Рехабилитация след инфаркт: живот, хранене, диета, хората с увреждания, работа…

Модерни болни доста грамотни и в повечето случаи се стремят към сътрудничество с вашия лекар, особено това се проявява след пренесени застрашаващи живота състояния. Пациентите, относившиеся към здравето си с лека ръка, след прекаран инфаркт или инсулт, често се преразгледа начина си на живот, режим на хранене, искореняют някои не много добри навици, с цел предотвратяване на повторение на остра сърдечно-съдовата патология.

Рехабилитация след инфаркт на миокарда – много важен пакет от мерки, предупредителен екстремни ситуации и насочени към организация на правилното хранене, режим на активност и почивка, на санаториум за лечение и медикаментозна профилактика след изписване от кардиологического в болница. Интерес на пациента в този случай е много важно, тъй като дори и най-ценни съвети за медицина ще бъдат неефективни, ако самият човек не ще бъде с разбиране, целенасочено и отговорно ден след ден да ги правите.

Инфаркт на миокарда, дошъл внезапно

Живее си човек, как може да и свикна, един смята себе си за здрави, друг sly с ангина се бори. И изведнъж, в един не съвсем прекрасен ден, остра болка в областта на сърцето спира обичайния ход на събитията. «Хората в бели престилки», сирена, болнични стени… Говори в такъв момент за излизане рано, всеки случай е по – специален, в зависимост от степента на увреждане на сърдечния мускул, от усложнения и последствия, които толкова се страхуват от сърдечни лекари, пациенти и техните роднини.

Тежко рамките на инфаркт с кардиогенным шок, аритмия, оток на белите дробове и други усложнения изисква незабавна хоспитализация, реанимационных дейности и дълъг период на рехабилитация с превенция на всички възможни последици от инфаркт на:

 1. Тромбоэмболии;
 2. Сърдечна недостатъчност;
 3. Аневризми;
 4. Перикардитов.

Някои смятат, че има някакъв определен брой инфаркти, което човек може да изтърпи. Разбира се, това не е така, тъй като за първи инфаркт може да се окаже толкова тежко, че ще бъде последният. Или мелкоочаговые на инфаркти, не е толкова заплашително в момент на своето развитие, но които дават сериозни далечни последици. Този показател може да се смята за индивидуален, но в повечето случаи се оказва най-новите трети инфаркт, така че болни, дори и с последните белезите на сърцето си (случайно регистрирани в ЕКГ) изпитате съдбата не се препоръчва.

Не трябва също така ясно да се отговори, колко живеят след инфаркт, в края на краищата, фатално може да се окаже пръв. В други случаи човек може да живее и 20 години, след като ИМ се пълноценен живот без увреждания. Всичко зависи от това как е повлиял отложен ИМ в системата гемодинамики, какви усложнения и последици са били или не са били и, разбира се, от това, какъв начин на живот води пациента, тъй като той се бори с болестта, какви мерки за превенция приема.

Първите стъпки след инфаркт: от легло до стълби

Към важни аспекти на комплексно лечение на инфаркт на миокарда се отнася рехабилитация, която включва поредица от медицински и социални дейности, настроени за възстановяване на здравето и, по възможност, на трудоспособност. Ранните занимания с лечебна пластика допринасят за възвръщане на човека към физическата активност, обаче да се започне ЛФК може само с разрешение на лекаря и в зависимост от състоянието на пациента и степента на увреждане на миокарда:

 • Средната степен на тежест позволява да се пристъпи към занимания буквално на 2-3 ден, докато при тежка трябва да изчака една седмица. По този начин, ФИЗКУЛТУРА започва вече на госпитальном етап под контрол на инструктор по лечебно физкультуре;
 • От около 4-5 дни на пациента може да отнеме известно време да седне на леглото, свесив краката;
 • Със 7 дни, ако всичко върви нормално, без усложнения, могат да се правят няколко стъпки, близо до леглото си;
 • Чрез недельки две може да разгуливать на камарата, ако това е разрешено от лекар;
 • Болният се намира под непрекъснат контрол и в коридора може да се излезе само с 3 седмици престой, и ако позволява състояние, а след това инструктор ще му помогне да овладее няколко стъпала стълби;
 • Изминатото разстояние се увеличава постепенно и след известно време болният преодолява разстоянието от 500-1000 метра, не оставайки сам. Медработник или някой от семейството се намира наблизо, за да следи за състоянието на пациента, което се оценява на сърдечната честота и ниво на кръвното налягане. Да, тези цифри са верни, половин час преди разходка и половин час след нея пациентът се измерва АДА и се отстранява ЕКГ. При отклонения, сочещи към влошаване на състоянието на пациента физически натоварвания намаляват.

