С мозъчен тумор: симптоми, признаци, лечение

Онкологическая патология, локализирана във вътрешността на тази на черепа в кутията, не е задължително да има злокачественный характер, има и доброкачествени представители на тази група тумори. Междувременно, всяка с мозъчен тумор се възприема като сериозен проблем. Подходящо за неоплазии, но неудобно за пациента и лекаря местоположението на несвойственных за човешкия организъм тъкан, често ги кара да се чудя дали в края на благоприятна дори при доброкачественном процес. Това състояние на нещата се дължи на факта, че мозъка е ограничен и защитен от костите на черепа, така че всеки растеж вътре в тази на черепа в кутията не излиза извън нейните граници и се разпространява в структурата на мозъка.

И изведнъж, това е рак?

Да, точно този въпрос си задават особено подозрения хора, почуяв не е наред някъде вътре в главата. В търсене на симптоми на мозъчни тумори те отдават анализи, се провеждат различни изследвания, с надеждата за самостоятелна диагностика и предотвратяване на нейното развитие. Обаче има и друга категория хора, възприемане на мания на главоболието и съпътстващите я съмнителни признаци, като неразделна част от нормалния живот, не стои на излишно внимание. Трябва да се отбележи, че новообразувания по начин, подобен на място при възрастни хора – това явление не е чак толкова често, а понятието «рак на мозъка» като цяло е невалидно по силата на това, че е злокачествен мозъчен тумор расте от тъкани, съдове и ципи, докато рака се нарича епителна тумори – карцином.

Въпреки това, тъй като са се появили подобни предположения, а след това, за да не се разстрои предварително или да не пропусне времето, може просто да разсее съмненията, като се позовава на научни данни и изучаване на причините и симптомите на «рак на мозъка».

Да се организират многообразие от прояви, в зависимост от мястото на локализацията на огнището на растеж и често напомня на друга патология, онколози споделят симптоми новообразувания на групата:

 • Общемозговых признаци;
 • Местните неврологични нарушения;
 • Дислокационного синдром.

Клинични признаци на мозъчни тумори се дължат на място поражението на определени участъци на мозъка, повишаване на ВЧД (внутричерепное налягане) и разместване на мозъчните структури.

Какво се случва в главата ми, когато там се «заселват» новото образование?

Клетките на тумора, започвайки от растежа си в затворено пространство (в кухината на черепа), все пак ще се множат, увеличават по обем тумор материя, която се изисква за себе си допълнителен обем. Но тъй като не си, освободи себе си територията на тъканта на тумора ще бъдат за сметка на други структури, сдавливая ги, дразни нервните окончания и нарушаване на движение цереброспинальной (гръбначномозъчната течност). В резултат на такова поведение, желудочки на мозъка започват да се разтягат, мозък – отекать и оказва натиск върху костите на черепа, като по този начин се внутричерепное налягане (ВЧД), което ще се прояви:

 • Главоболие, често и постоянно, без прекъсване, распирающей главата отвътре, още по-нарастващата в нощните и сутрешните часове (човек вече се събужда с главоболие или от нея). Физическо напрежение (кашлица, вдигане на тежести и т.н.) допринася за нейното повишаване. Ясно е, че колкото повече място заема новообразование в черепа, толкова повече тя оказва натиск върху околните тъкани и толкова по-силен ще болка, когато тази болка не е задължително да имат дифузен характер. Чувство, че главата на тренировка на едно място, или тя е «страшно пулсира» също може да присъства, включително признаци на мозъчни тумори.
 • Виене на свят, причината за която са неоплазии, локализиран в мозъчния ствол, както и в областта на челото или виска.
 • Важен знак за развитие на тумори на мозъка се счита за повръщане, което се появява на върха на интензивността на болезнените усещания. Тя може да бъде многократно, но да се улесни, като това се случва при отравяне, не носи. Повръщане обикновено се появява поради повишаване на ВЧД или раздразнение рвотного центъра, когато неопластични процес се отнася до малкия мозък, продолговатого мозъка, един от камерна мозъка (четвърти).

