такова състояние може да се случи с всеки изминал след продължителни натоварвания, умора, безсънни нощи, монотонна дейност. Човек Сам определя своето състояние като «затурканность», другите казват, че «не по темата», както специалистите наричат това прострацией.
 • До въображаеми разсеяност включват прекомерна концентрация на вниманието в някакъв собствен проблем, който излиза на преден план, затмевая всички останали. Съсредоточаване върху нещо едно, невъзможността да се чуе и разбере събеседник, решаване на други задачи, освен една-единствена, се нарича въображаема рассеянностью. Тя е типична за хората, изходящи в себе си въображението и мисъл или преследующим някаква конкретна цел в определен период от време («хипноза цели»), например, подобно се случва в професии, изискващи особена бдителност и концентрация на внимание (шофьори, пилоти, приемащ). Смяна на умствената дейност на чужди обекти в подобни случаи може да има негативни последици, следователно, човек, за качествено изпълнение на техните професионални задължения, не е позволено да има отвличане на вниманието си към други неща. Между другото, американските учени смятат, че карането на кола е подходящ за профилактика на болестта на Алцхаймер – постоянна концентрация на вниманието тренира мозъка и подобрява паметта.
 • Ученическая звездите – познато на всеки, който е учил в училище. Не е задължително да знаете това от личен опит, дори много усърдни ученици можеше да се докоснат до такава звездите съсед, който се разсейват от урока, ангажирани външни задължения и пречи на децата, тянущимся към знанието.
 • Старческая звездите, която наваксва много хора, отдавна пребиваващи в пенсия. С напредване на възрастта се влошава паметта, намалява способността да се фокусира върху конкретни неща, ясно се изгради планове и целенасочено върви към поставената цел. Нарушение на паметта води до това, че някои моменти от тази верига падат, забравени, се губят, защо страда производителността на цялата дейност. Нещата при всякакви старци се движат по-бавно и често с грешки, причинява по-нататъшни огорчения и още по-голямо разсейване на вниманието.
 • Когнитивно и селективно невнимание. Да свикне с някакъв постоянно присъстващите неща, шумове, ситуации, ние преставаме да реагира на тях: няма да наблюдаваме напредъка на часа, не вярваме удари на сърцето си, не обръщаме внимание как расставлена мебели в собствения си апартамент. Знаейки предварително това, къде и какво се намира, ние в акцент не виждаме предмета, по който гледаме всеки ден и не мислим за него. Изчезването му също имайте предвид не веднага, въпреки че можем да усетим «че нещо не е наред»…
 • Мотивационно-поради невнимание, човек се опитва да изкара от себе си мисли и спомени, свързани с » лоши събития, избягвайте общуване с отделни хора, да се игнорира някои от място или на път.

Едва ли някой не лови себе си на невнимании, многократно четене на текст, заученный наизуст, или проверка собственоръчно написана на работа. Всичко познато, като правило, се спуска и мисли си отиват настрана. Просто защото не е много интересно да се рови в това, което е отдавна известно.

Причините за отвличане на вниманието

Звездите внимание в повечето случаи е причини, сред които и сериозна болест може да се постави на последно място:

 1. Физическа и умствена умора.
 2. Липса на сън, безсъние.
 3. Професия, която изисква извършване на ревизия на на монотонна движения или концентрация върху един единствен обект. В еднаква степен отслабва вниманието на работа за конвейерни (монотонност) и зад волана (цялото внимание е насочено към пътя).
 4. Разработени в процеса на живота навик от представители на академичния свят се концентрира върху предмета на своите научни изследвания и незачитане на «земни» проблеми. Трябва обаче да се отбележи, че паметта на хората, заети в науката, не се вписва в общоприетите канони (взаимно свързване на вниманието и паметта), то те, като правило, добре тренированная (професионална памет), човек лесно нещо счита за ненужно и умишлено пропуска, удостаивая внимание на нещата, които представляват за него интерес – постепенно този подход се превръща в навик.
 5. Възраст. «Толкова стар, че малките» — дефицит на вниманието и в двата случая: старите вече не могат дълго време да се концентрира върху една тема, а децата все още не знаят как.
 6. Силно вълнение пречи да се фокусират на много хора, вярно е, че има хладнокръвно хора, които знаят как да пазят себе си в ръцете на всякакви ситуации.
 7. Заболявания (съдова патология на главния мозък, органични лезии, психични разстройства и др).
READ  Как да намалим холестерола в кръвта: бързо, ефективно, както в домашни условия, народни средства за защита, медикаменти, без лекарства

