Сцинтиграфия на миокарда (на сърцето си): какво е това, с натоварване и в покой

През седемдесетте години на миналия век учени-кардиологами са били въведени инструментални методи на изследване, основани на способността на радиоактивни лекарства да проникнат в тъканите на сърцето. От тези препарати най-често се използват пирофосфат, меченный технецием и талий.

Същността на използването на данни лекарства, е следното. На сърдечния мускул може избирателно се абсорбира радиофармпрепараты (РФП), но тази способност зависи от това, в достатъчно ли цялост мускул се снабдява с кръв.

При исхемична болест на сърцето захранващите то миокарда коронарните артерии са засегнати атеротромботическими натрупвания, в резултат на притока на кръв страда драстично. Това се проявява ишемией, инфарктом, а след това кардиосклерозом на миокарда.

Ишемизированные, некротизированные или замещенные на белези тъкан, сърдечния мускул стават могат да се натрупват пирофосфат, меченный технецием в прекомерно количество, с формирането на «горещи» петна, но в същото време не са в състояние да поеме талий, което се показва «студени» лъч на сцинтиграмме.

Други заболявания , които за оценка на функционалната активност на миокарда, са пороци на сърцето. При това на пациента се инжектира интравенозно технеций, който се свързва с клетките на кръвта, движеща се мишена в общия поток чрез сърдечни камери. Серия от последователни снимки след въвеждането на препарата позволява показване на сократительную функция на миокарда.

След въвеждането на препарата с помощта на гама-камери, се определя степента на радиация от молекули, а компютърна програма ви позволява да покаже всичко това във вид на двуизмерни изображения. В резултат по-късно се оценява от експерти.

Предимства и недостатъци на перфузионной сцинтиграфии на миокарда

Предимство е и особеност на метода е неговата описателния, а също и това, че сцинтиграфия на миокарда може да се извършва многократно през деня, във връзка с дълги разплодни на препарата от кръвта, и, освен това, позволява да се оцени ишемию на миокарда след физически натоварвания (тредмил-тест, велоэргометрия, медикаментозные стрес-тестове).

Недостатъци на изследванията са както следва:

  • Визуализира само засегнатата то миокарда, докато проходимостта на коронарните артерии оцени невъзможно. Влязъл само зона за ниско или повишено натрупване на препарата, който може да свидетелства в полза на остър процес, така и хроничната исхемия.
  • Интензивността на научните изследвания е важен фактор, тъй като има и други която ще ви методи за научни изследвания, за които не се изисква значителни разходи, например, ехокардиография (ЕХОГРАФИЯ на сърцето).
  • Въпреки факта, че опасното радиоактивно излъчване при провеждане на изследвания почти не се откроява, работа с радиофармпрепаратами изисква голямо внимание.
READ  Кардиогенный шок: причини, симптоми, спешна помощ, диагностика, лечение на шок

Когато показва сцинтиграфия?

Перфузионная сцинтиграфия на миокарда може да се препоръча на пациента, ако се потвърди или опровергае диагнозата не е възможно с помощта на конвенционални методи за диагностика, например, с помощта на ЕКГ или УЛТРАЗВУК на сърцето. В такива спорни случаи се провеждат мультиспиральная резонанс на сърцето (МСКТ) или сцинтиграфия.

По този начин, сцинтиграфия, показана на пациента, когато е необходимо да се извърши диагностика на заболявания:

  1. Остър инфаркт на миокарда,
  2. Прекаран инфаркт на миокарда с развиващите се постинфарктным кардиосклерозом,
  3. Стабилна стенокардия.

Освен това, сцинтиграфию на сърцето се извършва с цел оценка на ефективността на терапията на ИБС или остър инфаркт, а също така и за поставяне на диагнозата за първи път възникнала ангина с използване на стрес-тестове с физическо натоварване.

Противопоказания за провеждане на изследването

Процедура перфузионного изследвания на миокарда е сигурен метод за диагностика и има малко противопоказания. По-специално, сцинтиграфию не може да извършва бременни и кърмещи жени.

Също е процедура, ограничена употреба при пациенти с остър инсулт и с психични заболявания. Относително противопоказание може да бъде затлъстяване с тегло над 120 кг, тъй като в този случай пациентът може просто да не се побере в радионуклидный ct скенер.

Подготовка за процедурата

Подготовка за провеждане на перфузионной сцинтиграфии има редица особености. За един-два дни преди изследване пациентът не трябва да приема никакви кардиологических лекарства, но само по силата на споразумение с лекуващия лекар, назначившим проучване. Ако лекарят установи, опасно отмени лекарства, пациентът продължава да ги приемате.

В деня на изследване на пациента е забранено да приема храна и вода.

