Ревматизъм: действие върху сърцето, симптоми, лечение, прогноза

Ревматизъм – най-обичайното име на това е възпалително заболяване, въпреки че в литературата го друг път наричат болестта Сокольского-Буйо или ревматической висока температура, което абсолютно не променя същността му.

Години 30-40 обратно разпространение на ревматизъм е доста широк. Главно сред заболелите са били често и продължително, болеющие деца от 6 до 14-15 годишна възраст, като огнища на хронични инфекции (възпаление на сливиците), нисък имунитет и наследственную предразположени към сърдечна патология. Появата на първата атака в совершеннолетнем възраст не е изключение, обаче дебют на болестта при възрастни – доста рядко явление.

Съвременната медицина познава много начини за справяне с този изключително сериозно заболяване, път чиято направо на поражение на сърцето и формирането на клапанных пороци. Диагностика търсене с прилагането на нови методики и прецизно оборудване, ефективни препарати и ефективни превантивни мерки позволяват да се спре болестния процес още в началото на създаването си.

Причини за появата на ревматической треска

Най-голямо значение при формирането на възпалителен процес на съединителната тъкан с последващо поражение на различните мембрани на сърцето принадлежи на β-гемолитическому стрептококку (група А), който често се установява в горните дихателни пътища, за да предизвика остро респираторно-вирусно заболяване, при сниженном имунитет. Ето защо доста често ревматизъм ще дебютира след ангина или на други, свързани с патологични състояния.

Въпреки високата честота на ОРИ и ангинами при деца, до ревматизъм въпрос далеч не всички, затова се смята, че един гемолитического стрептококка за развитие на болестта са малко. Необходими условия и предпоставки, които ще подпомагат инфекционному агент одерживать победа над организма.

Ниска, или, напротив, е излишно висок (гипериммунореактивность) имунен отговор, генетично програмирана предразположение, лоши битови условия и неблагоприятни фактори на външната среда оставят човек без защита и се отварят патогенным на микроорганизми пътя на съединителната тъкан на сърцето, който има сходни с стрептококком антигенный състав. В мембрани на сърцето започват да се имунни реакции, придружени образованието антикардиальных имуноглобулини (автоантитела), насочени към тъканта на собствения си сърце, а не се бори с врага. В резултат на това, заглавие ненужни антитела расте, а сърцето засегнати.

Освен това, появата на са ревматични процес често се свързва с наличието на определени лейкоцитарных аллоантигенов, изпратени от родителите по наследство, и образуването на крос-реагира имуноглобулини, насочени към стрептокок, но могат да влиза във взаимодействие с антигени НLA-система (тъкани антигени). Този феномен носи името молекулярна мимикрии и се смята за доста смислено в развитието на автоимунни процеси, към които се отнася и ревматизъм.

Какво следва от класирането

Ревматический процес се отразява, като правило, са различни органи и системи. Мнозина свързват развитието на болестта с суставным синдром, който, обаче, продължава да е на второ място след увреждане на съединителната тъкан на сърцето, статут на лидер. Продължение на заболяването почти винаги върви с увреждания на сърцето, а именно, черупки му. Но в зависимост от това, кой от тях повече «луксозен» за постоянно местообитания, ревмокардит (общото име патология) може да бъде представен:

 • Эндокардитом;
 • Миокардитом;
 • Перикардитом;
 • Панкардитом (засяга всички черупки едновременно).

Освен това, класификация на ревматизъм може да означава разделение на други параметри:

 1. Остър ревматический процес висока активност с внезапно начало, характеризуемый ярко изразен симптоматикой, изискващи бърза реакция и интензивно лечение, който дава добър ефект;
 2. Подострая умерено активна форма на заболяването, с продължителност на атака до шест месеца, по-малко изразени клинични прояви и лечебно действие;
 3. Монотонен продължителен процес, не отличаващ се с висока активност, продължаващата повече от половин година и проявяващо се в повечето случаи някаква един синдром;
 4. Непрекъснато рецидивиращо волнообразное период, за който са характерни светли влошаване и непълна ремисия, множество синдроми и развитието на патология на много органи;
 5. Латентен вариант ревматизъм минава незабелязано за болния, тъй като нито клинични, нито лабораторни, нито инструментални методи за диагностика на скрит възпалителен процес не се показват. Заболяването се открива, едва след като в сърцето формира порок.

