Ревматизъм сърца: за децата, причини, симптоми, лечение, диагностика и профилактика на

Сърдечен ревматизъм

Ревматизъм — това е заболяване, характеризиращо се с промени на съединителната тъкан, кръвоносната система възпалителен характер. По-различно, тази болест се нарича ревматични по свинете, ревматизъм сърцето. По-често заболяването протича с увреждане на сърдечния орган.

Причини

Причини за развитието на ревматизъм на сърцето е свързано с β-гемолитическим стрептококком, упорит и тонзилит, фарингит.

До допринасящ причини включват охлаждане на организма, млада възраст, наследственост.

Рискови фактори

 • Диагнозата ревматизъм, от близки роднини.
 • Женски пол
 • Възраст 7-15 години
 • Стрептококковая инфекция в миналото.

Развитие

Развитието на ревматизъм на сърцето се случва, благодарение на стрептококку, синтезирующему токсин, тропный до тъканите на сърцето. В съединителната тъкан, кръвоносната система се развива възпаление, и след това се активира синтеза на антитела към сърдечния мускул — миокарду. Антитела в кръвта на собствените си тъкани започват да изработва така, защото стрептококка и миокарда има сходни антигени.

В основата на ревматизъм сърцето лежат два процеса:

 1. Иммунное възпаление – причина за нарушаване на структурата на съединителната тъкан, кръвоносната система.
 2. Неспецифично възпаление.

Фаза на ревматизъм на сърцето:

 • Активна.
 • Неактивен.

Симптоми

Започва ревматични заболявания при деца в детска възраст и е свързан той с стрептококковой стрептокок в гърлото. След 10-12 дни след заразяването, се проявява първата атака на болестта.

Варианти на протичане на болестта:

 • Пикантно – ярко започва и бързо свършва. Първата атака се развива в продължение на 2-3 месеца.

Характеризира се с висока температура, значими лабораторни промени. В процеса участва сърцето, кожата, ставите, ЦНС, белите дробове. При адекватно лечение, симптоми на болест преминават бързо.

 • Като «други разходи» – растянутое началото на болестта. Симптомите се развиват 3-6 месеца.

Разумни тежестта на процеса, не е типично участието на различни органи. Често основната проява е тежък кардит на сърцето.

 • Продължителен – развитието на болестта е постепенно, симптомите на ревматизъм на сърцето се проявяват в продължение на повече от 6 месеца

Това време е характерно за връщане на ревматизъм, засегнати предимно на сърце. Ефектът от лечението не са ясни.

 • Отгатване – признаци на сърдечен ревматизъм не са идентифицирани.
READ  Камфорное масло, при хемороиди: лечение, мнения

Диагностициране на латентен ревматизъм могат да бъдат само на факта, придобит порок на сърцето. В този период се повишава СОЭ, нарастването на антистрептолизин О (АСЛ), антистрептокиназа (ASK).

Вторият период се проявява загубата на един или няколко органи: ревмокардит, полиартрит, увреждания на белите дробове, плеврата, бъбреците, кожата, нейроревматизм.

Ревмокардит

Поражението на сърцето при ревматизъм се нарича ревмокардитом или ревматизъм на сърцето. Най-често се среща участието в процеса на миокарда с эндокардом. По-рядко към него се присъединява към перикарда.

 • За разпространение на миокардита се характеризира с недостиг на въздух, сърцебиене, чувство за «прекъсване» в работата на сърцето, болка в проекция на сърцето, кашлица. В тежки случаи се развива остър левожелудочковая недостатъчност на сърцето.

Състоянието на пациента е тежко: дишането става нормално само в седнало или изправено положение, увеличен корем, кожата става синюшной, подуване на краката си.

При разглеждане на разкритите проблясващи пулса на човек. При преслушване на сърцето – глухи тонове, аритмичные, при слушане на белите дробове могат да бъдат разкрити хрипове в по-ниските части, говорещи за застой в малкия кръг на кръвообращението. При проверка на корема записано увеличена болезнен черен дроб, което говори за застой в големия кръг на кръвообращението. В коремната кухина може да се натрупат течност – се развива асцит.

 • Очаговый миокардит сърце, проявяващо неспецифични симптоми на болезненост в проекцията на сърдечния мускул и редки прекъсвания в работата му. Състоянието на пациента остава задоволително.
 • При ревматическом эндокардите специфични признаци на развитие на болестта не. Изпотяване, хронична умора, повишена температура, развитие на тромбоэмболического синдром, характеризиращо се с образуването на кръвни съсиреци в артериите на големия кръг на кръвообращението. За перенесенном эндокардите показва мачо порок на сърцето.
 • На връщане ревмокардит — повторна поява на симптомите на ревмокардита. Отличителна черта – завръщане на болестта се случва в сърцето с дефект, така че клиничните прояви са по-тежки. Заболяването продължителен, възниква мерцательная аритмия, отоци на краката, предната част на коремната стена, асцит, хрипове в белите дробове.