 • «Започнаха да имат проблеми с очите», както казват самите пациенти, които празнуват на намалена видимост поради мъгла пред очите му, не се даде възможност ясно да разгледа предмети. Това може да се случи, когато новообразование тежи на венозни съдове и не им дава свободно уносить кръвта от очите.
 • В магарешка синдром, много подобен на эпилептический пристъп, така че често може да бъде, така и да се чуе, че човек нито с да нито с тоя започнаха пристъпи на епилепсия. Судорожную готовността на главния мозък генерира повышающееся внутричерепное налягане.
 • Сдавление тумор ликворных пътища (по него се движи цереброспинальная течност) води до натрупване на нея и развитие на признаци на хидроцефалия, което е особено забележимо при дете на черепа който все още не е завършил своето формиране.
 • Когато все туморът започва да дразни нервните окончания, които, както е известно, такава връзка не се обичат, това не може да не окаже влияние върху психичното здраве на човека. Роднини и познати започват да се отбележи, че с главата си това, което е ясно, че нещо не е това: потиснато настроение, или, напротив, с радост-развълнуван, събития падат от паметта, интелектуалните способности изчезват в очите, вид става неопрятным, става развязная, друг път дори нецензурная. Болните се отказват от храна, а понякога и от облекло, държи неадекватно и е в състояние да правят немотивирани действия, които по-рано е смятал диви. Симптомите на психично заболяване, което лекарите наричат «предна психика», се формират при локализация на тумор в огнището на предна части на големите полукълба.
READ  Моторика на червата, нарушена е: как да се засили и подобри лекарства

Когато и добро – не е добро

Признаци на мозъчни тумори се появяват по-рано или по-късно и ще се прояви по-ярка или слабо в зависимост от това, кой отдел ще вземе върху себе си удар новооткритата «квартиранта». Всеки участък на мозъка-неговата задача, която ще стане лошо се управлява от страдание, на това място:

 1. «Предна психика», в нарушение на двигателните и словото функции отпразнува с поражение на предния дял.
 2. Ранните симптоми на новообразувания в областта на теменните заяви за себе си липсата на чувствителност и двигателни разстройства. Освен това, пациентите губят елементарни умения: те разучиваются да четат, да пишат, да смятат.

 3. Признаци на мозъчни тумори, локализирани в времеви зони, може да се научи, гледане на болен: той започва да чува «гласове» и вижда това, което не съществува в действителност (слухови и зрителни халюцинации), често се намират обонятелните и вкусови нарушения. Появата на судорожного синдром още повече потвърждава подозренията срещу мозъчни тумори.
 4. Първите симптоми на растеж на новообразувания в тилната област се изразяват отлагания на полета точка, в нарушение на цветовото възприятие и различен вид на видения.
 5. Симптоми на лезии на малкия мозък (главоболия, повръщане) поради повишаването на ВЧД и раздразнение рвотного център, се считат лекари, като най-ранните признаци на мозъчни тумори на тази локализация. Възложена на малкия мозък задача да осигури координацията на движенията на тялото също ще бъде нарушена.
 6. Нарушение на дихателната функция, работа на вътрешните органи, недостиг на акта на преглъщане, зрителни и обонятелни нарушения се наблюдават при рядко встречаемой тумори на ствола на мозъка. Поражение на тази зона, дори и благоприятен процес, които заемат малък обем, има доста сериозна прогноза. Това се дължи на факта, че на това място са жизнено-важните центрове (сосудодвигательный, дихателен), ядрото на черепната нерви, проводящи пътища. Освен това, наличието на тумор в областта на ствола на мозъка може да доведе до нежелани последици: сдавление и отместване на мозъчните структури с развитието на дислокационного синдром, което изисква спешна операция в отделението за неврохирургия.

