Ревматоиден фактор: норма, се увеличава в кръвта — причини

Това биохимическое изследване за определяне на ревматоиден фактор в серума на кръвта на много пациенти, особено, които имат проблеми със ставите, е добре известно, в края на краищата самото име на анализ е свързана с определени заболявания – ревматоиден артрит (РА). Наистина, ревматоиден фактор (РФ) се отнася до основните лабораторна подготовка, определящ тази болест, но освен ревматоиден артрит, с помощта на ревмофактора успява да разкрие и други патологични състояния, по-специално, остри възпалителни заболявания в организма и някои системни заболявания.

По своята същност ревматоиден фактор представлява антитела (предимно от клас М – до 90%, други 10% — имуноглобулини от класове a, E, G) срещу други антитела (клас G) и Fc-фрагмент.

Норма на ревматоиден фактор за всички е една: жени, мъже и деца липсва (качествен тест) или не повече от 14 IU/мл (количествен анализ), ако в организма, в това отношение всичко е безопасно. Обаче има случаи, когато РУСИЯ не е открита, а симптомите са очевидни (основна причина за повишаване на – ревматоиден артрит), или той има, а човек е здрав. За това може да прочетете по-долу.

Същност и видове анализи

Същността на анализа се състои в определяне на автоантитела, в повечето случаи, собственост на иммуноглобулинам клас М (IgM). Антитела (IgM до 90%), при определени патологични състояния под въздействието на инфекциозен агент се променят техните характеристики и започват да действат като аутоантигена, способен да взаимодейства с други собствени антитела — иммуноглобулинами клас G (IgG).

В момента за определяне на ревматоиден фактор, основно, се прилага на такива видове лабораторни методики:

 • Латекс-тест с аггрегированными на латекс повърхността на човешките иммуноглобулинами клас G, агглютинирующими в присъствието на ревмофактора – това е един качествен (не количествен) анализ), определящ наличието или липсата на РУСКАТА федерация, но не се посочва концентрацията му. Латекс-тест е много бързо да се провежда, евтин, не изисква специално оборудване и много труд, но въпреки това той се прилага предимно за скрининговых изследвания. Бърз анализ на често дава фалшиво положителни отговори, така че не може да бъде основание за определяне на окончателна диагноза. Нормално ревмофактор при такова проучване — отрицателен;
 • Се прилага все по-рядко, но все още не са напълно изгуби своето практическо значение класически анализ на Ваалера-Роза (пасивна агглютинация с овечьими эритроцитами, лекувани с антиэритроцитарной домакинството е заек серум). Това проучване все пак е по-специфично, отколкото латекс-тест;
 • Хубаво е в съответствие с латекс-тесто, но по точност и надеждност го превъзхожда — нефелометрическое и турбидиметрическое определяне на ревматоиден фактор. Стандартизиран Метод, концентрацията на комплексите антиген-антитяло» (АГ-АВСТРИЯ) се измерва в lU/ml (IU/ml), това е, това е вече количествен анализ, който говори не само за присъствието на ревматоиден фактор, но и неговото количество. Повишен ревматологи я възприемат резултат, ако стойностите на концентрация премине границата от 20 IU/мл, но приблизително от 2-3% здравите хора и до 15% от хората в напреднала възраст (над 65 години) този показател понякога дава по-високи стойности. При лица, страдащи от ревматоиден артрит, особено с бързо развиваща се и тежка форма, то може да бъде доста висока (надписи на РУСКАТА федерация превишава стойностите 40 lU/ml, в други случаи – доста значително).
 • Метод ELISA (имуносорбентен анализ), който може да се определи, освен IgM, не улавливаемые други методи аутоантитела класове a, E, G, съставляващи 10% на специфичен протеин, който ние наричаме ревмофактором. Този тест е получил широко разпространение, внедрен почти навсякъде (освен, че не е в селските амбулаториях), тъй като е признат за най-точен и надежден. Забелязано е, че сопутствие васкулитов при ревматоиден артрит дава повишена концентрация на имуноглобулини от клас G, както и появата на автоантитела от клас А е типично за быстропрогрессирующего и тежко протичане на заболяването (РА).
READ  Възглавница от хемороиди: профилактика, прегледи

До районната за поставяне на диагнозата (РА) за основа приели по-горе лабораторни тестове. В момента диагностични дейности, освен задължителните имунологични изследвания, допълнено със други лабораторни методи, към които спадат: А-ССР (антитела към циклическому цитруллиновому пептиду – anti CCP), острофазные маркери — CRP (С-реактивен протеин), АСЛ-Оа Те дават възможност за по-бързо и с по-голяма точност да предоставим ревматоиден артрит от друга патология, подобна симптоматически, или от болести, при които клиничната картина е отделен от РА, но РУСИЯ също има тенденция към повишаване.

Високо ниво на РУСКАТА федерация и ниски стойности на фактора

Най-често ревматоиден фактор се използва за диагностика на ревматоиден артрит, неговото увеличение се наблюдава приблизително при 80% от пациентите, като най-често срещана форма на заболяване (синовит).

