Резус фактор, на резус-конфликт по време на бременност

Открита в началото на 20 век эритроцитарная системата АВ0 напълно не пресмяташе задачи хематология. Переливаемая кръв, макар и по-рядко, но е посттрансфузионные усложнения, сочещи към техните иммунологическое произход. Най-голям брой реакции, наблюдавани при жени, които са получили кръвта на мъжа, съвпада на антигени на системата АВ0 (група на кръвта). Във връзка с това е стартирана от мисълта за съществуването на някаква биологична субстанция, която причинява чувство на отхвърляне на чужда кръв. Разбира се, за съвместимост по резус-фактор, докато никой не е мислил, но търсенето продължава, и отговорът скоро е намерен.

Резус-фактор е придобил името си от протеинова фракция, разкрити в червените кръвни клетки от кръвта человекообразной маймуни macacus rhesus. Поради сходство с човешкия антиген, тя е взета за по-нататъшни изследвания (имунизация на заек), в резултат на които е получаване на антисыворотки, агглютинирующей около 85% от червените кръвни клетки на човешката популация на европейска територия, независимо от кръвна група от системата АВ0. Около 15% от темите проби на серум не реагираха. По този начин, през 1940 г., са били открити антитела антирезус (анти-Rh) и антиген, който причинява образуването им, (Rh).

Откриването на резус-фактор принадлежи Ландштейнеру и Винеру и се смята за важно събитие в имунологична наука средата на 20 век, обогатившим нови знания за внутривидовом разнообразие антигенной диференциация на човешкото тяло. Сега эритроцитарная системата rh е достатъчно проучен и, заедно със системата АВ0, играе важна роля в имунология, акушерство практика и transfusiology.

Антигени и антитела

Антигенная система rh, освен основния фактор (Rh), съдържа и други разновидности, специализирани впоследствие Фишер и Полет и отбеляза: rh, rh, Hr0 човешки ресурси, hr. Междувременно, тази номенклатура вносила объркване, така че прието е да преминете на смесени обозначаване на антигени на системата rh:

 • Rh0 (D);
 • rh (C);

 • rh (E);
 • Hr0(d);
 • hr (c);
 • hr (e).

Антитела, съответните антигени, се записват в следния вид:

 1. анти-Rh0 (D);
 2. анти-rh (C);
 3. анти-rh (E);
 4. анти-Hr0(d);
 5. анти-hr (c);
 6. анти-hr (e).

По този начин, системата rh е представена от 6 антигени (D, d, C, c, E, e), комбинацията от които определя резусный феномен, наброяващ 18 комбинации (да се опрости възприемането на често използвани само буквата наименования) и 6 вида насочени (анти-D и анти-С, анти-е и т.н.) имуноглобулини (М и Ж), естествени антитела система Rh няма.

Първа среща – това още не е познаване

Съвместимост на резус-фактор, освен имунология, е от голямо клинично значение в transfusiology и акушерството. Известно е, че са несъвместими по резус-фактор гемотрансфузии могат да причинят тежко усложнения, които обаче се проявяват след втория (при жените) или дори 3 — 4 — 5 преливане (при мъжете). Това се случва, защото, за разлика от кръвна група, резус-фактор не може да се прояви при първата среща, защото системата Rh нищо да се науча на някой друг, тя не е с естествени антитела. Те выработаются след среща и «запознанства» с Rh антигени, на които не всички хора реагират еднакво.

На отделни индивиди, които имат отрицателен резус, могат дълго време носене на вливане на чужда среда, без да показват признаци на сенсибилизации. Между другото, антитела, предназначени посочи на степен си, често се държат странно: нисък титър АТ не означава ниска степен на сенсибилизации, а реакция и тежест на усложнения, не се различава от такива с високо титре имунни антитела, така че да взема този процент за основа също не си струва.

