Регургитация трикуспидального клапан: 1, 2, 3 степен, при дете, в развитието на плода, диагностика, лечение, профилактика

Физиологична регургитация трикуспидального клапан

В последно време се отбелязва подмладяване на сърдечно-съдовата болест. Още преди няколко десетилетия заболяване на сърдечния мускул се считат за единствено възрастните хора. Днес възрастова група болни мъже и жени от 20 до 45 години. Регургитация трикуспидального клапан при деца и възрастни не е изключение. Дадено заболяване на сърцето има вродена природа и могат да бъдат диагностицирани до раждане на дете, чрез на провеждане на ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване) на бременна жена.

Етиологията на болестта

Регургитация трикуспидального клапа на сърцето – какво е това и какво е естеството на тази болест? В кардиологическом отдел медицина регургитацией наричат заброс кръв от една камера на сърцето в съседно отделение.

Заболяването е от 4 степен, в зависимост от вида на автомобила, който е бил повреден.

Клапи:

 1. Митральный клапан (митральная регургитация).
 2. Аортна (аортальная регургитация).
 3. Белодробен (белодробна регургитация).
 4. Трикуспидальный (трикуспидальная регургитация).

Най-разпространеният вид заболяване е митральная регургитация и аортальная. В някои случаи пациентът може да се наблюдава и двата вида патология.

Тази болест на сърцето не е самостоятелен, а се развива на фона на други заболявания на вътрешните органи, особено на сърцето или белите дробове.

Видове заболявания

Регургитация трикуспидального клапан може да бъдат вродени или придобити заболявания. Детето явление се регистрира в първите няколко месеца. Стана така, че работата клапани самата става на място. Вродена аномалия много по-лесно да се контролира, особено ако има място профилактика на обостряне.

Вносен вид регургитация се развива съвместно с други заболявания на сърцето или кръвоносните съдове.

Въз основа на причините, които водят до развитието на аномалии, болест може да бъде първична или вторична:

 1. Първичен вид регургитация трикуспидального клапан е свързан с болести на сърдечния мускул. Причина за възникване – хипертония белодробна форма. Това означава, че кръвта в белодробната артерия работи под много високо налягане.
 2. Вторичната форма е пряко свързана с капак, който има нарушение в работата си.

Като се има предвид факта, че регургитация винаги е пряко свързана с недостатъчност на сърдечната клапа, тя може да бъде абсолютна и функционална. Абсолютно регургитация се появява, когато изумени клапанные на крилото. Е вродена форма на заболяването. Функционална форма възниква на фона на силно разтягане на стените на автомобила, което е следствие на заболявания или патологични процеси в белодробната кръвоносната система, или по причина на загуби, произтичащи в тъканите на сърцето.

READ  Гинкор форт от хемороиди: лечение, мнения

Етап на развитие

Болестния процес има 4 етапа на развитие. Съществуват 5 стадия, които лекарите кардиолозите произтичат отделно – физиологична регургитация:

 1. Регургитация трикуспидального клапан 1 степен – кръв тече в предсърдие от сърдечна камера през крилото на автомобила.
 2. Регургитация 2 степен – болест, за която трябва да се лекува. Се характеризира с приток на кръв от автомобила, при това на струя надвишава 20-25 mm.
 3. Регургитация трикуспидального клапан 3 степен – струйни надвишава 2 виж Диагностика на тази болест не представлява проблем.
 4. 4 степен – на притока на кръв надвишава 2 виж
 5. 5 степен е физиологичен феномен. Представлява ли заплаха за здравето и живота на човека, и взимат ли в армията с такава диагноза? За разлика от първите 4 стадии на болестта на клапите на сърцето, този външен вид не е тежко болестно процес, при условие, че не ще бъдат в бъдеще да се развива.

Причини за възникване на патологии

Основният фактор, който провокира развитието на анормалните процес в сърдечната клапанах – клапанная недостатъчност на фона на дилатация на сърцето. В някои случаи болестта възниква на фона на развитието на ревматизъм, эндокардита или по причина на редовна употреба на определени лекарства.

Причина, основание регургитация клапан сърце първичен вид:

 • Възпалителен процес на съединителните тъкани – ревматизъм.
 • Ендокардит заболявания инфекциозна природа (в повечето от случаите се среща при хора, които имат наркотическую зависимост).
 • Свински крилото клапан (пролапс).
 • Генетично заболяване на съединителната тъкан – болест на Марфан.
 • Вродени дефекти на сърдечната клапа, при което крилото предубедени или липсват изобщо.
 • Травма на гръдния отдел.
 • Дълъг прием на лекарства.