Разсеяност и звездите, възникнали като безвъзмездно и с тенденция към прогрессированию, винаги изискват търсене на причини, в края на краищата, неспособността да се фокусират, свързани с утомлением, винаги бързо преминава след почивка, както и нарушение на концентрацията на вниманието, които няма обяснение, винаги настораживают, тъй като доста често вървят заедно със симптоми на нарушения на паметта и други симптоми на психично болестта.

Недостиг на внимание по причина на болест

Трудно е да си представи човек невнимателен и разпръснати, но има добра памет. Като правило, тези категории са взаимно свързани — при дефицит на внимание, страда памет. Прилаганата от специалисти терминология не винаги обяснява на пациентите степента на нарушения. Изхождайки от причините за загуба на способности за концентрация върху отделни обекти могат да имат различен характер:

 • Недостатъчна концентрация на вниманието, така че имат ниска способност за запаметяване на увиденного и чуват, често е характерна за хората, за които казват, че те «на своята вълна» или особено чувствителни към неблагоприятни фактори (умора, възбуда, липса на сън);
 • Скованост (забавяне – трудности при превключване от една тема на друга) често се срещат при пациенти, страдащи от епилепсия, гипоманией, гебефренией.
 • Нестабилността на внимание, за които е характерно постоянно скок от един обект на друг, така че нито една от тях не остава в паметта. Нестабилност на вниманието често се наблюдава при деца със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), и е причина за проблеми с паметта и лошо изпълнение.

Всъщност, причината, невнимание и разсеяност, са същите, както и причините за нарушения на паметта, това са — различни патологични състояния на организма:

 1. Затруднено кръвоснабдяването и храненето на главния мозък в резултат на съдови лезии (атеросклероза, остеохондроза, дисциркуляторная енцефалопатия, артериална хипертония, вертебро-базилярная недостатъчност и други);
 2. Туморните процеси, хидроцефалия;
 3. Болестта на Алцхаймер, съдова деменция;
 4. Психично разстройство, депресивни състояния, шизофрения, епилепсия);
 5. Главоболие от различен произход (мигрена, хипертония, вегето-съдова дистония, анемия);
 6. Нарушения на съня (безсъние, синдром на нощно апнея);
 7. Хипоксия;
 8. Генетичният фактор;
 9. Нарушаване на метаболитните процеси (захарен диабет);
 10. Липса на някои микроелементи (желязо, магнезий) или прекомерното количество (олово).

Ако обаче в повечето описани случаи на дефицит на вниманието отива като второстепенен симптом (заедно с други, по-значими признаци), а след това за синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) при децата му принадлежи роля, която определя диагнозата.

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) — проблеми на родители и учители

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност невролозите наричат нарушение на функционалните способности на централната нервна система. Както се досещате, че в основата на развитие на патологично състояние се намират предимно неврологични проблеми, причините за които са комплексни и по-голямата част неразбираеми, обикновените хора, нарушения (дисбаланс в синтеза на невротрансмитерите – катехоламини, серотонин и др, генетични мутации, дисфункция на кората на фронталните лобове и ретикуларната формация). Освен това, появата на ADHD може да провокира безобидни на пръв поглед фактори:

 • Аромати, консерванти и други хранителни добавки, които в днешно време са изпъстрени с различни «храни»;
 • Лекарства – производни на салициловата киселина;
 • Ненужната влечение към сладко;
 • Нарушение на въглехидрати метаболизъм;
 • Алергични реакции към храни;
 • Дефицит на много необходими детето на организма химични елементи (особено, желязо и магнезий);
 • Повишени нива на този, по принцип, чужденец на организма представител на тежки метали, като олово – постоянен контакт с неговите съединения, които по-рано са били разрешени за подобряване на характеристиките на автомобилно гориво, за да образува при деца с умствена изостаналост и друга тежка патология на ЦНС.

