Рехабилитация след инсулт: последици, лечение, възстановяване

Въпреки факта, че разпространението на остри съдови нарушения в мозъка (мозъчен инсулт) и смъртността от тях са достатъчно големи, съвременната медицина има тези необходими методи на лечение, които позволяват на много пациенти да останат живи. Какво тогава? Какви са условията и изискванията поставя пред болните му продължаването на живота след инсулт? Като правило, повечето от тях завинаги остават с трайни увреждания, както и степента на възстановяване на загубените функции зависи изцяло от своевременна, компетентна и комплексна рехабилитация.

Както е известно, при нарушаване на церебрална циркулация увреждане на мозъка се случва загуба на различните способности на организма, свързани с лезия отдел на централната нервна система. При повечето пациенти най-често се нарушават двигателната функция и става по-тежки случаи пациентът не може да се изправи, да седне сам да се храни и да контактуват с персонала и роднини. В такава ситуация е възможност поне частично да се върнете към още като е пряко свързано с рехабилитация след инсулт, навлизането в която трябва по възможност от първите дни след началото на заболяването.

Посоката и етапите на рехабилитация

Известно е, че броят на невроните в мозъка надвишава ежедневните ни нужди, но въпреки това, в условията на малтретиране и смъртта им при инсульте, може би «активиране» по-рано бездействовавших на клетките, изграждането на между тях връзки и по този начин възстановяване на някои функции.

За ограничаване на размерите на огнището на поражение в най-ранните периоди се предписват такива лекарства, след инсулт, които са в състояние да:

 • За намаляване на оток на около засегнатата тъкан (диуретици – маннитол, фуросемид);
 • Да нейропротективное действие (актовегин, церебролизин).

Колкото повече успеете да запишете на нервните клетки около огнището на увреждане в началото на постинсультном период, толкова по-ефективни ще бъдат и по-нататъшно лечение и рехабилитация.

Възстановителните дейности трябва да бъде и се извършва индивидуално в зависимост от тежестта на състоянието и характера на нарушения, въпреки това, всички болни, които се провеждат в следните основни направления:

 1. Използването на лечебната на физическото възпитание и масаж за корекция на двигателните нарушения;
 2. Възстановяване на речта и паметта;
 3. Психологическа и социална рехабилитация на болен в семейството и обществото;
 4. Профилактика на разсрочени постинсультных усложнения и повторно инсулт с наличните рискови фактори.

Исхемичен мозъчен инсулт или сърдечен инфаркт, придружени от некроза и загуба на неврони с нарушение на функцията на тази част от централната нервна система, в която той се развива. Обикновено, инфаркти в мозъка при по-малки размери и полушарной локализация имат достатъчно благоприятна прогноза, а възстановителния период могат да се движат бързо и доста ефективно.

Хеморагичен инсулт лишава от живот на по-голямата част от него, на които са били подложени, а оцелелите пациенти най-често води до устойчиви нарушения на различни функции без възможност за пълно или дори частично възстановяване. Това се дължи на факта, че при кровоизлиянии се случва смъртта на значителна част от нервната тъкан, са нарушени взаимодействие между останалите неврони в резултат на мозъчен оток. В такава ситуация дори години редовни и упорити занимания, за съжаление, не винаги дават очаквания резултат.

Възстановяване след инсулт може да продължи достатъчно дълго време, така че ефективността на провежданите в това време на мерки зависи от търпение и постоянство роднини, близки и самия болен. Важно е да вдъхва усещане за оптимизъм и вяра в положителния изход, комплимент за пациента и подбадривать, тъй като много от тях са склонни към прояви на апатия и раздразнителност.

При поражение на някои участъци от мозъка са особено изразени астено-депресивен синдром, така че не си струва да се обиди, ако перенесший инсулт близък на вас човек не е в настроение, мърмори на членове на семейството и се отказва от изпълнението на упражнения или масаж. Настояват за задължителна изпълнението им не струва, може би, достатъчно ще бъде само да се говори и как това се отклони на пациента.

Хората с увреждания след инсулт все още остава значителен медицински и социален проблем, тъй като дори и най-внимателно и своевременно лечение и рехабилитация повечето пациенти и не се връщат напълно загубените си способности.

