Регургитация клапани: митральная, трикуспидальная, аортальная

Терминът «регургитация» е доста често срещан в ежедневието на лекари от различни специалности – кардиология, терапевти, функционални диагностов. Много от пациентите са го чували не един път, но лошо си представят, че това означава и да рискуваш. Заслужава ли си да се страхуват от наличието на регургитация и как да се лекува, какви последствия очаквате и как да се разкрие? Тези и много други въпроси ще се опитаме да разберем.

Регургитация – това не е нищо друго освен обратната ток кръв от една камера на сърцето в другата. С други думи, по време на свиване на сърдечния мускул определен обем кръв по различни причини се връща в онази кухина на сърцето, от която е дошъл. Регургитация не е самостоятелно заболяване и по тази причина не се счита за диагноза, но това е характерно за други патологични състояния и промени (пороци на сърцето, например).

Тъй като кръвта непрекъснато се движи от един отдел на сърцето в друга, идващи от белите дробове съдове и отиваш в голям кръг на кръвообращението, тогава терминът «регургитация» е приложим по отношение на всички четири клапана, на които е възможно появата на обратен ток. В зависимост от обема на кръвта, която се връща обратно, реши да отпусне степен регургитация, които определят и клиничните прояви на този феномен.

Подробно описание на регургитация, разпределението на нейните правомощия и откриване при голям брой хора стана възможно с прилагането на ултразвуково изследване на сърцето (ехокардиография), въпреки че концепцията е известно от доста време. Выслушивание сърцето дава на субективната информация, а защото се съди за степента на выраженности връщане на кръвта, не позволява, при наличие на регургитация не предизвиква съмнение дали това, че в тежките случаи. Използването на ултразвук с допплером дава възможност да се види в реално време, намаляване на сърцето, като се движат на крилото клапани и къде при това се извива струя кръв.

Кратка анатомия…

За да разберем по-добре същността на регургитация, трябва да си спомни някои моменти от структурата на сърцето, които повечето от нас благополучно забравена, след като веднъж в училище в часа по биология.

Сърцето представлява кух мускулест орган, който има четири камери (два предсердия и два камера). Между камерите на сърцето и съдовата коритото са разположени клапи, упражняване на функциите на «вратата», пропускающих кръвта само в една посока. Този механизъм осигурява адекватно притока на кръв от един кръг в друг за сметка на ритмичного на свиване на сърдечния мускул, проталкивающей кръвта в сърцето и кръвоносните съдове.

Митральный клапан се намира между левицата атриум и желудочком и се състои от две крила. Тъй като лявата половина на сърцето е най-функционално отягощена, работи с голямо натоварване и под високо налягане, а след това често именно тук се случват различни смущения и патологични промени, а митральный клапан често участва в този процес.

Трикуспидальный, или трикуспидалната, клапан се намира на пътя от дясната предсердия в десния желудочек. Вече е ясно от името му, че анатомично той представлява три ganging нагоре крилото. Най-често поражението носи вторичен характер при вече съществуваща патология левица участъци на сърцето.

Вентили белодробната артерия и аортата носят в себе си три крилото и се намират в местата на свързване на определени съдове с кухини на сърцето. Аортна клапа се намира на пътя на тока на кръвта от лявата камера в аортата, белодробната артерия от дясната камера в белодробна багажника.

При нормално състояние на клапанного апарат и на миокарда в момента на съкращаване на една или друга кухина клапи на крилото е плътно затворен, не се допуска обратно течение на кръвта. При различни поражения на сърцето този механизъм може да се разочарован.

Понякога в литературата и в заключениях лекари могат да се срещнат споменава за така наречените физиологични регургирации, под който се подразбира незначителни промени на притока на кръв при крила клапани. В действителност, при това да се случи «завихрение» кръвта на клапанного дупки, а крилото и то миокарда при това напълно здрави. Тази промяна не оказва влияние върху кръвообращението като цяло и не води до клинични прояви.

READ  Коагулограмма кръв: какво е това, норма, при възрастни, декодиране на анализ на хомеостазата

Физиологични може да се счита за регургитацию 0-1 степен на трикуспидальном клапа, крила на митралната, която често се диагностицира при худощавых високи хора, а според някои данни е на разположение на 70% от здравите хора. Тази особеност на притока на кръв в сърцето си по никакъв начин не се отразява на благосъстоянието и може да бъде открит случайно, при изследвания по повод на други заболявания.

