SA-блокада, синоатриальная, синоаурикулярная: степен и видове, лечение

Синоатриальную блокада (синоаурикулярная, SA-блокада) смятат, че една от възможностите синдром на слабост синусового възел (СУ). Този вид аритмия може да бъде диагностициран във всяка възраст, няколко от по-често тя се регистрира при лица от мъжки пол, в общата популация се среща сравнително рядко.

За здраво сърце електрически заряд се генерира в синусовом възел, който се намира в по-дебел дясното предсердия. От там той се разпространява към предсердно-желудочковому възел и към ножкам греда Гиса. Чрез последователно преминаване на импулса на което влакна на сърцето се постига правилното намаляване на камери. Ако в някой от парцелите възникне препятствие, а след това прекъсване и намаляване, тогава става въпрос за блокада.

При синоатриальной блокада нарушен възпроизвеждане или разпространение на импулс за нижележащим отдели на проводната система от главния, синусового, хост, така че е нарушен намаляване и мъждене, камерна. В определен момент сърцето «прескача» точното му инерция и не се свива доста.

Различни степени на синоатриальной блокада изискват различен терапевтичен подход. Това нарушение може изобщо да не се прояви, но може да стане причина за обмороков и дори смърт на болния. В някои случаи синоатриальная блокада носи постоянен характер, в други – тя е една преходна. При липса на клиника може да ограничи наблюдение, блокиране на 2-3 степен изисква съответното лечение.

Причините синоатриальной блокада

Сред основните механизми синоаурикулярной блокада – увреждане на самия възел, нарушение на разпространение на импулса на сърдечния мускул, промяна в тонуса на vagus нерв.

В част от случаите импулс не се формира напълно, в други – той е там, но е твърде слаб, за да предизвика намаляване на кардиомиоцитов. При пациенти с органични увреждания на миокарда импулс отговаря на механично препятствие по пътя си и не може да премине по-нататък в което гъвкав. Възможно е и липса на чувствителност кардиомиоцитов към ел. импульсу.

Фактори, приводящими до синоаурикулярной блокада, смятат:

 1. Сърдечни заболявания;
 2. Възпалителни промени на сърцето (миокардит);
 3. Кардиоваскулярную форма на ревматизъм;
 4. Вторично поражение на тъканите на сърцето при лейкозах и други новообразованиях, травми;
 5. Коронарна болест на сърцето (кардиосклероз, послеинфарктный черва);
 6. Некроза на миокарда (сърдечен инфаркт);
 7. Кардиомиопатия;
 8. Ваготонию;
 9. Интоксикация лекарствени средства при надвишаване на допустимата доза или индивидуална непоносимост – сърдечни гликозиди, верапамил, амиодарон, хинидин, бета-административните;
 10. Отравяне фосфорорганическими вещества.

Върху работата На СУ оказва влияние на активността на vagus нерв, така че при неговото активиране може би нарушение на генериране на импулс и появата на SA-блокада. Обикновено в такъв случай се говори за транзиторной SA-блокада, която сама по себе си се появява и така минава. Такова явление е възможно при практически здрави хора, без анатомични изменения в сърцето. В единични случаи се диагностицират идиопатическая синоаурикулярная блокада, когато точната причина за патология разбера, не успява.

При децата също е възможно извършване нарушение от синоатриального възел. Обикновено този вид аритмия се открива след 7-годишна възраст, а най-честата причина, за да стане вегетативна дисфункция, има запушване по-скоро ще се транзиторной, на фона на повишаване на тонуса на vagus нерв. Сред органични промени на миокарда, които могат да станат причина за този вид блокади детето – миокардит, главно миокарден дистрофия, при които заедно с SA-блокадой могат да бъдат открити и други видове аритмии.

READ  Миро Эскулюс при хемороиди: лечение, мнения за прилагането на

Разновидности (вид и степен) синоатриальной блокада

В зависимост от выраженности аритмии, отделят няколко негови степени:

 • SA-запушване на 1 степен (непълно работно време), когато промените са минимални.
 • SA-запушване 2 степен (непълно работно време).
 • SA-блокада 3 степен (пълен) – най-тежка, е нарушен намаляване както на камерна, така и мъждене.

