Регургитация клапите на сърцето: 1, 2, 3 степен, при деца, диагноза и лечение

Какво е регургитация клапите на сърцето

Има много болести, свързани със сърдечно-съдовата система, всички те са опасни за живота, тъй като именно тази система доставя хранителни вещества и кислород до всички части на тялото. Един от патологични процеси, свързани с кръвоснабдяване е регургитация клапите на сърцето. Това определение много хора са чували, но слабо осъзнават, че това е и колко тя влияе върху жизнените функции.

Регургитация клапите на сърцето определя процеса на потока на кръвта в обратна посока. Това се случва по различни причини. В зависимост от количеството преминаващ поток отделят степен регургитация, например, кръв може да върне вытечь от един отдел на сърцето в друга, а може да се блъсне в целия кръг на кръвообращението.

Откриване на такава патология е по-лесно с помощта на ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване) на сърцето. Метод показва, като затворен и затворен шибър и къде тече при тази кръв.

Отдели на сърцето

Сърцето се състои от четири секции: два предсердия и два камера. Те се свързват с помощта на клапани. И така осигуряват движението на кръвта в правилната посока.

Отделят се следните видове клапи на сърцето:

 • Митральный клапа на сърцето, който се намира в лявата част на сърцето между атриум и желудочком. Той се състои от две крила. Именно този парцел е подложен на различни промени в налягането най-първо, така че патология се развива по-често тук.
 • Трикуспидалната клапа на сърцето се намира в дясната част, за да се свържете предсърдие и желудочки. Състои се от три крила. При усложнения на третия етап страда от този участък.
 • Артерия и аортные сърдечни клапи свързват съответните съдове със сърдечна мышцей. Всеки има по 3 на крилото.

Нормално, клапани се затварят много плътно при контакт вътре в отдел кръв, но и в редица случаи тяхната работа може да се разочарован, и кръвта се процежда през тях.

Това се случва, заболяване, нито като себе си не дава и се празнува случайно при планиран преглед или при лечение на други заболявания. До края затваряне на клапите, създават известно завихрение, в резултат на което възниква обратен ток течна тъкан за изпълнение, но той е толкова миниатюрен, че по никакъв начин не влияе на организма като цяло. Според статистиката, това отбелязват от седемдесет процента от здравото население.

Первопричинами може да бъде нарушение на стените участъци на сърцето, клапите в папиларна на мускулите.

Класификация

В съответствие с локализация нарушения на сърдечни клапи, да ги споделят в класирането:

 • Митральная регургитается е, че притока на кръв от лявата камера на сърцето се озовава обратно в предсърдие. Това води до разтягане и засилена работа и носене. На първо време това не замечается човек, тъй като сърцето възстановява патология промяна на тяхната форма. Към причините я класифицират като заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, ставите и мускулите, нарушения на функциите на клапани, отлагания на холестерол и калций върху вътрешните стени на кръвоносните съдове и миокарда, някои патология на съединителната тъкан, аутоимунные процеси, неправилна работа на обменните процеси, намаляване на кръвоснабдяването на някои части на тялото;
 • Аортальная регургитация се образува при непълни затваряне на крила или патологиях, свързани със сградата на най-големия непарного на съда, когато на труда, пръстен клапан също се увеличава и клапан просто не може да сомкнуться напълно. Тук се случва обратното протичане на кръвта в желудочек, който започва излишно е населена, растягиваясь, той печели повече кръв, а в съда идват неговите много по-малко. При това, сърцето започва да изпомпва кръвта по-бързо и по-силен. Като следствие, кислороден глад, застой на кръв в големи съдове;
 • Трикуспидальная регургитация се среща по-рядко. Възниква при надценени бюджетен налягането в малък кръг. Води до разрушения на десния отдел на сърцето, след това, което се случва в застой във вените на големия кръг. Външно може да се прояви в посинении кожата покрива, увеличаване на размера на черния дроб, взбухание вени на шията, мерцательная аритмия;
 • Регургитация белодробната артерия може да се появят и при атеросклероза, сифилисе, эндокардите, или да бъде вродена. Не рядко тази патология възниква при заболявания на белодробната система. Представлява непълно затваряне на вентила на артерии на малкия кръг лечение на кръвта.
READ  Недостатъчност на аортната клапа на сърцето: 1, 2, 3 степен, лечение, причини, симптоми, как се лекува

Степен

Има четири степени на преливане на кръв в обратна посока:

 • При 1 степен регургитация клапани симптоми липсват в продължение на няколко години. Голям брой возвращающейся в кръвта увеличава отдел на сърцето, което може да предизвика, когато необходимото лечение не последва при откриване, трайно повишаване на кръвното налягане. При разглеждането на пациента се откриват шум в сърцето, УЛТРАЗВУК показва леко разминаване в клапа и незначително нарушаване на притока на кръв.
 • 2 степента на регургитация клапите на сърцето се характеризира с по-голяма выраженностью возвращающегося поток. Случва застой в малкия кръг.
 • 3 степента на регургитация клапани се характеризира с голям обратната струя, поток която достига до задната стена на предсердия. Тук се развива повишаване на АДА в белодробната артерия, поради което се случва претоварване на дясната страна на сърдечния мускул. В резултат от това нарушение се случва недостатъчност в големия кръг на кръвообращението.