Най-голямо разпространение има ADHD в прогимназия и гимназия, където на пътя до диагноза започва с най-неусидчивости, невнимание и разсеяност, които стават причина за лошо изпълнение.

При доскональном изучаването на поведението на детето изяснени основните симптоми на ADHD са:

 1. Нестабилност на вниманието;
 2. Нарушение на паметта;
 3. Ниска trainability;
 4. Прекомерната двигателна активност;
 5. Липсата на сдържаност в действия и желания;
 6. Бързото несъгласие с лични участия.

Трябва да се отбележи, че дефицит на внимание винаги има място при ADHD, а ето повишена мобилност не се отнася до задължително подаръка черта синдром (ADD без хиперактивност). Освен това, друг път се среща осложненный вариант ADHD (церебрастеническая форма, неврозоподобная или сочетанная).

Проявите на ADHD са забележими на другите

С оглед на факта, че при ADHD няма значителни увреждания на мозъка, а след това и симптомите не са много ярки клинични прояви.

READ  Сцинтиграфия на миокарда: перфузионная, провеждане, предимства и недостатъци, показания и противопоказания

Става

В известна степен (обикновено незначително) при деца, страдащи от ADHD, поради повишена отвлекаемости, силно притиснати в развитието на интелектуални способности се отбелязва забавяне на формирането на език и реч умения (нарушение на речта). В разговор с такива деца проявяват липсата на сдържаност, те бестактны и развязны, лесно се намесва в разговора на своите съученици и учители с друг ученик, лепене на нескромные коментари. Те не се страхуват да не обидят някого и дори не мислят за това, какво може да последва за такова поведение.

Координация на движенията

Нарушена координация на движенията, по принцип, се ограничава със затруднения при извършване на фина работа:

 • Децата трудно самостоятелно да се връзвам връзките на обувките;
 • Те не обичат да рисуват и за намаляване на снимки, тъй като такива занимания изискват точни движения и се дават с труд;
 • За такива момчета казват, че те съвсем не спортивны, им е трудно да следи топката (нарушение на визуално-пространствена координация), а опитите да се научите да карате колело или овладяване на скейтборд особени успехи не са.

Хиперактивност

Прекомерната активност, наречена хиперактивност, като път-пак не винаги има място при ADHD. При някои деца активност е в нормални граници или дори намалени, което е причина за грешки в диагностиката на синдрома на дефицит на вниманието и несвоевременного корекция. Но ако все пак хиперактивност е налице, това дете, притежаващо него, е трудно да не забележите: той постоянно се върти, не може да седи все още на едно място по време на учебните часове се издига на българия се дължи на бюра, ходи в клас. При деца с ADHD, физическа активност, обикновено безцелни: детето през цялото време някъде се отива, работи, не могат да задържат, да си поиграем, много говори.

Привидно свободен мобилност не може да бъде последвана от сънливост, но, въпреки това, като «перпетуум мобиле» през деня на няколко пъти цели с това за сън – просто тези деца често има проблеми със заспиването, а при много се наблюдава още и нощно напикаване.

Емоции

Емоции в случай на ADHD, зле управлявани, освен чрез: деца неуравновешенны, обидчивы, бързо изпадат в гняв, не могат достойно да вземе дори дребни победи. Емоционални разстройства, почти винаги водят до промяна не е в най-добрата страна на социалните отношения. Нездравословен начин на децата, като цяло, негативно влияят на връстници от българия, защо имат проблеми с техните родители и учители – някой си едно импулсивно дете с неизчерпаема енергия се превръща в твърде много, той към всички се изкачвали, пречи, задирает, всички рушит по пътя си. Често децата със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност проявяват агресия по отношение на връстници и възрастни. Особено, до агресивно поведение са склонни момчета.