Ако човек всичко върви чудесно, той може да бъде преведен на рехабилитация след инфаркт на миокарда в крайградски специализиран кардиология санаториум, където под надзора на специалисти той ще се занимава с лечебна пластика, да дозированные туризъм (5-7 км дневно), получаване на хранителна диета и приемате медикаменти за лечение. Освен това, за укрепване на вярата в благоприятен изход и добри перспективи за бъдещето, с пациента ще работи психолог или психотерапевт.

Това е класически вариант на целия комплекс лечение: инфаркт – стационар — санаториум – връщане на труда или група инвалидност. Въпреки това, има инфаркти, выявляемые при разглеждането на човека, например, в случай на профосмотра. Такива хора също се нуждаят от лечение и рехабилитация, а още повече в превенцията. Откъде идват подобни инфаркти? За да отговорим на този въпрос, трябва да имате няколко избягате от теми и накратко опишете възможностите за сърдечни атаки, които могат да преминават покрай болнични и покрай лекар-кардиолог.

Симптомите малко, както и прогнози «невеселый»

Бессимптомные и малосимптомные възможностите ИМ, по-типичен за мелкоочаговому инфаркт, са специални и доста сериозен проблем. За асимптоматични форми е характерна пълната липса на болезнени усещания и други, каквито и да било симптоми, затова ИМ е разкрита по-късно и случайно (в ЕКГ — белег на сърцето).

READ  Как да се отървете от паразити в организма на човека, медикаменти

Други възможности за инфаркт, които имат изключително оскъдна неспецифични клинична картина, също често стават причина за запоздалого поставяне на диагнозата. Добре, ако тези няколко, които са характерни за много заболявания признаци, насторожат на пациента и той да се обърнете към лекар:

 1. Разумни тахикардия;
 2. Слабост с изпотяване, изразена в по-голяма степен, отколкото обикновено;
 3. Понижаване на кръвното налягане;
 4. Преходно повишаване на температурата до субфебрильной.

Като цяло, състоянието на пациента може да се оцени като «нещо не е наред», но в клиниката не се прилага.

Такива формата ИМ най-често водят до това, че болните никъде не се обръща, медикаментозно лечение не се получава, ограничения, типични за подобна патология на него не се прилага. След време състоянието на човека при отстраняване на електрокардиограма ще се квалифицира като инфаркт, прекаран на крака, който, обаче, не минава без усложнения, макар и няколко разсрочени във времето. Последиците от тези опции ТЕ са:

 • Белегът, който наруши нормалната структура на сърдечния мускул, което ще утежни рамките на патологичния процес в случай на повторен инфаркт;
 • Отслабването на съкратителната функция на миокарда и, като следствие, ниско налягане;
 • Хронична сърдечна недостатъчност;
 • Възможност за формиране на аневризми;
 • Тромбоэмболия, тъй като пациентът не са специално лечение, снижающего образуването на кръвни съсиреци;
 • Перикарден излив.

Трябва да се каже, че усложнения са инфаркти, пренесени на краката си, са по-изразени, отколкото леченных в болницата, тъй като няма превантивни срещи човек не ставаше, така че веднага след като му стане известно за перенесенном заболяване, посещение на лекар не може да се отложи. Колкото по-рано бъдат взети мерки за превенция, по-малко на последствията от сърдечен удар ще бъде потърпевш.