Не бързайте с диагноза

Главоболие (дори с гадене и повръщане), световъртеж, нарушения в зрението, вероятно, в определени периоди е имал всеки от нас, така че да се позове на симптомите, присъщи на широк спектър от заболявания, включени мозъчни тумори не ще бъде разумно решение. Читателят и сам, пораздумав, може да си припомни какви болести дават подобна клиника:

 • Мигрената, която се различава по специален разнообразие от симптоми, тогава и нестерпимые болки и повръщане, и зрението;
 • Остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб, където нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка и му гладуване е трудно да не забележите — те дават необходимата симптомите на това;
 • Артериална хипертония, особено в период на гипертонического криза и при честа ги повторение – клинична картина съвпада с проявите на ужасната патология;
 • Отравяне;
 • Съдови нарушения от различен характер и произход.

Като цяло, тези симптоми при такива патологични състояния преходящи или протича «по-добре-по-лошо», в зависимост от обстоятелствата, така че не трябва да бързаме с диагнозата и още повече се опитвайте да го инсталирате сами. Трябва да отидете на лекар и ако го мнения и подозрения те съвпадат с тези на пациента, лекарят ще ви предпише необходимото проучване.

Какви тумори могат да бъдат намерени в мозъка?

Мозъчни тумори сред възрастното население често избират представители на мъжкия пол, докато жените от тази патология страдат по-малко. По-често възрастни новообразувания на главата може да се открие в детето, те следват лейкозами, които имат водеща позиция.

Някои частни форми и локализация на тумора:

Като се има предвид, че мозъка – органът нежни и уязвими, доброкачествени тумори в него могат да бъдат не по-малко вреда, отколкото злокачествени на образованието, така че ние да ги поставят в списъка на най-честите неопластических процеси, не са разделени по този признак (добро и зло). И така, в главата ти могат да се срещнат такива видове неоплазий:

 1. Глиом, доброкачествени (астроцитома) и злокачествени (медуллобластома, глиобластома) новообразувания нейроэктодермального произход. Това е най-често срещан тумор, неговото (и на вродени разновидности) може да се намира във всеки отдел на главния мозък. Освен възрастни хора, глиома много «обичат» детска възраст. Открити при дете с мозъчен тумор почти винаги се отнася към този тип, с около 20% взима върху себе си глиома със злокачествени потенциал – медуллобластома. Глиобластома сред глиоми е на второ място и засяга предимно хора от мъжки пол в разцвета на силите си години (40-60). Признаци на тази на малигнен тумор на мозъка се появяват бързо, тя прави много зли дела (кръвоизливи, некрози, кисти) и дори не се налага да даде метастази, през няколко месеца, изпраща човек в забвение. Бавно нарастващ доброкачествен тумор астроцитома може да бъде измамен в своята «доброта». Предпочита предимно в млада възраст, то тя, в търсене на място за себе си, е в състояние да изтрие границите със съседните тъкани или упражнява дифузен растеж, което много затруднява хирургично отстраняване. Между другото, астроцитома се случва и злокачествени.
 2. Менингиомы – доброкачествени съдови тумори, които предпочитат с деца все още не се включат, а расте от съдове обвивки в мозъка на възрастни хора. Тези тумори, макар и да растат във формата на изолиран хост, но прогнозата зависи от локализацията. Да речем, мозъчният ствол – не е най-доброто място за местоположението. Там, независимо от своя доброкачествен характер от природата, те могат да се забъркваш нещата много неприятности, предстоящите развитието на дислокационного синдром и произтичащи от него последици (вклинивание, отместване на мозъчните структури, спешна операция с непредвидим изход).

