Рехабилитация след инсулт: в домашни условия, след парализации, възстановяване на речта

Възстановяване след инсулт в домашни условия

Инсулт е една от най-честите заболявания на нервната система. И след като лекарите са направили всичко възможно, за да спаси живота на пациента, изисква много време и усилия за възстановяване на организма след инсулт. Рехабилитация след инсулт, в дома или болница включва комплекс от мерки, насочени към възобновяване на загубените сили. Човек се учи отново да ходи, говори и мисли по-трезво.

Видове инсулт

При нарушение на кръвообращението на мозъка се образува празнина или тромб в съда. При скъсване на съда кръв се натрупва в тъканите и се превърне в причина за масовата смърт на хора. Този вид инсулт се нарича хеморагичен и се смята за по-тежък вариант на болестта.

Причина за скъсване съд в мозъка може да се превърне в рязък скок на налягането при хипертония, или на развитието на атеросклероза и амилоид при злоупотреба с алкохол.

Втората разновидност на инсулт, когато в съда възникне запушване, се нарича коронарна. В артерия се образува атеросклеротична плака води до тромбозу. Възстановяване след мозъчен инсулт отнема по-малко време и минава много по-лесно.

Колко време продължи рехабилитация

Точен отговор за срока за за възстановяване няма. Рехабилитация след инсулт може да продължи няколко месеца, а може да се проточат с години. Всичко зависи от степента на небрежност и тип на заболяването. За рехабилитация трябва да се премине колкото се може по-рано.

Благодарение на незабавна хоспитализация и спешна терапия е да се възстанови кръвообръщението, паметта, двигателните и реч умения успява много по-бързо.

При болнична терапия специалисти не само се занимават с лечение на инсулт, но и да се стремят да предотвратят различни усложнения. При неправилна грижа могат да се появят рани от залежаване, дистрофия и застойна пневмония. Така също трябва да се вземат лекарства в продължение на дълго време, за да се предотврати повтарящи се разкъсва кръвоносните съдове и появата на кръвни съсиреци в съдовете.

Видове парализа

Лекарите отделят два вида парализа:

 1. Централна парализа, която от своя страна се включва в себе си, гръбначно-мозъчната и адрес на подвидове, и засяга двигателните функции на човека;
 2. Периферический парализа. Се характеризира със загуба на чувствителност и рефлекси.

При парализации са нарушени много от функциите на вътрешните органи и на организма като цяло. Поради това в белите дробове се натрупват храчки, което може да доведе до развитието на пневмония. За да не се допусне развитие на усложнения трябва да бъдат периодично усаживать на болния и осигуряване на помещение на чист въздух. Възстановяване след инсулт с парализацией отнема много време и сили, и изисква огромно търпение.

Възстановяване на двигателните умения

В първите дни след инцидента се провеждат сесии за кинезитерапия, които благодарение на лечебните физическите упражнения помагат за възстановяване на умения равновесие и координация на движенията. Първите часове се прилагат лечение пасивни движения, същността на които е в промяната на разпоредбите на крайниците. При това движение трябва да е плавен и да не доставят на болката на пациента. На първо време да правите упражнения помага лекар или сиделка, притежаващи медицински знания. Роднини също могат да оказва помощ на пациента при изпълнението на упражнения.

През първите три месеца на пациента се учат да седне в леглото, без помощта на външни лица. По-късно – сами да ставам. Постепенно човек да се научи да ходи, като се позовава на проходилка и перераспределяя тежестта на тялото от един крак на друг. Когато пациентът е в състояние да направи без помощта на ходунков, той преминава към по-сложни упражнения, като например изкачване по стълби.

READ  Фибрилляция сърце: причини, симптоми, диагностика, спешна помощ и лечение

Възстановяване на речта след инсулт

Повечето претърпели инсулт нарушена реч и познавателна способност. Възстановяване на речта след инсулт изисква помощта на логопедична терапия-афазиолога, който помага отново да говори, да държи сметка и да пиша. Провеждане на реч занимания и упражнения трябва веднага, след като пациентът накрая дойде в съзнание. Активно възстановяване на реч се случва в първите шест месеца.

Ако започнете да речевую се съвземе по-късно, тогава ще бъде много трудно да постигне добри резултати. Native също могат да окажат неоценима помощ на пациента в легнало обороти и честота на речта, като говорите постоянно с него. При общуването трябва да говори бавно и ясно формулира прости изречения и да се даде на пациента по време на осъзнаването на това е отговорът.