Обикновено, патологична обратен ток на кръв през клапите възниква тогава, когато ги крилото не е затворен плътно в момент на намаляване на миокарда. Причините могат да бъдат не само щети на самите крила, но и в папиларна мускулите, сухожильных хорд, участващи в механизма на движение на автомобила, стречинг клапанного пръстени, патология на самото миокарда.

Митральная регургитация

Митральная регургитация отчетливо се наблюдава при повреда на автомобила или пролапсе. В момента на съкращаване на мускулите на лявата камера определен обем кръв се връща в лявото предсърдие чрез достатъчно закрит митральный клапан (МК). В същия този момент на лявото предсърдие се изпълва с кръв, притекающей от белите дробове до легочным вените. Такова препълване на предсердия излишък на кръв води до перерастяжению и увеличаване на налягането (претоварване обем). Излишната кръв при намаляване мъждене прониква в ляво желудочек, който е принуден с по-голяма сила выталкивать по-голямо количество кръв в аортата, в следствие на което тя се удебелява, а след това разширяване (дилатация).

Известно време нарушение внутрисердечной гемодинамики могат да останат незабележими за пациента, тъй като сърцето как може да компенсира кръвния поток за сметка на разширение и хипертрофия на техните кухини.

При митральной регургитация 1 степен на клинични признаци на нея и липсват дълги години, а при значителен обем на връщане на кръв в предсърдие, тя се разширява, белодробни вени переполняются излишък на кръв и се проявяват признаци на белодробна хипертония.

Сред причините за митральной недостатъчност, която е вторият по честота придобит дефект на сърцето, след промяна на аортната, може да бъде идентифициран:

  • Ревматизъм;
  • Пролапс;
  • Атеросклероза, отлагане на калций на крилата МК;
  • Някои заболявания на съединителната тъкан, автоимунни процеси, обменни нарушения (синдром на Марфан, ревматоиден артрит, амилоидоза);
  • Исхемична болест на сърцето (особено инфаркт с увреждания на папиларна на мускулите и сухожильных хорд).

При митральной регургитация 1 степен единственият признак може да бъде наличието на шума в областта на върха на сърцето, выявляемого аускультативно, при оплаквания на пациента не прави, а прояви на нарушения на кръвообращението липсват. Ехокардиография (ЕХОГРАФИЯ) ви позволява да останат леко разминаване крила с минимални нарушения на притока на кръв.

Регургитация на митралната клапа 2 степен съответства на по-силно изразена на степента на повреда, както струя кръв, возвращающейся обратно в предсърдие, достига до средата му. Ако стойността на връщане на кръвта надвишава една четвърт от общия му брой, находяща се в кухината на лявата камера, а след това се откриват признаци на застой в малкия кръг и характерните симптоми.

За з степен регургитация се казва, когато и случай на значителни дефекти митралната клапа кръв, перетекающая обратно, чак до задната стена на лявото предсердия.

Когато то миокарда не се справя с наднормено обем на съдържанието в кухините, развива се белодробна хипертония, водеща от своя страна до претоварване на дясната половина на сърцето, в резултат на което става недостатъчност на кръвообращението и по големия кръг.

При 4 степен регургитация характерните симптоми са изразени нарушения на притока на кръв в сърцето и повишаване на налягането в малък кръг на кръвообращението са задух, аритмия, може би появата на сърдечна астма и дори оток на белия дроб. В напреднали случаи на сърдечна недостатъчност към черта поражението на белодробен притока на кръв се присъединяват подпухналостта, синюшность кожата покрива, слабост, умора, склонност към аритмиям (трептене мъждене), болки в сърцето. До голяма степен на проявление митральной регургитация изразена степен се определят от заболяване, приведшим до увреждане на автомобила или на миокарда.

Отделно си струва да се каже пролапсе митралната клапа (ПМК), доста често сопровождающемся регургитацией различна степен. Пролапс в последните години се превърна бъдат представени в диагнозах, въпреки че по-рано това понятие виждал доста рядко. До голяма степен това състояние на нещата е свързано с появата на метода на визуализация – ултразвуково изследване на сърцето, което позволява да се проследи движението на най-МК при сърдечно-съдови сокращениях. С прилагането на допплера, стана възможно да се определят точно степента на връщане на кръв в лявото предсърдие.