Терапия, която помага на пациента по-бързо да се възстанови, трябва да започне в ранна дата. Като цяло, навлизането в него може да се все още в етап на стационарно лечение. В този значителна помощ ще методист на лечебната на физическото възпитание, лекари-реабилитологи, масажисти още в отделение по неврология или съдова патология на главния мозък. След като състоянието на пациента се стабилизира, трябва да го премести в клон на рехабилитация, за да продължи възстановителни процедури. След изписването от стационара болни се наблюдава в клиниката по място на пребиваване, където изпълнява необходимите упражнения под контрола на специалист, посети физиотерапевтични процедури, масаж, терапевт или логопедична терапия.

Не е излишно да посоката на пациент в рехабилитационен център, модерен и добре оборудван, предназначен за неврологично болни, където има всички необходими условия за по-нататъшна корекция на загубените функции. Поради големия разпространението на остра съдова патология на главния мозък, засягащи все по-често по-младите и трудоспособното население, създаване на такива центрове макар и затратно, но е напълно оправдано, тъй като ви позволява да използвате максимално възможно количество техники за въздействие с быстрейшим връщането на пациентите към обичайния начин на живот.

READ  Недостатъчност на клапите на сърцето: при деца, възрастни, причини, симптоми и лечение

Възстановяване на двигателните функции

Сред последиците от инсулт, двигателните нарушения заемат едно от основните места, тъй като изразени в една или друга степен почти всички пациенти, независимо от това, инфаркт или кръвоизлив в мозъка са имали място да бъде. Изразени са във формата на пареза (частична загуба на движения) или парализа (пълна обездвиживание) в ръка или крак. Ако едновременно изумени и на ръка, и крак на една от страните на тялото, говорят за гемипарезе или гемиплегии. Това се случва, че промени в крайниците се различават по степен на тежестта, обаче, за възстановяване на функцията на ръката е много по-трудно поради необходимостта от установяване на малък мотор и писмо.

Съществуват различни методи за възстановяване на двигателните функции:

 • ЛФК;
 • Електро;
 • Използването на метода на биологичната обратна връзка.

Лечебна физкултура

Основната и най-достъпен начин за възстановяване при парализа – лечебна физкултура (кинезотерапия). В нейната задача е не само развитието на същата сила, обема на движение в засегнатите крайници, но и възстановяване на възможности да стои, да ходи, провеждане на баланс, както и да изпълнява обичайните битови нужди и на самообслужване. Такива обичайно за нас действия като обличане, умывание, приемането на храна може да предизвика сериозни затруднения при тежки случаи дори един крайник. Пациенти с тежки нарушения на нервната дейност, не могат самостоятелно да седне в леглото.

Размерът и естеството на изпълняваната упражнения зависи от тежестта на състоянието на пациента. В случаи на дълбоки нарушения се прилага първо пасивна гимнастика: инструктор по ФИЗКУЛТУРА или роднини извършват движения на крайниците лежачего на пациента, восстанавливая притока на кръв в мускулите и развитието на ставите. В малко по-добро благосъстояние, пациента се научава сам да седне, а след това – да се изправи и да ходи самостоятелно.

При необходимост се използват опора за стола, облегалката на леглото остана. При наличието на достатъчно равновесие се появява възможност да ходят първо в палата, после по един апартамент и дори на улицата.

Някои болни с малки зони поражения на главния мозък и добър възстановителен потенциал започват да се изправи и дори да ходи на камарата в рамките на първата седмица от момента на развитие на инсулт. В такива случаи е възможно запазване на трудоспособност, което е много важно за хората от по-младата възраст.

При благоприятно течение на постинсультного период на, пациентът выписывается от болницата за провеждане на възстановяване в домашни условия. При това основна роля за себе си начисляват като цяло, роднини и близки, от търпение, което изцяло зависи от бъдещата рехабилитация. Не трябва да ви занимавам с пациента чести и продължителни упражнения. Тяхната продължителност и интензитет трябва постепенно да се увеличи, възстановяване на една или друга функция. За улесняване на движението на пациента у дома, е добре да му осигури специални ръкохватки в банята, тоалетната, не е излишно да бъдат и малки столчета за допълнителна опора.