Обикновено при наличието на сенсибилизации резус-положителна кръв причинява гемолитические усложнения в рамките на половин час, въпреки че често реакцията на дръжката и се появява два часа по, а след това и като цяло на един ден или повече. Трябва да се отбележи, че антигени на системата Rh е много по-слаб антигенных фактори АВ0, но при това по-често усложнения, причинени от все още несъвместимост в системата резус. Защо? Цялата работа е в това, че медработники не винаги се притеснява определението rh принадлежност, надявайки се на това, че в процеса на целия си живот тя не се променя. Освен това, често пречи на фалшива представа за самия резус-фактор, защото някои смятат, че отрицателна кръв може да се обърне и положителен реципиентам. Имайте предвид, че това не е така: антигени hr(c) и hr(e) също могат да причинят изоиммунизацию в организма на хората, да ги не за автомобили, а именно, носител на положителен резуса Rh(+).

Защо възниква конфликт?

Немалка роля играе кръвна група и rh-фактор в областта на акушерството. Спонтанен аборт, мъртво раждане, ГБН (хемолитична болест на новороденото) – всичко това интригите на системата Rh в женския организъм, сенсибилизированном до фактор, който при него липсва. Сред причините, предизвикващи сенсибилизацию, най-често се нарича отрицателен резус жени, несъвместима при бременност с положителен фактор за плода, който той е получил от баща си — антиген Rh0 (D) или DC,тъй като чист D се среща по-рядко, както и антитела към него (анти-D).

Обикновено първата бременност протекла без усложнения, но сенсибилизируясь Rh(+) по време на раждането тялото на жената започва да синтезира антитела, които втора бременност са посрещнати като враг, ако тя се окаже с rh принадлежност, подобна на първата.

Какво трябва да знаят и помнят жените, с отрицателен резус-фактор?

Ако това наистина е «щастлив» от раждането, че една млада здрава жена, мечтающая да стане майка научава, че е пречка на пътя на една мечта може да се превърне я антигенный състава на системата резус, а в някои въпроси, особено тя трябва да бъде внимательна. Вреди ще се знае и да се помни, какво е rh, отколкото пред отрицателен, как да защитим себе си и бъдещето на малко дете от нежелана, а понякога и ужасни, последиците от:

 • За виновнике усложнения. Основният виновник за тежки усложнения резус-конфликт при бременност смятат антиген Rh0 (D), който ходиш с эритроцитами на плода в кръвообращението на майката и с голяма сила, води до имунен отговор. Въпреки това до края на първата бременност проникване на червените кръвни клетки на плода през плацентата слабо (ако тя не е повредена, например, при амниоцентезе), така че резус-конфликт на майката и плода, докато не.

  Основната обмяна на клетките ще се проведе по време на раждането, тогава (в рамките на 24-48 часа след раждането) и се въвежда антирезусный имуноглобулин, който е в състояние да неутрализира чужди фактор (положителен ефект – 99%). Ако това не се направи, образуващ се в организма на жената антитела, дори ако те са ниски титре (по време на бременността тя ще се увеличи) служат причина резус-конфликт на майката и плода, което води до сериозни последици.

 • За усложненията и последствията. Най-страшните усложнение на резус-конфликт при бременност е хемолитична болест на новороденото (ГБН), която се развива при постъпване на имунните антитела на майката (непълни IgG, проникващи през плацентата) в кръвообращението на плода, където те адсорбируясь на эритроцитах, унищожаване на последните. Разрушаване на червените кръвни клетки води до хемолитична анемия с клинични симптоми гепато-, спленомегалии, билирубинемии, поражения на нервната система и др Ситуацията при ГБН изисква огромни усилия за спасяване на малка организма (обменно кръвопреливане), но, за съжаление, често завършва със смъртта на бебето. Вродена глухота бебе се счита за най-добрият изход ГБН, тъй като оцелели деца може да се изправи пред тежка умствена изостаналост.
 • За опасност от изкуствено прекъсване на бременност. Трябва да се отбележи, че изкуственото прекъсване на бременността може да доведе до не по-малко вреда, отколкото безопасно законченная бременност, тъй като по време на аборт се случва силна чувствителност на женския организъм положителен резусом. За да защити една жена от бъдещи неприятности и да запази способността си да потомство, веднага след аборт тя трябва да въведете антирезусную серум.