Отделят ревмокардит по тежест:

 • Изразено при диффузном възпаление на стената на сърцето.
 • Умерено изразени – няколко огнища на поражение на сърцето.
 • Слабо изразен – един разсадник в сърцето.
READ  Генитални брадавици при деца: лечение, снимка

Ревматический полиартрит

Ревматический полиартрит се характеризира с болезненностью големи и средни симетрични стави, им подуване, зачервяване на кожата над засегнатите стави, двигателна активност, която е ограничена. Болезненост добре купируется нестероидни противовъзпалителни лекарства. Често поражението на ставите се появява заедно с патология на сърцето.

Ревматизъм на кожата

Върху кожата на тялото и долната част на краката се появяват обриви под формата на пръстени наречените кольцевидная еритема. Също така се появяват безболезнен плътни възли, разположени обикновено на външната страна на локтевых, коленни стави.

При деца

Остро и подострый ревматични заболявания при децата се среща по-често. Развиват кардит, полиартрит, лезии на кожата, увреждане на нервната система.

В ученическа възраст често се разболяват момичета, заболяването се превръща в продължителен, се формира от порок на сърцето.

18-21 година

Отчаяно, с полиартрита и висока температура, се развива ревмокардит при дете на възраст 18-21 години. Завършва с пълно выздоровлением или митральной недостатъчност.

При възрастни

Основна проява на заболяването при възрастни – ревматични заболявания на сърцето последвано от формирането на порок. Полиартрит големите стави. Повече се срещат отгатване рамките на заболяването.

Диагностика

Диагнозата се основава на оплаквания и клинични прояви на заболяването, выявляющиеся при проучване и разглеждане на пациента.

План на изследването:

 • Общеклинические изследвания на кръв, урина;
 • Биохимичен анализ на кръв: освен основните показатели, се определят С-реактивен протеин, серомукоид.
 • Изследване на кръвта на АСЛ-О, ASK;
 • Засаждане на флората от гърлото;
 • ЕКГ на сърцето;
 • Ехо-КГ;
 • Доплерография съдове;
 • Рентгенологические методи.

Лечение на ревматизъм на сърцето

 • Режим. При поражение на сърцето препоръчват строг режим на легло на 15-30 дни. При поражение на ставите или нервната система, режим по-малко строг: на пациента може да стане. Разширяване режим се извършва, като се фокусира върху подобряване на благосъстоянието и лабораторни изследвания на пациента.
 • Принципи на хранене: ограничаване на сол, достатъчно количество протеини, витамин С и калий, който е особено необходимо при ревматизъм на сърцето. Ограничаване на приема на лесно смилаеми въглехидрати и вода.
 • Терапия с антибиотици пеницилин в нея, по-специално неговата удължената форма – бициллином-5. Да се започне лечение на ревматизъм трябва задължително кожна проба, за да се избегне появата на тежки алергични реакции. Ако човек се развива реакция към пеницилин, го заменят с еритромицин.
 • Трябва да се спре възпалителния процес. Нестероидни противовъзпалителни лекарства се използват за лечение на ревмокардита лека и средна степен на тежест, както и полиартрита (индометацин, вольтарен). Глюкокортикостероиды предписват при тежко и угрожающем живот рамките на ревмокардита (преднизон).
 • Метаболическое лечение. Какво е това? Това определяне на лекарства, улучшающих обменните процеси в миокарда (рибоксин, кокарбоксилаза).
 • Симптоматична терапия: диуретици при отоци, антиаритмические лекарства при развитието на аритмии, допамин при намаляване на съкратителната функция на сърцето.
 • Санаторное лечение.
READ  Норма на червени кръвни клетки в кръвта: мъже, жени, диагностика, видео

Профилактика

Профилактика на ревматизъм заболявания при деца и възрастни се провежда в няколко етапа.

Начална:

 • Предупреждение за развитие на остри заболявания на горните дихателни пътища. Активен начин на живот, закаляване, балансирано хранене, организиране на режима на деня, съня и събуждането. Навременното обръщане към лекар, назначаване на антибиотик, отказ от самолечение.

Средно:

 • Се провежда при пациенти, подложени на заболяването и да се крие в редовното налагане на антибиотици за предотвратяване на рецидив.
 • Има една закономерност – по-млад е бил дете, когато се е развила първата атака на ревматизъм, толкова вероятността от връщане на патология по-горе.
 • Пациентите, не са претърпели ревмокардит, вторична профилактика се извършва в продължение на следващите 5 години.
 • Ако е имало поражение на сърцето – до момента на изпълнение на 25 години.
 • При текущата пороке на сърцето – продължителна профилактика.

Много зависи за точността и навременността на диагноза. Прогноза благоприятен, ако ревматизъм, заболявания са идентифицирани на по-ранен етап, когато може да се избегне развитие порок на сърцето.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00082 sec