Възстановяване на словото функции след инсулт на главния мозък може да отнеме дълъг период от време. Понякога това отнема няколко години. А речта на дефекти могат да останат до края на живота си.

Психологическо и емоционално възраждане

Подкрепа и приятелство на близките си оказва голямо влияние върху скоростта на възстановяване перенесшего исхемичен инсулт. На болния често смаже страхове и неприязън, свързани със загубата на ментални и физически способности. Ако човек не се хвалят за неговите успехи в период на рехабилитация и се ограничи в общуване с приятели и познати, а след това възстановяване може да отнеме.

Общуването също е с добри познати, човек се учи наново да им се признае, че добре се влияе на умственото развитие. Освен радостта от срещата с близки благотворен ефект върху емоционалното състояние на пациента. Той се чувства подкрепа и да се стремят колкото се може по-бързо връщане към нормалния живот.

Как да се определи, че успешна рехабилитация

В първите три месеца след инсулт болният трябва да възстанови определени умения и да научат:

 • Да седи и да ставам от леглото без помощта на друго лице;
 • Самостоятелно да се храни;
 • Стои, облегнат на мебели или с помощта на подкрепа от никого;
 • Да запази равновесие и се придвижват с помощта на ходунков, а по-късно и самостоятелно, без да се разчита на трети страни елементи;
 • Работи на засегнатата ръка в лакътната става и рамото.

В продължение на шест месеца болен предоставя възстановени физически умения и придобиване на нови. Той станат по-самостоятелни. Може да готви проста храна, да ходят до магазина или да се вози на транспорт в конвой, и да участват в почистването на апартамента. Постепенно сам се движи по улицата и нагоре по стълбата, облегнат на бастуна. Разработва засегнатата измий ръцете си и може да вземете някакъв предмет и да поддържаме широк диапазон при това и пръстите на ръцете.

За дванадесетте месеца на възстановяване след инсулт, човек предоставя умения за притежаване на тялото и става почти напълно самостоятелни. Може сам да си вземе душ или вана, преминават големи разстояния, да работят с крак в колянната става, и е добре да притежавате засегнатата ръка.

Две години по-късно болните стават напълно самостоятелни. Помощ на непознати хора, той вече не е необходимо. Само малка моторика на пръстите, в някои случаи, може да не е до края да се възстанови, което усложнява точно движение.

Колко бързо ще се случи рехабилитация зависи от много фактори: възрастта на пациента, степента на тежестта на поражението зони на главния мозък и придружаващи заболявания.

Много зависи от редовността на сесии с пациенти и от общуването с него. Малки успехи не трябва да разстрои семейството. Постепенно лекуващ се предоставя резултатите и да се върнете към независим живот.

READ  Норма СОЭ в кръвта: имате деца, мъже, жени, по време на бременност, дешифриране и метод за определяне на

Как и къде е най-добре да се грижи за болни

Пълно възстановяване на всички функции на организма отнема много месеци и може да се проточат с години. И първият въпрос, който възниква след изписване от болница «Къде е за предпочитане да се грижат за болните?». Може да се определи човек, перенесшего инсулт, в специален рехабилитационен център или да се грижат за него вкъщи.

В специализиран рехабилитационен център на множество специалисти, които ще предоставят на пациента професионални грижи. Това дава надежда за по-бързо възстановяване. В центъра е разработена специална програма за рехабилитация, състояща се от физиотерапия и лечебна физическо възпитание. В нея се включва хидромасаж, който помага за възстановяване на чувствителността и на движение, в движението на някой парализиран крайниците.

За възстановяване на чувствителността на кожата покрива използват електрически ток. С помощта на различни симулатори се разработват големи и малки стави, и се извършват различни действия крайници.

С болния се занимават с лечебна ходене и упражнения от специализирани комплекси за ЛФК. Толкова болен правят общ и локален масаж. За всеки пациент се разработва индивидуален комплекс от упражнения, който отчита всички усложнения на заболяването и особеностите на организма. Редовните занимания с психолози, дефектологами, педагози допринасят за бързото възстановяване на словото умения, мисленето и паметта.

Но до услугите на специалисти център за рехабилитация доста скъпо, затова много хора решават да суче, болен роднина в домашни условия.

