Рисковите фактори за заболявания на сърцето и кръвоносните съдове: вродени, придобити, управлявани от групата на риска

Рисковете от развитие на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове

Съвременният свят е неразделим от области. В нея показатели се основават на най-интересните открития, изявление на тъжни събития и така нататък. Така от проведените изследвания и секцията области успя да се проследи тенденцията на намаляване на живота на човека. Едно от изучаваните дестинации показа, че най-много е намален живота на мъжете. Решат въпроса, защо така се случва, може да се разгледа основните рискови фактори за заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Последици

Често младите извършват едни или други неща, не мисли за последиците от заболявания на сърдечно-съдовата система, които могат да възникнат в зряла възраст. Осъзнаването идва само в по-напреднала възраст, когато организмът дава на някои бъгове.

Си струва да се знае и помни е, че сърдечно-съдовите заболявания се дължат не само на такава старост и изношенностью на организма, но и някакви вродени дефекти. Осъзнаване на сериозността на проблема ще позволи да се предотвратят подобни случаи като внезапна смърт, на вид здрав, жизнерадостных хора.

И така, каква роля в живота на хората играят рисковите фактори за заболявания на сърцето и кръвоносните съдове? На какви групи се разделят? По-опасни? В световния медицинската общност има три големи групи: вродени, придобити и управляеми, които оказват своето влияние върху организма.

Към първата група се отнасят неправилното хранене, гиподинамию, злоупотреба с алкохол, тютюнопушенето. Втората група обединява в себе си е здравословно хранене, балансирано съотношение на витамини, минерали и други елементи, липсата на физическа активност. Трета група – това възрастови промени, генетика, полови и расови различия.

Вродени

В кабинета На узконаправленных специалисти са много често записано фамилна верига преход предразположение към болестта, според видовете. Заслужава да се отбележи, че се предава не самата болест, а именно предразположение. А тя ще дойде или не, зависи от множество фактори. Важно е да не се смесват вродени рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания със склонност към заболявания. До вродени включват пороци на сърцето, които са идентифицирани, като се започне от развитието на плода, аневризми, мальформация съдове.

Причини за заболявания са различни видове фактори на риска (хронични инфекции, вредни навици при бременни, проблеми на околната среда). Пример за това може да послужи като синдром на Грегга, получен в резултат са претърпели в началото на бременността краснухи. Вродена деформация на сърдечно съдовата система и органи може да се носи както наследствени, така и ненаследственный характер.

READ  Как да намалим холестерола в кръвта: в домашни условия, лекарства, народните средства, диета

Един от пятиста човек е едно от най-редките заболявания, които се предават в семейството – това е гиперхолестеримия (прекомерно съдържание на холестерол в кръвта). Това заболяване може да се намират в няколко членове на семейството. Обикновено при изплащане на дадено заболяване се предписват принципи на хранене в която присъства голямо количество фибри, риба. И на тежки наситените мазнини (животински мазнини, сирене, кокосово масло и други), трябва да бъдат елиминирани от диетата.

Други фактори

Освен наследствено предразположение може да се подчертае още други фактори, които водят до здравословни проблеми:

 • Конституционни функции. Това е посоката, рядко се отделят в самостоятелно. С вязано това с някои особености на човешкото тяло се предават по генетична линия. Например, склонност към пълнота. А сам по себе си набрани наднорменото тегло е вече един от придобити рискови фактори за заболявания на сърцето.
 • Е компонент. В тази група може да се дължи на естеството на работата на нервната система. Чувствителни, по-меки хора по-често страдат от артериална хипертония, цефалгии, вегето-съдова дистония.
 • Полова и расовата принадлежност. Мъжете по-често са изложени на атаки на болести на сърцето.
 • Възраст. Странно е най-опасно и от решаващо значение лекарите признават в периода на пубертета, тъй като в това време се подготвя за новата държава цялата ендокринната система. Но на възраст, в съчетание с променливи фактори може да се превърне в една от най-опасните причини за сърдечно-съдови заболявания.

От изложеното по-горе, могат да бъдат идентифицирани основните рискови фактори за заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, като например:

 • наследственост;
 • пол и раса;
 • възраст (от 40 години);
 • тегло ( от 2 степен затлъстяване);
 • характеристики и естеството на работата на нервната и имунната системи.

Някои от тези рискови фактори не може да променяте и да се промени, а с други е напълно възможно да се бори, че ще удължи светли и щастливи години от живота.

Причини

Лекарите обединяват причините за риска от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове по четири начина: физически, физико-химически действия, хормонални, остри и хронични.