Атипична проява ИМ, затрудняват неговата диагноза

За това, че човек е или има и инфаркт, трудно е да се прецени при наличието на нетипичного протичане на заболяването. Например, може друг път да се бъркат със стомашно-чревни разстройства, който носи името на абдоминално синдром. Разбира се, не е изненадващо предположи патология на стомашно-чревния тракт, при следните клинични прояви:

 1. Интензивни болки в эпигастральной област;
 2. Гадене с повръщане;
 3. Подуване и метеоризъм.

Още по-объркващо в такива случаи са определени болезнени усещания в стомаха при палпация и напрежение в мускулите на коремната стена, също с болка.

Церебральная формата на инфаркт на миокарда толкова е прикрито като мозъчен инсулт, че дори и лекарите още е трудно бързо да се установи диагнозата, още повече, че ЕКГ не изяснява картината, тъй като атипична и в динамиката дава чести «фалшиво положителни» промени. И изобщо, като няма да има съмнения за инсулт, освен ако изрично фигурират му признаци:

 • Болка в главата;
 • Виене на свят;
 • Мнестические нарушения;
 • Двигателни и сетивни нарушения.

Междувременно, комбинация от инфаркт и инсулт едновременно — това явление не е много често и най-вероятно, малко вероятен, но възможен. При крупноочаговом трансмуральном ИМ често се отбелязва нарушение на кръвообращението на мозъка, като проява на тромбоэмболического синдром. Естествено, подобни възможности, непременно трябва да се отчитат не само в периода на лечение, но и за рехабилитация.

Видео: инфаркт — като се случва и да се лекува?

Диета — първи параграф, рехабилитационни дейности

Пациентът може да получите на лекар в никакъв инфаркт на миокарда период. При подробно проучване на лица, които са претърпели сърдечен удар, се оказва, че много от тях са:

 1. Една или друга степен на затлъстяване;
 2. Висок холестерол и нарушаване на липидния спектър;
 3. Артериалната гипертензию;
 4. Вредни навици.

Ако пушене, пиене на алкохолни напитки може някак да се забрани (или увещаване?) и по този начин да се изключи негативното действие на тези фактори върху организма, а след това борбата с наднорменото тегло, хиперхолестеролемия и артериална хипертония – не става за един ден. Обаче отдавна е забелязал и е научно доказано, че диета може да помогне във всички случаи едновременно. Някои така ats е събитие, което се опитват да намалят масата на тялото в най-кратки срокове, че и полза няма да донесе, и да се задържи резултатът ще бъде трудно. 3-5 кг на месец – най-добрият вариант, при който тялото бавно, но сигурно ще влезе в ново тяло и свикне с него.

Има голямо разнообразие на различни диети, но всички те имат общи принципи на изграждане, с възприемането на които, вече може да постигне значителни успехи:

 • Намаляване на калории принимаемой храна;
 • Избягвате заедания лошо настроение въглехидрати (яде бонбони, сладкиши, тортики – като неискрен и вкусненькие, много е нежелателно, така че най-добре за него изобщо не докосване);
 • Ограничи употребата на мастни ястия от животински произход;
 • Премахне такива любими добавки към основните ястия, като сосове, пикантни закуски, подправки, които са способни добре да се възбуди и без това нормален апетит;
 • Количество готварска сол се довежда до 5 грама на ден и да не надвишава това ниво, дори и ако нещо се окаже не толкова и вкусно без него;
 • Да се пие не повече от 1,5 литра течности на ден;
 • Да се организира за многократна употреба хранене, за чувството на глад не мрак, а стомахът е пълен и не приличаше на за глад.

При хора с наднормено тегло, диета след инфаркт на миокарда трябва да бъде насочена към намаляване на тегло, което ще позволи да се намали натоварването на сърдечния мускул. Ето приблизително на еднодневна диета:

 1. Първа закуска: извара – 100 грама, кафе (некрепкий) без захар, но с мляко – чаша с обем 200 мл;
 2. Втора закуска: 170 г подправена със сметана и салата от прясно зеле, за предпочитане без сол или с най-минималните я количество;
 3. На обяд се състои от 200 мл вегетариански зеле, 90 г варено крехко месо, 50 г зелен грах, 100 г ябълки;
 4. Като закуска може да се яде 100 грама извара и се измива 180 мл отвара от шипки;
 5. Вечерен прием на храна е препоръчително да се ограничи варена риба (100 г) с зеленчукова яхния (125 г);
 6. През нощта е позволено да се пие 180 г кисело мляко и яде 150 г ръжен хляб.
READ  Кардиотокография: плода при бременност, по време на раждането, как се прави, норма, дешифриране CTG