Причини за вторична регургитация:

 • Най-високо налягането в кръвоносната система, белите дробове (хипертония).
 • Разширяване камера.
 • Дисфункция камера.
 • Патология на автомобила.
 • Недостатъчност на сърдечната камерна.
 • Кардиопатия.
 • Вродени дефекти на стените на межпредсердия.
 • Запушване на артериите на белите дробове.
READ  Тромбы: причини, симптоми, диагностика, лечение и профилактика на тромбоза

Клинична картина

Симптомите на регургитация трикуспидального клапа зависи от стадия на заболяването и вида. 1 и 2 степен на регургитация практически няма да има ярко изразени признаци.

Единственото, на което може да се обърне внимание на пациента – пулсация на вени, разположени на шията. Причината – високо кръвно налягане. За да откриете явление, достатъчно е да положи ръката си на дясната страна на шията.

При по-нататъшното развитие на заболяването на вените започват да подрагивать, се надуват:

 • Кожата син цвят (особено на върха на носа, под нокътната плоча, на устните).
 • Подуване на краката.
 • Аритмия мерцательной степен.
 • Шум на сърдечния мускул (особено добре са подслушвани при вдишване).
 • Повишена умора.
 • Симптоми за недостиг на въздух.
 • Болка в ребрата под ребрата.
 • Увеличаване на обема на черния дроб.

Тази симптоматична картина може да бъде признак и за други заболявания на сърдечно-съдовата система, така че тремор на вените на шията е най-точна диагностична картина.

Характеристики на детска регургитация

Регургитация трикуспидального клапан на плода регистрация явления възможно в ранните срокове на развитие с помощта на УЛТРАЗВУК. В повечето случаи тази патология е свързана с отклонение в хромозомите на ДНК верига (синдром на Даун). Въпреки, че и при напълно здраво дете може да празнува регургитация. Наличието на този феномен не говори за отклонение в развитието.

При липса на други заболявания на сърдечно-съдовата система, работата на автомобила се изравнява себе си с напредване на възрастта. Въпреки това, ако явлението е било регистрирано, трябва редовно да посещават кардиолог, за да следите възможен процес на развитие.

Диагностика и терапевтични техники

За да се установи диагноза, пациентът трябва да се подложи на процедура с УЛТРАЗВУК. Лекарят изследва анамнеза, се провежда электрокардиография, катетеризация на сърдечния мускул и рентгенова снимка на гръдния отделение.

Лечение регургитация цялостно. Използвани методи за оперативно и консервативно лечение. При 1 етап на развитие е достатъчно редовни проверки кардиолог.

При наличието на малформации и патологични процеси в сърдечно-съдовата система, което предизвика нарушения в сърдечната клапанах, ce методи за лечение са насочени към тяхното негативно облекчение. Вторият етап в развитието на заболяването трябва да бъдат лекувани с помощта на прием на специализирани медицински продукти. Обикновено пациентите се назначава прием на диуретични препарати и средства, които облекчаване на мускулатурата на съдовите стени, калий.

READ  Диария при деца: какво трябва да направя и да се лекува диария

При необходимост се провежда хирургически операции – от annuloplasty до пълно протезиране.

Превантивни мерки

Регургитация трикуспидального клапа на сърцето, не е рецидив и при спазване на всички лекарски предписания, след проведеното лечение. Пациентите трябва да водят здравословен начин на живот и да се въздържат от лошите навици. Прием на алкохолни напитки и пушене е изключено. Това се отнася за онези хора, които са преминали през операция на клапа, и на когото беше поставена диагноза начален етап на заболяването. Спазване на превантивни мерки ще попречи на по-нататъшното развитие.

Задължително умерени физически упражнения, правилното диета и режим на хранене. Храната не трябва да бъде прекалено мазна, перченной, не се препоръчва да се злоупотребява солениями и лакомства. Трябва внимателно да се контролира теглото и не позволява покачване на маса. Особена опасност представлява бърз набор на тегло.

Превантивни мерки включват на пълна почивка и сън, по възможност избягване на стрес и нервни ситуации. Задължителен редовен преглед при кардиолог за идентифициране на по-нататъшното развитие на регургитация трикуспидального на сърдечна клапа.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00107 sec