Трябва да се отбележи, че децата за ревматизъм по-остро и тежко, отколкото при възрастните. Подострый и латентен варианти се срещат много по-рядко, а на остър период се придружава от симптоми на силно изразена интоксикация и органными участия (на сърцето, ставите, мозъка). Друг път, на фона на свинете в процеса участва само с няколко системи.

При децата в острата фаза на заболяването може да продължи до 2 месеца от началото на атаката, а в активната му срок може да бъде удължен до една година.

Като «други разходи» и отгатване за болестта, обикновено е случайна божи дар при разглеждането и, за съжаление, често закъснял, тъй като придобит порок на сърцето вече успя да се формира и дори се прояви клинично, че и е повод за изследване.

Непрекъснато рецидивирующий процес за детската възраст се счита за много неблагоприятна в прогностическом план, тъй като в повечето случаи той води до образуването на клапанного порок на сърцето.

Клинична картина на заболяването

Тъй като възпалението на първо място започва да извежда от строя на сърдечно-съдовата система, след това симптомите на ревматизъм е препоръчително да се разглежда на първо място с тази позиция и ги разделят на сърдечни (основното) и внесердечные.

Трябва да се отбележи, че процедурата на първата атака, когато недостатък още не, се различава най-ярки и различни признаци са ревматични поражения, така че клиничната картина на заболяването може да се представи като пристъп на остра ревматической треска (НИСКА):

 • Остро начало (и ревматични атака), което се случва през седмица-две след ангина, ОДИТИ или на всеки аденовирусной инфекции;
 • Висока телесна температура, като достига по-различен път, до 40°С;
 • Мигрирующий артрит, понякога серозит (възпаление на серозна обвивка).

Въпреки това не е толкова рядко ревматический процес започва субфебрильной температура, болка, нарастващата при ходене (изкачване на лестничным стъпала) и малък припухлостью в коленните стави (в рамките на една или и в двете).

Първоначалните симптоми на заболяването много малко характеризират вариант за неговото по-нататъшно течения, така че не си струва да направя опит да се предскаже прогноза. Най-разумното в тази ситуация ще се хареса на лекар, защото за развитие са ревматични процес, дори един час може да играе роля и да се предотврати ужасни усложнения като недостатък, миокардиосклероза или сърдечна недостатъчност. Не трябва да забравяме, че отгатване продължение на много често допринася за тихия и незаметному формирането на пороци клапанного апарат, затова лечението трябва да започне колкото е възможно по-рано.

Като се има предвид, че ревматизъм се отнася до системните заболявания, основната функция на които е активно участие в процеса на различни органи, той се различава многосиндромностью, затова се разглежда всички нюанси за предпочитане именно от тази гледна точка.

Поражението на ставите и сърцето

Преминали дървесината е ясно картината на активен ревматизъм в първия етап може да се затрудни да го диагностицират по-късно, когато се формира порок на сърцето, нарушено кръвообращение, а болестния процес е преминал в хронично рецидивиращо течение. Затова е много важно да не пропуснете първата атака, не отпишат си на друго заболяване, не се допусне ангажиране на сърцето и формирането на необратими последици.

Тъй като остро начало на болестта вече е описано по-горе, може да се премине към форми са ревматични процес и техните прояви:

 1. Ревматический полиартрит, който се характеризира с мигрират полиартралгии в малките стави или прилеп болка с припухлостью в големите, сам по себе си не представлява опасност, тъй като в ставите, никакви деструктивни промени, не се случва. Трябва обаче да се помни, че причината полиартрита – ревматический процес, в резултат на инфекция и ако не се лекува – сърцето може да се изправи пред опасността;

 2. Ревмокардит най-често органное поражение (до 95% от заболелите), при които може да пострада всяка обвивка поотделно (крмсфо) или всички заедно. Остро начало на ревмокардита обикновено се придружава полиартрит, както клиника постоянен поток не е толкова разнообразна, и увреждане на сърцето, като правило, е единственият симптом;
 3. Миокардит не дава ярка клиничната картина при първичния ревматическом процес, протича в лека форма, пациентите отбелязват толерантни болка или просто неприятни усещания в сърцето, а при допълнително натоварване — жалби на малка задух и тахикардию. Но на връщане миокардит се проявява по различен начин: изразени сърдечни болки, екстрасистоли, ощущаемые повръщане, нарушение на ритъма (не винаги). Заболяването е доста често прогресира, сократительная способност на миокарда намалява, кръвообращението е нарушено;

