Сарком на Капоши: симптоми, лечение, начален етап на

Сарком на Капоши в медицинската литература може да се нарече ангиосаркомой на Капоши, множествена идиопатична хеморагична саркомой на Капоши, ангиоэндотелиомой. И това не е всичко. Обаче няма да ви занимавам читателя различни сложни синоними, тъй като най-често на първо име.

За тази болест доскоро знаехме, главно лекари определен профил, но далеч не всички я виждал на практика. Широка известност в постсъветското пространство тя е получила във връзка с появата на ХИВ-инфекция. Удря до 60% от болните от тази болест се превърна в страхотен проява на Спин и основание за неговата диагностика.

Междувременно, сарком на Капоши – това не е само симптом на последния етап от ХИВ-инфекцията, е независима иммунозависимая болест, провоцирующим фактор, който се счита за вирус херпес 8 вида. Предпочитание тумор отдава предимно лица в напреднала възраст е от мъжки пол (9 болни представляват 8 мъже).

Какво представлява hemangiosarcoma на Капоши?

Начален етап на саркома на Капоши се проявява като реактивен процес, който се развива бавно, гистологически има признаци на възпаление без посочване на атипию.

Ранни симптоми на болестта е появата на кожата на крайниците синьо-виолетови петна (трън етап), които постепенно се превръщат в заоблени възли или дискове, покрити с шелушащимися скалите. В други случаи в началния етап на сарком на Капоши прилича на проява на плоски червени лишава с характерните за него папулезными высыпаниями.

Тумори (лезии) «растат» и след известно време могат да достигнат такива размери, които е имала стара 5 пени. Те в повечето случаи са болезнени, особено при въздействие върху тях (надавливание). Тумори имат плотноватую еластична консистенция, която прониква телеангиэктазии, смятани за отличителен знак на саркома на Капоши.

С течение на времето възли могат да рассасываться, оставяйки следи под формата пигментирани вдавлений. Преминаващ много месеци хронично заболяване, в крайна сметка може да доведе до диссеминации огнища с увеличаване на лимфните възли, лимфостазом и формирането на елефантиазис на крайниците. В такива случаи възниква вероятността озлокачествления саркома на Капоши, което е, с преход в истинския (истинската) саркоматоз, който е изпълнен с метастазированием в игра на зарове, на дихателната система (белите дробове) и детоксикация (на черния дроб).

Още по време на процеса протича с висока температура, кровохарканьем, кървав поносом, изчерпване и завършва със смъртта на пациента.

Симптомите на саркома на Капоши при ХИВ-инфекция не е толкова безобиден, те свидетелстват за генерализации на процеса, се отличават със выраженностью и агресивност. Обриви множество, асиметрични, локализующиеся в устната кухина и на други места, те се обозначават в разгара на Спин. И още: при ХИВ-инфекция сарком на Капоши, напротив, е «привилегия» на младата възраст, но не всички болни, е било предадено етап синдром на придобит имунодефицитен синдром, имат симптоми на подобно заболяване.

READ  Анализ на кръвта на антиспермальные антитела (AST): какво е това, ние мъже, жени, норма, обновен, лечение

Предпочитания и форми на проявление

Мултиплен идиопатическая хеморагична сарком на Капоши избира пол, възраст, произход и дори сексуалната ориентация. Както и за други заболявания, в този случай на изолирана група на риска, която по отношение на дадена болест не включва:

 1. Лице от мъжки пол, които са заразени с ХИВ, в повечето случаи е различна сексуална ориентация, това е, гомосексуалы;
 2. Мъжете в напреднала възраст, които имат средиземноморски произход;
 3. Аборигените от Африка (предимно в екваториална);
 4. Реципиенты, които са дарени органи.

Освен това, дадено заболяване е няколко вида: едни засягат възрастните хора или на ХИВ-позитивни, а други предпочитат малки африкански деца до една година. По този начин, саркому на Капоши могат да се срещнат под формата на следните опции:

 • Класически тип, който има 3 етапа на клинични прояви: пятнистую, папулезную, тумор. Между другото, точно този тип, макар и много рядко, се срещна в Русия в така наречените «доспидовские» времена. За класически тип се характеризира с лезии, локализирани предимно в краката, пищялите, ръцете, но много рядко се появява на клепачите, а също и в устата и на други лигавиците;

 • Ендемичните тип, встречающегося предимно при децата, родени в региони на Централна Африка. Най-много при тази форма страдат вътрешните органи и главните лимфни възли, докато кожни воалите са рядко, и то с минимални увреждания;
 • Най-интересен по отношение на епидемиологията, асоцииран с ХИВ-инфекция тип и epidemiologic. Тази форма често е проява на IV (и последен) етап на Спин, когато диагнозата вече се нарича не ХИВ-инфекция, синдром на придобит имунодефицитен вирус, това е, всъщност Спин. Эпидемический тип се характеризират с ярки, сочни обриви, выбирающие необичайни места за локализация (на върха на носа, кожата на горните крайници, лигавицата на устата и други части). Този вид се различава доста злокачествени, белег течение, с увреждания на кожата и вътрешните органи;

 • Иммунно-супрессивного тип, на самия «добър», преминаващ хронично след трансплантация на бъбрек, която изисква прилагането на специални (цитостатических) препарати, предназначени за потискане на реакцията на «домакин срещу корупцията» или обратното. Правила иммуносупрессоров води до обратно развитие на болестта и изчезването на симптомите на саркома на Капоши. Вътрешните органи са малко чувствителни на събитията и в процеса се занимават изключително рядко.

Какви са шансовете на живот?