Видео: комплекс от активните упражнения, след инсулт

Специално внимание трябва да се обърне за възстановяване на функцията на ръката с възможност за извършване на фини движения и писмо. Трябва да се изпълняват упражнения за разработване на мускулите четка, връщане на координацията на движения на пръстите. Възможно е използването на този специални симулатори и кистевых эспандеров. Полезен ще бъде и заедно с гимнастика прилагане на масаж на ръцете, която спомага за подобряване на трофики в мускулите и намаляване на спастични.

Този процес може да изисква много време и постоянство, но резултатът ще бъде изпълнението на не само най-простите манипулации като: разресването, бръснене, обвързването на дантели, а дори самостоятелно приготвяне и приемане на храна.

При благоприятно течение на рехабилитационен период, трябва да се разшири кръгът на общуване и домашни задължения на пациента. Важно е да човек да се чувства пълноправен член на семейството, а не на безпомощни хора с увреждания. Не трябва да се пренебрегва и разговори с такива пациенти, дори и ако той не може напълно да отговори на въпросите. Това ще помогне да се избегнат възможни апатия, депресия и замкнутости на пациента с нежеланието за по-нататъшно възстановяване.

Начини да се «събудят» болен от чужбина

Метод на електро-стимулация на мускулните влакна се основава на въздействието на импулсни токове с различна честота. При това се подобрява trophism в засегнатата тъкан, повишава се мускулната сократимость, нормализира тонуса при спастична парези и парализа. Особено препоръчително е прилагането на електро-стимулация за дълго време, разположена на пациенти, които имат активна възстановителна гимнастика затруднительна или невъзможна. В днешно време има много различни апарати, позволяващи да се прилага този метод и в домашни условия под контрол на лекуващия лекар на поликлиниката.

При използването на метода на биологичната обратна връзка пациентът изпълнява определени задачи и при това заедно с вашия лекар получава звукови или визуални сигнали за различните функции на организма. Тази информация е важна вашия лекар за оценка на динамиката на възстановяване, както на пациента, освен това, позволява да се повиши скоростта на реакция, бързина и прецизност на действие, а също така се наблюдава положителен резултат от проведените упражнения. Обикновено метод се осъществява с помощта на специални компютърни програми и игри.

READ  Варикоз на вените на таза и матката: симптоми и лечение

Заедно с пасивна и активна кинезотерапией, добър ефект дава и прилагане на масаж след инсулт, особено при склонност към спастични и продължително възстановителна рехабилитация. Тя се провежда с помощта на обичайните техники и няма никакви съществени разлики от тази при други неврологични заболявания.

Започва провеждане на масаж може би е още в болницата в ранните етапи на постинсультного период. В това ще помогне масажист болница или рехабилитационен център. По-късно, провеждане на масажа в дома си също може да се повери на специалист, или роднини могат сами да овладеят основните му принципи.

Възстановяване на функцията за говор и памет

Възстановяване на речта след инсулт е важен етап преди всичко социална рехабилитация на пациента. От преди ще работи на контакт, толкова по-бързо ще стане възможно и да се върне към обичайното живот.

Палов способността да се страда повечето от които са претърпели инсулт. Това може да се дължи не само нарушение на функциониране на мускулите на лицето и артикулация, но и с увреждане на речта център, разположен на дясна ръка в лявото полукълбо. При тежки случаи на съответните участъци на главния мозък, могат да изчезнат способността за репродукция осмысленных фрази, сметка, както и към разбирането на обърната реч.

На помощ на пациента в случай на такива нарушения ще дойде специалист – логопед − афазиолог. С помощта на специални методики и постоянни тренировки той ще ви помогне не само на пациента, но и ще даде съвети за неговите приятели и близки по отношение на по-нататъшното развитие на речта. Провеждане на упражнения за възстановяване на реч трябва да започне възможно най-рано, занятията трябва да бъдат редовни. Ролята на роднини в замяна на способността да говорят и общуват с околните, да не се надценяват. Дори ако изглежда, че пациентът нищо не разбира, не си струва да го игнорирате и да се изолира от общуването. Може би дори не с възможността да каже нещо, той добре възприема сочеща става. С течение на времето, той ще започне да произнася отделни думи, а след това и цели изречения. Възстановяване на речта доста допринася и връщане на способността за писане.