Освен това, трябва да се помни, че резус-конфликт на майката и плода може да не е възможно само при несъвместимост по антигену D, защото друг път имат място и други комбинации антигени, например DccEE, които също са в състояние да започне процесът на антителообразования — често анти-hr(c), антитела към антигену E (анти-Д), произвеждани изключително рядко, а анти-те изобщо не се срещат.

«Отрицателна» жена – специално внимание

При определяне на обезщетение за бременност анализ на кръвна група и rh-фактор е сред основните лабораторни изследвания. В случай на отрицателно резуса при жените:

 • Извършва определяне на rh принадлежност на червени кръвни клетки на съпруга си, тъй като Rh(-) е рисков фактор. Положителен Rh на бъдещия баща се смята за причината за определяне на съвместимост по резус-фактор е и групата на кръвта, тъй като групови антигени на системата АВ0 често засилват конфликт. Много е важно да се знае генотипа на баща си – той е хомо — или гетерозиготой по резус-фактор, тъй като в случай на гетерозиготности родител дете има шанс да се получи отрицателен резус (x Dd dd = dd) и след това на конфликта няма. Но как да се определи резус-фактор на плода и да научат имам ли дете от тази възможност? Тази процедура (на оградата на кръв от пъпна връв на плода) се провежда строго по показания в болнични условия. Тя се нарича кордоцентезом.

Таблица: рискът резус-конфликт, идващи от Rh на майката и бащата

Първата бременност, като правило, протича без усложнения. Повторна бременност, претрупани с акушерски анамнеза или признаци за развитие на rh-несъвместимост са основание за по-задълбочено проучване на жената и плода (по отношение на диагностика ГБН):

 1. Търсене в кръвта на майката на еритроцитите на плода.
 2. Определение титра rh-антитела 1 път в месец преди 30 седмици, 1 път на две седмици до 36 седмица и до раждането на всяка седмица, ако през по-чести изследвания не е необходимо. Трябва да се помни, че титър АТ не винаги отговаря на истината състоянието на нещата,

  антителата падат доста често за причина за преодоляване на тях трансплацентарного бариера и адсорбция на эритроцитах на плода, което след подобни събития пред хемолитична болест на новороденото.

 3. Определяне на нивото на непълни антитела (IgG), които причиняват ГБН, и пълни (заключване) АВСТРИЯ (IgM), с помощта на Coombs тест.
 4. Ултразвуково изследване (ЕХОГРАФИЯ), което позволява да се открият признаци на ГБН (многоводие, увеличение на черния дроб и далака на плода, неправилно положение и др).
 5. При нарастающем или «скачущем» титре и липса на противопоказания в 24-28 седмици прекарват амниоцентезата с цел изследване на околоплодната течност.
 6. Кордоцентез (набоде на кръвоносните съдове на пъпната връв), който дава възможност да се направи анализ на кръвта на плода: нивата на билирубин, хемоглобин, хематокрит, кръвна група и rh-фактор, кариотип и други показатели.

Разбира се, не всички правят амниоцентезата и кордоцентез, защото подобна интервенция не само имат и противопоказания, но и се добавя рискът от усложнения (технически грешки). Въпросът за необходимостта на едни или други изследвания решава лекарят, наблюдателят на жената по време на бременност.

При «положителна» на родителите се появи «отрицателен» дете

Истинската резус-принадлежността на всеки човек е в резултат на наследяване 3 антигени от отца и 3 от майката, т.е. на эритроцитах може да се открие не по-малко от 3 антигени, в случай гомозиготного на състоянието, и на не повече от 6, ако rh фенотип се образува гетерозиготу. Фактори, обозначени с главни букви в системата rh, доминиран от (в различна степен) над обозначени с малки букви антигени, които се считат за рецессивными. При определяне на rh принадлежност червените кръвни клетки с генотипом и DD (гомозигота) и Dd (гетерозигота) с агглютинирующей серум дават една и съща реакция: резус-положителен феномен. Същата връзка е характерна и за фактори на СС и Нея. Антигени D, C, E, както и фактори, d, c, e – кодоминантны между си, т.е. имат еднакви права, така че не се потискат взаимно.

