Ритъмът на галопа и ритъма на пъдпъдъци при преслушване на сърцето

В продължение на векове лекар при разглеждането на болен човек разчита само на собствените си ръце и уши, в края на краищата, която ще ви методи за диагностика се появява сравнително наскоро. И все още една от най-важните лекарски манипулации е стетоскопа, или выслушивание с помощта на специална тръба, звуци, генерирани от работата на сърцето. Такива звуци могат да бъдат нормални или патологическими, например ритъмът на галопа и ритъма на пъдпъдъци. За това, за да разберете защо се появяват подобни ритми и какви заболявания могат да се дължат, трябва да се решат в образованието нормални тонове на сърцето.

Сърдечни тонове в норма

Сърцето, както и всеки друг орган, при работа създава определени звуци. Това се дължи на факта, че в сърцето постоянно се движи кръвта, която минава през клапите, а крилото клапани се отварят и захлопываются, издавайки звукови вибрации. Освен това, в момент на разтягане в продължение на сърдечния мускул мъждене и камерна се създава вибрация, която наслаивается на звуци захлопывания клапанных крила.

Нормално точки проекция на сърдечни клапи в предната част на гръдния кош (пето межреберье ляво, а вторите межреберья на дясно и ляво, на четвърто межреберье вляво) выслушиваются два сърдечни тонове — първи и втори. При астеничных худощавых хора, у деца и юноши могат да бъдат выслушаны още два цвята — трети и четвърти, но отсъствието им не се счита за патология.

По-рано се е смятало, че I тон се образува при захлопывании предсердно-желудочковых клапани в този момент, когато кръвта идва от мъждене в желудочки, а след това при отваряне на клапите на аортата и белодробен багажника, когато кръвта идва от камерна в аортата и в белодробната багажника. Това е I тон характеризира попълване на камерна кръв и изгонването му по-нататък в големите артерии. Въпреки това, от 2004 г. (Д. Браунвальд) представа за характера на произход I тонове няколко са се променили — сега се приема, че този звук не създава захлопывание клапан, а удар на кръв за стена камера, когато кръвта първо бързо изпълва желудочки, а след това рязко се спира движението си. I тон е систолическим, тъй като той свидетелства за систоле (намаляване) камерна. II тон е диастолическим, тъй като дължи на диастолой (расслаблением) камерна.

II тон се образува чрез няколко стотни част от секундата след първата и обучени той звуците, които са създадени затваряне на крила клапани аорта и белодробен на багажника, както и колебательными движения на стените на посочените артериите.

I тон в норма выслушивается в точката на проекция на митралната клапа (на върха на сърцето), и II, — в точката на проекция на клапите на аортата и белодробен багажника. По време постоянна смяна на два тонове на сърцето, както следва: 0.11 секунди трае I тон, 0.2 секунди пауза между I и II тонове, 0.07 секунди — II тон и 0.42 секунди — пауза между II и I тонове. Непрекъсната съвкупност от сърдечни тонове, наречена мелодия на сърцето, в буквенном наименованието нормално звучи така:

READ  Антиаритмические лекарства: списък средства, класове, действие

— там — та — там — та — там — та
— Тон I — II тон — тон I — II тон — тон I — II тон

Не трябва да се бърка тоновете на сърцето и шум в сърцето. Между две тонове има беззвучные пауза, по време на която се извършва директно от ток на кръвта, нормално проявяващ се в камерите на сърцето безшумно. Въпреки това, при дефекти на сърцето или при друга патология на сърдечни клапи струя кръв изпитва затруднения при изгнание от съответните пороку камери на сърцето, затова се появяват звукови феномени, по-нататък шумове. Шумове могат да выслушиваться в паузах между тонове, а могат да наслаиваться на тях.

Патологични разделени ритми

Тези ритми се приема звукови феномени, които се образуват при патология на най-сърдечния мускул или клапанных структури. При выслушивании на сърцето, с такава патология се определя трехчленный ритъм, при който II тон изглежда раздвоена (расщепленным). Но в действителност расщепленный звук е нито по-малко, като добавочным тон. Какво точно дължи на патологична тон, зависи от вида ритъм. До расщепленным ритми са ритъма на галопа и ритъма на пъдпъдъци.

Видео: описание на патологични допълнителни тонове при преслушване

Механизмът на образуване на ритъма на галопа

Патологична трехчленный сърдечен ритъм, възникващи при тежки поражения на сърдечния мускул и почти винаги сопровождающийся тахикардией, носи името на ритъма на галопа, тъй като по звукови качества прилича на бързо бягане на коня. Той може да бъде протодиастолическим («след» диастолы, веднага след като II тон) и пресистолическим («преди» систолой, през по-дълъг период от време, след като II тон, веднага пред I тон). Но така или иначе, за ритъм галопа е характерно наличието на болестно III и болестно IV тонове, щети или изразена сърдечна недостатъчност със загуба на мускулен тонус лявото желудочком, или гипертрофией на лявата камера, съответно.

Протодиастолический ритъм на галопа по-често се среща при натоварване на лявата камера обем, като, например, при дилатационной кардиомиопатия, когато кухината на лявата камера значително се увеличи и разшири.

Предсистолический подтип ритъм галопа по-често се среща при хипертрофична кардиомиопатия, когато има претоварване на лявата камера налягане.

И двата подтипа ритъм галопа често се нарича «вик на сърцето за помощ», или вика на сърцето за дигиталисе (група от сърдечни лекарства, наречени сърдечни гликозидами, получени от растението дигиталис и използвани при терапия на сърдечна недостатъчност).

