РЭГ съдове на главния мозък: декодиране, което показва

За това, че централната нервна система регулира всички процеси в организма, знаят всичко, както и за това, че всички клетки също се нуждаят от дишането и хранителни вещества, които ще дойдат на артерии, кръвоносните съдове. От качеството на кръвообращението зависи и качеството на живот, като се има предвид функции и задачи, възложени на главата ни. Пътя на кръвта, носеща «храна», трябва да бъде гладка и се срещат само на «зелена светлина». А ако в някакъв участък, за да минем под формата на стесняване на съда, запушване или внезапно скала «на пътя», след това измислят причина трябва да бъде незабавно и точно. В такъв случай РЭГ съдове на главния мозък ще приоритизиране стъпка в изучаването на проблема.

Съдове, водещи в «център»

Когато съдове в нашия организъм гладки и еластични, когато сърцето равномерно и качествено осигурява циркулацията на кръвта, което дава храна на тъканите и взема ненужни вещества – ние сме спокойни и дори не забелязваме тези процеси. Обаче под влияние на различни фактори съдове не могат да издържат и «разваля». Те не могат да се адаптират към температурните колебания и промени на атмосферното налягане, губят способността лесно да се движат от един климатичен пояс в друг. Кръвоносните съдове губят «умения» бързо реагиране на въздействието на външни дразнители, затова всяко вълнение или стрес може да доведе до съдови катастрофа, за предотвратяване на която ще реоэнцефалография съдове на главния мозък, спрени своевременно. Причините, довели до нарушаване на притока на кръв следните:

 • Стесняване на лумена на кръвоносните съдове в резултат на натрупвания холестериновых плаки нарушава нейната еластичност, развивайки атеросклеротический процес. Това често води до инфаркт на миокарда или инсулт;
 • Повишено образуването на кръвни съсиреци може да доведе до отрыву последното, миграция кровеносному поречието и закриване на лумена на съда (исхемичен инсулт).
 • Травми на главата, пренесени по-рано, и, като че ли безопасно след като той свърши, могат да доведат до повишаване на вътречерепното налягане, което също така ще се изразява прояви на нарушения на кръвообращението.

РЭГ мозъка може да се определи наличието или липсата на субдуральной хематом, възникнала в резултат на травматично увреждане на мозъка. Образувана в тъканите на мозъка, кръвоизлив, естествено, ще се създаде препятствие за нормалното протичането на ток на кръвта.

Ако не получават далеч напред, а да се направи проучване, когато симптоматика неярко изрази и създава дискомфорт от време на време, а след това РЭГ мозъка не само ще определи състоянието на кръвоносните съдове, но и ще ви помогне да избере тактика предупреждение сериозни последствия, ставящих застраши живота на човек.

Освен това, РЭГ показва не само качеството на притока на кръв в багажника съдове, но при това задължително да се оценява коллатеральное кръвообращението (при ток на кръвта в багажника съдове пречи, и то се изпраща «заобикалят»).

READ  Митральный стеноза на: причини, симптоми, лечение, при деца и възрастни-диагностика

РЭГ и «несериозните» болест

Има състояния, които, макар и не смъртоносни, но за да живеят нормално не дават. Ето, нейроциркуляторная дистония много му, така и болестта, не е особено появи, защото «от него не умират». Или, например, мигрена главоболие (мигрена), считан за каприз светски дами, успешно достигнала до наши дни и много жени на мира не оставя. Лекарства за главоболие, като правило, не помагат, ако в състава на лекарствени средства не включва кофеин.

Преброяване на жената е абсолютно здрава (защото няма признаци на заболяването, не е), околните често изчетквам. Да, и самата тя бавно започва да счита себе си симулянткой, осъзнавайки, обаче, дълбоко в себе си, че изследването на главата си не би предотвратило. А, между това, непоносими главоболия идват всеки месец и са свързани с менструалния цикъл.

Възложена и проведе РЭГ главата, проблемът се решава в рамките на няколко минути, както и прилагане на адекватни медикаменти облекчава пациентката от страх месечни физиологични състояния. Но това е благоприятно за болести, а има и други…

Малцина знаят, че несерьезной мигрена се счита, че не трябва, защото се разболяват от нея, не само за жените, и не само в ранна възраст. Мъжете също понякога в това отношение «късмет». И да бъдат себе си болестта може толкова много, че човек е напълно губи своята ефективност и се нуждае от назначаването на група инвалидност.

Как се извършва анализ на работата на кръвоносните съдове на главата?

Когато възникне необходимостта да се направи РЭГ, болните, обикновено започват да се притеснявате. Успокои тук можете веднага – метод е неинвазивен, а то е безболезнено. Вреда на тялото процедура РЭГ не носи и може да работи дори и в ранна кърмаческа възраст.

Проучване на главата РЭГ се извършва с помощта на 2-6 канален апарат — реографа. Разбира се, колкото повече канали е уред, по-голяма област на изследвания ще бъдат погълнати. За решаване на големите задачи и запис за работата на множество басейни се използват полиреогреографы.