Наследяване антигени се подчинява на законите на Мендел: свързването на две различни признаци дава гетерозиготу, еднакви – гомозиготу, резус-фактор на родителите определя принадлежността на червени кръвни клетки на бебето:

 • Гомозиготы: DD x DD = Rh(+) или x dd dd = Rh(-) образуват гомозиготу;
 • Гетерозиготы x Dd Dd → DD (+), Dd (+), dd (-), така че не е изненадващо отрицателен резусу детето, резус-фактор на родителите на които е положителен.

Шанс получи и положителен, и отрицателен резус-фактор са децата, родени от положителни гетерозиготного баща и отрицателна майка или обратното: Dd x dd = Dd (+), dd(-), обаче при обратната комбинация (x Dd DD) отрицателен резус фактор – изключено, а човек може да бъде само носител на такава информация (d). По този начин, отрицателен резус фактор на антигенному състава ще изглежда по следния начин: црп/црп, положително ще има главно буквата D.

Видео: бременност, rh-фактор и кръвна група

Резус-фактор отсъства. Нима е възможно?

Сложността антигенной системата резус се дължи на факта, че всеки от антигени има своите възможности, като например:

 1. вариант D — D, Du, Dw;
 2. вариант C — C, Cu, Cw;
 3. вариант E — E, Eu, Ew.

Клиничното значение Rh антигени е различен и е свързан с иммуногенной активност и сила антиген. Най-антигенностью има Ад D, който е обявен стандартен резус-фактор, така че да го наличие или липса и определят групова принадлежност (положителен и отрицателен резус), като останалите могат да бъдат подредени в низходящ ред: D > C > c > E >e > d≈0. Междувременно, тази разновидност на антиген D като Duобладает малка сила, лошо се определя в анализа, така че често е причина за грешки при определяне на rh-фактора. Но това не е всичко.

Червените кръвни клетки на някои хора, е изчисляване на rh-отрицателни, могат да иммунизировать серум на другите, предизвиква у тях образуването на антитела. Това се отнася и за слабите версии на D антиген, антигени С и Д и техните игри също, които, вярно, са считани за голяма рядкост. По този начин, типированных лица по системата rh, състоящи се сред донорите, в картата може да открие запис: «донор – Rh (+), получателят – Rh (-). Това е много важно, тъй като кръвта на тези хора, след като в тялото на друг човек с фенотип на црп/црп, може да предизвика силна сенсибилизацию (било несъвместимо кръвопреливане, резус-конфликт при бременност), способна да доведе до тяжелейшим усложнения.

Системата Резус като цяло е богата на редки фенотипове. Тук трябва да се отдаде и това уникално явление, като «rh-нула» (Rh — — — /- — -), това е, както се казва, «отрицательнее просто не се случва». Антигени напълно липсват. Такива хора, като правило, страдат от наследствена хемолитична анемия, което показва, че стойността на системата Rh е в строеж на здрава мембрана на червените кръвни телца. Между другото, кръвна група «rh-нула» е известен френски генерал Шарл дьо Гол.

Рядко се среща на земното кълбо и фенотип «- D — / — D (d?) — «. Серум за откриване на подобни антигенных комбинации са много скъпи, а анти-d и изобщо липсва в света, тъй като е много трудно да се получи във връзка с най-голяма слабост на антиген d (d≈0).

***

В заключение, трябва да кажа няколко думи за анализ на групова принадлежност по системата rh. Научите положителен или отрицателен резус човек просто: трябва само да дарят кръв от вената и в рамките на кратък период от време, за да се получи резултат. Що се отнася до определяне на пълно резус-генотип, а въпросът е наистина сложен, тъй като моносыворотки, които определят всеки антиген поотделно, са много редки, а понякога и съвсем недостъпни. Трудната техника е и известният процеса на Coombs (антиглобулиновый тест), без която не струва нито един индивидуален подбор, както и други проучвания, свързани с разкриване на различни имунологични реакции.

Видео: резус-конфликт в програмата «Живо Страхотно!»

READ  Пульсоксиметрия: показатели норма при деца, възрастни, алгоритъм за извършване

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec