Сцинтиграфия на миокарда: с товар, предимства, недостатъци и усложнения

Какво е сцинтиграфия на миокарда

Заболявания на сърцето много, така че този орган се нуждае от задълбочено проучване, за да предупреди за заболяването, а при възникването му да се постави правилната диагноза и да предпише лечение. Сцинтиграфия на миокарда – това е един от най-добрите начини да се провери, как работи то миокарда и как протича кръв.

Какво е това

Сцинтиграфия — това е по-точна диагностика за работата на миокарда. Е невъзможно да се получи при други обследованиях. А в някои случаи други изследвания не може да се проведе поради индивидуалните показатели на организма на човека.

То миокарда – това е част от стената на сърцето, тя е най-голяма. Състои се от мускулната тъкан. Болест на миокарда възниква вследствие на:

 • Наследствеността е от родители на детето;
 • Употреба в тялото на алкохол и наркотици, тютюнопушене;
 • Влиянието на външни фактори върху органите на сърцето;
 • Стресови ситуации.

Показания

С помощта на сцинтиграфии на миокарда може да се разбере и да се види на кое място в сърцето на най-малко постъпва кръв. Където орган е дал трясък. Най-често минават сцинтиграфия на миокарда с товар, т.е. с физически упражнения, като в сърцето на определен натиск. Орган започва упорито да работи, отива по-голям приток на кръв.

Посоката на преминаване на тази процедура лекарят издава в случаите на:

 • промяна на електрокардиограма. Хората с патологиями на сърцето от време на време преминават ЕКГ на сърцето. Тези цифри търси лекар, и ги съхранява. След преминаване на следващата ЕКГ, д-р сравнява показатели. Ако те не съвпадат, се назначава сцинтиграфия.
 • преглед на функционирането на лявата камера орган. За да разберете колко добре работи ляв желудочек на сърцето, се изисква не само повърхностен преглед, но и още много процедури. Може да се направи электрокардиограмму, ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване). Но все пак, въз основа на получените данни д-р назначава сцинтиграфию, където ще бъде ясно показва патология.
 • преглед на ефективността на лечението. След анализи и провеждане на някои процедури лекар поставя диагноза и назначава лечение. За да се уверите в правилността и ефективността на лечението се извършва сцинтиграфия.
 • ангина на сърцето – внезапна остра болка в гърдите. Тя възниква поради това, че няма достатъчно кръв в сърдечния мускул. Изисква задълбочено проучване.
 • да извърши оценка на предхождащи заболявания или усложнения. За да предотвратява сърдечно-съдови заболявания преминават сцинтиграфию, която ще се покаже в коя област на сърцето може да се провали. Където може да възникне влошаване, при продължителна болест.
READ  Байпас на сърцето: какво е това, как се провежда, усложнения и възстановяване след операция

Такава процедура, като перфузионная сцинтиграфия, е основна за определяне на заболявания на коронарните съдове. В края на изследването може да се види не само ишемию на миокарда, но и да се разграничи от зоната на некроза на тъканите. На основата на получените данни играят важна роля в назначаването на лечение и профилактика.

Противопоказания

Не може да прекарва сцинтиграфию на миокарда ако е налице:

 • бременност, кърмене;
 • нарушения в сърдечния ритъм;
 • инфекциозни заболявания в напреднал форма;
 • сърдечна недостатъчност в тежка форма;
 • заболяване на клапите на сърцето;
 • инфаркт на миокарда;
 • възпаление на миокарда.

Подготовка

Сцинтиграфия на миокарда не се изисква сериозна подготовка. Но:

 • един ден преди процедурата не бива да се пие кафе и кофеин съдържащи напитки;
 • в продължение на 12 часа не може да яде, изключение правят хората, страдащи от захарен диабет (само лека храна);
 • след процедура в продължение на 2 дни не може бебето за кърмене;
 • лекарят трябва да знае за присъствието на заболяването «бронхиална астма»;
 • лекарят трябва да знае за това, че човек приема лекарства за подобряване на ерекцията;
 • преди процедурата жена задължително трябва да мине на гинеколог (липса на бременността);
 • при лечение на щитовидната жлеза, е необходимо консултации на лечебни лекари, за лекарства, които вземате пациенти;
 • преди провеждане на процедурите трябва да се освободи жлъчния мехур. Лекарят подробно да ти кажа как да го направя.

Провеждане на

Провеждане на диагностика сцинтиграфии преминава в отделен кабинет. В клиниката, където има подходящи специалисти в областта на радионуклидных изследвания. При тази процедура постоянно присъстват лекари-специалисти. Преди започването на процедурата, лекарят обяснява подробно какво ще се случи, кое време ще е необходимо и защо това е необходимо, за да пациентът не е с произход паника. Понякога, преди започване на процедура на човек да правят электрокардиограмму за по-точно на осъзнаване, как се държи този орган.