Тази диета съдържа 1800 ккал. Разбира се, това е приблизителна меню за един ден, така че хранене след инфаркт не се ограничава само с изброените продукти, както и за пациенти, които имат нормално тегло, диета, значително се разширява. Хранителен режим след инфаркт на миокарда, макар и ограничава употребата на мазнини (животински) и въглехидрати (нерафинированных и рафинирани), но ги премахва само при определени обстоятелства, за да се даде на човек възможност да се отървете от излишните килограми.

С болни, без излишните килограми все по-лесно им се определя с дневна диета-калорични 2500-3000 ккал. Ограничена употреба на мазнини (животински) и въглехидрати (нерафинированных и рафинирани). Дневната дажба се разделя на 4-5 приема. Освен това, пациентите препоръчват да гладно дни. Например, в един ден изядете 1,5 кг ябълки и нищо повече. Или 2 кг пресни краставици. Ако някой ден да живеят без месо не може, 600 г крехко месо със зеленчуци (пресни зеле, зелен грах) също слезе при постене ден.

Разширяване на диетата също не трябва да се разбира буквално: ако може да има след инфаркт на зеленчуци и плодове, постно месо и млечни продукти, като цяло, без ограничения, то съвсем не се препоръчва да се яде сладки захарни изделия, мазни колбаси, пушени меса, пържени и солени ястия.

Алкохол, независимо дали това е арменски коняк или френско вино, на болни, претърпели сърдечен инфаркт, не се препоръчва. Не трябва да забравяме, че всяка алкохолна напитка, води до увеличаване на сърдечната честота (следователно, тахикардию), а, освен това, подобрява апетита, че реконвалесценту съвсем до нищо, защото това е допълнително натоварване, макар и храни.

След изписването – в санаториум

Комплекс от мероприятия за рехабилитация зависи от това, към кой функционален клас (1, 2, 3, 4) възложено на пациента, така че подход и техники, ще бъдат различни.

След изписването от стационара, болните, отнесенный до 1 или 2 функционален клас, на следващия ден е в къщата на кардиолог, който е план за по-нататъшни рехабилитационни дейности. Като правило, на пациента се назначава от 4-седмично наблюдение медперсонала в санаториум кардиологического профил, където пациентите сами няма да се притесняваш, не е нужно, той е длъжен само ще изпълнява одобрената програма, които, с изключение на диета:

 • Дозированные физически натоварвания;
 • Психотерапевтическую помощ;
 • Медикаментозно лечение.

В основата на програми за физическа рехабилитация намести класификация, включваща следните категории:

 1. Тежестта на състоянието на пациента;
 2. Тежестта на коронарна недостатъчност;
 3. Наличието на усложнения, последствия и свързани с тях синдроми и заболявания;
 4. Характер на инфаркт на миокарда (трансмуральный или нетрансмуральный).

След определяне на индивидуалната толерантност към стрес (велоэргометрическая проба), пациентът получава оптимално за себе си доза физически тренировки, насочени към увеличаване на функционалните възможности на миокарда и подобряване на храненето на сърдечния мускул за сметка на стимулиране на обменните процеси в клетките.

Противопоказания за среща тренировки са:

 • Аневризма на сърцето;
 • Изразена сърдечна недостатъчност;
 • Видове аритмии е да отговаря на упражнение усугублением нарушения на ритъма.

Физически тренировки се провеждат под контрола на специалист, те са насочени към предотвратяване на повторно инфаркт, увеличаване на продължителността на живота, но заедно с това, те не могат да предупредя обидно внезапна смърт в далечното бъдеще.

Освен измерва напрежение, физическа рехабилитация след инфаркт включва и такива методи като лечебна физкултура (гимнастика), масаж, път здравеопазването (дозированная ходене).