 4. Ендокардит се счита за може би най-негативната форма са ревматични процес и е разделен в 3 разновидности: ендокардит пристеночный, хордальный, клапанов. Най-много проблеми лекар и пациент доставя клапанов вариант, наречен вальвулитом и е причината за поражението клапанного апарат на сърцето. Най-често страдат митральный и аортальные вентили, трикуспидальный засегнати по-рядко, а вентили белодробната артерия като цяло са разгледани в изключителни случаи;

 5. Перикардит, обикновено е с остра ревматической треска, се различава слаба выраженностью клинични прояви (понякога задух и болка в загрудинной област), така че рядко се диагностицира, но често се развива. Се лекува добре, признаците на болестта изчезват бързо.

 

Реакцията на нервната система

По принцип, под ревматической треска хората разбират тежки сърдечно-съдови заболявания. Очевидно е, че това е така, обаче, макар и в по-малка степен, но процесът може да засегне и други органи. Например, ако основният ревматизъм се стига до увреждане на нервната система, а след това има вероятност от развитие на малки хореи, която също е сред лидерите, тъй като уверено се държи на 3 място по честота на поява при децата, където се отдава предпочитание на някаква момичета.

Класическо продължение на заболяването може да продължи до 3 месеца, но обикновено на този етап не влиза, но в последно време една малка хорея също започва да се «маскира», подобно на много други заболявания. Вместо класическата форма на малка хореи често могат да се срещнат стертый вариант, през който се стяга и става волнообразным. Но, по принцип, малка хорея има пет значими признаци, които определят нейната диагноза:

 • Появата на случаен насилие мускулни движения. Това явление е по-научному се нарича хореическим гиперкинезом и може да се случи навсякъде (шия, лице, тяло, горни и долни крайници);
 • Разстройство на координацията на движенията, които детето престава да се контролира и му е трудно да правя нещо целенасочено (разходка или да стои на едно място);
 • Преобладаването на мускулна хипотония, обща дистония мускулите, които друг път стават слаб и толкова се променят, че приличат на парализи;
 • Явление съдова дистония при ниска хорее – не е необичайно;
 • Присъща на малка хорее емоционална лабильность е резултат от психопатологических разстройства, възникнали на фона на са ревматични процес, а не характеристика на преходния възраст или на разходите за образование.

Други промени от страна на нервната система при болести Сокольского-Буйо (энцефалиты) се счита за изключително рядък случай и да са преимущество на детето на възраст.

Други органи също страдат от ревматизъм

Поражението на други органи при ревматическом процеса се случват с различна честота (обикновено рядко) и се проявяват:

 1. Кольцевидной еритема (бледо-розов обрив по кожата на ръцете, краката и торса), която е по-характерна за първичния ревматизъм и дори се счита за един от диагностични признаци;
 2. Появата на ревматични възли под формата на безболезненных образувания от различен калибър, закръглени и неподвижни. Те се локализират предимно в разгибательных повърхности на малки и големи стави (пястно-фаланговый, лакътя, коляното и др) и сухожилията (петата, област на глезените и др). Въпреки това, ревматическим узелкам изпада важна роля в диагностиката, така че те се отнасят до значими критерии за поставяне на диагнозата;
 3. Много рядко явление за болест Сокольского Буйо – ревматическим легочным васкулитом и ревматическим пневмонитом, които се третират в първо антиревматическими средства, тъй като антибиотиците слаб лечебен ефект. А ето и развитието са ревматични плеврит, който дава на адгезивные явления, наблюдавани при около една трета от болните и запис при рентгенография на белите дробове;
 4. Синдром на коремна под формата на перитонит, който при ревматизъм се характеризира предимно детето и подростковому възраст и се проявява: внезапно повишаване на температурата на тялото, схваткообразными болки в корема, гадене, понякога повръщане, запек или учащением на стола;
 5. Увреждания на бъбреците, възникващи в остър период ревматической треска и отличаващ се с огромни трудности в диагностични търсене.

Зависимостта ревматической треска от пол и възраст

Младият образование възрастта с една и съща честота за момчета и момичета, по-типично остро начало са ревматични процес с ярки и многосиндромной симптоматикой, където полиартрит и ревмокардит често са придружени от хореей, еритема и поредици.

При юноши заболяване протича малко по-различно: колкото повече «харесва» момичета, започва с бавно развиващите се ревмокардита, на фона на които често се формира от порок на сърцето, и самата болест се придобива траен рецидивирующий характер.

