Ревмокардит на сърцето: че това, симптоми, лечение, лекарства, децата, усложнения, профилактика на сърдечния мускул

Ревмокардит на сърдечния мускул

Ревмокардит — това е поражение на сърдечния мускул, което е придружено от дисфункция на клапани. Причината ревмокардита – проникване в кръвоносната система на човека стрептококка, бета – гемолитического тип, който е ден на ангина. Ревмокардит сърцето възниква поради скарлатины, пневмония и пренесени дерматит с възпалителен характер.

Етиологията на заболяването

Ревмокардит на сърцето е по-често при женската част от населението. Мъжете боледуват изключително рядко. В групата на риска влизат хора, които в род е имало случаи на заболявания, свързани с възпалителни процеси на съединителните тъкани.

Възрастова група от пациенти – от 7 до 15 години. Често ревмокардит се проявява при деца, при които се наблюдават чести ангини и други заболявания на органите на дихателната система, причинени от инфекциозни агенти.

Класификация на ревмокардита:

 • Перикардит, са ревматични тип – възпалителен процес на сърдечна чанта, в която се натрупва перикардиальная течност. Този вид заболяване се среща в изключително редки случаи.
 • Миокардит ревматический – възпаление на сърцето. Причинява аритмию, може да доведе до развитие на сърдечна недостатъчност.
 • Ендокардит ревматический – възпалителен процес локализуется на вътрешната обвивка, която выстилает сърдечна камера. Болестта се усложнява възможно образуването на кръвни съсиреци в съдовете.

В зависимост от степента на выраженности клиничната картина, ревмокардит има няколко степени:

 1. Лесен ревмокардит – възпаление има ясен фокус, сърдечни граници продължават да съществуват ясни симптоми почти липсват.
 2. Средна тежест – възпалителен процес има няколко огнища, ярков изразена симптоматика, границите на сърдечния мускул да се увеличи.
 3. Тежък стадий на заболяването – възпалението засяга обвивката на сърдечния мускул, се отбелязва значително разширяване на границите на сърдечния мускул, нарушено кръвообращението.
READ  Атеросклероза: симптоми и лечение на причините, усложнения

Клинична картина

Ревмокардит сърцето има дълъг инкубационен период. Първите симптоми на ревмокардита заболявания започват да се проявяват няколко седмици след като страда от заболяване, причинено стрептококком.

Първият знак, който отбелязва пациентът – болки в ставите на коленете си и голеностопа:

 • Кожна покривка, който се затваря става, започва да отекать, изчервява.
 • Повишава се температурата на тялото.
 • Може да се появят гадене и повръщане.
 • Отпадналост, хронична умора.
 • Чувство на дискомфорт в гръдната кост.
 • Недостиг на въздух. Се появява след физическо натоварване.
 • Сърцебиене.
 • Повишено ниво на СОЭ в анализа на кръвта.

Симптомите зависят и от вида на ревмокардита. Перикарден излив на сърдечния мускул причинява болка в задната част на гръдния кош, при слушане на пациента се откриват шум в сърдечния мускул. За эндокардита характерните признаци е учестено сърцебиене, болка в гърдите, която възниква след физическа активност.

Прояви на ревмокардита, в зависимост от степента на тежест на заболяването:

 • При леки ревмокардите учащается пулса на лицето, тонизира сърцето зле са подслушвани.
 • Втора степен на ревмокардита – границите на сърцето, разширени, в него се чува шумове, човек става апатичен, преследва постоянна умора. Ревмокардит втора степен може да провокира развитието на порок на сърцето.
 • Ревмокардит последната, трета фаза се проявява с нарушение на кръвообращението в органите на малкия таз. Основните симптоми – кашлица с отделяне на храчки, понякога в мокроте се виждат вените кръвта, се появява недостиг на въздух, сини възглавнички на пръстите, връхчето на носа придобива синкав цвят.

Важно е да се разбере, че това е изключително тревожни симптоми, при откриване на които трябва незабавно да се обадите в здравно заведение. Има случаи летального., изм.

Трета степен на ревмокардита сърце причинява тежки усложнения в работата си и други вътрешни органи. Е нарушено функциониране на централната нервна система.

READ  Легочное сърце: механизми, симптоми, колко живеят, диагностика, лечение, профилактика

Има случаи на възникване на хореи на фона на ревмокардита. Хорея – заболяване на централната нервна система.

Симптоми хореи:

 • Принудително подскачащи на лицевите мускули.
 • Нарушение на двигателните функции.
 • Мускулите губят своя тонус.
 • Развива нейроциркуляторная дистония.

Методи за диагностика и терапия

Ревмокардит – какво е това? Това е болест, лечението на която не може да се отложи. За изясняване на диагнозата лекарят събира анамнеза на пациента, выслушивает всички оплаквания. Провежда стетоскопа тонове на сърдечния мускул. Трябва да дарят кръв за провеждане на биохимични и общ анализ на кръвта. За изясняване на диагнозата на пациента преминава през рентген и электрокардиографию.

Ревмокардит, находящ се в активна фаза, трябва да се лекува само в условията на болница в болница, за спазването на спалното режим.

Задължително да се спазват принципите на диета, която ограничава сол. Диета при ревмокардите трябва да включва протеини, витамин С, фибри и калий.

Лекарства

Лекарства за лечение на ревмокардита – антибиотици, които унищожават стрептококковую инфекция (пенициллиновая група). В случай на индивидуална непоносимост към пеницилин, се назначава еритромицин. За облекчаване на възпалението предписани прием на нестероидни противовъзпалителни средства, които се приемат в комбинация с аспирин.

При бързото развитие на заболяването, назначени от иммунодепрессанты цитостатической група. По време на тяхното получаване, на пациентите трябва редовно да дарят кръв за контрол на състоянието му. За лечение на тежка фаза на ревмокардита, назначени от сърдечни гликозиди – Изоланид, Строфантин и препарати с диуретично действие.

Прием на лекарства продължава и след изписването от болницата. Допълнителните терапевтични мерки, допринасящи за быстрейшему възстановяване – масаж, лечебна кал, електрофореза, упражнения физкултура.

READ  Тампони от хемороиди: как да се направи и да се прилага за лечение на

Методи на народната медицина, които може да се прилага при ревмокардите, не съществува.

Както и при много други заболявания, ревмокардит на сърдечния мускул е по-лесно да се предотврати, отколкото след това да се лекува. Профилактиката на заболяването се състои в своевременно и пълно лечение на инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища. Задължителна мярка е воденето на здравословен, активен, начин на живот.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00078 sec