Сартаны: лекарства-блокери на рецепторите на ангиотензин II – действие, показания списък

Учени вече няколко десетилетия автентично определени всички рискови фактори, водещи до развитие на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Освен това важна роля тук играе тази патология при лица от по-младата възраст. Последователността на процесите на развитие при пациенти с рискови фактори от момента на възникването им до развитие на терминала сърдечна недостатъчност носи името на сърдечно-съдова континуум. В последния, от своя страна, е от огромно значение приема така наречените «хипертоничен каскада» — верига от процеси в организма на пациента, страдащи от високо кръвно налягане, което е рисков фактор за появата на по-тежки заболявания (мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт, сърдечна недостатъчност и др.). Сред процесите, на които може да се повлияе — тези, които са се ангиотензином II, блокери на които са разглеждани нататък лекарства-сартаны.

Така че, ако се предотврати развитието на сърдечно-съдови заболявания не успя да превантивни дейности, трябва да се «държат» развитие на по-тежки сърдечно-съдови заболявания в ранните стадии. Ето защо пациенти с високо кръвно налягане трябва да се следи внимателно цифри на кръвното налягане (включително и с помощта на прием на наркотици), с цел предупреждение систолической дисфункция на лявата камера и произтичащи оттук неблагоприятни последици.

Механизъм на действие сартанов — блокери на рецепторите на ангиотензин II

Прекъсване на патологическую верига от процеси, протичащи в организма при артериална хипертония, може да действа на едно или друго звено на патогенезата. Така, вече отдавна е известно, че причина за хипертония е повишен тонуса на артериите, защото според всички закони на гемодинамики, течност в по-тесен съд идва под голям натиск, отколкото широк. Водеща роля в регулирането на съдово тонус играе ренин-альдостерон-ангиотензиновая система (РААС). Не позволяваме механизми биохимия, достатъчно е да споменем, че ангиотензинпревращающий ензим спомага за образуването на ангиотензин II, а последният, в качеството на рецептори в съдовата стена, подобрява напрежение, което се излива в артериалната гипертензию.

Въз основа на гореизложеното, се отделят две основни групи лекарства, които влияят върху РААС — инхибитори на ангиотензин-превръща ензим (ace-инхибитори) и блокери на рецепторите към ангиотензину II (АПЛИЦИ, или сартаны).

Към първата група — ace-инхибитори са такива лекарства, като эналаприл, лизиноприл, каптоприл и още много други.

Втората — сартанам, лекарства, подробно разглеждани по-долу – лозартан, валсартан, телмисартан и други.

 

Така че, лекарства-сартаны блокират рецепторите за ангиотензину II, като по този начин води в норма повишена съдова тонус. В резултат на това натоварване на сърдечния мускул намалява, защото сега сърцето е много по-лесно да се «изтласкват» кръвта в кръвоносните съдове и кръвното налягане се връща към нормалното.

Освен това, сартаны, както и ace-инхибитори, допринасят за предоставяне на органопротективного действия, т.е. «защитават» ретината на очите, вътрешната стена на кръвоносните съдове (интиму, целостта на която е изключително важна при високо ниво на холестерол и при атеросклероза), всъщност сърдечния мускул, мозъка и бъбреците от неблагоприятното влияние на високо кръвно налягане.

Добави към високо налягане и атеросклероза повишен вискозитет на кръвта, диабет и грешен начин на живот — в голям процент от случаите може да се получи остър инфаркт или инсулт в достатъчно ранна възраст. Така че не само за корекция на нивото на кръвното налягане, но и за предотвратяване на подобни усложнения и трябва да се прилага сартаны, ако лекарят установил, че пациентът има показания за тяхното приемане.

Видео: мед. анимация за ангиотензине II и повишаване на налягането

Когато трябва да вземат сартаны?