Специална група пациенти с ревматизъм се състои от млади мъже, покинувшие детство и юношество, встъпили в младежката възраст, а в повечето случаи, способни да се раздават воински дълг на Родината. Разбира се, когато млад мъж, пристигнал в този период вече са с определен запас от ревматични заболявания, го намери в редиците на служители, поставени под голям въпрос. Друг е въпросът, ако болестта застигла момче именно в тази възраст. Вълнението на родителите и самия човек са добре познати, така че те се стремят да научите повече за самото заболяване и неговите перспективи.

В млада възраст заболяване се характеризира предимно с остър началото (НИСКА) с ясно изразени синдромами:

 • Ревмокардита;
 • Полиартрита;
 • Кольцевидной еритема.

Най-вероятно заболяването в тази възраст при своевременно начатом лечението на края на пълен выздоровлением и няма да напомня за себе си в бъдеще. Но всяко правило има изключения: порок на сърцето се формира от 10-15% от младите хора.

Що се отнася до възрастни хора, а след това остра ревматической температура, те почти не се разболяват. А ето случаи на връщане на ревмокардита (предимно при жените) не е толкова рядко явление. Сърдечна патология придобива траен подобряване на характера и чрез 10-15 години се проявява сочетанными и комбинирани сърдечни заболявания. Да спаси положението и да се подобри прогнозата-късно в живота могат да прости дейности: диспансерное наблюдение, адекватно лечение и превантивни мерки.

Видео: парцел за детската ревматизъм

Как да разпознаем ревматический процес?

Най-първите си стъпки, в търсене на диагностични, се считат за:

 • Събиране са ревматични в медицинската история, където специален акцент се поставя върху пренесени в близкото минало инфекции;
 • Разглеждане на болния за откриване на симптоми на ревматизъм: полиартрит, ревмокардит, хорея, и т.н);
 • Стетоскопа (поява или засилване на шум в областта на върха на сърцето или на аортата, нарушение на ритъма);

Важна роля в диагностиката на ревматизъм изпада предназначение анализ на кръвта за определяне на:

 1. Скорост на слягане на червените кръвни телца – СОЭ и стойности лейкоцитарной формула (обикновено се предписва веднага неуспешно анализ);
 2. С-реактивен протеин (в норма — отрицателен);
 3. Титра антитела, насочени към стрептококку (антистрептолизин — АСЛ-О) и упорито «делящи се», при ревматизъм;
 4. Ревматоиден фактор (RF), който в норма отрицателен.

За най-голямо дейности се отнасят:

 • Ограда от материал от гърлото с цел да го сеитба и откриване на β-гемолитического стрептококка (наличието на много говори);
 • Електрокардиограма (удължен интервал Р — Q показва порок на сърцето са ревматични произход);
 • Рентгенологические методи обикновено се дават малко информация още при първата атака на ревматизъм, но се използват за диагностика на промени, характерни за тежък течението на ревмокардита при деца и млади хора;
 • Ултразвуково изследване (ЕХОГРАФИЯ), обикновено констатирующее наличието или липсата на порока.

Лечението на болестта на Сокольского – Буйо

Борбата с ревматической треска предвижда комбинираното лечение и продължително наблюдение, така че в лечебния процес се отделят 3 етапа:

 1. Активна фаза, която изисква престой в стационарни условия;
 2. Амбулаторно лечение по местоживеене кардиолог;
 3. Период на дългогодишен диспансерного за наблюдение и превенция на рецидив на заболяването.

При ревматизъм на пациента, обикновено се предписват антимикробни (антибиотици) и противовъзпалителни лекарства (нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди), но тяхната дозировка и схема се изчисляват в зависимост от формата, фаза, и варианта на протичане на болестта. НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), се счита за добър и ефикасно лекарство при ревматизъм, затова в последните години предпочитат се по-често в тази група. Освен противовъзпалително, НСПВС имат добро болкоуспокояващо въздействие, което е важно при ставна форма на ревматизъм.

При неблагоприятно време възниква необходимостта от дългосрочна комплексна терапия или своевременно оперативно намеса (порок на сърцето), така че в случая с ревматической температура, по-добре да разчитате на мнението на лекаря, по-често го посещават и да изпълни всички препоръки.