При повечето пациенти, претърпели инсулт, нарушена памет. Те се затрудняват да си спомнят минали събития от живота си, лицето роднини могат да им непознати. За да възстановите паметта си, трябва постоянно да го тренирате с помощта на прости упражнения и техники. До голяма степен тези упражнения могат да напомнят за занимания с малки деца. Така с болен човек може да разучивать детски стихчета, които лесно се помнят и възпроизвеждат. Първо достатъчно, за да запомни едно изречение, после цяла строфа, постепенно се усложняват и увеличаване на броя на запоминаемого материал. При повтаряне на фрази може да загибать пръстите на ръцете, оформяне на допълнителни асоциативни връзки в мозъка.

Освен стишков, може да си припомни събития от живота на болния, как мина деня, какво се е случило година или месец назад и така нататък. По отношение на възстановяването на паметта, словото и познавателни функции, може да се премине към разгадыванию кръстословици, запаметяване на различни текстове.

Занимания за възстановяване на паметта е полезно да се извършва непрекъснато: за хранене, при почистване на дома, разходки. Важното е, че те не трябва да достави на пациента безпокойство и предизвика отрицателни емоции (на неприятни спомени за събития от миналото).

Видео: упражнения за възстановяване на речта при афферентной афазии

Психологическа и социална рехабилитация

Освен грижа за болни след инсулт, възстановяване на двигателните и познавателните функции, от голямо значение е психологическа и социална адаптация. Особено важна е тя за младите и плътен пациенти с малък обем на поражение на мозъка, при които има вероятност от връщане към още начин на живот и работа.

Като се има предвид възможен болковият синдром, неспособност да изпълнява познати действия, участие в обществения живот, както и необходимостта от постоянна помощ от страна на околните, такива пациенти са склонни към депресия, пристъпи на раздразнителност и замкнутости. Задача роднини – осигуряване на благоприятна психологическа атмосфера в семейството, подкрепя и подбадривать на пациента.

Понякога има халюцинации, след инсулт, и болният може да ги опише роден. В такива случаи не си струва да бъдат сплашени: като правило, за отстраняването им се случва достатъчно определяне на специални лекарства.

Извършени рехабилитационни мероприятия трябва да съответства на реалните функционалните възможности на организма с оглед на дълбочината на неврологични нарушения. Не си струва да се изолират болни, позовавайки се на загуба на способността им до обичайната реч или забравяне — по-добре да му се даде точната дума, или да възложи на неусложнена домашна работа. Много за ефективно възстановяване и оптимистично отношение към физическите упражнения, важно е да се чувстват добре.

Освен създаването на дома на психологически комфорт, добър ефект дават заниманията с терапевт, а при необходимост – определяне медикаменти (успокоителни, антидепресанти).

Социална адаптация играе важна роля в завръщането към обичайното живот. Добре, когато има възможност за връщане на старата работа или за извършване на друга, по-проста. Ако някой вече е пенсионер или въведени нарушения не позволяват да работи, трябва да се търсят други начини на социализация: посещение на театър, на изложби, намиране на хоби.

READ  Отдаване под наем на кръвната плазма: е вредно или полезно, че това е подготовка, последствия, методи

Специализиран санаториум – още един метод за социална адаптация. Освен физиотерапевтични процедури, занимания с различни специалисти, болни получава понякога такава необходима смяна на обстановката и допълнително комуникация.

Профилактика на късните усложнения и повторните инсулти

Повечето болни и техните близки интересува въпросът: как да се избегне повторение на страшна болест и нейните усложнения в бъдеще? Какво е необходимо лечение след инсулт? Това е достатъчно, за да се съобразят с прости условия:

 1. Продължението започна рехабилитационни дейности (ФИЗКУЛТУРА, масаж, трениране на паметта и речта);
 2. Използването на физиотерапевтични методи за въздействие (магнитно-, лазер, теплолечение) за борба с повишен мышечным тонус в засегнатите крайници, адекватната аналгезия;
 3. Нормализиране на кръвното налягане (при перенесенном кровоизлиянии и наличието на артериална хипертония), определяне антиагрегантов (при исхемични лезии в мозъка);
 4. Нормализиране на начина на живот, с изключение на вредни навици, спазване на режим на хранене, след инсулт.