В първата група от възможните причини включват:

 • остър стрес. Може да бъде сложно инфарктом на миокарда.
 • постоянни психоэмоциональные натоварване. Те притежават накапливающимся негативен ефект.
 • ятрогения. Рядко се отделя в независима позиция, обикновено приписват на психоэмоциональным товари.
READ  Свещи от хемороиди с красавкой: инструкция, мнения

Втора група:

 • физически пренапрежения;
 • нарушение на правото на режима на деня, на храненето, на съня;
 • въздействие на вибрации, на различни лъчения;
 • непрекъснато-периодично излагане на повишени температури;
 • пу;
 • вредни навици.

Трета група – това са хормонални нарушения, които могат да бъдат причинени от бременност, от решаващо значение възрастта, заболявания.

Четвъртата група – остри и хронични заболявания. Бактерии, вируси, гъбички са в състояние да провокира възпалителни процеси и като следствие от болест на сърцето. Веригата на взаимодействията и усложнения на хронични заболявания, са огромни.

Придобити

Интересното е, че лекарите изпускат някои придобити заболявания в отделна група риска от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. При изплащане на аортна аневризма, на пациента се поставят на контрол, защото усложнение на това заболяване са кървене.

Съвременната медицина е изложена на отрицателно въздействие продукт на протеиновия метаболизъм – хомоцистеин. Този продукт трябва периодично да се възпроизвеждат от организма, но при нарушаване на изход се проявяват нежелани последици. При достатъчно накапливании му в организма на расшифровках лабораторни изследвания се проявява дифицит на витамини и минерали. Към днешна дата проучване на това вещество не е приключила, но вече успя да разкрие, че то е по-силно влияе върху тялото от холестерол.

Стресови ситуации допринасят за отделянето на адреналин. Което от своя страна сгущает кръв. И дълго, дълго да останеш в състояние на стрес и натрупването на адреналин се отразява патологично за органите на сърдечно-съдовата система. А резултатът може да бъде сериозно отклонение на стените на кръвоносните съдове. Но гъста кръв не е единственият проблем, при продължително състояние на стрес в организма се проявява крехкост на костите – това е начален признак на извличане на калций. Особено опасен в напреднала възраст.

Също така голям брой хора живеят с диабет втора степен, който предразполага към хипертония. При голям съдържанието не рециклирана инсулин и при високи показатели на захар са възможни отлагания му в стените на кръвоносните съдове. А рискът от възникване и развитие на сърдечно-съдови заболявания се увеличава десетки пъти.

Сол също се отразява отрицателно върху сърцето. Тъй като сол и вода допринасят за регулирането на продукти на разпадане в клетките и в целия организъм като цяло. А високото съдържание в кръвта, развива хипертония.

Женския организъм в периода на менопауза, е склонен развитие на болести на кръвоносните съдове. Това се дължи на хормонални перестройками женското тяло. В този период се намалява хормон естроген, който предпазва сърдечно-съдовата система.

READ  Тромбоза и възпаление на геморроидального възел: лечение и премахване на

Все още могат да се разграничат вариант, при който върху организма действат на множество неблагоприятни фактори. За пояснение, нека разгледаме следния пример: мъж на възраст 55 години пушач, с опит 30 години. Лабораторните изследвания показват повишен захар и холестерол. Той да бъде в групата на риска от инфаркт на миокарда и дори инсулт на главния мозък.

Управляеми

Подробно изучавайки, всички възможни рискови фактори за заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, дори можете сами да определите и необходими мерки за превенция. Първото нещо, което е по силата на всеки човек е спазването на правилата за хранене.

Затлъстяването е придружено от повишено кръвно налягане, исхемична болест на сърцето и други болезнени състояния. Атеросклеротична болест се усложнява с голям опит пушачи. Друг вреден навик (алкохолизъм) на фона на интоксикация предизвиква мерцательную аритмию, кардиомиопатия.

Съвременното общество е с всяка изминала година все повече време и енергия се отделя в посока на спортното възстановяване. Пу така също може да допринесе за развитието на заболявания на сърцето.

Управляеми фактори на риска от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове лесно се коригира. За това трябва да се вземат в ръце, да се откажат от лошите навици на преяждане, ограничаване на стресови ситуации.

За да обобщим, следва да се отбележи, че са въоръжени със знанието за под внимание рисковите фактори, не само ще удължават живота, но и дълго време да останат активни. Но е важно да се помни, че всичко е добре в умерени количества. Не е необходимо да перенапрягаться, когато спортувате. За поддържане на прилична форма, която ще се отрази благоприятно за цял живот, достатъчно часови занимания обща физическа натоварване. Сърцето, е в състояние да възстанови нормалното си функциониране, дори и след сериозни заболявания.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00094 sec