Реноваскулярная (бъбречна) хипертония: симптоми, лечение

Бъбречна хипертония (високо кръвно налягане) има своите характерни симптоми: кръвното налягане 140/90 мм живачен стълб и по-горе, диастолното твърдо увеличен, болест започва в ранна възраст, консервативното лечение е неефективна, за често злокачественное, прогноза предимно негативен. Съдова форма — реноваскулярная хипертония, тя също вазоренальная, е 30% от всички прецеденти за бързо прогресиране на болестта, а в 20% на лекарства срещу нея са неефективни.

Класификация

Бъбречни хипертония (ПХ) се разделят на три групи:

  1. Паренхиматозная: развива се при заболявания с увреждане на тъканите на бъбреците (паренхим), като пиело — и гломерулонефрит, бъбречна поликистоза, захарен диабет, туберкулоза, системни заболявания на съединителната тъкан, нефропатия бременни. Всички пациенти с такива заболявания са включени в групата на риска на ПГ.
  2. Вазоренальная хипертония (реноваскулярная): причина за повишаване на налягането – смяна на лумена на бъбречните артерии поради атеросклероза, тромбоза или аневризми (локално разширение), или малформации на съдовата стена. Сред децата до десет години-възраст, почти 90% от бъбречните гипертензий се отнасят именно към реноваскуларна форма; при по-възрастните я съставляват 55%, а в категорията на пациенти с хронична бъбречна недостатъчност – 22%.
  3. Смесени нефрогенная артериална хипертония: разглежда като резултат на комбинация от паренхиматозного поражение на бъбреците с променени артериями — при нефроптозе (опущении на бъбреците), тумори и кисти, вродени аномалиях на бъбреците и на техните съдове.

Механизми за развитие на болестта

Функция на бъбреците филтриране на артериална кръв, отделянето на излишната вода, йони на натрий и продукти на обмяната. Механизмът е прост и е известно от физиката: диаметър «ражда» плавателен съд повече, отколкото «выносящего», за сметка на тази разлика и се създава натиск за филтриране. Процес се извършва в бъбреците клубочках, след това «пречистена» артериална кръв, отново се връща в артерия. Такава глупост дори е получил името си – чудесна артериална мрежа (lat. retemirabile), за разлика от системата на кръвоносните съдове на черния дроб, които са също чудесна, но вече венозную мрежа.

Пусков момент за старт нефрогенной артериална хипертония – намаляване на притока на кръв към бъбреците и нарушаване на клубочковой филтриране.

Започва задържане на натрий и вода, течността се натрупва бързо в междуклетъчното пространство, увеличаване на отоци. Излишната йони на натрий води до подуване на съдовите стени, повишава тяхната чувствителност към вазопрессорным (причинява стесняване на кръвоносните съдове) вещества – ангиотензину и альдостерону.

READ  Съдови кризы: симпатоадреналовый, вегетативно, вагоинсулярный, диэнцефальный

Това, което се случва активиране на системата ренин – ангиотензин – альдостерон. Ренин – ензим, расщепляющий протеини, се отделя чрез бъбреците и сам не оказва ефект на повишаване на налягането, но в съдружие с един от протеини кръвта образува активния ангиотензин –II. Под негово влияние се произвежда альдостерон, стимулиране на задържане на натрий в организма.

Едновременно с активиране на вещества, повишаващи артериалното налягане, бъбреците са изчерпани запаси на простагландини и калликреин-кининовой система, способни да издържат на това налягане се намали. Образува се порочен кръг (lat. сirculus mortum), когато в процеса на болестта «закольцовывается», замыкаясь и самия себе си за подкрепа. Именно това обяснява причините за трайно повишаване на налягането при хипертония от бъбречен генезиса.

Видео: появата на бъбречна хипертония — медицинска анимация

Процедурата

Комплекс от симптоми на бъбречна хипертония се обобщят от признаци, присъщи на артериална хипертония и болести на бъбреците. Тежестта на нарушенията, степента на тяхното външно проявление, зависят от клиничната форма на заболяване – доброкачествен (бавно се развива) или злокачествени (протича бързо).

Доброкачествен: кръвното налягане стабилно, с тенденция към неговото намаляване не, диастолното («долната» налягане) подобряване на повече от систолично («up). Основните оплаквания на неприятни усещания в областта на сърцето, задух, слабост и виене на свят. Общото състояние е задоволително.

Злокачествена: диастолното налягане се покачва над 120 mm hg. супена Често страда зрението, може да го неочаквано отслабване и дори пълна загуба, свързана с нарушение на кръвоснабдяването на ретината на очите (ретинопатия). Постоянни силни болки в главата, че честата локализация – на главата му. Гадене и повръщане, виене на свят.