 3. Аденом – инструментът за тумори, а тъй като в мозъка новообразованиям този вид, особено на къде да се обърнеш, с изключение на хипофизата, така че те се локализират в него. Признаци на тумор в мозъка и в този случай ще зависи от неговия произход (от какви клетки) и местоположение. Тумор, продуцирующая хормони, ще даде богата симптомите на това, обусловленную значителни хормонални изместване.
 4. Тератомы най-често се засягат тестисите и яйчниците, но са се сблъсквали с тях могат да бъдат навсякъде, включително и в главата. Тези интересни тумори, заложени още в началото на эмбриональном период, са пълни с изненади, тъй като може да се окаже недоразвитым близнак, расте за сметка на някакъв орган на лицето. Тератома детето, локализирана в мозъка, който заема определен обем и продължава да расте, със сигурност води до повишаване на вътречерепното налягане, което става видимо в ранна възраст. Признаци на вътречерепна хипертония и страдание на детето, увеличаваща се по време на плач, или на друго напрежение, се отнасят за първите симптоми на проблеми, причината за която може да бъде тератома.
 5. Метастатические възли, причина за които става транспорт на туморните клетки от други органи. Най-често това млечната жлеза, бъбреците и белите дробове. Ето тогава новообразование, настъпили от първичната епителната тумори, ще има подобни на нея структура и може да се нарече метастазом рак в мозъка. Отстраняване на тумор в мозъка на този вид обикновено не предизвиква особени трудности, но не предпазва орган от по-нататъшно уреждане в него.

По този начин, подобно на други органи на човешкото тяло и мозъка може да даде почва за възхода и доброкачествени тумори, и като злокачествени потенциал. Злокачествените новообразувания се различават от бързия растеж, значително проникване на съседните парцели, бързо образуването на метастази. Някои злокачествени тъкани толкова бързо растат, че скоро започват да заемат значителна част от тази на черепа кутии, оттесняя мозъчните структури, които много страдат от това налягане. Да бъдеш в ограничен тази на черепа скоростна пространство, новообразувания, носещи злото, на практика лиши централната нервна система, способността ви да функционира нормално, което се изразява с появата на разнообразие от най-тежките симптоми на мозъчни тумори.

Знаете ли точно причината…

Конкретно да назоват причината за поява на тумор на растеж в главата, може би, никой не може. Тях може само да се предполага. Въпреки това, както и всяка друга онкологическая патология, тумори на мозъка започват растежа си по-често в присъствието на провоцирующего фактор, отколкото без него. По провокаторами могат да бъдат:

 • Неблагоприятната екологична обстановка (радиация, превишаване на допустимите нива на някои химични елементи, други характеристики на околната среда или професионална дейност);
 • Наследственост, счупване и аномалии на генетично ниво (дифузен глиобластоматоз и други «семейни» тумори на нервната тъкан);
 • Хормонален дисбаланс, разстроен обмяната на веществата;
 • Нарушение на ембрионалното развитие (в началото, когато нервната тъкан бъдещето на човека само като форма) – най-голямата причина за възникването на тумори на детето;
 • Може би, вирусни инфекции и ОМТ (травма на главата), макар ясна корелация в това отношение все още не е установена;
 • Тумори на други органи, които дават метастази в мозъка.

Що се отнася до въздействието на постиженията на науката и техниката във формата на телефони, слушалки, таблети и други любимите аксесоари на съвременния човек, то е под въпрос. Подобни хипотези са, научните изследвания се провеждат, но по-убедителни данни за негативно влияние на тези елементи, докато не се получи. Учените твърдят, затова да се надяваме, че в спора се ражда истината….

Намери причината за всички злини

Ранните признаци на тумора в главата особеност и не се различават, по-късно – намаляват шансовете за успех на лечението, но и най-малкото подозрение за страшна диагноза изисква незабавно проучване. Обикновено лабораторни изследвания, консултация от офталмолог (очната дъното) и една R-графию черепа пациентът все още е в клиниката по място на престой, след това най-добрият вариант би определяне на магнитно-резонансната томография (MRI) с контраст.

ЯМР се счита за най-надежден метод и е включена в броя на «златни стандарти» диаг. Тя е в състояние да разпознае тумор във всеки отдел на мозъка, колко далеч тя не е била скрита. За съжаление, не всички лечебни заведения са оборудвани с такива съоръжения, а, освен това, дори и толкова безопасен и безболезнен метод, като ядрено-магнитен резонанс, също има своите противопоказания:

 1. Тегло на пациента над възможностите на апарата;
 2. Наличието на вживленных метални конструкции в тялото на пациента;
 3. Използването на пейсмейкър.