Продължителността на живота при сарком на Капоши зависи не само от вида, но и формата на течения, които могат да бъдат представени:

 1. Остър процес, различен от бързата генерализацией с белег увеличаването на симптоми на интоксикация и общо изтощение на организма, които доста бързо (от 2 до 24 месеца) водят до летален изход;
 2. Не е толкова злокачествен, за да може да живеят до 3 години, подостра форма;
 3. Хронично течение заболяване, което се характеризира като относително доброкачествени и бавно, постепенно. Живеят с такава форма на angiosarcoma на Капоши до 10, а понякога и повече, години.
READ  Фиброза на клапани, крила: митралната, аортната

Тип, стадий на болестта и местоположение на туморните огнища определят усложнения, очаквани от саркома на Капоши, например:

 • Локализацията на патологичния процес, засягащи очите, значително влошава зрението, чак до слепота;
 • Лезии в устната кухина и вътрешните органи предизвикват кървене и интоксикация;
 • Присъствието на огнища на саркома на Капоши на крака или ръката ограничава двигательную способност на крайниците и основата му.

Прогнозата на заболяването зависи не само от изброените фактори (вид, етап, усложнения), но и от състоянието на системата на имунитета. При високо имунно отговор в други случаи изобщо може да се разчита на обратим характер на тумора. Въпреки това в условията на дълбока имунодефицитен вирус при Спин, регрессирование на заболяване невъзможно.

Методи за диагностика ангиоэндотелиомы

В основата на диагностика на саркома на Капоши се намират клинични прояви, т.е. характер на обриви, тяхната локализация, както и възрастта и пола на пациента. Последната дума в диагностиката поставя морфологични изследвания (хистология, иммуногистохимия). Независимо от местоположението и клинични прояви, новообразувания имат общи черти. Основите на тумори представляват:

 1. Голям брой разположени в хаотичен ред «на наскоро направени» (незрели) съдове, напомнящи за структурата на капилярите;
 2. Повишено размножаване на така наречените веретенообразных клетки, които са признати характерна черта на патологичния процес;
 3. Единични кръвоизливи, гемосидерин (пигмент, който представлява железен оксид, образувана при разпад на хемоглобина и свързани с плат протеини) – в малко количество;
 4. Разрастването на гранулиране тъкан, в която се откриват лимфоцити, плазмени клетки и макрофаги.

Различна комбинация от изброените признаци да ви отделят многообразни варианти на сгради, съответстващи на различните етапи на патологичния процес:

 • В началния етап На саркома на Капоши се случва появата на множество малки съдове, наподобяващи на капилярите, заобиколени от съединителна тъкан с признаци на подуване, наличието в нея на лимфоцитите и на плазма клетките. Огнища на гранулиране тъкан се разрежда просочившаяся от съдове кръвта (экстравазаты) и гемосидерин. Този аргумент казва в полза на саркома на Капоши при извършване на диференциална диагноза с фибросаркомой;
 • За следващите етапи на характерните стават други знаци, които можете да си представите ангиоматозными и фиброматозными центрове. Ангиоматозный стелаж – голям брой капилярни пропуски, заобиколен от ендотелните клетки и малодифференцированными клетки фибробластического броя, които «намерение» създаване на нови капиляри. Фибробластический разсадник – младите веретенообразные клетки;
 • За регрессирующих форми на заболяването е характерно постепенното намаляване на количеството на веретенообразных клетки, плът до пълното им изчезване, появата на огнища на мс (свръхрастеж на плътна грубоволокнистой тъкан) и отлагането на гиалиноподобного протеин (гиалиноз). Лимфоцитарная инфилтрация отстъпва на плазмоклеточной.
READ  ЕКГ на сърцето (кардиограмма): норма, дешифриране, признаци на нарушения

Някои форми имат характеристики на сгради. Например, при ХИВ-инфекция (СПИН-ассоциированная сарком на Капоши) се характеризира с бърз растеж и разпространението на ангиоматозных елементи. Често при този вид ангиоэндотелиомы откриват некроза веретенообразных клетки.

Предвид сложността на диагностициране на съдови тумори, особено значение има иммуногистохимический метод, който позволява да се определи наличието на специфични тумори на протеини (маркери).

Дифференцируют саркому на Капоши с тумори на кръвоносните съдове (хемангиоми), на съединителната тъкан (фибросаркома), гранулематозными процеси (саркоидоз) и др.

Характеристики на лечебния процес

Лечението на саркома на Капоши се предвижда за локално и системно въздействие. Като локално лечение се използват:

 1. Облъчване на засегнатите райони и при наличието на големи болезнени образувания или с цел отстраняване на козметични дефекти;
 2. Студена обработка (криотерапия);
 3. Въвеждането на химиотерапия, антитуморни средства и лекарства, стимулиращи имунитета (интерферон α) директно в тумора;
 4. Апликация с вещества, притежаващи токсични свойства по отношение на туморните клетки (динитрохлорбензол).

Трябва да се отбележи, че в други случаи лечението на саркома на Капоши могат да допринесат за образуването на язви, които, от своя страна, представлява опасност по отношение на заразяване, че на фона на имунодефицитен много ще влоши ситуацията.

Що се отнася до система на лечение, за нейното изпълнение, са необходими определени условия, по-специално, липсата на симптоми от болести и добър имунен отговор, обезпечени с високо съдържание на броя на твоите cd4 клетки, че се дава допълнителен шанс за излекуване. Но какво ще стане с пациентите, които не успокояващ прогноза? При тях пътят към излекуване е отворен чрез прилагане на химиотерапия средства (поли — или палиативни монохимиотерапии) като се има предвид, обаче, тези обстоятелства, че полихимиотерапевтическое лечение оказва токсичен ефект върху централен кроветворный орган (костен мозък), което е особено силно изразено при лечение на ХИВ-инфектирани пациенти, които имат дълбок дефицит в имунната.

Видео: лекция за съвременното лечение саркома на Капоши

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00128 sec