Разсеяност

Нарушение на вниманието при СВДГ се забелязва и в училище, и у дома. Уроци в училище предизвикват у детето скука, която се опитва да замени по говоря със съседа си по parte (дори по време на контролната), някакви игри или мечтаниями. Дневник на такъв ученик винаги е пълен с документация, еднакви по смисъл: «в часовете се разсейва, мечтае», «пречи на съседа по parte», «не е в състояние да се съсредоточи и самостоятелни работи», «не слуша учителя»…

Подобна картина се наблюдава и при изпълнение на домашната работа – самостоятелна дейност се дава трудно, а понякога изобщо не се дава, така че децата отчаяно се съпротивляват на всяка работа, за която се изисква умствени усилия. Вярно е, задачи, те реагират бързо, дори не дослушав същността им, а след това също така бързо се хвърлят на започнатото дело. Но тук трябва да се отбележи, че намирането на подход към детето си, след като успя да го ангажираме и с максимално търпение, родители и учители заедно могат да постигнат значителни успехи в обучението, както и показатели за напредъка на такъв ученик не ще се различава от среднестатистических.

Импулсивност

При синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност нарушения на вниманието почти винаги да е с импулсивност, което значително усложнява живота на детето си, а още повече на родителите му. Небрежност, замаяност, небрежност, неспособност да се изчисли крачка напред с последиците от своите действия и, заедно с това желание да се покаже своята смелост, мъжество, издръжливост често се обръща най-тъжен начин (травми, отравяния и други).

И все пак, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност далеч не винаги се диагностицира при много разстройства на поведението – това признак за диагнозата не е достатъчно.

Всичко започва в детството

На ADHD, като правило, привлича към себе си вниманието на околните и въпреки, че симптомите на болестта, на които се основава диагнозата (намалена концентрация на вниманието, хиперактивност, импулсивност, лошо поддающаяся управление), се появи преди първия училищен звънец (7 години), лекар на детето попада, обикновено в осем-десетилетие на възраст. Родителите в повечето случаи смятат, че вашето дете просто суперподвижным, въпреки че поведението на проблеми вече могат да бъдат в детската градина, и който не спазва по причина малолетства, надявайки се, че училището ще го дисциплинира. В първи клас всички задължения за трудности да се приспособят, но по-далеч от детето вече се изисква известна самостоятелност, собранность, постоянство. Всичко това не, представяне на «куц», поведение – от процесуален, общуване с връстниците си не се получава, учителите пред родителите поставят въпроси…

50% от децата с диагноза ADHD, установени в по-ниските класове на училището, влизат в юношеството е период с едни и същи проблеми, въпреки че на хиперактивност няколко отива в рецесия. В тази възраст такива деца се нуждаят от специално внимание възрастни, тъй като често други (успешни) показват склонност към приемане на алкохол, зависимостта, злоупотребата с наркотични вещества. Неспособные се вкорени в детския колектив, те лесно се поддават на негативно влияние на улицата и бързо попълване на редиците на малолетни и непълнолетни престъпници.

За съжаление, не повече от 50% от проблемни тийнейджъри с помощта на възрастни успява да оставите диагноза в отрочестве, много от тях идват с него в зряла възраст лошо адаптированными, обществено не приспособими, без нормално образование и професия. Поради повишена впечатлительности, вспыльчивости, импулсивност, а понякога и силно изразена агресия, насочена към околния свят, така че хората трябва да станем приятели и семейство, така че при подобен случай при тях често има редица личностни нарушения и формирането на асоциальной психопатии.

READ  Атеросклероза на аортата: причини, симптоми, локализация, диагностика, лечение и диета

Диагноза: ADHD

Малко вероятно е, че при липсата на изрично соматической патология звездите на внимание при възрастни ще се превърне в повод за посещение на лекар. Обикновено и приятели, и колеги се пристрастяват към този човек, само от време на време возмущаясь синдром и рассеянностью, когато той забрави за искане или не изпълнява важна задача.