Оттук може да се заключи, че има две форми на заболяването: серопозитивная, когато РУСКАТА федерация в серума на кръвта се открива, и серонегативную, когато ревмофактор липсва, но симптомите са ясно свидетелстват за наличието на възпалителен процес. Високо ниво на РУСКАТА федерация може да се посочи прогресивно заболяването.

Трябва също да се отбележи, че, с висока чувствителност, ревматоиден фактор не показва толкова висока специфичност (на всеки 4-ти резултат се оказва ложноположительным), защото природата му до края не е проучен, но е известно, че ауантитела активно се изработват при много хронично протичащи възпалителни процеси.

Освен това, РУСИЯ може да не се определя при наличието на признаци за заболявания, при ревматоиден артрит в началото на развитието на патологичния процес при 20-25% от пациентите, затова еднократен отрицателен резултат не може да обнадеживать, ако симптомите на заболяването са на място. В съмнителни случаи анализът трябва да се повтори след половин година и година (да се даде време, за да преминете басейна на плазма клетките, които продуцируют аутоантитела).

READ  Гемолиз кръв: какво е това, причини, при отдаване на анализ в епруветка, симптоми при бременност

Не е уместно да се надяваме на този анализ и за контрол върху течение на процеса и ефективността на терапия – лекарствени средства, получени от пациенти, могат да повлияят на резултатите от научните изследвания, които престават да отразяват реалната картина и по този начин въвеждат в заблуждение на пациента (той започва да се радват преждевременно лечим, приписването на заслуги някакви народни средства).

Ревматоиден фактор при деца не се засяга диагноза РА

Ако при възрастни (жени, мъже – няма значение) ревматоиден фактор доста тясно се свързва с ревматоиден артрит, а при деца се сгъва няколко ситуацията е различна. Младежката РА, формирующийся до 16 години, дори и при бурното развитие на възпалителния процес, дава тласък на заглавия на РУСКАТА федерация (най-вече за сметка на IgM) само в 20 % от случаите — при дебют заболявания при деца до 5 години. Началото на процеса на развитие при момчетата до 10 години се проявява с повишаване на този показател само при 10% от болните.

Междувременно, често и продължително, болеющие деца са на РУСИЯ повишен дори и без видими признаци на някакво заболяване. Това говори за това, че аутоантитела (IgM) могат да изработва от тях, защото от продължително иммуностимуляции (хронична инфекция, наскоро прехвърлен вирусни заболявания и възпалителни процеси, глистные паразитози), и причината изобщо не е в развитието на ревматоиден артрит.

Като се има предвид тези характеристики на ревматоиден фактор, педиатри някаква специална диагностична стойност на този лабораторному изследване не дават.

Други причини повишени стойности ревмофактора

Причина за повишаване в кръвта на концентрацията на ревматоиден фактор, освен в класически вариант с ревматоиден артрит, могат да бъдат и много други патологични състояния:

 1. Остри възпалителни заболявания (грип, сифилис, инфекциозна мононуклеоза, бактериален ендокардит, туберкулоза, вирусен хепатит);
 2. Широк кръг хронични възпалителни процеси, локализирани в черния дроб, белите дробове, костно-мускулната апарат, бъбреците;
 3. Синдром на Сьогрен – автоимунна болест, която засяга съединителната тъкан и втягивающая в процеса на гърдата външна секреция (слезные, слюнчените – на първо място). За синдрома на Сьогрен са характерни и съответните симптоми: сухота на лигавиците на очите, устата, външните полови органи, страданията на дихателната, сърдечно-съдовата система, бъбреците;

 4. Felty-синдром, който представлява специална форма на РА, характеризуемый остър началото на с намаляването в кръвта на броя на белите кръвни клетки – левкоцити (още левкопения);
 5. Still-синдром (синдром на Стилла) – формата ювенильного (детска) ревматоиден артрит, симптоматика който съвпада с тази при Felty-синдрома, но се различава по показатели общ анализ на кръвта – брой левкоцити отровни (лейкоцитоз);
 6. Склеродермия;
 7. Гиперглобулинемии различен произход;
 8. В-клетъчните лимфопролиферативные заболявания (миелома, макроглобулинемия Вальденстрема, болест на тежките вериги);
 9. СЛЕ (системен лупус еритематозус);
 10. Саркоидоз;
 11. Дерматомиозит;
 12. Оперативната намеса;
 13. Онкологические процеси.

Очевидно е, че в списъка на държави, които могат да станат причина за увеличаване на концентрацията ревмофактора, не се ограничава до един само ревматоиден артрит.

Освен това, трябва да се има предвид, че този показател е по естествен начин се увеличава при възрастните хора (60-70 години), а също и при прилагане на някои лекарствени средства (метилдопа, антиконвулсивни и противозачатъчни лекарства), така че да го считат за специфичен и особено важно за поставяне на диагнозата е непрактично.

Въпреки това, лекуващият д-р разберется, а нашата статия е предназначена за хората, опитва самостоятелно да тълкува резултати от биохимичните изследвания. В края на краищата, това се случва, че като изслуша информация за високи цифри на някакъв анализ, особено подозрения гражданите изпадат в паника, или (още по-зле) започват да проявяват самодейност и да се лекуват различни съмнителни средства.

Видео: ревматоиден артрит (РА), програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00125 sec