С-реактивен протеин (CRP): норма в кръвта, повишен — причини

С-реактивен протеин (CRP, C-Reactives protein – CRP) – доста стар лабораторен тест, който, както и СОЭ, показва, че в организма въпрос за остър възпалителен процес. Конвенционалните методи на CRP открие не успее, в биохимично анализа на кръвта, повишаване на концентрацията му се проявява с увеличаване на α-глобулинов, които той, заедно с други острофазными протеини, представлява.

Основната причина за появата и на увеличаване на концентрацията на С-реактивния протеин, са остри възпалителни заболявания, които дават многократно (до 100 пъти) увеличение на този острофазного протеин 6 — 12 часа от началото на процеса.

Освен висока чувствителност на CRP към различните, които протичат в организма събития, промени за добро или за лошо, той реагира добре на терапевтични дейности, така че може да се използва за контрол над течение и лечение на различни патологични състояния, придружени от повишаване на този показател. Всичко това обяснява високия интерес клиницисти, които този острофазный протеин е обявен за «златен маркер» и е определен като централен компонент на острата фаза на възпалителния процес. Заедно с това, откриване на CRP в кръвта на пациента още в края на миналия век е свързано с определени трудности.

Проблемите на миналия век

Откриване на С-реактивния протеин, почти до края на миналия век е проблематично, поради факта, че CRP не поддавался традиционната лабораторна проучвания, съставките на биохимичен анализ на кръвта. Полуколичественный метод кольцепреципитации в знанието с помощта на антисыворотки е по-скоро качествена, тъй като выражался в «плюсовете» в зависимост от количеството (в милиметри) паднали люспи (преципитатов). Най-големият недостатък на анализ е времето, прекарано на първи добри резултати – отговорът е готов един ден, и може да има следните стойности:

 • Няма утайка – в резултат на отрицателен;
 • 1мм утайки — + (реакция слабоположительная);
 • 2 мм — ++ (положителна реакция);
 • 3мм — +++ (выраженно положителна);
 • 4 мм — ++++ (рязко положителна реакция).

Определено чакам толкова важно за анализ на 24 часа е изключително неудобно, защото на ден много неща може да се промени в състоянието на болния и често не към по-добро, ето защо лекарите най-често трябваше да се надяваме на първо място в СОЭ. Скорост на слягане на червените кръвни клетки, който също е неспецифичен показател за възпаление, за разлика от CRP, определена за един час.

В момента, описван лабораторен критерий е ценена по-горе и СОЭ, и левкоцити – показатели за общ анализ на кръвта. С-реактивен протеин, който се появява по-рано подобряване на СОЭ, изчезва, след като затихнет процес, или на лечение ще окаже въздействие (след 1 – 1,5 седмици), като например скорост на слягане на червени кръвни клетки ще бъдат над нормалните стойности, още преди месец.

Как определят на CRP в лабораторията и че трябва да кардиологам?

С-реактивен протеин се отнася до много важни диагностични критерии, така че разработването на нови методи за неговото определяне никога не излезе на заден план и в момента тестове, които откриват на CRP са престанали да бъдат проблем.

Не са част от биохимичен анализ на кръв С-реактивен протеин е лесно да се идентифицират като набори за латекс-тест, в основата на които лежи латексова агглютинация (качествен и полуколичественный анализ). Благодарение на тази техника е, няма да мине и половин час, като отговор, който е толкова важно вашия лекар, ще бъде готов. Такова бързо проучване добър царевица себе си, като най-началната фаза на диагностично търсене на остри състояния, техника добре корелира с турбидиметрическими и нефелометрическими методи, така че е подходящ не само за проверка, но и за окончателното решение по отношение на диагностика и избор на тактика за лечение.

Концентрацията на този лабораторен показател се учат с помощта на силно чувствителни турбидиметрии с латексово увеличаване, иммуноферментного анализ (ELISA) и радиоиммунологических методи.

Трябва да се отбележи, че много често описван критерий се използва за диагностика на патологични състояния на сърдечно-съдовата система, където CRP помага за идентифициране на възможни рискове и усложнения, следват тенденцията на процеса и за ефективност предприети дейности. Известно е, че на CRP и сам участва в образуването на атеросклероза, дори и при сравнително по-ниски стойности на показателя (до въпроса как това се случи, ще се върнем отново). За решаването на подобни задачи с традиционните методи за лабораторна диагностика на кардиолозите не отговарят, така че в тези случаи се използва прецизно измерване на hsCRP в комбинация с липидным спектър.