За това, че човек колкото е възможно по-бързо се връща към нормалния си живот ще трябва да му осигури целодневни грижи и наблюдение на:

 • Трябва да планирате режим на приемане на храна и лекарства, който трябва да се спазва.
 • За да не се образуват рани от залежаване и застойна пневмония, трябва редовно и внимателно завъртете на пациента.
 • Под обездвиженную крайник трябва да се положи на мека възглавница или валяк, за да не затекала в съня си.

Трябва също така да проучи и вземете прости упражнения от инсулт, като се има предвид всички препоръки на лекаря. И редовно провеждане на тренировка за увредени крайници, постепенно се усложняват задачата. При занимания не трябва да се допуска преумора. Ако на пациента участился пулс и налягане се повиши, след тренировка трябва да спре.

На сутринта, преди закуска, и вечер трябва да се измери кръвното налягане и да записва резултатите. Това позволява да се проследи напредъка в лечението.

Задължително предоставят на пациента всекидневни хигиенни грижи. Сменять дрехи и спално бельо. Измийте тялото и гребен косата си. Следи ежедневно опорожнением на червата и на пикочния мехур. На първо време ще трябва да се използват памперси.

По всякакъв начин се насърчава се опитва да говори. Пациентът трябва да общуваме с близките си кръг от познати. Хвала на дори по-малки постижения предизвиква емоционален подем, което от своя страна помага да се възстанови по-бързо след скорошна зараза.

READ  ЧПЭФИ на сърцето, чреспищеводное EFFIE с электрокардиостимуляцией

Хранене

През първите пет дни след инсулт на главния мозък, трябва задължително да се спазват бессолевую диета. В следващите дни храна може да добавете малко сол. Храна за прикован към леглото пациенти трябва да бъдат леки и напълно усвоени. Също така трябва да се осигури на пострадалия необходимото количество вода, за да се предотврати заболяване на бъбреците.

Обездвижено на болните се препоръчва да се използват пилешка супа, зеленчукови и плодови пюрета, витамин компоти и отвари. Плодове с високо съдържание на калий положително влияние върху сърцето и понижават налягането. Това кайсии, праскови, цитрусови плодове, сушени сливи, стафиди, сушени кайсии, череши и банани. Ако на болния освен като получи удар още и диабет, а след това плодове трябва да избират с повишено внимание и по препоръка на лекар. И по възможност да ограничат приема на калории, преминете към вегетарианството.

С течение на времето, при положителна динамиката на лечение в диетата след инсулт може да се добавят варени пиле, нарязани до каша, картофено пюре и запеченную великопостно говеждо месо.

Когато човек възстанови дъвченето на функцията, в менюто трябва да се добави риба. Особено полезна е рибата мастни класове, в нея се съдържат киселини, които се борят с холестерола в кръвта.

Също така организма на пациента са необходими мультивитаминные комплекси, ленено масло, чесън, фъстъци, пълнозърнест хляб.

В сладка храна може да се добавят на сезонни билки, която не само ще подобри вкусовите качества, но и има благотворно влияние върху храносмилането.

От диетата на човек, перенесшего мозъчен инсулт трябва да се изключат тежки мазнини и вреден холестерол. Такива мазнини се съдържат в яйца, масло и маргарин, мляко и млечни продукти, кашах от рециклирани зърнени култури, сладостях и добър краваи, копченном месото и рибата.

Да се хранят на пациента трябва да се на малки порции, като се има предвид желанието на пациента и да не се принуждават да приема храна.

Заключение

Рехабилитация след инсулт — това винаги е много дълъг и труден период за болния и семейството му. За да потърпевш възстановени след болестта и се върнах към нормалния си живот трябва много търпение и вяра в доброто. След период на рехабилитация трябва да се извършват превантивни мерки за намаляване на риска от повторен удар.

А именно:

 • Следи кръвното налягане и да го държат в норма;
 • Разработване на индивидуален режим на труд и почивка;
 • Спазвайте препоръките за хранене;
 • Приемат предписани от лекар лекарства;
 • Да предостави на пациента благоприятна психологическа атмосфера в семейството.

Профилактика на инсулт след парализации трябва да започне веднага след първите успехи, които дава рехабилитация. След инсулт, за да не се допусне повторение на удара, превантивни мерки трябва да продължи не по-малко от четири години. Редовни физически натоварвания, правилно хранене и отказ от вредните навици са от голямо значение за преживял инсулт.

При неспазването на всички препоръки за здравословен начин на живот на кръвообращението в мозъка може отново да се провали, което от своя страна води още по-печални последици. Да се възстанови след повторен инсулт е много по-трудно.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00116 sec