Въз основа на гореизложеното, като показания за прием на блокери на рецепторите на ангиотензин действат следните заболявания:

 • Артериална хипертония, особено в комбинация с гипертрофией на лявата камера. Чудесен антихипертензивен ефект сартанов дължи на тяхното въздействие върху патогенетические процеси, протичащи в организма на болния хипертония. Въпреки това, пациентите трябва да са наясно, че за оптимален ефект се развива след няколко седмици от началото на дневния прием, но въпреки това, твърдо се запазва през целия период на лечение.
 • Хронична сърдечна недостатъчност. Според сърдечно-сосудистому континууму, упомянутому в началото, всички патологични процеси в сърцето и съдовете, а също и в невро-гуморальных системи, техните регулаторни, рано или късно водят до това, че на сърцето не може да се справи с повишено натоварване, а на сърдечния мускул просто да изчезне. За да се щипя патологични механизми още в ранните етапи, и има ace-инхибитори и сартаны. Освен това, в хода на многоцентровых клинични изследвания е доказано, че ace-инхибитори, сартаны и бета-блокери автентично намаляват темповете на развитието на ХСН, както и свеждат риска от развитие на инфаркт и инсулт до минимум.
 • Нефропатия. Прилагането на сартанов установена при пациенти с патология на бъбреците, послужившей причина за хипертония, или възникнали в резултат на последната.
 • Сърдечно-съдова патология при пациенти с диабет тип 2. Постоянен прием сартанов допринася за по-добро усвояването на глюкоза тъканите на организма, вследствие на намаляване на инсулинова резистентност. Този метаболитен ефект, спомага за нормализиране на нивата на глюкоза в кръвта.
 • Сърдечно-съдова патология при пациенти с дислипидемиями. Тази декларация се определя от това, че сартаны нормализират нивото на холестерол в кръвта при пациенти с високо съдържание, както и с нарушения баланс между холестерол, липопротеините с много ниска, ниска и висока плътност (XC, VLDL, LDL холестерола, XC, HDL). Спомнете си, че «лош» холестерол се съдържа в липопротеинах много ниска и ниска плътност, и «добър» — в липопротеинах с висока плътност.

Има ли полза от сартанов?

След получаване на синтетични наркотици, заключващи рецептори към ангиотензину, учени са решени някои проблеми, възникнали при практическото прилагане на лекари антихипертензивно лекарство на други групи.

Така, в частност, ace-инхибитори (престариум, нолипрел, enam, лизиноприл, диротон), които са доста ефективни и безопасни, по-така, в известен смисъл, дори и «полезни» лекарства, много често лошо прехвърлят пациенти се дължи на изразен страничен ефект под формата на сух натрапчиво кашлица. Сартаны такива ефекти не се проявяват.

Бета-административните (эгилок, метопролол, конкор, коронал, бисопролол) и антагонисти на калциевите канали (верапамил, дилтиазем) оказват съществено влияние върху честотата на сърдечните съкращения, урежая си, така че пациенти с хипертония и нарушения в ритъма на типа на брадикардия и/или брадиаритмии, за предпочитане е да се предписват халба бира. Последните в проводимостта на сърцето и сърдечния ритъм на влияние не оказват. Освен това, сартаны не влияят на калиевый обмен в организма, което, отново, не предизвиква нарушения на проводимостта на сърцето.

Важен плюс сартанов е възможността за назначаването им на мъжете, водещ сексуален живот, тъй като сартаны не предизвикват смущения потентност и еректилна дисфункция, за разлика от остарели бета-блокери (анаприлин, обзидан), често взети от пациенти себе си, защото «помагат».

Въпреки всички тези достойнства на тези съвременни лекарства, като халба бира, всички показания и характеристики на комбинация от лекарства трябва да се определя само от лекар с оглед на клиничната картина и резултатите от проучването на конкретен пациент.

Противопоказания

Противопоказания за прилагане на сартанов са индивидуална непоносимост към лекарства от тази група, бременност, детска възраст до 18 години, тежки нарушения на функцията на черния дроб и бъбреците (чернодробна и бъбречна недостатъчност), альдостеронизм, тежки нарушения електролитен състав на кръвта (калий, натрий), стеноза на бъбречните артерии, състояние след трансплантация на бъбрек. Във връзка с това приемът на лекарства трябва да бъде започнато само след консултация с лекар, терапевт или кардиологом избягване на нежелани ефекти.

Възможно ли странични действия?