READ  Готварска и морска сол от хемороиди: лечение на

ПМК е характерен за лица високи, худощавых, често се открива при юноши случайно при изследвания преди призива в армията или преминаване на други медкомиссий. Най-често това явление не е придружено от някакви нарушения и по никакъв начин не се отразява върху начина на живот и здраве, така че се чувстват заплашени веднага не си струва.

Далеч не винаги е разкрита пролапс на митралната клапа с регургитацией, степента на нея в повечето случаи се ограничава до първата или дори нулев, но, заедно с това, тази функция функциониране на сърцето могат да бъдат придружени от экстрасистолией и нарушения в провеждането на нервните импулси по миокарду.

В случай на откриване на ПМК малки степени може да ограничи наблюдение от кардиолог, а не се изисква лечение изобщо.

Аортальная регургитация

Обратния ток на кръвта на аортальном клапа възниква, когато го недостатъчност или тежки случаи входно отдел на аортата, когато при наличието на възпалителен процес се разширява нейният лумен и диаметър клапанного пръстени. Най-честите причини за тези промени се считат за:

  • Ревматично поражение;
  • Инфекциозен ендокардит с възпаление на крила, перфорации;
  • Вродени малформации;
  • Възпалителни процеси на изгряващото отдел на аортата (сифилис, аортит при ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др).

Такива общи и всички известни заболявания като артериална хипертония и атеросклероза, могат да доведат до промени клапанных крила, аортата, на лявата камера на сърцето.

Аортальная регургитация е придружено от връщане на кръв в лявата желудочек, който е залято излишно обем, докато броят на кръвта, постъпваща в аортата и по-нататък в големия кръг на кръвообращението, може да намалее. Сърцето, опитвайки се да компенсира липсата на притока на кръв и бутане на излишната кръв в аортата, се увеличава по обем. Дълго време, особено при регургитация 1 супена такъв приспособительный механизъм позволява да се поддържа нормална гемодинамику, както и симптоми на нарушения не възниква в продължение на много години.

С нарастването на масата на лявата камера, се увеличава и неговата потребност от кислород и хранителни вещества, които не са в състояние да предоставят на коронарните артерии. Освен това, броят на артериална кръв, выталкиваемой в аортата, става все по-малко, а следователно, и в съдове, на сърцето си ще дойдат, не е достатъчно. Всичко това създава предпоставки за хипоксия и исхемия, выливающихся в кардиосклероз (разрастване на съединителна тъкан).

При прогрессировании аортальной регургитация, натоварване на лявата половина на сърцето достига максималната степен, стена на миокарда не може да гипертрофироваться до безкрайност и се случва стречинг. По-нататък събитията се развиват по същия начин, както и при разгрома на митралната клапа (белодробна хипертония, стагнация в малкия и големия кръг, сърдечна недостатъчност).

Болните могат да подават оплаквания за сърцебиене, задух, слабост, бледност. Характерна особеност на този недостатък е появата на пристъпи на стенокардия, свързана с недостатъчно коронарното кръвообращение.

Трикуспидальная регургитация

Поражението трехстворчатого клапан (ТК) в изолирана форма се среща доста рядко. Обикновено недостатъчност с регургитацией е следствие на ясно изразени промени лявата половина на сърцето (относителна недостатъчност на TC), когато голям налягането в малък кръг на кръвообращението, предотвратява достатъчно сърдечен освобождаването в легочную артерия, носеща кръвта да се обогати с кислород в белите дробове.

Трикуспидальная регургитация води до нарушаване на пълно изпразване на дясната половина на сърцето, адекватно венозна връщане на кухи вени и, съответно, се появява застой във венозната част на големия кръг на кръвообращението.

За недостатъчност трехстворчатого клапан с регургитацией доста типично за появата на предсърдно мъждене, синюшности кожата покрива, отечного синдром, подуване на шийните вени, увеличаване на черния дроб и други признаци на хронична недостатъчност на кръвообращението.

Регургитация клапан белодробната артерия

Поражението крила белодробен клапан може да се носи вроден характер, показват още в детска възраст, или придобити в резултат на атеросклероза, сифилитического поражение, промени крила при септическом эндокардите. Често поражението на автомобила белодробната артерия с неуспех и регургитацией се среща при вече налична белодробна хипертония, болести на белите дробове, на други лезии на клапите на сърцето (митральный стеноза).