Що се отнася до децата, те имат основание да посетите психолог, а след това и на невролог, е наличието на следните симптоми:

 1. Разсеяност, неспособност да се концентрира;
 2. Импулсивност;
 3. Нарушена координация на движенията;
 4. Хиперактивност;
 5. Емоционалната лабильность;
 6. Нарушение на паметта, трудности в обучението.

Първият етап по пътя към правилната диагноза е:

 • Разглеждане на невролог, който оценява малък мотор и разкрива неврологическую симптомите на това;
 • Анкетно проучване с попълване на диагностична карта;
 • Нейропсихологическое тестване (оценка на нивото на внимание, интелектуални способности, оперативност по отношение на продължителна умствена дейност, и др)

Освен това, за поставяне на диагноза ADHD се прилага широк спектър от лабораторни и инструментални методи на изследване:

 • Биохимичен анализ на кръв (захар, микроелементи – желязо, магнезий, олово, – да се провалят), изучаването на обмен на допамин;
 • Генетичен анализ;
 • УЛТРАЗВУК на съдове на главата с допплером;
 • Электроэнцефалография (ЕЕГ, видео-ЕЕГ) с прилагане на методите на евокираните (ВП);
 • Магнитно-резонансната томография (MRI).

Най-важното в лечението – добро отношение

За лечение на ADHD са подходящи изчерпателно, включително и в програмата:

 1. Техники за корекция на поведението;
 2. Психотерапевтични методи;
 3. Нейропсихологическую корекция.

Много е важно да се участва в лечебния процес на родители и учители, които първо трябва да се обясни, че тези деца не правят нищо «зло», просто те така се получава.

Разбира се, да се образоват и труден дете не е лесно, но не бива да изпадате в крайности: в еднаква степен не се допуска всепозволеност по причина на прекомерната жалко за болно дете и на завишени изисквания, които следват един малък човек просто не е в състояние. Изграждане на отношения с трудно дете трябва да е винаги позитивен, приятелски нагласа. В никакъв случай не може да се пренасят своето лошо настроение и лични проблеми на детето, да говорим с него трябва да е леко, спокойно, тихо, без окриков и забрана на думи от типа на «не може», «не», «никога».

Родителите, които имат проблемни деца със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, трябва да:

 • Да се адаптира към режим ден на своето дете и му стриктно да спазват:
 • Следи за ден течеше, без шум, преумора, продължителна просиживаний пред екрана на телевизора или компютъра;
 • Се опита да заинтересува детето някакви спортни игри, разходка с него в басейн и разходки на чист въздух;
 • Да не се опитват да присъстват на събития с голям куп народ, не кани при себе си твърде шумни, весели (или обратното?) гостите.

Не може да позволим вече с началните класове към малкия човек пристал етикет неуправляеми, неспособного, неуспевающего – всички поправим, трябва само време, което не трябва да бързаме. От възрастните се нуждаят от максимум търпение, вяра в успеха, подкрепа навсякъде и във всичко за бебето и себе си да повярва в собствените си сили. Ако труден дете, ще получат помощ, разбиране, доброто към себе си отношение, тогава резултатите най-вероятно няма да ви разочарова – тук, на родителите си, се крие особена отговорност.

Що се отнася до лекарствена терапия, а след това му се опитват да прилагат на последно място, ако психотерапевтични дейности не дават желания ефект. Показания за назначаване на лекарства – са строго индивидуални. Разбира се, специалистите използват антидепресанти, стимуланти на ЦНС, ноотропы и други фармацевтични групи лекарства, въпреки това с медикаменти все пак трябва да прояви максимална предпазливост – детска психика чувствителна и уязвима.

Видео: синдром на дефицит на вниманието — мнение на специалист

Видео: хиперактивност и дефицит на внимание — д-р Комаровский

Видео: лекция за ADHD и лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00150 sec