Както при всяко лекарство, лекарства от тази група също е възможно проява на странични ефекти. Въпреки това, честотата на възникването им незначителен малък и се среща с честота от малко повече или по-малко от 1%. Към тях се отнасят:

 1. Слабост, виене на свят, ортостатическая хипотония (при рязко вземането на вертикално положение на тялото), умора и други признаци на астенизации,
 2. Болки в гръдния кош, мускулите и ставите на крайниците,
 3. Болки в корема, гадене, киселини, запек, диспепсия.
 4. Алергични реакции, подуване на лигавицата на носните проходи, суха кашлица, зачервяване на кожата, сърбеж на кожата.

Има ли най-добрите лекарства сред сартанов?

Според класификацията на антагонисти на рецепторите към ангиотензину, отделят четири групи данни лекарства.

Това се основава на химичната молекули въз основа на:

 • Бифенилового получени тетразола (лозартан, ирбесартан, кандесартан),
 • Небифенилового получени тетразола (телмисартан),
 • Небифенилового нететразола (эпросартан),
 • Нециклического съединения (валсартан).

 

Въпреки факта, че препарати-сартаны сами по себе си са новаторски решения в кардиологията, сред тях също може да се разпредели на лекарства последния (второ) поколение, значително да надмине предишните сартаны по редица фармакологични и фармакодинамических свойства и крайните ефекти. Към днешна дата-това е лекарство телмисартан (търговско име в Русия — «Микардис»). Това лекарство е с право може да се нарече най-добрият сред най-добрите.

Списък на лекарства-сартанов, тяхната сравнителна характеристика

Активно вещество Търговски наименования Дозата на активното вещество в една таблетка, мг Държава производител Цената, в зависимост от дозата и количеството в опаковка, разтривайте
Лозартан Блоктран

Лозап

Лориста

Презартан

Лозарел

Вазотенз

12.5; 25;50

12.5;25;50;100

12.5;25;50;100

50

50; 100

50; 100

Русия

Чехия, Словакия

Русия,Словения

Индия

Швейцария

Исландия

140-355

227-784

140-549

145

217-340

120-321

Ирбесартан Ирсар

Апровель

150; 300

150; 300

Русия

Франция

684-989

609-849

Кандесартан Гипосард

Кандекор

8; 16; 32

8; 16

Полша

Словения

193-336

594-798

Телмисартан Микардис 40; 80 Австрия,Германия 553-947
Телмисартан+гидрохлортиазид Микардис Плюс 40+12.5;80+12.5 Австрия, Германия 553-947
Азилсартан Эдарби 40; 80 Япония 520-728
Эпросартан Теветен 600 Германия, Франция, САЩ, Холандия 1011-1767
Валсартан Валз

Вальсакор

Диован

40;80;160

40; 80; 160

80; 160

Исландия, България,

Русия,
Словения

Швейцария

283-600

171-500

1564-1942

Валсартан+гидрохлортиазид Валз Н

Вальсакор Н

Вальсакор HD

40+12.5;

80+25;

160+25

Исландия, България, Русия,

Словения

 

283-600

171-500

 

Възможно ли е да се приемат сартаны с други лекарства?

Често пациенти с високо кръвно налягане са още някои съпътстващи заболявания, изискващи дестинация комбинирани лекарства. Така, например, пациенти с нарушения на ритъм могат да получат антиаритмики, бета-блокери и инхибитори на антагонист на ангиотензину едновременно, а пациентите с ангина – още и нитрати. Освен това, на всички пациенти със сърдечна патология е показан прием антиагрегантов (аспирин кардио, тромбоАсс, ацекардол и др.). Затова на пациентите, за получаване на изброените лекарства и не само тях, не трябва да се страхуват да споделят прием, тъй като сартаны напълно съвместими с други кардиологическими лекарства.

От ясно боклуци комбинация може да се отбележи само комбинация от сартанов и АСЕ-инхибитори, тъй като механизмът на действие при тях е почти същия. Тази комбинация не е нещо, за да противопоказан по-скоро безсмислена.

***

В заключение следва да се отбележи, че, без значение колко привлекателна може да изглежда клинични ефекти на дадено лекарство, и сартанов в това число, на първо място следва да се консултирате с лекуващия лекар. Отново, не навреме започнатото лечение понякога крие заплаха за здравето и живота, и обратно, самолечение, заедно с самодиагностикой, също може да нанесе непоправими вреди на пациента.

Видео: лекции по лекарствата-сартанам


READ  Пролапс на митралната клапа на сърцето (ПМК): симптоми, степента, до лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00110 sec