Сцинтиграфия на миокарда: перфузионная, провеждане, предимства и недостатъци, показания и противопоказания

Перфузионная сцинтиграфия на миокарда

Сцинтиграфия на миокарда включва въведение в организма на пациента специални вещества, а по-точно радиоактивни изотопи, които могат да се концентрира във всички здрави и непокътнати клетки на миокарда. Използвани радиоиндикаторы излъчват гама лъчи в процеса на извършване на диагностика. Всичко се състои от два етапа. Първото нещо, се провежда изследване, в състояние на пълен покой, а след това след една малка тежест.

Какво е това

Всички получени данни се записват на специална гама-камера, която по-късно преобразява ги в динамични и статистически и синхронизирани изображения. Много от пациентите, когато се сблъскват по този начин, се чудят какво е това сцинтиграфия на миокарда, осъзнавайки, че не това е специфичен метод за изследване на организма.

Често сцинтиграмма на миокарда се извършва с помощта на:

 • Радионуклидного изследвания.
 • ОФЭКТ.
 • ПАТ.
 • В съчетание на няколко от гореизброените методи.

Посочени начини дават възможност своевременно да се идентифицират следните отклонения:

 • Наличието на парцели исхемия с точно местоположение на засегнатите коронарни съдове.
 • Размери на проблемните зони.
 • Ниво на нарушения в кръвообращението на сърцето.
 • Наличието на рискове и потенциални усложнения.

Сцинтиграфия дава уникална възможност за провеждане на пълноценен оценка на ефективността на проведеното лечение и рехабилитация.

Показания

Сцинтиграфия на миокарда на сърцето дава възможност лечащему лекар своевременно определяне на причината за болка в сърцето и околосердечной област, а също така напълно да се оцени сократительные способността на тялото.

Този метод се смята за безопасна и высокоинформативным начин за изследване. Сцинтиграфия показва както за първична, така и вторична диагностика на сърдечно-съдови заболявания.

Най-често този метод се използва в случаи, като например:

 • Провеждане на превантивни дейности и изследвания на всички пациенти, които са изложени на риск.
 • При извършването на диагностика на исхемичен заболявания и за подробно проучване на сократительных възможности орган.
 • В момента На проверката може да се разбере как функционира орган и да се оцени нейната жизненост, това се отнася особено за пациенти, които са претърпели инфаркт на миокарда.
 • За изясняване на причините за възникване на кардиалгии на сърцето.
 • За изясняване на целесъобразността на употребата на определени лекарства и методи на лечение и рехабилитационни дейности.
 • За оценка на провеждания курс за възстановяване.

Противопоказания

Към основните противопоказаниям използване на сцинтиграфии на сърцето може да се дължи на:

 • Бременност на всеки срок.
 • Тегло на пациента над 120 кг.

До категорическим противопоказаниям използване на тази методика проучването се отнася лактационный период. В такива ситуации, трябва задължително да изрази всичко майчиното мляко преди и след приключване на процедурата.

Заслужава да се отбележи, че възобнови хранене може да се само — само след два дни след изследването. Точно това време е необходимо за пълното извеждане на радиоиндикаторов, които се използват при диагностиката.

READ  СОЭ в кръвта: че това е норма, дешифриране, е понижено, отровни, таблица, методи за определяне на

Подготовка

Преди началото на провеждане на процедурата д-р трябва да направите следните манипулации:

 • Изясняване на пациента за наличието на алергични реакции, особено това се отнася за случаи, когато в анамнеза на пациента има астма.
 • За да разберете цялата налична информация за взети проби и при необходимост да отмени едно или друго лечебно средство.
 • Всички пациенткам в детеродна възраст се уверите в това, че при тях липсва бременността.
 • В продължение на няколко дни, преди планиране на провеждане на сцинтиграфии пациентът трябва изцяло да се изключи употребата на всички кофеиносодержащих напитки, а преди самата процедура не се препоръчва употребата на храна.

Провеждане на

В първия етап На процедурата се извършва в състояние на покой, на втория – след незначително физическо натоварване. Обикновено целият процес отнема не повече от 4 часа. За това на пациента се инжектира венозно специален препарат – радиоиндикатор и вече тридесет минути по-късно, чрез използване на гама-камера се извършва само на няколко снимки.

Следващ етап се извършва след частично радионуклидного вещества. За стимулация обикновено се използват естественото упражнение. За това може да се обърне бягаща пътека или велоергометър. Ако пациентът има противопоказания за физическа активност, процедурата се извършва само в състояние на покой.

В такива ситуации лекар имитира упражнение, чрез използването на специални препарати, които предизвикват миниатюрни тахикардию и леко засилване на сърдечната честота. Като на които най-често се използват Добутамин, Аденозин, Дипиридамол и други медикаментозные вещества от тази посока. Тук, най-важното, трябва да изберете правилната дозировка.