Въпреки това споровете за тренировки на болния, трябва да се отбележи, че не винаги те вървят гладко. В восстановительном период лекар и пациент могат да се сблъскат с определени симптомокомплексами, характерни за реконвалесцентам:

 1. Сърдечно-болевым синдром, към който се добавят кардиалгии, причинени от остеохондрозом на гръдния отдел на гръбначния стълб;
 2. Признаци на сърдечна недостатъчност, проявляющимися тахикардией, увеличаване размерите на сърцето, задух, влажни хрипове, гепатомегалией;
 3. Синдром на общата детренированности на тялото на пациента (слабост, болки в долните крайници при ходене, намаляване на силата на мускулите, световъртеж);
 4. Невротическими разстройства, тъй като болни, задавайки си въпроса, «Как да живеят след инфаркт на миокарда?», склонни към тревожно-депресивни състояния, започват да се страхуват за своето семейство и всяка болка приемат за повторен инфаркт. Разбира се, такива пациенти се нуждаят от помощ от терапевт.

Освен това, реконвалесценты се антикоагулянтную терапия за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци, статини с цел нормализиране на липидния спектър, противоаритмические средства и друго симптоматично лечение.

Рехабилитация в клиниката по място на пребиваване

Такава рехабилитация показва само болните с 1 и 2 клас след 4-седмичен престой в санаториум. Пациентът внимателно екран, за да се прави запис в него амбулаторна карта, там са неговите успехи в физическа тренировка, ниво на работоспособност (физическа), реакция на медикаментозно лечение. В съответствие с тези показатели реконвалесценту се предписва индивидуална програма за подобряване на физическата активност, психологическа рехабилитация и медикаментозно лечение, което включва:

 • Гимнастика под контрол на пулса и електрокардиограма, извършена в залата за УПРАЖНЕНИЯ 3 пъти седмично по 4 режими (съхраняващи, щадяще-тренирующий, тренирующий, интензивно-тренирующий);
 • Индивидуално подбрани лекарствена терапия;
 • Занимания с терапевт;
 • Борба с вредни навици и други рискови фактори (затлъстяване, артериална хипертония и др).

Не оставя дневни тренировки болен и в домашни условия (туризъм, по-добре с шагомером, гимнастика), но въпреки това не забравя за самоконтроле и търна натоварването с почивката си.

Видео: ЛФК след инфаркт

Група повишен лекарски контрол

Що се отнася до пациенти, разпределени на 3 и 4 функционален клас, тогава те рехабилитация минава по друга програма, чиято цел е да се осигури такова ниво на физическа активност, за болни в състояние самостоятелно да се обслужват и извършват малка сума за домашна работа, но при наличието на квалификация, пациентът не се ограничава само в интелектуален труд на дома.

READ  Че прочиства кръвта: лекарства, народни средства за защита, продукти, причините за вискозни кръв

Такива болни са у дома, но под лекарско терапевт и кардиолог, всички рехабилитационни дейности също се извършват в домашни условия, тъй като състоянието на пациента не позволява висока физическа активност. Пациентът изпълнява достъпна работа в ежедневието, ходи по апартамента, от втората седмица след изписването, а с третата седмица, бавно започва да се правят УПРАЖНЕНИЯ и ходене по 1 час в двора. Лекар да му позволи да се изкачи по стълбите в много бавно темпо и само в рамките на един марш.

Ако преди болестта утринна гимнастика за пациента е обичайно нещо, а след това към него е разрешено само с четвъртата седмица и само на 10 минути (може по-малко, повече – не). Освен това, пациентът е разрешено да извърши изкачване до 1 етаж, но много бавно.

Тази група пациенти изисква и самоконтрол, и специален лекарски контрол, тъй като във всеки момент и при най-малкото натоварване има опасност от възникване на пристъп на стенокардия, повишаване на кръвното налягане, появата на недостиг на въздух, изразена тахикардия или силно чувство на умора, което е причина за намаляване на физически натоварвания.

Комплексът от лекарствени средства, психологическа подкрепа, масаж и ЛФК болни 3 и 4 функционален клас, получават в домашни условия.