READ  Апикална (сърдечен) тласък и пальпация на сърцето: норма, определяне на

Освен това, този анализ се използва, за да се изчисли риска от развитие на сърдечно-съдовата патология при захарен диабет, заболявания на отделителната система, неблагоприятно протичане на бременността.

Норма на CRP? Една от тях, но…

В кръвта на здрави хора нивата на CRP е много ниско или този протеин изобщо липсва (при лабораторно изследване, но това не означава, че той не е съвсем – просто теста не се улавя съвсем малки количества).

За норма взети следните границите на стойности, и те не зависят от възрастта и пола: при деца, мъже и жени, тя е едно – до 5 мг/л, изключение правят само новородените и децата им е позволено да има до 15 мг/л този острофазного протеин (както е видно от справочна литература). Но ситуацията се променя при съмнение за сепсис: неонатологи започват спешни мерки (антибиотикотерапия) при повишаване на CRP при дете до 12 мг/л, при това, лекарите отбелязват, че бактериална инфекция в първите дни от живота може и да не даде рязко повишаване на този протеин.

Назначава лабораторни изследвания, выявляющее C-Reactives protein, в случай на много патологични състояния, придружени с възпаление причина за които е инфекция или разрушаването на нормалната структура (деструкция) на тъканите:

 • Остър период на различни възпалителни процеси;
 • Активирование хронични заболявания с възпалителен характер;
 • Инфекция, вирусен и бактериален произход;
 • Алергични реакции на организма;
 • Активна фаза на ревматизъм;
 • Инфаркт на миокарда.

За да е по-добре да представи диагностична стойност на този анализ, трябва първо да разберем, какво представляват един белтък на острата фаза, да разберете причините на появата им в кръвта на пациента, по-добре помисли за механизъм за имунологични реакции при остър воспалительном процес. Че ние ще се опитаме да направите в следващия раздел.

Как и защо се появява С-реактивен протеин при възпаление?

CRP, с участието си в остри имунологични процеси, допринасят за фагоцитозу на първия етап на реакция на организма (клетъчен имунитет) и са един от основните компоненти на втората фаза на имунния отговор – хуморални на имунитета. Това се случва по следния начин:

 1. Разрушаването на клетъчните мембрани на патоген или друг фактор води до влошаване на самите клетки, че за тялото не остава незабелязана. Сигнали, изпратени от причинителя или от белите кръвни клетки, намиращи се в близост до мястото на «инцидента», привлича в зоната на поражение фагоцитирующие елементи, способни да поглъщат и смилат чужди за организма частици (бактерии и остатъци от мъртви клетки).
 2. Местен отговор на отстраняване на мъртвите клетки предизвиква възпалителна реакция. На мястото На инцидента от периферна кръв се втурват неутрофили, притежаващи най-висока фагоцитарной способност. Малко по-късно там пристигат моноцити (макрофаги), за да помогне с образуването на невротрансмитери, стимулиращи продукти, протеини остра фаза (CRP), ако това е необходимо, и изпълняват функцията на специфични «стъкло», когато трябва да «подчистить» огнището на възпаление (макрофаги са в състояние да поеме частици, надминавайки себе си по размер).
 3. За осъществяване на процесите на усвояване и разграждане на чужди фактори в огнището на възпалението се случва стимулация на продукцията на собствените протеини (С-реактивния протеин и други протеини на острата фаза), способно да устои на невидимому на врага, засилване на появата на фагоцитарную на дейността на клетките лейкоцитарного ниво и привличане на нови компоненти на имунитета да се бори с инфекцията. Ролята на индуктори на тази стимулация поемат вещества (медиатори), синтезируемые «готови за бой» намиращи се в огнището и прибывающими в зоната на възпаление макрофагами. Освен това, в областта на образованието на CRP са включени и други регулатори на синтеза на острофазных протеини (цитокини, глюкокортикоиди, анафилотоксины, снимки, образовани активированными лимфоцитами). Продуцируется CRP главно клетките на черния дроб (гепатоцитами).
 4. Макрофаги, след изпълнение на основните задачи в зоната на възпаление, отивам, завладяват чужди антигени и са изпратени на лимфни възли, за да може там да си го представите (представянето на антиген) иммунокомпетентным клетки – Т-лимфоцитам (хелперам), които го разпознават и ще дадат команда В-клетките да се пристъпи към антителообразованию (гуморальный имунитет). В присъствието на С-реактивен протеин, значително увеличава активността на лимфоцитите, които имат цитотоксични способности. На CRP от началото на процеса и на неговите етапи и сам активно участва в признаването и представянето на антиген, което е възможно благодарение на други фактори на имунната система, с които той е в тясна взаимовръзка.
 5. Няма да мине и половин ден (около 12 часа) от началото на разрушаването на клетките, като концентрацията на серумните нива на С-реактивния протеин се увеличи много пъти. Това дава основание да го считат за един от двата най-протеини остра фаза (втората – суроватъчен амилоидный протеин А), които са основните противовъзпалителни и защитни функции (други острофазные протеини при възпаление изпълняват предимно регулаторни задачи).

