Рехабилитация след инсулт: възстановяване, в домашни условия, упражнения

Възстановяване след инсулт

В днешно време все по-често организмът на човека е подложен на заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система. Едно от най-тежките нарушения е кръвоизлив в мозъка. Има много начини да се справят с тази болест, но след провеждане на операции по принцип хората остават с трайни увреждания. И как да продължи да живее? В този случай ще помогне за възстановяване и рехабилитация след инсулт. При нарушаване на способността ясно да се говори, да се движи свободно, да контактуват с другите, тя е в състояние поне малко за сближаване на състоянието на пациента към предишния си живот. Но провеждането му трябва да бъдат незабавно и сбалансированно, индивидуално за всеки човек.

Посоката на рехабилитация

Учени е било установено, че в мозъка на човека е повече неврони, отколкото е необходимо за нормален живот.

В процеса на нарушение на кръвообращението в мозъка, води до атрофия на тъканите, известно количество от тези клетки умират, така че това, човек и стават проблемни. Рехабилитация след прекаран инсулт, насочени към включването на девствени «екстра» на невроните, като по този начин на човек да се връщат възможности за пълноценен живот.

След инцидента кръвоизлив предписваните лекарства, действащи на:

 • Намаляване на подпухналостта около източника на патологично на парцела;
 • Нейропротективное действие.

Трябва да се поддържа най-голям брой клетки около парцела, в зависимост от този фактор ще бъде построен прогноза за излекуване на пациента.

Отделят няколко дестинации възстановителни процедури:

 • Функции на движение;
 • Нарушение на паметта и речта;
 • Психологическа и социална подкрепа;
 • Превантивни дейности за намаляване на риска от рецидив.

Като правило, периодът на възстановяване след инсулт на главния мозък продължава дълъг период от време, но има и случаи, когато това се случва по-бързо. Така, например, при инфарктах затронувших малка част от мозъка си, и скорым провеждането на операцията.

Ако при излиянии на кръв в мозъка се е случило отекание голям обем тъкани, дори години тренировки няма да даде желания резултат. Така се случва поради силна загуба на взаимодействие между невроните.

Етапи постинсультного период

Рехабилитация на човека след инцидента той кръвоизлив в мозъка отнема много време, от няколко години до свършека на живота. Важното е да се започне по време на и поддържане на болни роднини. Не трябва да забравяме за психични отклонения. Така че негодувание и разстройство, поради ефективност на засегнатото лице да бъде скрит.

Започнете упражнения за възстановяване след инсулт трябва да се още при лечение в болница. На този етап се свързват медицински сестри, масажисти, психолози. Нататък превеждат на пациента в отделение за рехабилитация. При стабилно здраве изпращат в най-близката клиника по мястото на пребиваване. Там продължава курса на специални рехабилитационни дейности.

Ако да позволи на превозното средство, тогава е по-добре да насочи пациента в неврологична център, където под надзора на експерти ще се извършва всички необходими упражнения, които позволяват в крайна сметка по-бързото връщане към самостоятелност.

Възстановяване на функцията на движение на

Нарушения на способността на човек да се движи – това е едно от най-важните последици от тази болест. Тежестта му е различна. Може да се разпространи както частично, така и напълно се обездвижва. Освен това, засегнати могат да се окажат двете крайниците от едната страна на тялото. Обикновено, възстановяване на ръцете, за да освободи възможността за правопис, много по-трудно.

Като методи за възстановяване на движенията след мозъчен инсулт се използват фитнес, стимулация с помощта на електрически импулси, метода на биологичната обратна връзка.

Лечебна физкултура

Ежедневните действия за пациента, може да се окаже непоносимо трудно. За да пациентът отново придоби възможност да обслужва себе си, ще помогне на кинезо-терапия. Смята се не само на най-основния метод на лечебната по физическо възпитание, но и най-достъпни.

Ако в зоната на поражение на мозъка е обширна, а след това започват упражнения с пасивна гимнастика. От пациента нищо не се изисква, основната задача пада върху плещите на специалист или роднина.

В този случай на пациента плавни движения огъват крайници, работа на подвижността на мускулите. Благодарение на този метод налаживается ток на кръвта и пациентът една седмица по-късно може вече сам да се изправи и дори да ходи, ако област нарушения на мозъка е малка. След известно време тези хора вече могат да бъдат изпратени у дома, за по-нататъшно лечение.

Гимнастика и упражнения не трябва да ви занимавам с пациента. Натоварването е по-добре да се дозират и да се увеличи с всеки изминал ден. За продължаване на рехабилитация в домашни условия трябва да инсталирате парапети, закупени патерици.

За връщане на функциите на горните крайници до още като голямо значение заемат, изпълнението на малки движения на пръстите на ръцете, писане, използване на эспандером, масажи. Важно е и това, как native общуват с болни. Човек, перенесший инсулт не трябва да се чувстват специални, безпомощен. За да не изявление апатия, депресия, формална, трябва по-често да говорят дори ако отговорите не винаги са ясни.

Електро

Въздействие потоци ток с различна честота на тъкан на мускулите допринася за подобряване на обменните процеси в тях, повишава тяхната сокращаемость. Този начин на електро-стимулация се използва за пациенти вече дълго време са в леглото, а лечебна физкултура неизползваема. Ако финансово не е трудно, такъв апарат може да се закупи у дома, и под наблюдението на специалист извършва процедури.