Задачата на втория етап при възрастни се състои от лечение в клиника и дестинации с този етап в санаториум кардиологического профил. Деца и юноши по-добре веднага да се насочите към ревматологический санаториум, заобикаляйки амбулаторно лечение.

Третата фаза обикновено се простира в продължение на години и се състои от планираните посещения кардиолог, проучвания и превантивни мерки, насочени към предотвратяване на рецидив.

Въпреки това е важно да се отбележи, че дългосрочна профилактика – това е вторична профилактика. А ето за първична трябва да се пристъпи веднага и незабавно. Тя се състои в премахване на огнища на хронични инфекции и много енергична лечение на остри патологични процеси, причинени от стрептококком.

Профилактика на ревматизъм у дома

Хапчета и други форми на медикаментозных лекарства, активно прилагани в болницата, у дома се консумират не иска, така че пациентите се учат народни средства за лечение на ревматизъм и се занимават с това в домашни условия. Разбира се, това е възможно, ако ревматизъм не е натворил много случаи протича бавно, без много изостряне, макар и противовъзпалителни таблетки с обезболяващ ефект болни, като правило, все още се вземат от аптека в резерв.

Какво ни предлага неофициална (традиционната) медицина?

Като аналгетик средства, например, народ препоръчва топла (не гореща!) вана с лайка (инфузия). Въпреки че, може би, и без лайка топла вана благотворно ще се отрази на «ревматика»? Особено, ако се вземат вечер преди лягане.

За облекчаване на болката, можете да използвате смес от алкохоли: камфор (50 гр.) и етилов (100 гр.) къде трябва да се добавят разбитото протеин две яйца, разбърква се добре и се втрива в болните стави. А може да се използват за такива цели каша, настъргани на ситно картофи, който в ленена кърпа да сложи на раната място.

Както се използва като подправка целина, те казват, че помага и при ревматизъм. За това растението се варят и се пият малки дози.

Шипка като цяло се смята за лечебно растение, затова се използват го и при ревматизъм. За това вземат 1,5 чаши настърган в една мелница за кафе на неговите листа и корени, се излива бутилка водка, една седмица, за да настояват, но да не забравяме, тъй като бъдещето на лекарството трябва периодично се разклаща. Когато той ще бъде готов, се прецежда и се пие по 1 супена лъжица три пъти на ден в продължение на четвърт час преди ядене. Ако всичко е наред ще отидат, след това дозата може да се увеличи до 2 лъжици, въпреки това, да се помни, че тя все още е водочный хоросан, не е изненадващо и да се използва.

Като цяло, в интернет можете да намерите различни рецепти за лечение на ревматизъм, понякога, меко казано, екзотично. Например, в начален етап са ревматични процеси (най-вероятно става въпрос за ставна форма) предлагат за възпалено място придават на пчелите. Пчелна отрова, разбира се, има противовъзпалителни свойства, но доста често дава алергична реакция, която трябва да се вземат предвид.

Лечение на болестта на Сокольского-Буйо червеи, вани от мравки или с козе тор, вино, глад и много още какво, но такова лечение, като правило, има локално действие, но по НИКАКЪВ начин не влияе на причината са ревматични процес – стрептококковую инфекция. А тя, като остава в организма, много често засяга клапанов апарат на сърцето. Затова всички превантивни дейности, на първо място, трябва да бъдат насочени към повишаване на естествения имунитет ( и спазването на режима на труд и почивка, балансирано хранене и насищане на организма витамин С и др), борбата с стрептококком, адекватно лечение на възпаление на сливиците, санацию огнища на хронични инфекции. Въпреки това, от всички изброени точки диета при пациенти и техните близки, може би, стои на първо място.

Хранене при ревматической треска почти не се различава от тази при друг сърдечно-съдовата патология. Пациентът все още е в болницата се определя маса №10, който по-късно промени не е желателно. Тази диета предвижда ограничаване на мазни, солени, пържени и пушени храни, предпочитание за ястия, задушени и имат достатъчно (но не прекалено!) количество белтъчини, въглехидрати (най-добре в плодовете, отколкото в тортах), мазнини (съвсем без тях в края на краищата също така е невъзможно), витамини и микроелементи.

Наличието в миналото на родителите ревматической треска е повод за изследване на децата и засилване на контрола върху тяхното здраве.

Видео: ревматизъм в програма «Живо Страхотно!»

 

READ  Дафинов лист от хемороиди: лечение, мнения

MAXCACHE: 0.42MB/0.00095 sec