READ  Лъчетерапия при рак на ректума

Мелодия на сърцето в ритъма на галопа буквено може да се обозначи, като:

— ta — ta — ta — ta — ta — ta — ta
— Тон I — II тон — III+IV тон — тон I — II тон — III+IV тон — тон I

Видео: звук, ритъм галопа

Механизмът на образуване на ритъма пъдпъдъци

Освен ритъма на галопа, трехчленностью също има ритъм пъдпъдъци. Този ритъм се дължи видно раздвоением II тон. Всъщност II тон, не се разделя, просто към него се присъединява звук, наречен «митральным щракване». Появата на такова допълнително тон се дължи на наличието на сраствания и комиссур между крила на митралната клапа, така че при отварянето на вентила възниква характерен щракване. Ритъм пъдпъдъци най-ясно выслушивается в точката на проекция на митралната клапа (в петия межреберье под зърното). Допълнителен тон започва в диастолу и му може да се чуе веднага след II тон. По друг начин той се нарича ТОМК, или тон на отваряне на митралната клапа.

Заедно с допълнителен тон, при стесняване на митралната клапанного пръстени по-интензивни стават и първите два тона. Така че, I тон се засилва за сметка на това, че на левия желудочек вибрира по-силно в силата на по-малък поток на кръв в него, отколкото в норма. Т.е. мускулът се създава по-силен звук. II тон се засилва за сметка на звук на отваряне на клапана белодробната артерия. Това се дължи на факта, че при митральном стенозе кръвта не е напълно идва в желудочек, съответно в лявото предсърдие обема на кръвта повече, отколкото в нормално, както в привеждане в лявото предсърдие кръвта на белодробни вени нараства налягането формира от белодробна хипертония. В условия на белодробна хипертония вентили белодробен багажника, напротив, выносящие кръвта от дясната камера до артериите на белите дробове, захлопываются-силно от обикновено — II тон се засилва.

Кредитор, наименование мелодия на сърцето в ритъма на пъдпъдък:

— да спят — по — р — спи — по — ра
— Тон I — II тон — допълнително тон — тон I — II тон — допълнително тон

Видео: звук, ритъм пъдпъдъци

При какви заболявания се срещат патологични ритми на сърцето?

Въз основа на гореизложеното, при преслушване на сърцето лекарят може да предположи наличието на една или друга патология на сърцето на пациента.

1. Ритъмът на галопа, като цяло, може да се дължи на:

  • остър инфарктом на миокарда,
  • остър миокардитом (възпаление на сърдечния мускул)
  • гипертрофией на лявата камера (при артериална хипертония, стенозе устието на аортата са ревматични или атеросклеротического генезиса),
  • дилатационной кардиомиопатия (при исхемична болест на сърцето),
  • остра левожелудочковой недостатъчност,
  • хронична левожелудочковой недостатъчност вследствие на постинфарктного или постмиокардитического генезиса.
READ  Детето сополи с кръв: какво да правя, как да се лекува, да причини

2. Ритъм пъдпъдъци дължи стенозом левия атрио-вентрикулярного дупки (митральным стенозом). Тази патология е придобит дефект на сърцето, развиващ се вследствие на претърпели остър ревматической треска, скарлатины, болки в гърлото или хроничен тонзилит.

Кое изследване в бъдеще е необходимо?

В случай, че вашия лекар при разглеждане успя да слушат ритъма на галопа или ритъм пъдпъдъци, той трябва да изпрати пациента на дообследование. На първо място е необходимо извършване на ЕКГ и рентгенография на гръдния кош. Всяко едно от тези заболявания може да се идентифицира при извършване на данни, техники (инфаркт на ЕКГ, хипертрофия или дилатация на сърцето — в рентгенограмме и т.н.).

За изясняване на естеството на патологични тонове на сърцето се използва фонокардиография (ФКГ) — изследване, при което с помощта на микрофон се засилват звуците на тонове, а след това се превръща в графично изображение с помощта на писчего устройство. ФКГ тълкува специалист и помага автентично да разбера, отколкото са обусловени от патологични звукови феномени. Често ФКГ се провежда на децата при съмнение за порок на сърцето.

Въпреки това, пълен с клинична диагноза може да се инсталира само след провеждане на визуализирующих методи за диагностика — ЕХОГРАФИЯ (эхокардиоскопии) или компютърна ТОМОГРАФИЯ (МРТ, МСКТ) на сърцето. Данните техники позволяват с голяма точност да определи вида на порока, наличието на миокарда или поствоспалительного на белега, както и локализиране на патологични промени.

Необходимо ли е лечение на патологични ритми?

Терапия при наличието на патологични ритми на пациента е необходима само след обстоен преглед и инсталиране на точна диагноза. Вид лечебно заведение, където ще се извършва лечение, зависи от основното заболяване. Така, например, хипертония, доведе до хипертрофия на лявата камера може да се наблюдава динамично в условията на клиники, а по-тежка патология (сърдечен инфаркт, миокардит, тежка сърдечна недостатъчност) задължително трябва да се лекуват в болнични условия. Митральный стеноза при установени за първи път диагноза и изисква дообследования и подбора на терапия в болницата, където ще се определи необходимостта от хирургична корекция на недостатък.

В заключение следва да се отбележи, че выслушивание патологични ритми е най-изработка на лекаря, който идва с опита и изисква постоянна практика. Затова е лекар, специализиран в лечение или кардиология, при проверка на пациента трябва да се обърне специално внимание на преслушване на гърдите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00105 sec