При невъзможност за провеждане на магнитно-резонансната томография, може да се замени близки по своите способности изследвания – КТ (компютърна томография). За диагностициране на тумори на нервната тъкан се използват и други методи:

 • Пневмоэнцефалографию, която позволява да се съди за състоянието на системата камерна и проводящи пътища;
 • ЕЕГ (электроэнцефалограмма), с помощта на която може да разкрие парцели повишена судорожной на готовност и по този начин да се определи огнища на растеж на новообразувания;
 • Радиоизотопное за сканиране, който определя мястото на локализация на тумора и (частично) му характеристики;
 • Гръбначно-мозъчната пункцию, която показва нивото на налягане и биохимичен състав на ликвора;
 • Ангиографию, способна да разпознае промяна в кровеносном начин, както и да се «видят» движение на кръвта в самия тумор.

Освен това, ако подозрение, точка, до доверие, в наличност е процес има място, а изпълнението на диагностика изброени методи по някаква причина трудно, извършват биопсии, с хистологични изследване на тъкан на предполагаеми тумори.

В случай, че предположението, че мозъка изумен метастази от други органи, диагностични дейности се насочват към търсене на източника е процес. За това въз основа на оплакванията на пациента и лабораторните изследвания (общ анализ на кръвта) се извършва ЕХОГРАФИЯ на вътрешни органи, R-графию на белите дробове, ФГДС или се използват други методи на изследване.

Борба и победа

Борбата с мозъчни тумори се извършва въз основа на такива критерии като вид новообразувания, неговото местоположение, степента, размери, чувствителност към лечение.

Както и в случая на други процеси от подобен вид, локализирани в други органи, лечение на тумори в главата предвижда:

 1. Премахването на тумора на мозъка, чрез намеса в отделението за неврохирургия. Трябва да се отбележи, че премахването на тумора на мозъка – това е много коварен и отговорно, защото заедно с новообразованием избягване на рецидив трябва да се иссечены и на околните тъкани, така че всичко се прави много внимателно, за максимално запазване на функционални способности на нервните влакна.
 2. Химиотерапията, която се прилага след операция или самостоятелно, ако туморът неоперабельная.
 3. Лъчева терапия. Последните години много популярна стана лечение на гама-нож, по-точно, гама-лъчи, което се нарича stereotactic радиохирургией. Този начин позволява да се въздейства на образованието, разположени на места, недостъпни за обикновения скальпелю. Този метод е особено добър за отстраняване на тумор в мозъка, която има доброкачествен характер.
 4. Симптоматично, което поддържа и тонизиращо лечение (аналгетици, антиеметични, гепатопротекторы, витамини, микроелементи).

Понякога пациентите между неоперабельной и высокозлокачественной (низкодифференцированной) тумор поставя знак «равно». Това не е съвсем вярно, тъй като критериите за оценка на тези две понятия различни. Неоперабельной признава тумор в големи размери, намиращ се в труднодостъпни места (тумор на гърба на тази на черепа ями), или тумор, който не може да изтриете по причина на възрастта на пациента, съпътстващите го сърдечно-съдовата патология или в случай на усложнения (некроза, нагноение).

Хората, които са преминали лечение по повод на тумор на процеса на мозъка, продължават да бъдат под наблюдение (с контрол на MRI) в рамките на времето, зависящего от степента на диференциация неоплазии.

Доброкачествени тумори при своевременно установени диагноза и адекватни лечение, като правило, имат благоприятна прогноза, а именно, с които се появяват веднъж на тумор, живеят дълго и по-късно много години, само да си спомнят за нея като страшен сън (в края на краищата, колко вълнения опит?).

Продължителността на живота при тумори със злокачествени потенциал зависи от степента на диференциация неоплазии, която вървим друг път, на човек само няколко месеца.

Видео: тумор на мозъка в програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00101 sec