По този начин, повишени нива на CRP свидетелства за началото на инфекциозен процес в най-ранния етап на своето развитие, прилагане на антибактериални и противовъзпалителни лекарства, напротив, понижава концентрацията му е, че позволява да му придадеш лабораторному показател специална диагностична значимост, наричайки «златен маркер» клинична лаборатория за диагностика.

Причина и следствие

За качество, осигуряващи изпълнението на множество функции, С-реактивен протеин изследовател-острословом е наречен «двуликим Янусом». Прякор се оказа успешна за протеин, изпълняващ маса задачи в организма. Неговата мултифункционалност е в тези роли, които той играе при развитието на възпалителни, автоимунни, некротични процеси в своята способност да се свързва с много средства, да разпознават чужди агенти, своевременно да се включи в унищожаването на «противника» защитните сили на организма.

Вероятно всеки от нас някога е преживявал остра фаза на възпалителна болест, където централно място е отделено на С-реактивному катерицата. Дори не знаят всички механизми за образование на CRP може да бъде самостоятелно предположи, че в процеса участва цялото тяло: сърцето, кръвоносните съдове на главата, ендокринната система (висока температура, «болки в тялото, болки в главата, учащается сърцебиене). Наистина, самата треска вече е доказателство, че процесът е започнал, и в тялото започва промяна на метаболитните процеси в различните органи и цели системи, причинена от повишена концентрация на острофазных маркери, активирането на системата на имунитета, намаляване на пропускливостта на съдовите стени. Тези събития не са видими око, но определяемы с помощта на лабораторни показатели (CRP СОЭ).

С-реактивен протеин, ще бъде обновен в първите 6-8 часа от началото на заболяването, а стойността му ще съответства на тежестта на процеса (по-тежки от време, толкова по-CRP). Такива имоти CRP ви позволяват да го използвате като индикатор при дебют или протекании различни възпалителни и некротични процеси, които ще бъдат причини за повишаване на показателя:

 1. Бактериални и вирусни инфекции;
 2. Остра сърдечна патология (инфаркт на миокарда);
 3. Онкологические заболявания (в това число, метастази на тумори);
 4. Хронични възпалителни процеси, локализирани в различни органи;
 5. Оперативни интервенции (нарушаване на целостта на тъканите);
 6. Травми и изгаряния;
 7. Усложнения следоперативен период;
 8. Гинекологическая патология;
 9. Генерализованная инфекция, сепсис.

Повишен CRP често се случва при:

 • Туберкулоза;
 • Системна червена волчанке (СЛЕ);
 • Лимфогранулематозе;
 • Остър лимфобластном лейкозе (ОЛ);
 • Нефрит;
 • Ревматизъм;
 • Болест На Кушинг;
 • Висцеральном лейшманиозе.

Трябва да се отбележи, че стойностите на показателя за различни групи заболявания могат да се различават съществено, например:

 1. Вирусна инфекция, метастази на тумори, ревматични заболявания, които протичат вяло, без изразена симптоматика, дават умерено повишаване на концентрацията на CRP – до 30 мг/л;
 2. Обостряне на хронични възпалителни процеси, инфекции, причинени от бактериална флора, оперативни интервенции, остър инфаркт на миокарда могат да повишат нивото на острофазного маркер 20 и 40 пъти, но в повечето случаи от тези състояния може да се очаква ръст на концентрация до 40 – 100 мг/л;
 3. Тежки генерализованные инфекции, обширни изгаряния, септические състояние в състояние е много неприятно изненада клиницисти цифри, обозначающими съдържание на С-реактивния протеин, те могат да достигнат прекомерни стойности (300мг/л и по-горе).

И още: не се налага желанията на някой плаши, искам да засегна един много важен въпрос по отношение на увеличеното количество на CRP при здрави хора. Високата концентрация на С-реактивния протеин при външния пълно благополучие и липса на признаци за някаква патология, предполагащи развитието на рак на процеса. Такива пациенти трябва да бъдат подложени на щателно изследване!