Като цяло, най-строги ограничения и основните функции в областта на храненето не е, така че има след инсулт може да е всичко, което няма да навреди и здрав човек.

Трябва, обаче, се вземат предвид съответна патология и характера на съществуващите промени. При нарушение на функцията на тазовите органи, легнало положение на болния е препоръчително да се изключат храни, които допринасят за забавяне на пазаж чревния съдържание, както и увеличаване на пазарния зеленчукови салати, плодове, зърнени храни. За да се избегнат нарушения от страна на отделителната система, е по-добре да не се кисело, солено, а също и ястия от киселец.

Диета при инсульте мозъка зависи от механизма на възникване на остри нарушения на мозъчното кръвообращение и предхождащи причини. Така, при кровоизлияниях в резултат на хипертония, по-добре да не се ядат солена храна, прекомерната употреба на алкохол, силно кафе и чай.

Трябва да се придържат към антиатеросклеротической диета след инсулт по ишемическому тип (инфаркт на мозъка). Иначе казано, не си струва да се даде предимство на удебелен, пържени ястия, легкодоступным въглехидрати, които допринасят за развитието на атеросклеротического поражението на съдовите стени. По-добре ги замени нежирными различните видове месо, зеленчуци и плодове.

Инсулт и алкохол – нещата не са съвместими, независимо от това, инфаркт или кръвоизлив са настъпили на пациента. Употребата дори на малки дози алкохол води до увеличаване на сърдечната честота, повишаване на кръвното налягане, а също може да допринесе за сосудистому спазму. Тези фактори може да предизвика повторен инсулт с усугублением неврологични нарушения и дори с летален изход.

Много пациенти, особено по-младата възраст, интересуват се от, да речем ли секс след инсулт. Благодарение на разнообразния изследвания, учени доказано не само липсата на вреда от него, но и ползи в процеса на рехабилитация. Все пак, има някои нюанси, свързани с перенесенным тежко заболяване:

 • Възможно нарушение на функциите на органите на пикочо-половата система, намалена чувствителност и потентност;
 • Прием на антидепресанти, раздразнителност и апатия с намаляване на сексуалното желание;
 • Двигателните нарушения, което усложнява полови контакти.

При благоприятно течение на период на възстановяване, връщане към нормалните съпружески отношения възможно, след като пациентът се чувства в себе си сили и желание. Морална подкрепа и топлината на съпруг ще помогне също и подобряване на емоционална състояние. Умерени упражнения и положителни емоции, при това ще има изключително благоприятен ефект върху по-нататъшното възстановяване и връщане към пълноценен живот.

Последици от инсулт, за общото здраве на човек зависи пряко от обема и локализацията на огнището на поражение в мозъка. При тежки и обширни инсультах са неизбежни усложнения от страна на други органи, най-честите от които са:

 1. Възпалителни процеси на дихателните органи (застой пневмония при прикован към леглото пациенти);
 2. Нарушение на функцията на тазовите органи с присъединяването на вторични инфекции (цистит, пиелонефриты);
 3. Рани от залежаване, особено при ненадлежащем грижи;
 4. Намаляване на перистальтики на червата със забавено развитие в него съдържание, което изпълнен с развитието на хронични възпаления, запек.

Грижите за пациенти, претърпели удар, трябва да се помни, че лицето, изведнъж загуби предишния начин на живот, способността за работа и общуване в познатата му среда, изисквания към себе си прояви не само морална подкрепа, но и обич и доброта.

Като цяло, рехабилитация след мозъчен инсулт се случва по-бързо и по-лесно, отколкото след кръвоизлив. Много болни достатъчно рано се връщат към обичайния начин на живот, както и млади и годни дори възстановяват умения на предишната му работа. Резултата и последствията от прекаран на заболяването зависи от търпение, постоянство и желание за възстановяване не само от страна на пациента, но и от страна на неговите близки. Най – важното- да вярваш в благоприятен изход, тогава и положителен резултат не може да принуди себе си да чака дълго.

Видео: как възстановяване на движенията след мозъчен инсулт? Програма «Живеят здравословно»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00099 sec