При блокада синусового възел 1 степен възел функционира, както и всички импулси причиняват намаляване на миокарда мъждене, но това се случва по-рядко, отколкото е нормално. Импулс на посетителите на сайта да е по-бавен, така че и по-рядко се свива сърцето. На ЕКГ такава степен на блокада заключва невъзможно, но за нея косвено се говори по-рядко, което е положено, намаляване на сърцето – и брадикардия.

При синоатриальной блокада на 2 степен импулс вече не винаги се образува, в резултат на което става периодично липсата на намаляване мъждене и камерна сърцето. Тя, от своя страна, е от два вида:

 • SA-запушване на степен 2 тип 1 – постепенно се забавя провеждането на електрически сигнал по синусовому възел, в резултат на което на следващия намаляване на сърцето не се случва. Периоди на нарастване на времето на провеждане на импулс се нарича периоди Самойлова-Венкебаха;
 • SA-запушване 2 степен тип 2 – пада намаляване на всички участъци на сърцето чрез определен брой нормални контракции, т.е. без периодично забавяне на насърчаване на импулс SA-възел;

Синоаурикулярная блокада на 3 степен – пълна, когато не се случва на следващия намаляване на сърцето поради липса на импульсации от синусового възел.

Първите две степени на блокада се нарича непълна, тъй като синусовый възел, макар и необичайно, но продължава да функционира. Трета степен – пълна, когато импулси не идват на предсердиям.

Характеристики на ЕКГ при SA-блокада

Электрокардиография – главен метод за откриване на блокади на сърцето, чрез който се разкрива некоординированная дейност синусового възел.

SA-запушване на 1 степен не е характерни ЕКГ-белези, я има съмнения може да брадикардия, която често придружава такава блокада, или укорочении на интервала PQ (знак за прекъсвания).

Автентично за наличието на SA-блокада на ЕКГ може да се говори от втората степен на нарушения, при които не е пълен сърдечен намаляване, включително предсердия и желудочки.

На ЕКГ при 2 степен се регистрират:

 1. Удължаване на интервала между съкращения мъждене (Р-Р), като по време на загуба на един от поредните съкращения, този интервал ще бъде два или повече нормални;
 2. Постепенно намаляване на времето на П-Р, след паузи;
 3. Липсата на един от редовните комплекси PQRST;
 4. По време на дълги периоди на липса на импулси могат да се появят контракции, генерирани от други източници ритъм (атрио-вентрикулярного възел, краката греда Гиса);
 5. При загуба на не един, а няколко честота, продължителност пауза ще е равна на няколко Р-Р, както ако те се появяват в норма.
READ  Анализ на кръвта на клещевой енцефалит (боррелиоз): цената, invitro, срокове, симптоми, лечение, диагностика

Пълна блокада синоатриального възел (3 степени), се счита, когато на ЕКГ се регистрира изолиния, т.е. липсват признаци на електрическата активност на сърцето и намаляване, се смята за един от най-опасните видове аритмии, когато е висока вероятността от смърт на пациента по време на асистолии.

Прояви и методи за диагностика SA-блокада

Процедурата синоатриальной блокада, се определя степен на выраженности нарушения в провеждането на фибри на сърцето. При първа степен признаци на блокада липсват, както и оплакванията на пациента. При брадикардия тялото се «привързва» към високи места пульсу, така че повечето пациенти никакви притеснения не изпитват.

SA-блокада на 2 и 3 градуса, придружени от шум в ушите, виене на свят, дискомфортными усещания в гърдите, задух. На фона На урежения честота е възможна обща слабост. Ако SA-блокадата се е развила поради структурни промени на сърдечния мускул (кардиосклероз, възпаление), а след това е възможно нарастването на недостатъчност на сърцето с появата на отоци, синюшности на кожата, недостиг на въздух, намаляване на работоспособността, увеличаване на черния дроб.

У детето си признаци на АД-блокада малко се различават от тези при възрастни. Често родителите се обърне внимание на намаляване на работоспособността и бърза умора, посиняване на носогубного триъгълник, загуба на съзнание при деца. Това е повод за лечение на кардиологу.

Ако интервалът между съкращения на сърцето твърде дълъг, а след това може да се прояви пароксизмы Morgagni-Адамс-Стоукс (УО), когато рязко намалява притока на артериална кръв към вашия централен мозъка. Това явление е придружено от виене на свят, загуба на съзнание, шум, звънене в ушите, възможни са конвулсивни контракция, принудително изпразването на пикочния мехур и на дебелото черво в следствие на изразена хипоксия на мозъка.