Основните прояви на нефрогенной артериална хипертония:

  • Началото е внезапно, не зависи от физическата активност и стрес;
  • Повишаване на налягането е свързано с остри болки в кръста (от съществено разлика от эссенциальной хипертония) след контузия в областта на бъбреците, или операция или бъбречни заболявания;
  • Възраст – млад, хипертония напредва бързо;
  • Сред най-близките роднини не хипертоници, от които пациентът би могъл да наследи склонност към хипертония;
  • Нараства подуване, динамично развитие на симптомите (злокачественное заболяването);
  • Обикновените лекарства, които се използват за намаляване на кръвното налягане, не действат.
READ  Ортостатическая хипотония: причини, симптоми, лечение, диагностика, профилактика на

Поставяне на диагноза

Изследване: значително по-високи цифри на кръвното налягане, отколкото при хипертония. Диастолното налягане отровни повече. В резултат на това намалява разликата между горните и долните налягане – пульсовое налягане.

Характерен симптом вазоренальной хипертония: при преслушване (выслушивании) в областта над пъпа, се чува систолический шум, който се провежда в страничните части на корема и гърба, в областта на реберно–гръбначен ъгъл. Той възниква, когато стенозе бъбречните артерии, при ускоряване на кръвотока през тесен парцел във фаза на намаляване на сърцето. Аневризма на бъбречна артерия дава систоло-диастолический шум на една и съща локализация, ток на кръвта като pinwheels в зоната на разширяване на съда и в двете фази – на свиване и отпускане. Да се разграничат систолический шум от диастолното е възможно, ако по време на преслушване да държи ръката си на пулса – в истинския смисъл на думата. Систолический шум отговаря на пулсовата вълна, диастолический се чува по време на паузи между ударите.

Промяна на съдово фигурата на фундуса: ретина отечна, централна артерия стеснен, съдове неравномерно диаметър, кръвоизливи. Бързо намалява зоркость и падат на зрителното поле.

УЛТРАЗВУК: получават информация за размера и структурата на бъбреците, възможни аномалии на развитието. Откриват тумори и кисти, признаци на възпаление.

ВРЪЗКИТЕ на доплер-ангиография: въвежда разлика материал, която позволява да се оцени бъбречни притока на кръв. Доплер-ефект се основава на степен отражение на ултразвука от структури с различна плътност, в този случай с негова помощ определят състоянието на стените на бъбречната артерия.

Урография: след въвеждането на контраста направи серия от наблюдения, определяне на скоростта на разпространение на вещества през бъбреците. При реноваскуларна форма на бъбречна хипертония контрастирование е спрял в началото, в продължение на 1-5 минути от началото на процедурата, и се усилва за 15-60-та минути.

Динамична сцинтиграфия: интравенозно да се инжектира радиоизотоп, при стенозе бъбречната артерия той достига до бъбреците по-бавно, отколкото в норма.

READ  Мехлем за хемороиди: най-добрите, ефективни, достъпни заглавия, при бременност

Бъбречна ангиография: водещ метод за дефиниция локализация, вид и дължина на промени в бъбречните артерии. Визуализация на аневризми или стеноза и определяне степен; разположение на артериите и ги допълнителни клонове; разпределение на контраста в бъбреците, тяхната стойност и положение – спектър на диагностичната стойност на изследването. По време на ангиография, при откриване на стеноза на бъбречните артерии, прекарват рениновый тест (разликата съдържанието на ренина в периферната и кръв, оттекающей от бъбреците), доказывающий или опровергающий диагноза реноваскуларна хипертония.

Ядрено-магнитен резонанс и спирална компютърна томография: позволяват провеждане на надеждни и информативни изследвания, да послойные изображения на бъбреците и кръвоносните съдове.

Биопсия: вземете малко парче тъкан на бъбреците, се подготвя за микроскопични изследвания. Според резултатите, да уточни степента на тежест на заболяването и по-нататъшното прогноза.

Лечебни дейности

Нефрогенные артерия хипертония се развиват бързо, удря мозъка, сърцето и бъбреците отстраняват отпадъчните провали, затова терапевтични методи са неефективни. За пациента е важно да се осигури помощ веднага след като се определи причината за ПГ и да изпрати максимум усилия за елиминирането му. Безусловно приоритет за агресивни и хирургични методи.

Балонна ангиопластика: стенозированные парцели разширяват, надува балон в края на катетър, веденного на бъбречно артерия. Комбинация с укрепването на стените на микропротезом (стентом) ще попречи на съда от повторно стесняване.

Дейности: възможни са само при запазена функционалност на бъбреците. Се прилагат и при сложни стенозах, перекрытии на лумена на артериите, неефективност балонна ангиопластика. По показания – премахване на засегнатата бъбреците.

Терапия: лечение на бъбречна хипертония обединява средства за въздействие върху основното заболяване (при паренхиматозной форма), а ткаже лекарства, блокиране образуването на ангиотензин-II (Каптоприл) и намаляваща активност на производство на ренина (Пропанолол).

Прогноза: щастлив, ако след операцията започна намаляване на налягането и бъбреците не се развива атеросклероза. Неблагоприятно при проблем с двете пъпки, поява на усложнения като сърдечна, бъбречна недостатъчност, мозъчен инсулт.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00100 sec