На обратната страна на монетата

Като цяло, в неговите качества и способности на CRP много прилича на имуноглобулини: той «може да разграничи «свое-чуждо», да се свързва с други съставки на бактериалната клетка, с потребителите на системата допълнение, ядрени антигени. Но към днешна дата са известни два вида С-реактивния протеин и как те се различават един от друг, добавяйки по този начин нови функции C-Reactives protein, може да покаже добър пример:

 • Родния (пентамерный) белтък на острата фаза, открит през 1930 г. и се състои от 5 свързани помежду си с кръгови субъединиц, разположени на една повърхност (така го наричат, пентамерным и отнесени към семейството на пентраксинов) – това е този на CRP, което знаем и за което си мислим. Пентраксины се състои от две зони, отговарящи за някои задачи: един – разпознава «чужака», например, антигени бактериални клетки, друг — «вика за помощ» онези субстанции, които имат възможност да унищожи «врага», тъй като самият CRP подобни способности, които не притежава;
 • «Нов» (неоСРБ), представени от свободните мономерами (мономерный на CRP, който е кръстен мСРБ), има други, не по характерния за нативного варианта, свойства (бърза подвижност, ниска разтворимост, ускорение на тромбоцитната агрегация, стимулиране на продукти и синтез на биологично активни вещества). Нова форма на С-реактивния протеин е открита през 1983 година.

При подробно изучаване на нов острофазного протеин се оказа, че го антигени се намират на повърхността на лимфоцитите, циркулиращи в кръвта, клетки-убийци и на плазма клетките, и се получава той (мСРБ) от прехода пентамерного протеин в мономерный протеини при бурното развитие на възпалителен процес. Обаче най-важното нещо, което научих учени за мономерном вариант се състои в това, че «нова» С-реактивен протеин допринася за сърдечно-съдовата патология. Как се случва това?

Повишен CRP участва във формирането на атеросклероза

Отговор на организма на възпалителен процес драстично увеличава концентрацията на CRP, което е придружено от усилване на прехода пентамерной форма на С-реактивния протеин в мономерную — това е необходимо за предизвикване на обратно (противовъзпалително) процес. Повишено ниво на мСРБ води до продукция на медиатори на възпалението (цитокини), залепване на неутрофилите в съдовата стена, активиране на ендотел с отделяне на фактори, които причиняват спазми, образуване на микротромбов и нарушаване на кръвообращението в микроциркуляторном начин, т.е. образуването на атеросклероза артериалните съдове.

Това трябва да се вземат предвид при скрит рамките на хронични заболявания и с леко повишени нива на CRP (до 10 — 15 мг/л). Човек продължава да счита себе си за здрави, а процес, бавно се развива, което може да доведе първо до атеросклероза, а след това до инфаркт на миокарда (първи) или друг тромбоэмболическим усложнения. Можете да си представите колко рискува пациента, като в анализа на кръвта С-реактивен протеин в повишени концентрации, доминиране на фракцията на липопротеините с ниска плътност в липидном спектър и високи стойности на коефициента на атерогенности (КА)?

За да се предотврати нещастни последици, пациентите, включени в групата на риска, трябва да не забравяме да дарят необходимите за себе си, анализи, освен това, на CRP при тях се измерва высокочувствительными методи, а LDL проучвания в липидном спектър с изчисляването на коефициента атерогенности.

Основните задачи на CRP го определя «разнообразието»

Може би читателят не получи отговори на всичките си въпроси по отношение на централната компонента на острата фаза – С реактивен протеин.

Твърди, че премахването на сложни имунологични реакции стимулиране, регулиране на синтеза на CRP и взаимодействието му с други фактори на имунитета едва ли може да бъде интересен човек, далекому от тези научни и неясни условия, в статията е направен акцент върху свойства и важната роля на този острофазного протеин в практическата медицина.

А значимостта на CRP наистина е безценна: той е незаменим при осъществяването на контрол над течение на болестта и ефективността на терапевтични мерки, а също така и при диагностицирането на остри възпалителни състояния и некротични процеси, където той проявява висока специфичност. Заедно с това, той, подобно на други острофазным протеини, е присъща и неспецифичность (разнообразие от причините за повишаване на CRP, многофункционалност С-реактивен протеин поради способността да се свързва с много средства), която не позволява с помощта на този индекс е да предоставим различни държави и задаване на точна диагноза (не е чудно, че го наричат «двуликим Янусом»?). И тук, оказва се, че той участва във формирането на атеросклероза…

От друга страна — в търсене на диагностични участват много лабораторни изследвания и инструментални методи на диагностика, които ще помогнат на CRP, и болестта ще бъде установена.

Видео: С-реактивен протеин в програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00096 sec