Психиката също се нуждае от рехабилитация

Човек, след като преживял такъв шок, дълго време не може да го забрави, и след това се поставя пред себе си и други хора, въпросът е, как да живеят след инфаркт на миокарда, смята, че сега му, че всичко е позволено, така податливи на депресивни настроения. Опасенията на пациента напълно естествени и разбираеми, затова човек се нуждае от психологическа подкрепа и реадаптации, въпреки че и тук всичко е индивидуално: някои от тях много бързо се справят с проблема, да се адаптира към новите условия, на другите се случва, и малко шест месеца, за да вземе изменившуюся ситуацията. Задачата на психотерапията – за предотвратяване на патологични промени на личността и развитие на невроза. Роднини може да предположи, невротическую дезадаптацию по характеристики:

 1. Раздразнителност;
 2. Нестабилност на настроението (като и се отпусна, а след кратко време отново потъна в мрачни мисли);
 3. Личност сън;
 4. Фобия от различен вид (пациентът слуша вашето сърце, се страхува да остане сам, да не тръгне да излиза без придружител).

За ипохондрического поведение е типично за «бягство в болестта». Пациентът е убеден, че животът след инфаркт – не е живот изобщо, заболяване е нелечимо, че лекарите не всички забелязват, така че той сам по повод и без повод е «бързо» и изисква допълнително изследване и лечение.

Специална група пациенти представляват още не стари мъже, активни в сексуално отношение до заболяване. Те се притесняват и се опитвам да разбера, възможно ли е секс след инфаркт и не е повлияло ли е заболяване на половите функции, тъй като забелязват у себе си някои нарушения (намаляване на сексуалното желание, спонтанни ерекции, полова слабост). Разбира се, постоянното размишление над този въпрос и преживявания за своя любовен живот още повече влоши положението и допринасят за развитието на ипохондрического синдром.

Междувременно, сексът след инфаркт не само възможно, но и необходимо, защото той дава положителни емоции, така че при наличието на проблеми в това отношение, на пациента се назначава допълнително лечение (психотерапия, автогенна тренировка, психофармакологическая корекция).

За да се предотврати развитието на нарушения на психиката и предотвратяване на други последици от инфаркт, за пациентите и техните роднини са създадени специални училища, които обучават как да се държат след заболяване, как да се адаптират към новата състояние и по-бързо се връщам към трудова дейност. Това твърдение е, че трудът е най-важният фактор за успешното психична рехабилитация, съмнение не се причинява, затова колкото по-рано пациентът се потопи в работата си, толкова по-бързо той ще влезе в обичайното коловоз.

Намиране на работа или група инвалидност

Групата на хората с увреждания с пълен изключение на физическо натоварване на болни ще получат 3 и 4 класове, докато пациенти 1 и 2 клас са признати трудоспособными, но с някои ограничения (ако е необходимо трябва да бъдат преведени на лек труд). Има списък с професии, противопоказанных след инфаркт на миокарда. Разбира се, това е на първо място се занимава с тежък физически труд, нощни смени, дневни и 12-часови дежурства, работа, свързана с психоэмоциональным напрежение или изисква повишено внимание.

Оказва помощ в сферата на заетостта и решава всички въпроси специална медицинска комисия, която се запознава с условията на работа, проучване на наличието на остатъчни явления и усложнения, както и вероятността на риска от повторен инфаркт. Естествено, при наличието на противопоказания към една или друга работа, на пациента трудоустраивают в съответствие с увреждания или предписват група инвалидност (в зависимост от държавата).

След инфаркт пациентът се наблюдава в клиниката по място на пребиваване с диагноза – постинфарктный кардиосклероз. Да санаторно-курортно лечение (да не се бърка с това санаториум, който се назначава след изписването!) той може би след година. И по-добре, ако това ще курорти с обичайно за пациента климат, тъй като слънцето, влажност на въздуха и атмосферното налягане също влияят върху сърдечната дейност, но не винаги е положително.

Видео: инфаркт -ефективното възстановяване и превенция на повторното

MAXCACHE: 0.43MB/0.00123 sec