READ  Как да окажат първа помощ при кръвотечения: кръвно, венозном, капиллярном, от носа

Минималната регургитация на клапа белодробната артерия не води до значителни гемодинамическим заболявания, като значително възвръщаемостта на кръв в дясното желудочек, а след това и в предсърдие, предизвикват гипертрофию и след дилатацию (разширение) на кухини на дясната половина на сърцето. Тези промени се проявяват изразена сърдечна недостатъчност в голям кръг и венозным стагнация.

Пульмональная регургитация се проявява с всевъзможни аритмиями, задух, цианозом, изразени с отоци, клъстера на течност в коремната кухина, промяна в черния дроб и се стигне до цироза и други признаци. При вродена патология клапани симптомите на циркулаторни нарушения се появява вече в ранна детска възраст и често носят необратимо и тежък характер.

Характеристики на регургитация при деца

В детска възраст е изключително важно за правилното развитие и функциониране на сърцето и кръвоносната система, но нарушения, за съжаление, има. Най-често сърдечни клапи с недостатъчност и връщане на кръв при деца се дължат на вродени аномалии на развитието (тетрада Фалло, гипоплазия клапан белодробната артерия, дефекти на преградите между предсердиями и желудочками и др).

Изразена регургитация при грешни функции на сърцето се проявява почти веднага след раждането на бебето симптоми на респираторни заболявания, синюшностью, правожелудочковой недостатъчност. Често значителни нарушения на изчерпване на фатально, така че всяка бъдеща майка трябва не само да се грижи за здравето си преди планираната бременност, но и своевременно да посещават специалист за КМ-диагностика по време на света плода.

Възможности на съвременната диагностика

Медицината не стои на едно място, както за диагностика на заболявания става все по-надеждна и качествена. Прилагане на ултразвук, позволява да се направи значителни успехи в откриването на редица заболявания. Допълнение ултразвуково изследване на сърцето (ЭхоКГ) допплерографией дава възможност да се оцени характера на притока на кръв в съдовете и полостям на сърцето, движение на крила клапани в момент на съкращения на миокарда, се установи степента на регургитация и т.н. може Би ЭхоКГ – това е най-надеждно и информативен метод за диагноза е сърдечна патология в реално време и в същото време е достъпен и евтин.

Освен УЛТРАЗВУК, косвени признаци регургитация могат да бъдат открити в ЕКГ, при внимателно преслушване на сърцето и оценка на симптоматиката.

Изключително важно е идентифицирането на нарушения на клапанного апарат на сърцето, с регургитацией не само възрастни, но и по време на развитието на плода. На Практика ултразвукови изследвания на бременни жени на различни дати позволява да се открие наличието на пороци, които не предизвикват съмнение вече при първичното проучване, както и диагностика регургитацию, която е косвен признак за възможни хромозомни аномалии или нововъзникващи дефекти клапани. Динамично наблюдение на жени в риск дава възможност своевременно да се установи наличието на сериозна патология на плода и решаване на въпроса за целесъобразността от запазване на бременността.

Лечение на

Тактика на лечение регургитация се определя от причината, да я доведе до, степен на выраженности, наличието на сърдечна недостатъчност и придружаващи заболявания.

Възможна хирургическа корекция на нарушения на структурата на клапани (различни видове пластмаси, протези), така и медикаментозно консервативна терапия, насочена към нормализиране на притока на кръв в органите, борбата с аритмия и недостатъчност на кръвообращението. Повечето пациенти с изразени регургитацией и загубата на двата кръгове на кръвообращението се нуждаят от постоянно наблюдение от страна на кардиолог, назначаването на диуретични медикаменти, бета-адреноблокаторов, гипотензивных и антиаритмических средства, които изберат специалист.

При митральном пролапсе малка степен, приклапанной регургитация друга локализация достатъчно динамично наблюдение на лекар и своевременно прегледи в случай на влошаване на състоянието.

Прогноза за единия регургитация зависи от много фактори: степен на причините, възрастта на пациента, наличието на заболявания на други органи и т.н. При усърдни отношение към здравето си и редовно посещение на лекар лека регургитация застрашени от усложнения, а при изразени промени корекция, включително и хирургична, дава възможност за удължаване на живот на пациентите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00127 sec