READ  Свещи Простопин от хемороиди - препоръки за лечение

В организма на човека, преди процедурата да се въвеждат радиоактивни вещества, а също и на фармакологични препарати – това, за да получите желаната информация. Тези лекарства попадат на кръвта в сърдечно-съдовата система. След 20 минути, на пациента се предлагат легнете на специална маса.

Информация за системата на кръвообращението разглеждат с помощта на гама-камера, с орган на лицето отива радиация от мвр. Компютърна обработка на информация изглежда на монитора под формата на «горещите» и «студените» точки.

След проучване на човек да дават определена упражнение на пътечката за бягане или колоездене. Веднага след физически упражнения се прави кардиограмма, и отново въведени в организма радионуклиди. Това се провежда с цел оценка на наличието на стенокардия, проява на исхемия на миокарда. След 20 минути лекарите получават още някои данни за кръвоносната система на човека. Тези данни впоследствие се сравняват с продукти, получени от снимки.

Провеждане на сцинтиграфии отнема от 2 до 4 часа. Човек не чувства болка или друг дискомфорт. Радиоактивни вещества са абсолютно безвредни, защото за кратък период от време е разграждането на тези вещества и излиза от организма.

Предимства

Както и във всички процедури за медицински изследвания има своите недостатъци и предимства.

Предимства на перфузионной сцинтиграфии, както следва:

 • Получаване на по-точна и широка информация за пациента. Сцинтиграфию може да се извършва на 4 часа с товар, от стрес-тест и да следи непрекъснато как се държи то миокарда в различни ситуации.
 • При наличие в организма на човек, на мвр, на пациента за това не се безпокойте, защото те бързо се разпадат и се екскретира в организма. При това няма болезнени усещания или някакъв дискомфорт.
 • При провеждането на перфузионной сцинтиграфии липсва облъчване.

Недостатъци

По време на провеждане на перфузионной сцинтиграфии може да бъде точно, без грешки и обши опознаването на себе си то миокарда, както и проходимостта на артериите да се оцени, когато това е невъзможно.

 • Последващи изследвания. Тази процедура изисква много време и разходи от страна на пациента и на лекаря.
 • Работа с радиофармпрепаратами изисква точност и внимание. Въпреки че самата процедура не е опасно за човека.
READ  Понижава lactic в кръвта: какво означава това, дете, възрастен, причините, как да се повиши

Недостатъци перфузионной сцинтиграфии не спират лекари. Ако на пациента се изисква по-точна информация за миокардит, лекарят ще предпише на тази процедура.

Дешифрирането

При болестта на исхемия на сърцето в артериите, които хранят то миокарда, възникват тромбы, вследствие на което кръвта не постъпва в пълен размер до миокарду. Това води до инфаркт и кардиосклерозу.

За да получите максимум информация за миокардит, използват полярни карти и специални компютърни програми.

Когато лекарят сравнение на данните, получени при анализа, преди и след физическо натоварване, е възможно:

 • Разглеждане на сърцето по оси;
 • Изясняване на мястото на заболявания;
 • Да се направи оценка на приложимостта на миокарда;
 • Помисли натрупване радионуклидного на лекарството в областите на сърцето;
 • Ако използваше наркотици етикет таллия, тогава той не прониква в тъканите на сърцето, засегнатите ишемией и други патологиями. В резултат на това снимката се появява «якото място».
 • Стрес-тестът може да посочи на пристъп на стенокардия;
 • Новият продукт въз основа на технеция показва върху засегнатите зони на миокарда под формата на «горещо място».

След като расшифруются данни сцинтиграфии на миокарда, специалист, дава на пациента снимки и заключение в ръцете си и се насочва към лечащему лекар.

Възможно е и получаването на неверни или неистински данни при проучване. Това може да бъде, ако човек е с наднормено тегло; голям обем на млечните жлези, високо публикуван бленда; повишено натрупване на радионуклида.

Усложнения

Сцинтиграфия на сърцето е напълно безопасна. Ниво на радиооблучения е минимална. Радиоизотопы, въведени в организма на човека, нейтрализуются в рамките на 48 часа.

Усложнения сцинтиграфии могат да възникнат при:

индивидуална чувствителност към въведе медикаменти със съдържание на радионуклиди (е, често уриниране, скок на кръвното налягане, алергични реакции).

при натоварване с физически действия по време на провеждане на сцинтиграфии (сърцебиене, промяна на налягането).

след физически натоварвания са възможни виене на свят.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00123 sec