РФМК в анализа на кръвта: че това е норма, обновен, при бременност

Какво означава съкращението РФМК в гемостазиограмме (коагулограмме)? Всичко е много просто означава: разтворими фибрин-мономерные комплекси. Въпреки това, много хора, прожившие на живот, така че за тях никога не са научили, и не чуха. И всичко това, защото определяне на броя на разтворими фибрин-мономерных комплекси или РФМК макар и да го смятат за важно лабораторна тесто, характеризиращи състоянието на системата на хомеостазата, но до анализам всеки ден не са. Обикновено коагулограмма се ограничава само с такива показатели, като закриването на притока, АЧТВ, PETIT, МЕНЕ и други, а ето и някои параметри, като, например, Д-димер, РФМК, лупус антикоагулант и др. предписват по необходимост и смятат допълнителни изследвания гемокоагуляционных способности на кръв.

Тест на РФМК е признат като важен маркер тромбинемии — да се появи в сосудистом руслото на значителен брой малки «тромбиков», което е доста характерно за диссеминированного вътресъдова съсирването на кръвта (ДВГ).

Норма, високи и ниски стойности РФМК

Норма на разтворими фибрин-мономерных комплекси не е голям разбежки и е 3,38 + 0,02 мг/100 мл, при това да се премине горната граница 4,0 мг/100 мл (според отделни източници) концентрация РФМК не трябва.

Междувременно, както и за други анализи, трябва да се обърне внимание на референсни стойности на конкретната лаборатория, в някои норма може да бъде до 5.0 мг/100 мл или и това по-горе. А човек, с акцент върху скоростта от 4 мг/100 мл, може да напразно перенервничать. Обаче дали си струва да се притеснявате, ако (като се позовава на референсни стойности) очевидно е, че РФМК обновен? Със сигурност, в края на краищата, повишен резултат свидетелства за активиране на системата на кръвосъсирването и от това може да свърши, както обикновено, предварително никой не ще каже.

Огромно значение има РФМК при бременност, когато това проучване е много желателно за всяка бъдеща майка, защото тромбозы и диссеминированное внутрисосудистое съсирването принадлежи към групата на основните усложнения, представляващи сериозна заплаха за живота на жената и я нероденото дете. Причини повишени концентрации на РФМК при бременност и последици от този феномен по-долу ще бъде отведен отделен раздел, и докато спрем в други случаи, изискващи предназначение на този анализ. Разширяване на списъка на коагулограммы за сметка на РФМК, ако:

 • Пациентът е в очакване на намеса (особено едър);
 • Има място за съмнение в развитието на тромбози, тромбофилии или ДВГ-синдром;
 • На пациента се извършва антикоагулянтное лечение (хепарин);
 • Жената планира да заченат бебе по метода ин ВИТРО;
 • Бременността и една жена става за рекорд в женската консултация, т.е. при първичното проучване, след това в началото на III триместър и последният анализ, ако бременността протича нормално, по-близо до раждането – между 33 и 37 седмици.

Понякога концентрация на разтворими фибрин-мономерных комплекси не става въпрос за посочената по-горе норма. Причина за подобно явление често се случва по прилагането на гепарина, така че с помощта на този тест може да следи ефективност гепаринотерапии, за да се определи времето от началото на профилактика и завършване на курс на лечение с антикоагуланти.

Реакцията на системата на хомеостазата в новите условия

Появата на нов кръг на кръвообращението, осигуряване на захранването на плацентата и развитие на плода, разбира се, предизвиква реакция гемокоагуляционной система, която сега не само че трябва да се работи в нови и непрекъснато променящите се условия на развиваща се бременност, но и да се подготвим да безопасно да се справят с родовете и «да се приведе в ред.» след тях. Кръвта се променя техните показатели (вискозитет, количество кръвни пластинки – на тромбоцитите, нивата на фибриногена и други). Естествено това се отразява върху такива параметри коагулограммы, като РФМК, D-димер и др. Норми РФМК при бременност ще бъде по-висока, но отново искам да напомня за референсных стойности на лабораторията, производившей проучване, с които трябва да се сравни с резултатите от собствения си анализ. Да речем, че нормата преди забременяването, за тази лаборатория определи до 5.0 мг/100 мл. В такъв случай норма на триместрам ще изглежда по следния начин:

 1. В първия триместър на система за хемостаза още «не е забелязал» особени промени, а именно – да започне изграждането на плацентата, затова се държи спокойно, т.е. да не се променя техните показатели – брой РФМК в този период в норма не надвишава 5,5 мг/100 мл;
 2. Във втория триместър, когато плацентата вече е формирана (към 16 седмица) и, за да функционира нормално, изисква се превърна в пълноценна кръв, концентрацията на разтворими фибрин-мономерных комплекси нараства до 6,5 мг/100 мл;
 3. В края на третото тримесечие на плацентата вече започва да остарява и да се подготвят да напуснат тялото на жената, система за хемостаза «чувства» за надвисналата кровопотерю и в пълна сила включва защитни механизми – количествено съдържание РФМК се увеличава до 7,5 мг/100 мл, което се счита за нормално за този период.

Декодиране на анализ, дело на лекар, обаче, и една бременна жена не трябва да бъде сдържан и да знаете какво да правите, когато РФМК обновен.

От заплашва повишено ниво на РФМК при бременност?