Подозрение за наличието на блокажи в сърцето възниква при преслушване, при която кардиолог определя брадикардию или загуба на следващото съкращаване. За потвърждаване на диагнозата синоаурикулярной блокада на основните методи са электрокардиография и дневния мониторирование.

Холтеровское мониторирование може да се извършва в рамките на 72 часа. Дълъг наблюдение на ЕКГ важно за онези пациенти, при които при съмнение за наличие на аритмия в обикновена кардиограмме не успя да открие промени. По време на изследвания може да се определи транзиторная блокада, епизод SA-блокада през нощта или при физическо натоварване.

Децата също се провежда холтеровское мониторирование. Диагностически смислен се счита за откриване на паузи, който продължи повече от 3 секунди, и брадикардия по-малко от 40 удара в минута.

Експоненциална е проба с атропином. Въвеждането на това вещество е здрав човек, ще доведе до увеличаване на честотата на съкращенията на сърцето, а при SA-блокада пулс първо ще се увеличи два пъти, а след това също толкова бързо ще намалее – ще настъпи запушване.

За изключване на друга сърдечна патология или търсене на причините за блокадата може да се извършва ЕХОГРАФИЯ на сърцето, което ще покаже недостатък, структурни промени в миокарда, зона белези и др

READ  Рожистое възпаление на кожата (чаша): крак, ръка, лицето - лечение, симптоми

Лечение на

SA-запушване на 1 степен не се изисква специфична терапия. Обикновено за нормализиране на ритъма на достатъчно пролечить основното заболяване, станало причина за блокадата, за нормализиране на режима на ден и начин на живот, или отмяна на лекарства, които биха могли да нарушат автоматизм синусового възел.

Транзиторная SA-запушване на фона на повишена активност на vagus нерв добре се лекува по предписание на атропина и лекарства – беллатаминал, амизил. Същите тези лекарства се използват в педиатричната практика при ваготонии, които причиняват преходящую блокада на синусового възел.

Пристъпи SA-блокада може да се пролечены медикаменти с помощта на атропина, платифиллина, нитрати, нифедипина, но, както показва практиката, на ефект от консервативното лечение са само временни.

Пациенти с блокадой синусового възел, назначен от метаболическая терапия, насочена към подобряване на трофики на миокарда – рибоксин, милдронат, кокарбоксилаза, витамин-минерални комплекси.

При зафиксированной SA-блокада не трябва да се приема бета-блокери, сърдечни гликозиди, кордарон, амиодарон, лекарства, калиеви добавки, тъй като те могат да предизвикат още по-голям недостиг на автоматичност на СУ и влошаване на брадикардия.

Ако блокадата SA-възел води до силно изразени промени в благосъстоянието, причинява растежа на сърдечна недостатъчност, често придружени от обмороками с висок риск от спиране на сърцето, а след това на пациента се предлагат поставим пейсмейкър. Показания също могат да станат пристъпи на Morgagni-Адамс-Стоукс и брадикардия под 40 удара на минута.

При внезапна тежка блокада с пристъпи на Мроганьи-Адамс-Стоукс е необходима временна кардиостимуляция, показан косвени масаж на сърцето и на изкуствена вентилация на белите дробове, се инжектира атропин, адреналин. С други думи, пациентите с подобни пристъпи може да се наложи провеждане на пълен реанимационных дейности.

Ако точните причини за развитие на синоатриальной блокада за инсталиране, така и не успя, действени мерки за превенция на това явление не съществува. Пациентите, които вече са регистрирани промени в ЕКГ, трябва да ги коригира с помощта на лекарства, които се назначават кардиолог, да се нормализира начин на живот, както и редовно да посещават лекар и стреля ЕКГ.

Децата с аритмиями често се препоръчва намаляване на общото ниво на натоварване, намаляване на занимания в спортни секции и чаши. Посещение на детски заведения не са противопоказани, въпреки че има специалисти, които съветват детето и в този. Ако риск за живота няма, а епизоди SA-блокада по-скоро изолирани и преходящи, тогава няма смисъл да се изолира детето от занимания в училище или походи в детска градина, но наблюдение в клиниката и редовни проверки са необходими.

Видео: урок синоатриальной и други видове блокади

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00128 sec