Ако сцинтиграфия предполага се една жена в детеродна възраст, преди процедурата да си следва да направи тест за бременност с цел изключване на влиянието на радиофармпрепаратов на формирующийся ембрион. Кърмещи майки се препоръчва да се изрази и да се изхвърлят на майчиното мляко на ден изследвания и в продължение на деня, след като, за да се избегне лекарства в организма кърмене на детето с млякото на майката.

READ  Лежи при хемороиди или разходка - че е по-добре и как да

Как се провежда изследването?

Процедура сцинтиграфии може да се извърши в клиника, която разполага с необходимата апаратура и лекари-специалисти в областта на радионуклидных изследвания. Като правило, за провеждане на сцинтиграфии на пациента трябва да имате със себе си посоката на лекуващия лекар с обосноваване на диагнозата, който трябва да потвърди или отрече.

Сутринта в уречения ден пациентът идва в съоръжение за третиране. Го провожают в кабинет, където се извършва сцинтиграфия на сърцето, и лекарят обяснява му, каква е същността на метода, което се изисква от пациента.

Преди започването на процедурата пациента може да се извърши и електрокардиограма в състояние на покой, за да се оцени по-точно степента и локализиране на исхемия на миокарда.

Нататък исследуемому венозно се инжектира необходимото количество от препарата (технеций или талий), и след 20-30 минути предлагат да легне на масата, като част от гама-камера. Това устройство прилича на себе си обикновен компютърна ТОМОГРАФИЯ или ядрено-магнитен резонанс-ct скенер, но на принципа на четене на информация е малко по-различен.

След постъпване на радиофармпрепарата с тока на кръвта в сърцето и накапливания му в сърдечния мускул гама-камера чете на вълната на радиация, които отделят молекули радиофармпрепарата. Получените данни с помощта на компютърни програми превърнати в формат за изображения и вградения в монитора специалист с последващите им интерпретация и оценка на наличието на «горещи» или «студени» петна.

Обикновено, след проучване в състояние на покой на пациента ще се проведе стрес-тест с помощта на физическо натоварване или натоварване на лекарствени средства (дипиридамол и др.). Това е необходимо, за да се прецени наличието или липсата на пациента ангина, която е клиничен израз на исхемия на миокарда и възниква при учащении на сърцето, вызванном натоварване.

За да направите това, след първата серия от снимки исследуемый изпълнява прости физически упражнения на специална бягаща пътечка (тредмил) или на вмонтированном в пода на велосипед (велоэргометрия). Веднага се регистрира кардиограмма, а на пациента отново се инжектира интравенозно радиопрепарат. След 20-30 минути се извършва по последната серия снимки и сравнява със снимки, прекарани в състояние на покой.

Продължителност на цялата процедура отнема до два часа, понякога и по-дълго (до четири часа), а самото изследване не предизвиква у пациента неприятни или болезнени усещания.

READ  Фибрати: списък на лекарства, механизъм на действие, ръководство за употреба за прилагане на

Оценка на резултатите от

Тълкуване на резултатите сцинтиграмм се извършват в зависимост от радиоизотопа, който е бил използван.

Така например, ако се е използвал талий, парцели миокарда, подлежащи исхемия или некрозу, не абсорбира лекарството, за разлика от нормалните тъкани, в които талий се натрупва. Т.е. при исхемия на миокарда се формира «студено» петно, или дефект на натрупване.

Дефект на натрупване, се появи само след натоварване, може да е сигнал за пристъп на стенокардия, спровоцированном натоварване, докато траен дефект на натрупване може да се говори в полза на инфаркт или кардиосклероза.

Ако е бил използван технеций, засегнатата на сърдечния мускул натрупване на лекарството в по-голяма степен («горещо» място), а в нормален мускул натрупване на лекарството не се случва и всички участъци на миокарда изглеждат еднакво.

Така или иначе, оценката на резултатите трябва да се ангажират само от специалист, проводивший проучване.

Пример: базов алгоритъм за провеждане и оценка на СГ с товара и използването на технеция

Възможни ли са усложнения?

Усложнения след перфузионной сцинтиграфии на миокарда се развива изключително рядко и се проявяват под формата на алергични реакции — под формата на обрив, зачервяване, подуване на лицето и кожата на дланите и ходилата и т.н.

Друг изглед на неприятни странични ефекти от провеждане на процедурата са болки в областта на сърцето, възникнали след тредмил-тест или велоэргометрии. Но те не са усложнение в буквалния смисъл на думата, а само отразява присъствието на пациента стенокардия, предизвикана от физически упражнения, както и лесно купируются в покой или при прием на нитроглицерина.

По този начин, сцинтиграфия на миокарда е достатъчно безопасно и высокоинформативным метод за диагностика кардиологических заболявания. Така че в случай, когато лекуващият лекар прецени за необходимо да извърши сцинтиграфию, на пациента трябва да следвате съветите на вашия лекар, особено в диагностически неясни ситуации.

Видео: репортаж за провеждането на сцинтиграфии

MAXCACHE: 0.41MB/0.00088 sec