И така, стъпка по стъпка процедурата РЭГ изглежда по следния начин:

 1. На Пациента удобно разполагат с меки дивани;
 2. На главата си поставят метални плочи (електроди), които преди това се третира със специален гел, за да се предотврати дразнене на кожата;
 3. Електроди, прикрепени гумена лента в места, където е планирано да се проведе оценка на състоянието на кръвоносните съдове.
 4. Електроди се налагат в зависимост от това, кой отдел на главния мозък е предмет на изследване РЭГ:
 5. Ако лекар интересува басейн на вътрешната каротидна артерия, електроди лягут на носа и го сосцевидный отломък;
 6. Ако става дума за външната каротидна артерия, след това на чинията ще бъдат укрепени следа от слуховия проход и над веждите отвън (на хода на времето артерия);
 7. Оценка на работата на кръвоносните съдове басейна на гръбначни артерии предвижда налагане на електроди на мастоидальный (сосцевидный) отломък и затылочные могили едновременно да извадите електрокардиограма.
READ  Амиотрофична латерална склероза (БАС): - лечение, симптоми, причини

При разглеждането на главата РЭГ на пациента се препоръчва да затвори очи, за да външните дразнители не е оказало влияние върху крайния резултат. Данните, получени уред, се регистрират в хартиена лента.

Получените резултати РЭГ, дешифрирането на които изисква допълнителни умения, са изпратени на вашия лекар, преминали специализирано обучение в тази област. Въпреки това, на пациентите не е много нетърпелив да се научат, какво се случва в съдовете и какво означава график на лентата, в края на краищата, както правят РЭГ, той вече е добро и дори може да успокои точно в коридора.

В някои случаи, за да получите по-пълна информация за функцията на кръвоносните съдове се използва проба с лекарства, воздействующими на съдовата стена (нитроглицерин, кофеин, папаверин, эуфиллин и др)

Какво означават странни думи: оценка РЭГ

Когато лекарят пристъпи към разчитане на РЭГ, на първо място тя се интересува от възрастта на пациента, който задължително се взема предвид за получаване на адекватна информация. Разбира се, нормалното състояние на тонус и еластичност за един млад и по-възрастен човек ще бъдат различни. Същността на РЭГ се състои в регистриране на вълните, характеризиращи пълненето с кръв на отделните части на мозъка и реакцията на кръвоносните съдове на кровенаполнение.

Кратко описание на графично изображение колебания може да се представи по следния начин:

 • Възходяща линия на вълната (анакрота) рязко се стреми нагоре, върхът му леко закругляется;
 • Надолу (катакрота) плавно върви надолу;
 • Инцизура, разположена в средната третина, за която трябва да се малка дикротический зубец, откъдето надолу се спуска и започва нова вълна.

За да разчитам на РЭГ лекарят обръща внимание:

 1. Редовен ли вълна;
 2. Каква връх и как тя закругляется;
 3. Как изглеждат компоненти (възходяща и низходяща);
 4. Определя местоположението на инцизуры, дикротического клипса и наличието на допълнителни вълни.

Нормата на графики РЭГ, в зависимост от възрастта

Резултатите от проучването, които свидетелстват за атеросклероза

Често срещаните видове по РЭГ

След анализа на записите реоэнцефалографии, д-р улавя отклонение от нормата и прави заключение, което пациентът се стреми по-бързо да прочете и изтълкува. В резултат на изследвания е да се определи вида поведение съдове:

 • Дистонический тип се характеризира с трайна промяна на съдово тонус, където често преобладава гипотонус с намалени пульсовым пълнеж, който може да бъде придружен от срам венозна отлив;
 • Ангиодистонический вид е малко по-различна от дистонического. За него също са характерни нарушения на съдово тонус поради дефект на структурата на съдовата стена, което води до намаляване на еластичността на кръвоносните съдове и затрудняющей циркулацията на кръвта в определен басейн;
 • Хипертоничен тип на РЭГ няколко различава в това отношение, тук се наблюдава трайно повишаване на тонуса на водещи съдове при затруднено венозном оттоке.

Видове РЭГ не може да се квалифицира като отделни заболявания, защото те само soputstvuyut друга патология и служат на диагностично ръководство за идентифициране му.

Разлика РЭГ от други изследвания на мозъка

Често, записываясь в медицински центрове за проучване на главата РЭГ, пациентите са объркани с други изследвания, съдържащи в имената им думи, «електро», «графия», «энцефало». Това е и разбираемо, все обозначаване на подобни и на хората, отдалечени от тази терминология, понякога е трудно да разбера. Особено в това отношение идва электроэнцефалографии (ЕЕГ).Правилно, и това, и друго проучване на главата, чрез налагане на електроди и регистрация на хартиена лента данни на работа някаква област на главата. Разликите РЭГ и ЕЕГ се крият във факта, че първата проучване на състоянието на притока на кръв, а вторият разкрива дейността на невроните на някакъв парцел на главния мозък.

READ  Хемороиди след запек: какво да правя, за лечение на народните начин

Съдове при ЕЕГ оказват косвено влияние, все пак, продължителната нарушение на кръвообращението ще се отрази на энцефалограмме. Повишена до спазми готовност или друга патологична огнището на ЕЕГ се установяват добре, че служи за диагностициране на епилепсия и судорожных синдроми, свързани с претърпели травми и нейроинфекцией.

Къде, как и колко струва?

Несъмнено, когато е по-добре да мине РЭГ мозъка, на цена, която варира от 1000 до 3500 рубли, пациентът решава. Въпреки това е много желателно да се предпочитат добре оборудван с специализирани центрове. Освен това, наличието на множество специалисти даден профил ще ви помогне да разберете колективно в неприятни ситуации.

Цена РЭГ, освен нивото на клиники и квалификацията на специалисти, може да зависи от необходимостта от провеждане на функционални тестове и невъзможността за изпълнение на процедурата». Много клиники предлагат тази услуга и за извършване на изследвания пътуват в къщата. Тогава цената се увеличава до 10000-12000 лева.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00084 sec