Метод за биологична обратна връзка

Метода на биологичната обратна връзка се извършва с помощта на програми на вашия компютър и игри. Е, при изпълнение на поставена задача болен, при това човек получава чува и видими сигнали за функциите на тялото. С помощта на това се оценява динамиката на възстановяване и пациентът да разбере своята точност и бързина на действие.

Масажни процедури

Още при стационарно лечение на инсулт, се прилагат масажи за разработване на мускулите на крайниците. Техника на провеждане на същата, както и при всяко неврологично заболяване. Го вършат специалисти, а по-късно и роднини.

Функция памет и време за разговори

Разбирането на хората, преди всичко, зависи от способността да се възприемат выученные през целия живот на звукови сигнали. Способността да се говори, е основният предавател на информация за случващото се около и вътре в човека. При наранявания на мозъка се случва на такива нарушения, при които човек губи тази възможност, това се свързват с нарушение на мускулните тъкани на лицето, нервен център.

Тези патологии могат да подобрят логопед. Важното е да не пропуснете, а да започнат да ги необходимо е още при лечението на пациентите. Голяма роля изпада роден, не може да остави без внимание на болния, по-често се говори, дори и ако видите, че той нищо не разбира.

При увреждане на главния мозък, също така страда и паметта. Хората перенесшие инсулт, често не се признават близки, и не помня дори себе си. Комплекс упражнения, свързани със запомнянето на малки фрази, допринася за развитието на способността за запаметяване. Натоварването от време на време се увеличава до текстове или събития, настъпили с човек, например, една година или месец. Такива упражнения може да се извършва по всяко време през деня, за хранене, за разходка, при разговори. Важното е, че спомените не са били очарователната тъжно.

Възстановяване на психиката

Неспособност да изпълнява обикновените действия, постоянна нужда от помощта на околните, болеви усещания води до поява на депресия, отчуждение от обществото. В това трябва да решат native комфортна обстановка на дома, подбадривание на пациента. Това важи особено за младите хора, които цял живот тепърва предстои.

Е, има такива моменти, когато пациентът вижда несъществуващи събития, а околните хората започват да се страхуват от това. В такъв случай трябва да се консултирате с лекар, който ще ви предпише необходимите лекарства.

Пациентите се нуждаят от усещането за полезност, така че не си струва да напусне дома си в четирите стени. Ще между другото, нареждани леки задачи, например, да се почисти. При общуването си приличат, подсказывать думи.

Освен това, са необходими посещение на терапевт, приемането на антидепрессантных и успокояващи средства.

Ако човек не разполага с възможността да се завърнат на работа, трябва да посещават театри, изложби, да се намери някакво очарование. Смяна на пейзажа ще ви помогнат специални мотели, тук не може да се получи, освен занимания със специалисти, достатъчно за общуване.

Всички дейности, насочени към възстановяването на психиката на пациента, след инсулт, трябва да бъдат индивидуални и отговарят на възможностите на човека, така също, се взема предвид силата на разработки патология.

Усложнения

В тежки случаи или при недостатъчни грижи за болни, могат да се появят някои усложнения:

 • Появата на възпалителни процеси на органите на дишането;
 • Появата на рани от залежаване, ако не е да обръщате лице;
 • Нарушаване на работата на органите, разположени в тазовата област на тялото;
 • Усложнения, свързани с стомашно-чревния тракт.

Много хора, особено по-младите и средни възрасти си задават въпроса, възможно ли е секс след носят толкова страшно заболяване. Така че, учените намерили вън още е, че това дори ще ви помогне в етап на възстановяване.

Но има някои причини, поради които правенето на секс след инсулт става трудно:

 • Намалена потентност заради нарушения на пикочно-половата система;
 • Антидепресанти намаляват сексуалното желание;
 • Трудности при допир до партнерше (ре) за двигателни нарушения.

Затова семейните отношения на този план са възможни само тогава, когато пациентът се чувства сила и желание. А добри емоции и поддръжка на партнерши (р) само ще отидат в полза на жертвата.

Как повишено внимание от рецидив

Това се случва и това, че болестта отново се изпреварва на засегнатото лице (рецидив), внасяйки още по-лоши последствия от своя притежател.

За това не се случи, има няколко мерки, които трябва да се спазват:

 • Трябва да продължим да подмладяващи дейности. Изпълнява гимнастика от инсулт, тренирате памет и реч способности, да правя масажи.
 • За да се избегне непроизвольных контракции на мускулите изпълняват физио-терапевтични техники.
 • Лекарства, разъединяющие тромбоцитите и червените кръвни клетки, допринасят за намаляване на риска от запушване на кръвоносните съдове.
 • Табакокурение, выпивание на спиртни напитки е забранено. Употребата дори на малки количества алкохол води до увеличаване на сърдечната честота, високо налягане, която е в пъти увеличава риска от поява на рецидив.
 • Трябва да се спазва диета, но като цяло, специални диети не са предвидени. В зависимост от причините за възникване на заболяване на мозъка може да забрани да се консумират някои храни. Така, при рязко повишаване на налягането трябва да се намали количеството на сол в храната. След главния удар се дължи на недостиг на кръв не си струва да яде тлъсто, пържено, бял хляб.

По този начин, възстановяване и рехабилитация след инсулт – доста дълъг и сложен етап, който по-бързо се случва в ранна възраст, някои дори са в състояние да се върне на работа. Трябва да се помни, че изходът на болестта зависи преди всичко от желание и постоянство, пострадали и хора, пребиваващи в близост до тях по време на курса за възстановяване.

READ  Метилурациловая мехлем при хемороиди: инструкция за употреба

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00125 sec