Ние не разполагаме с цел сплашване на бъдещата майка, но искам да напомня, че значително повишен резултат нарече в никакъв случай не е безобиден причини. Това могат да бъдат:

 • Тромбофилия, която, като правило, е наследствен характер и по време на бременност проявляющая чувстват особено агресивно. Тази патология, създаване на висок риск от образуване на съсиреци, пречи на нормалното веригата на процеса на света (спонтанни аборти). Задача гинеколог в този случай внимателно да се обмисли план за терапевтични дейности, създаващи условия за света на плода преди 7 месеца (35 – 36 седмици), когато малко дете, макар и слаб, но доста приемлива;
 • Тромбозы в миналото по време на бременност може отново да заявим за себе си, така че такова състояние се отнасят към показанията на по-чести изследвания на разтворими фибрин-мономерных комплекси;
 • Синдром на диссеминированного вътресъдова съсирване, който е в състояние да предизвика най-разнообразни причини (инфекции, удари състояния, травми, автоимунни заболявания, новообразувания, късна токсикоз, гнойное възпаление, сърдечно-съдова и друга хронична патология), по време на раждането може да се превърне в неуправляем процес с много тъжен край. Рискът от развитие на ДВГ-синдром кара да се контролира нивото на РФМК много често, че трябва да се разбере бъдещата майка и ясно да следват назначаването на лекар, за да спаси живота на себе си и бебето си.

Избягвайте тежки усложнения по време на раждане (в частност, ICE-синдром) внеплановое определяне на допълнителни показатели коагулограммы (РФМК, Д-димер и др) е показано при наличие на:

 1. Тежки заболявания на черния дроб, бъбреците, белите дробове;
 2. Заболявания са автоимунни характер;
 3. Сърдечно-съдовата патология;
 4. Новообразувания;
 5. Разширени вени на долните крайници;
 6. Болести на ендокринната система, например, захарен диабет;
 7. Гнойни възпаления;
 8. Гестозов;
 9. Подобряване на РФМК преди бременността;
 10. Вредни навици (тютюнопушене – на първо място, включително и пасивни);
 11. Бременност, след настъпване на ин витро оплождане по метода ин ВИТРО;
 12. Многоплодная бременност.

Всяко отклонение от нормалните стойности на параметрите гемостазиограммы трябва внимателно да се провери отново и проучени. Ако РФМК обновен в рамките на няколко седмици, гинеколог, в зависимост от степента на увеличение на показателя, се назначава лечение, което често се провежда в болнични условия (е, на първо място, се отнася и за случаите, когато концентрацията на подскакивает рязко и над нормата няколко пъти). Бременна жена от своя страна е длъжна да признае своя дял от отговорността, за да предотвратят ужасни усложнения и напълно изпитат щастието на майчинството. За съжаление, има такива недисциплинирани бременни, които пренебрегват съветите на лекаря, не идват на тестове в определени периоди от време, се отказват от хоспитализация, водят нездравословен начин на живот, а след това безразборно имат претенции всички лекари подред.

Подготовка за изследването, самият анализ

Този лабораторен тест, като определянето на количествено съдържание на разтворими фибрин-мономерных комплекси, изисква, по принцип, същата подготовка, както и всеки биохимичен анализ, това означава, че нищо свръхестествено.

За да не изявление необходимостта от повторни перепроверках по причина на получаване на недостатъчни резултати, трябва да се опитаме да изпълни някои прости изисквания, през нощта и в деня на провеждане на теста:

 • Нормално поужинав и дори по-късно от пиене на чай или кисело мляко (най-добре да го направите до 10 часа през нощта), на сутринта храни да не се консумират, никакви напитки не пия, перекурами глад не утолять, се;
 • Използването на лекарствени средства, фармацевтични и на народни, които допринасят за разжижению кръв, човек трябва да спре за 24 часа преди изследването, в противен случай информацията ще се окажат неистински;
 • За 1 – 2 дни да се опитаме избягване на емоционален стрес и прекомерни физически натоварвания.

Самото изследване се извършва бързо, но получаването на отговор от страна на пациента зависи от натовареното лаборатория: някъде резултати може да получите до вечерта, а някъде ще трябва да изчакаме 2-3 дни.

Кръвта, както обикновено, се вземат от виена, разположен в областта на лакътя на гънки. Е, а по-нататък – въпрос на техника и специалисти.

За тези, които се интересуват

С оглед на факта, че концентрацията на разтворими фибрин-мономерных комплекси се намира в обратна зависимост от времето на образование фибриновых зърна след добавяне на пробата от плазма на пациента да реагира вещества, в помощ на лекарите изготвена специална таблица, която отразява тази зависимост. Може би тя ще е интересна и на нашите читатели?

Таблицата е превод на резултатите (време, секунда) в цифрови стойности на концентрация на разтворими фибрин-мономерных комплекси:

Време за загуба на зърна фибрин, секунди Количествено съдържание РФМК, мг/100 мл
5 — 6 28,0
7 26,0
8 24,0
9 22,0
10 21,0
11 19,0
12 17,0
13 16,0
14 15,0
15 14,0
16 13,0
17 — 18 12,0
19 — 20 11,0
21 — 23 10,0
24 — 25 9,0
26 8,5
27 — 28 8,0
29 — 31 7,5
32 — 33 7,0
34 — 36 6,5
37 — 40 6,0
41 — 45 5,5
46 — 54 5,0
55 — 69 4,5
70 — 87 4,0
88 — 120 3,5
Повече от 120 сек 3,0
READ  Потъмнява в очите, причини потъмняване на: норма и болест

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00091 sec