При последния етап се появява задух, нарушение на ритъма на сърцето, астма, оток на белия дроб. Ако не се обърнете към лекар за помощ се появява подуване, посиняване на кожата покрива (акроцианоз на кожата), слабост, бърза умора, болка в областта на гърдите.

Оценка на тежестта на гражданите се определя по силата на струята кръв, която се връща в желудочек или предсърдие:

 • не излиза извън предната част на крилото клапа, между лявото желудочек с атриум;
 • достига или преминава крилото;
 • по големина на потока е към половината от дължината на камера;
 • струя се отнася до върховете.

Все още отделят пролапс двухстворчатого на сърдечна клапа, поради което обратното се случва развиващ течна тъкан на организма в различна степен. По-рано тази диагноза повдигна не често. Това е свързано с по-нови начини за откриване на болестта. Използването на метода допплерометрии помогна да определят точния брой на возвращающейся струя.

READ  Може ли бирата при хемороиди

Пролапс клапите на сърцето откриват при слаби, високи хора, тийнейджъри. В голям брой случаи на заболяване не предизвиква заболявания на пациента и запис на младите хора случайно, минавайки през различни медкомиссии, например, при постъпване в институция, или пред призива в армията.

Ако степента на първата или дори нулев, а след това лечение не е необходимо. Важното е да не пропуснете преход образование усложнения, за това трябва да обследоваться от лекар.

При деца

Регургитация на сърдечна клапа при децата най-вече се случва по естествен причини. Такива случаи се отбелязват доста често. Изразени като проява на заболяване отбелязват почти веднага след раждането.

Признаци на лицето: син цвят на кожата, затруднено дишане, сърдечна недостатъчност в долния отдел на сърцето. Тези нарушения може да доведе до смърт на новороденото, така че при бременност трябва да посещават редовни прегледи при специалист.

Диагностика

В момента има достатъчно начини точно да посочи и наличието на заболявания.

Диагностика на регургитация клапи включва:

 • Ултразвуково изследване позволява да се оцени характера на притока на кръв в съдовете и на сърцето, движение на крила и ако записано заболяване, което може да го настроите степента на вече след първата проверка. Този метод е най-достъпна и не е скъпо;
 • Електрокардиограма (ЕКГ на сърцето) открива косвени признаци на патология, толкова по-малко се прилага.

Много важно е откриване на заболяването не само сред възрастното население, но и още не родени деца. Избраните начини за диагностика са в състояние да разкрие нарушения на различни бременността на майката, че помага на решение на въпроса за запазването на плода.

READ  Какво е CRP анализ, как правилно да го декриптиране?

Лечение на

Лечение регургитация клапите на сърцето зависи от выраженности, основната причина за появата на наличието на невъзможността за плътно затваряне на клапите на сърцето.

Възможни са два варианта — хирургична намеса (пластмаса, протези) и традиционната медицинска терапия:

 • Прекарват пластику митралната и кръвното клапани с намаляване на гръдната кост или въвеждане на катетър през големите съдове. При отрывании клапанных крила има възможност да ги шият, с помощта на нео – нишки.
 • Във втория случай се използват диуретици, бета – административните, гипотензивные, антиаритмические средства.

При пролапсе не е голям выраженности достатъчно наблюдение от страна на специалист. Важното е да не пропускат процедури, да, възникналите усложнения, да не останат не забелязани.

При първа степен на лечението не се провежда. При втората и по-горе, хирургическа намеса може да спаси живота на човек и да го поднови за още няколко години.

Прогноза

Прогноза при регургитация клапите на сърцето първа степен положително. При постоянно наблюдение от лекар, усложнения се установяват веднага и при необходимост се назначава лечение.

При втора степен случаят е различен. След поставяне на диагнозата, само шестдесет процента продължават да останат на краката си и тогава, само в продължение на петнадесет години. Смъртта идва по причина на инфаркт, недостатъчност на сърцето, емболия, белодробна пневмония.

Превантивни дейности, насочени към намаляване на риска за възникване на обратен притока на кръв в сърцето.

По този начин, регургитация клапите на сърцето е сериозно заболяване. Които могат да бъдат, както придобити, така и вродена. Локализуется между различните отдели на сърцето (в дясната част или лявата). Има различни степени на развитие, първата от които най-проста, няма симптоми и затова заболяването е трудно да се изчисли.

При откриване на патология се извършва лечение на операционни методи или медикаментозным. Важното е да не закъснеете, затова препоръчват системно проучване на организма при специалист.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00078 sec