Заедно с физически упражнения се извършва мониторинг за честотата на пулса, АДА и ЕКГ. Вторичен въведение радионуклидного вещества се извършва на върха на физическата активност на пациента, след което след 30 минути се изпълнява повторно наблюдение на работата на миокарда. Сканиране се извършва в няколко различни равнини.

READ  Пролапсни задния проход: лечение, снимка

Перфузионная

Перфузионной сцинтиграфией се нарича разглеждане и подробно проучване на притока на кръв на пациента, чрез използване на технеция и талия. Перфузионная сцинтиграфия ви позволява да останат на коронарната болест. Всички получени данни са достатъчно информативни, в сравнение с электрокардиографией, която обикновено се извършва след незначително физическо натоварване.

Използвайки този метод на изследване, лекарят може с възможно най-висока степен на точност да се определи парцел с ишемией, в която, като правило, винаги има проблем с плавателни съдове поради редовен недостиг на кислород и достатъчно хранене на тъканите на тялото. Обикновено, талий се въвежда в момент на пристъп на исхемия, който идва точно след физическо натоварване. Този начин дава възможност за получаване на резултатите по-късно няколко минути след прилагане на лекарството.

Сцинтеграфия на сърдечния мускул, извършвана с използването на вазодилатирующих лекарства, които влияят върху разширяване на лумена на всички съдове орган, като по този начин увеличава перфузию места, в които притока на кръв в нормално състояние. Там, където е установено по-ниско ниво на изотопи, се провежда не достатъчно количество кръв, което е пряко доказателство за наличие на исхемия. В тези места просвет е значително стеснен, което пречи на нормалното движение на кръвни масите.

Предимства

Предимства на перфузионной сцинтиграфии — това е нещо, което да използват този начин могат да бъдат многократно през деня. Защото съхранявани лекарства са в кръвно поток достатъчно дълъг период от време. Това позволява да се оцени състоянието на миокарда при пациенти в различно време, което дава възможност да се получи най-точна картина за здравето на сърдечно-съдовата система на пациента.

Недостатъци

Основно недостатъци перфузионной сцинтиграфии е:

 • При разглеждането на визуализация е достъпна само засегнатата то миокарда, а състоянието на коронарните артерии, може да бъде определена. Също така апаратът регистрира зона с ниско или високо натрупване на радионуклидного вещества, а това може да означава само наличие на остър процес или хронично състояние на исхемичен заболявания.
 • Заслужава да се отбележи цялата сложност на процеса на разглеждане, което е важен фактор при анализа, тъй като има много други начини за извършване на диагностика орган. За такъв може да се дължи на ЕХОГРАФИЯ, ЕКГ и други варианти.
 • Важен фактор се счита за нещо, което вещества, използвани в процеса на изследване, почти не отделят вредни токсини. Но въпреки това си заслужава да се използват с повишено внимание всички лекарства.
READ  Ангиография съдове: на главния мозък, шията - КТ, МР(Т)

Провеждане на

Обикновено стопанство перфузионной сцинтиграфии е, както следва:

 • Абсолютно независимо от това кой орган е подложен на разглеждане, сцинтиграфия винаги се състои от две фази на проучване. Първият включва въвеждането на специални препарати, радионуклидного посока и втори – на самия процес на сканиране на гама-камера. Употребата на вещества може да бъде, като перорален (при изследването на щитовидната жлеза е била счупена) или интравенозни, вторият начин най-често се използва в медицинската практика.
 • След въвеждане на препарата д-р очаква около половин час, това е необходимо за равномерно разпределение на използвани вещества по целия организъм. За всеки вид изследвания период от време, е напълно различен. Например, при проверка на щитовидната жлеза трябва да мине не по-малко нощувки, след употребата на вещества, както и за костните тъкани достатъчно е само три часа. След изтичането трябва време на организма на болния се сканира и с оглед на получените данни се определя една или друга диагноза.

Усложнения

Усложнения сцинтиграфии са отбелязани в практиката в изключително редки случаи. Като правило, това се проявява във вид на алергични реакции от различен произход. Тук могат да включват обрив, подуване на лицето, ръцете и краката и други.

В редки случаи се отбелязват болковите усещания в областта на сърцето, които основно се появяват след велоэргометрии и преминаване на тредмилл-тест. Въпреки това, трябва да се научим, че подобни състояния не се считат за усложнения, те могат да бъдат лесно купировать нитроглицерином.

Изхождайки от всичко горе, може да се разбере, че сцинтиграфия на миокарда е достатъчно безопасно и най — информативен метод за изследване. Затова на пациентите си струва да слушате лечащему лекар, която съветва да използвате този начин във всеки конкретен случай. Кога да се проведе подробна диагностика друг метод няма възможност.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00083 sec